120 de proiecte de evaluat, in trei luni, pare sa fie un numar prea mare pentru unele Agentii de Dezvoltare Regionala (ADR). Potrivit datelor transmise de acestea, unui expert evaluator ii revin, in medie, 20 de proiecte. In unele regiuni, numarul evaluatorilor a fost suplimentat, dar nici asa selectia nu s-a incheiat la timp. In schimb, ADR-urile care au transmis de la inceputul lui septembrie rezultatele la Autoritatea de Management asteapta inca ok-ul final.

In regiunea Sud-Est, 67 de proiecte depuse de microintreprinderi pentru finantare prin Programul Operational Regional au intrat in etapa a doua (si ultima) a evaluarii (etapa tehnico-financiara, n.r.). Aceasta a inceput la 23 iulie si a implicat 4 evaluatori.

Raportul final a fost transmis MDLPL pe 21 octombrie, adica dupa 90 de zile calendaristice. Un calcul simplu arata ca sunt circa 14 proiecte pe cap de evaluator. Presupunand ca o persoana are nevoie de aproximativ 3 zile pentru evaluare, inseamna ca, teoretic, in 42 de zile lucratoare evaluarea putea fi gata.

"Numarul proiectelor care au intrat in etapa de evaluare tehnica si financiara a fost destul de mare. Pana in data de 14 septembrie 2008, termenul limita stabilit initial de AM POR, erau doar 54 zile calendaristice, numar insuficient pentru evaluare. In aceste conditii, termenul a fost prelungit cu inca 30 zile calendaristice, pana in data de 14 octombrie 2008", explica reprezentantii ADR Sud-Est.

"Un proiect de acest tip se poate evalua in 2-3 zile. Trebuie, insa, luat in calcul faptul ca fiecare proiect este analizat de 2 evaluatori si, in anumite cazuri, poate ajunge chiar si la al treilea", spune consultantul Ciprian Nicolae. Acesta a lucrat ca evaluator pentru mai multe programe finantare si a contribuit la introducerea ocupatiei de "evaluator proiecte" in nomenclatorul "Clasificarea Ocupatiilor din Romania".

Alte cazuri de intarzieri mai mult sau mai putin justificate se intalnesc la Regiunile Centru si Nord-Vest. La Regiunea Centru, situatia este similara: evaluarea tehnico-financiara a inceput tot pe 23 iulie si nu s-a incheiat nici pana acum. Aici insa, numarul de proiecte a fost aproape dublu fata de Regiunea Sud-Est.

"Verificarea financiara si tehnica a fost initial realizata de catre doi evaluatori independenti. In data de 8 septembrie MDLPL a suplimentat numarul de evaluatori independenti cu alte 4 persoane si la acestia s-au adaugat in 17, respectiv 20 octombrie, alti patru evaluatori independenti, desemnati de catre MDLPL.", transmite Simion Cretu, directorul ADR Centru. ADR Nord-Vest, cu 130 de proiecte depuse initial, a transmis ca va finaliza raportul de evaluare abia pe 27 octombrie.

O alta situatie inedita s-a inregistrat la Nord-Est. Aici, desi evaluarea tehnica si financiara s-a incheiat in data de 15 august, raportul a fost transmis Autoritatii de Management (AM) doua luni mai tarziu, in data de 17 octombrie.

In schimb, ADR Sud-Muntenia si ADR Bucuresti-Ilfov au trimis rezultatele evaluarii la MDLPL pe 11, respectiv 12 septembrie. "Faptul ca un raport a ajuns la Minister nu inseamna ca situatia este finala. Putem solicita clarificari sau chiar reevaluari", a explicat Gabriel Friptu, directorul AM POR.

Raspunsurile ADR-urilor la intrebarile HotNews.ro: (Nota: ADR Vest si ADR Sus-Oltenia nu au transmis niciun raspuns)

1. Cat a durat fiecare din etapele: Verificarea conformitatii administrative a cererii de finantare, Verificarea eligibilitatii cererii de finantare, Evaluarea tehnica si financiara a proiectului, Evaluarea strategica a proiectului?

