Purtatorul de cuvant al comisarului european pentru programare financiara si buget, Dalia Grybauskaitė, a raspuns pentru HotNews.ro la cateva intrebari pe tema efectelor crizei financiare asupra bugetului UE. "Daca nu este modificat cadrul financiar (baza legala, n.r.), bugetul UE va fi executat asa cum este prevazut, pana in 2013, fara nicio reducere - in special pentru instrumentele de coeziune", a declarat oficialul de la Bruxelles.

Intrebare: Presupunand ca unele economii nationale se vor confrunta cu probleme si mai mari, in urma crizei financiare si nu-si vor mai putea plati contributiile, ce masuri va lua Comisia Europeana?

Raspuns: Au fost mai multe crize financiare in trecut dar statele membre niciodata nu au ratat plata contributiilor. In cazul foarte putin probabil in care ar exista probleme, Comisia poate da in judecata Statele membre la Curtea Europeana de Justitie pentru nerespectarea angajamentelor asumate.

Intrebare: Care va fi contributia statelor membre la bugetul UE in anii urmatori?

Raspuns: Veniturile, in bugetul UE, includ:

- resurse proprii traditionale (16% din venituri, in draftul preliminar de buget (PDB) pentru 2009

- resurse proprii bazate pe TVA (17% din venituri in PDB 2009)

- resurse proprii bazate pe Venitul National Brut (VNB) - 66% in PDB 2009

- alte venituri - 1%

Contributiile statelor membre includ atat resursele bazate pe TVA cat si contributiile statelor membre sub forma unui procent din VNB. Acest procent este stabilit la 0,59% din VNB in proiectul de buget pentru 2009. Procentele pentru 2010 si 2011 nu au fost stabilite inca, deoarece nu se stie care va fi bugetul in acei ani. Exista, totusi, niste limite maxime posibile, stabilite in cadrul financiar al Uniunii, care sunt de 0,97% din VNB al UE in 2010 si 0,93% din VNB al UE in 2011. Contributiile statelor membre nu ar trebui sa creasca semnificativ in anii urmatori.

Intrebare: Din cauza crizei financiare, este posibil ca unele state membre UE sa se confrunte cu o scadere a cresterii PIB in anul urmator, poate chiar 2-3 ani. Asta inseamna o scadere si in ce priveste VNB si, implicit, a contributiilor platite la bugetul UE? Se poate intampla sa scada bugetul?

Raspuns: Dimensiunea bugetului determina finantarea, nu invers. Dupa ce Consiliul European si Parlamentul European fixeaza bugetul, contributia bazata pe VNB este ajustata automat pentru a asigura balanta bugetului.

Intrebare: Daca scad veniturile la bugetul UE, aceasta inseamna si reducerea cheltuielilor, spre exemplu, cu fondurile structurale?

Raspuns: Bugetul UE a fost fixat pana in 2013 in cadrul financiar mentionat. Instrumentele de coeziune au fost asigurate printr-o baza legala. Daca nu este modificat cadrul financiar respectiv, bugetul va fi executat asa cum este prevazut, pana in 2013, fara nicio reducere (in special pentru instrumentele de coeziune). Nu s-a ajuns la niciun acord politic pentru perioada de dupa 2013, asa ca nu putem spune daca va descreste sau va creste dupa 2013.

Raspunsurile au fost transmise de catre Cristina Arigho, purtator de cuvant al Daliei Grybauskaitė.

Precizari legate de PIB si Venitul National Brut: Potrivit unui document oficial, in ultimii ani, calculul contributiilor nationale la bugetul UE nu se mai face raportat la PIB ci la VNB (venitul national brut). Aceasta pentru ca, in cazul economiilor foarte deschise, PIB si VNB pot sǎ difere sensibil (este, de exemplu, cazul Luxemburgului sau al Irlandei, al cǎror PIB/locuitor este net superior mediei comunitare, in timp ce VNB-ul se situeazǎ la nivelul mediei UE, ecartul fiind datorat veniturilor vǎrsate rezidentilor din state non-comunitare).

Mai concret, potrivit INSSE: VNB la preturile pietei este egal cu PIB diminuat cu veniturile primare varsate de unitatile rezidente catre unitatile nerezidente la care se adauga veniturile primare primite de la Restul lumii catre unitatile rezidente.