BUCURESTI-ILFOV: Cele trei etape s-au incadrat in cele 90 de zile calendaristice. Verificarea conformitatii administrative si a eligibilitatii s-a desfasurat in perioada 23.06-30.07.2008, iar evaluarea tehnica si financiara in perioada 23.07-5.09.2008.

NORD-EST: verificarea conformitatii administrative a cererii de finantare si verificarea eligibilitatii s-au desfasurat in perioada 24 iunie 2008 – 13 august 2008. Etapa de evaluare tehnica si financiara s-a desfasurat in perioada 23 iulie-15 august 2008. Evaluarea strategica a proiectelor nu a avut loc.

NORD-VEST: Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest a solicitat prelungirea suplimentara a perioadei de evaluare tehnica si financiara, pana pe data de 27 octombrie 2008, din cauza numarului mare de proiecte de evaluat. Va reamintesc ca 130 cereri de finantare au fost depuse pentru domeniul 4.3., in Regiunea Nord-Vest, la prima cerere deschisa de proiecte.

CENTRU: Durata etapei de evaluare a conformitatii administrative si a eligibilitatii cererii de finantare a fost de 43 zile lucratoare. Aceasta etapa a inceput in data de 19 iunie si s-a finalizat in data de 14 august 2008, respectand termenul de 60 de zile prevazut in procedurile de evaluare. Etapa de verificare tehnica si financiara a proiectelor a inceput pe parcurs ce proiectele au trecut de prima etapa de evaluare a conformitatii administrative si a eligibilitatii, respectiv pe 23 iulie 2008.

SUD-EST: etapa de verificare (conformitate administrativa si eligibilitate) 23 iunie – 13 august 2008 (inclusiv notificarea aplicantilor cu privire la rezultatele acestei etape);

etapa de evaluare tehnica si financiara – 23 iulie – 17 octombrie 2008; Raportul privind evaluarea tehnica si financiara va fi transmis catre AM POR in data de 21.10.2008, in termen de 5 zile lucratoare de la termenul dat de Instructiunea 12 emisa de AM POR.

SUD-MUNTENIA: Durata maxima a acestei etape este de 60 de zile calendaristice de la data expirarii termenului limita de depunere a cererilor de finantare (pana cel tarziu la data de 15 august 2008), iar la nivelul Regiunii Sud Muntenia aceasta a durat 51 de zile calendaristice (pana la data de 6 august 2008). Evaluarea tehnica si financiara a proiectului dureaza maxim 90 de zile lucratoare de la data expirarii termenului de depunere a cererilor de finantare (pana cel tarziu la data de 14 septembrie 2008), iar la nivelul Regiunii Sud Muntenia aceasta a durat 87 de zile calendaristice, finalizandu-se in data de 11 septembrie.

Comunicarea rezultatelor se va face in termen de doua zile de la primirea de la AM POR a listei proiectelor ce vor primi finantare, in urma analizei raportului de evaluare tehnica si financiara. Evaluarea strategica nu a avut loc. Dupa cum se poate observa, evaluarile s-au facut intr-o perioada de timp mai mica decat cea alocata conform termenelor comunicate de AM POR.

2. Cate persoane (angajati ADR dar si experti independenti) au fost implicate in fiecare din aceste etape?

BUCURESTI-ILFOV: Verificarea conformitatii administrative si a eligibilitatii a fost efectuata de o Comisie compusa din 3 membrii evaluatori, un presedinte si un secretar, angajati ai ADRBI. Evaluarea tehnica si financiara a fost efectuata de o Comisie compusa din 2 membrii evaluatori independenti (din afara ADRBI, numiti de MDLPL) si un presedinte si un secretar din cadrul ADRBI. Din partea ADRBI au fost implicate 7 persoane si 2 evaluatori externi.

NORD-EST: In etapa de verificare a conformitatii si eligibilitatii au fost implicate 6 persoane din partea ADR Nord-Est, iar in etapa de evaluare tehnica si financiara au fost implicate 2 persoane din partea ADR Nord-Est si 6 evaluatori independenti desemnati de Autoritatea de Management. (6 persoane, numar proiecte: 142)

NORD-VEST: In cadrul primei etape, care insumeaza verificarea conformitatii administrative si a eligibilitatii, au fost implicate 5 persoane. In cazul evaluarii tehnice si financiare, aceasta a fost efectuata de 6 experti independenti. (11 persoane, 130 de proiecte)

CENTRU: Un numar de sase experti ADR Centru au fost implicati in procesul de evaluare a conformitatii si eligibilitatii celor 169 de proiecte depuse. La incheierea acestui proces, au mai ramas in curs de verificare tehnica si financiara un numar de 124 proiecte. Dupa cum stiti, evaluarea tehnica si financiara este un proces ce se desfasoara de catre evaluatori independenti contractati, numiti si trimisi in regiuni de catre MDLPL. Demarata la data de 23 iulie, verificarea financiara si tehnica a fost initial realizata de catre doi evaluatori independenti. In data de 8 septembrie MDLPL a suplimentat numarul de evaluatori independenti cu alte 4 persoane si la acestia s-au adaugat in 17, respectiv 20 octombrie, alti patru evaluatori independenti, desemnati de catre MDLPL.

SUD-EST: in etapa de verificare – 6 angajati ai OI POR. In etapa de evaluare tehnica si financiara – 2 angajati ai OI POR si 2 experti independenti.

SUD-MUNTENIA: 5 persoane in etapa de verificare; 4 persoane in etapa de evaluare tehnica si financiara.

3. Pentru cate proiecte au fost solicitate clarificari/completari, cu cate zile a fost prelungit intregul proces din aceasta cauza?

BUCURESTI-ILFOV: Avand in vedere ca raportul de evaluare nu a fost aprobat, inca, aceasta intrebare nu poate primi un raspuns final, deoarece daca Autoritatea de Management a Programului Operational Regional (AMPOR) - MDLPL are neclaritati poate cere Comisiei de evaluare sa solicite aplicantilor informatii suplimentare.

NORD-EST: Solicitarea de clarificari/completari este un demers firesc in etapa de evaluare si selectie a proiectelor conform procedurii si are stabilite termene de raspuns pentru fiecate etapa in parte. Asadar, procesul nu fost prelungit datorita solicitarilor de clarificari.

NORD-VEST: Pana la momentul aprobarii raportului de evaluare de catre Autoritatea de Management POR, aceste informatii nu sunt publice. Raportul va fi inaintat AM POR in 27 octombrie 2008.

CENTRU: Pentru cele 124 de proiecte, ramase in evaluare tehnica si financiara, au fost adresate, pana la data de 20 octombrie 2008, un numar de 101 clarificari/completari. Prelungirea termenului de evaluare a acestor cereri de finantare s-a datorat volumului mare de cereri supuse evaluarii tehnice si financiare coroborat cu atentia deosebita ce trebuie acordata tuturor detaliilor tehnice si financiare, clarificarilor solicitate, precum si numarul insuficient de evaluatori independeti desemnati.

SUD-EST: Au fost solicitate clarificari/completari pentru un numar de 68 cereri de finantare in etapa de verificare. Termenul limita de finalizare a acestei etape, respectiv 60 zile calendaristice de la data limita de depunere a cererilor de finantare, nu a fost depasit. Termenul limita pentru aceasta etapa era 15 august 2008, etapa a fost finalizata in data de 13 august 2008 pentru regiunea noastra.

SUD-MUNTENIA: Au fost solicitate clarificari pentru 24 de proiecte in etapa de verificare si pentru 16 proiecte in cea de evaluare tehnica si financiara, insa solicitarea de clarificari/completari nu a dus la prelungirea intregului proces de evaluare.

4. Ce obstacole au aparut in etapele amintite anterior, si concret - in care din etape?

BUCURESTI-ILFOV: Procesul de evaluare s-a desfasurat fara incidente si intr-o perioada de timp de 61 zile fata de cele 150 zile reglemetare.

NORD-EST: nu a raspuns la intrebare.

NORD-VEST: Pana la momentul aprobarii raportului de evaluare de catre Autoritatea de Management POR, aceste informatii nu sunt publice. Raportul va fi inaintati AM POR in 27 octombrie 2008.

CENTRU: Nu au fost intampinate obstacole in nici una dintre etapele desfasurate pana in prezent.

SUD-EST: numarul proiectelor care au intrat in etapa de evaluare tehnica si financiara a fost destul de mare – 67 cereri de finantare, aceasta etapa a demarat in data de 23 iulie 2008, iar pana in data de 14 septembrie 2008, termenul limita stabilit initial de AM POR, erau doar 54 zile calendaristice, numar insuficient pentru evaluarea tehnica si financiara a 67 cereri de finantare. In aceste conditii, termenul a fost prelungit cu inca 30 zile calendaristice, pana in data de 14 octombrie 2008.

SUD-MUNTENIA: Atat in etapa de verificare, cat si in cea de evaluare tehnica si financiara au existat aplicanti care nu au raspuns la toate solicitarile din adresele transmise de comisia de verificare/evaluare si, in plus, in etapa de evaluare tehnica si financiara au existat solicitanti de finantare care nu au raspuns deloc cererilor de clarificari si nici nu au putut fi contactati la datele de contact mentionate in cererea de finantare.

5. Ce suma acopera proiectele selectate?

ADR-BI:Avand in vedere ca raportul de evaluare nu a fost aprobat, inca, nu putem raspunde. (N.r.: proiecte depuse initial: 62, din care 17 au fost respinse pe parcurs)

NORD-EST: La nivelul Regiunii Nord-Est au fost depuse 142 cereri de finantare iar alocarea financiara orientativa pentru aceasta prima lansare este de 6,44 milioane de euro. Lista cu proiecte finantabile propusa de catre comisiile de evaluare Autoritatii de Management acopera toata suma alocata, dar detalii despre numarul acestora si cuantumul finantarii pot fi facute publice doar dupa aprobarea raportului.

NORD-VEST: Pana la momentul aprobarii raportului de evaluare de catre Autoritatea de Management POR, aceste informatii nu sunt publice. Raportul va fi inaintat AM POR in 27 octombrie 2008. (N.r.: proiecte depuse initial: 130; alocarea financiara pentru aceasta cerere de proiecte: 4,77 milioane de euro.)

CENTRU: La nivelul Regiunii Centru cele 124 proiecte selectate pentru etapa de evaluare tehnica si financiara au prevazut un buget cu o valoare totala de 100.820.728,60 RON, din care 56.206.983 RON reprezinta suma eligibila solicitata.

SUD-EST: In etapa de verificare au fost respinse 13 cereri de finantare, pentru etapa de evaluare tehnica si financiara rezultatele nu pot fi prezentate, procesul nu s-a finalizat. Alte informatii nu sunt disponibile inca. (N.r.: proiecte depuse initial: 80)

SUD-MUNTENIA: Proiectele ce au trecut de etapele derulate pana acum au o valoare totala de aproximativ 2,24 mil. euro. Numarul acestora este de 26. (N.r.: proiecte depuse intial: 54)

6. Cand a fost transmis raportul de evaluare la MDLPL?

ADR-BI: Raportul de evaluare a fost transmis la AMPOR in data de 12 septembrie 2008, in termenul prevazut de reglementarile in vigoare.

NORD-EST: Raportul de evaluare tehnica si financiara a fost transmis Autoritatii de Management in data de 17 octombrie 2008.

NORD-VEST: Raportul va fi inaintat AM POR in 27 octombrie 2008.

CENTRU: Pentru etapa de verificare a conformitatii administrative si a eligibilitatii raportul general final s-a transmis in data de 20.08.2008.

SUD-EST: Raportul privind evaluarea tehnica si financiara a cererilor de finantare mai sus mentionate va fi transmis catre AM POR in data de 21.10.2008.

SUD-MUNTENIA: Raportul de evaluare tehnica si financiara a fost transmis la MDLPL in data de 11 septembrie 2008.