Analiza HotNews.ro - EurActiv.ro

Tablou la zi al finantarilor europene

de Ioana Morovan     HotNews.ro, EurActiv.ro
Marţi, 11 noiembrie 2008, 18:59 Economie | EuROfonduri


Prea putine fonduri post-aderare pentru proiectele mici ale firmelor? Prea multe pentru proiectele mari de infrastructura? Suna putin ciudat, parca ar trebui formulate invers intrebarile... Paradoxal, asa par sa stea lucrurile pe la noi. Analizand atent situatia proiectelor si programelor, dupa aproximativ un an de lansari si evaluari, se contureaza un tablou interesant al finantarilor europene in Romania.

In urma a numeroase "senzatii tari", adica sesiuni de cereri de proiecte in premiera, in majoritatea cazurilor, incepe sa se despinda concluzia ca presa nu si-a racit gura degeaba cu informarea: au fost elaborate foarte multe proiecte. Peste

Poate prea multe, raportat la capacitatea institutiilor de resort de a evalua si selecta dosarele, intr-o perioada de timp rezonabila. In unele cazuri, prea multe pentru sumele alocate in licitatia respectiva. In schimb, programul de transport, prin care ar trebui finantate proiectele de mare infrastructura, are numai un proiect aflat in faza de semnare a contractului.

Mediul de afaceri: "la pomul laudat"

"Proiectele insumeaza de 20 de ori mai multi bani decat suma alocata" si "un proiect pentru care urmeaza semnarea contractului" sunt, desigur, doua situatii extreme. Acestea sunt insa cazuri reale. Se intampla in Romania! Daca analizam sectoarele in care se petrec situatiile amintite, se poate contura un tablou interesant, dar nu fericit in ce priveste prioritatile si performanta accesarii fondurilor europene.

O adevarata avalansa de proiecte s-a inregistrat la componentele care vizeaza mediul de afaceri. Vorbim despre toate liniile de finantare adresate firmelor: microintreprinderi, IMM-uri sau companii mari, care solicita finantare pentru investitii amplasate in mediul urban sau pentru dezvoltare rurala.

Penurie de evaluatori. Sau trebuie cautati mai bine.

La componenta adresata microintreprinderilor, numarul "foarte mare de proiecte", dupa cum s-au exprimat chiar oficialii din Ministerul Dezvoltarii, i-a luat prin surprindere pe cei de la Agentiile de Dezvoltare Regionala, care, in unele zone, nici dupa patru luni nu au incheiat evaluarea dosarelor, desi initial unii beneficiari au fost anuntati ca la jumatatea lunii septembrie vor fi publicate rezultatele.

"Prelungirea termenului de evaluare a acestor cereri de finantare s-a datorat volumului mare de cereri supuse evaluarii tehnice si financiare coroborat cu atentia deosebita ce trebuie acordata tuturor detaliilor tehnice si financiare, clarificarilor solicitate, precum si numarul insuficient de evaluatori independeti desemnati" a transmis pentru HotNews.ro directorul ADR Centru, Simion Cretu.

In total, au fost depuse 777 de proiecte din care circa 400 au primit de curand, in sfarsit, ok-ul pentru finantare. Nu si de la ADR Centru, unde inca se asteapta rezultatele.

Numarul insuficient de evaluatori este principala problema si la Directia pentru gestionarea fondurilor UE din Ministerul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale. "Intreg departamentul de evaluare, cu sef de serviciu si cu cei din comisia de contestatii, are 20 de persoane", spune Laura Marusca, director adjunct al institutiei. Cei care fac strict evaluare sunt in numar de 9.

Aici au fost depuse, pe toate cele cinci linii de finantare deschise, peste 1.200 de proiecte. In cadrul uneia dintre componente, pentru "investitii mari ale IMM", initial s-au inscris online 723 de proiecte, ceea ce inseamna aproximativ de 20 de ori mai multi bani decat suma alocata sesiunii respective de finantare. Oficialii din cadrul institutiei s-au plans, recent, in mod public, ca este posibil sa nu finalizeze evaluarile in acest an. Razvan Cotovelea, directorul Autoritatii de Coordonare a Instrumentelor Structurale din Ministerul Economiei si Finantelor, vede o solutie destul de simpla: "angajarea" mai multor evaluatori.

"Luati evaluatori din piata!" le-a recomandat acesta tuturor institutiilor care se confrunta cu acest tip de probleme. Cert este ca, pana va fi solutionata intr-un fel sau altul, problema capacitatii de evaluare intarzie publicarea rezultatelor si incurca planurile solicitantilor. Un cititor HotNews.ro, sub pseudonim, a comentat: "Ce conteaza ca nu mai este valabila nicio planificare in proiecte, facuta in baza termenelor avansate in procedurile programului? Cine va fi vinovat pentru greutatile in implementarea proiectelor: aplicantii, evident... daca IMM-urile <<s-ar misca>> in ritmul autoritatilor, nu ar mai exista resurse care sa sustina acest aparat urias care-si da cu stangul in dreptul in permanenta."

Intreprinzatorii si ONG-urile au "sarit" sa prinda finantare si pentru "Dezvoltarea resurselor umane". Diroectorul Programului, Cristina Iova, a declarat pentru HotNews.ro ca au fost depuse peste 580 de proiecte, cu toate acestea fondurile scoase la licitatie nu au fost inca acoperite, prin urmare depunerea este inca deschisa. "Insa, din pacate, cele mai putin proiecte sunt pe componenta de educatie", a mai spus Iova.

Micii intreprinzatori din agricultura au demonstrat ca pot

Alte cateva mii de intreprinzatori, de data aceasta din mediul rural, au depus proiecte pentru agricultura, numai o parte obtinand ok-ul pentru finantare. In cea mai mare parte, nu pentru ca proiectele au fost slabe, ci fiindca banii alocati unei anumite cereri de proiecte nu au fost suficienti.

Dovada: la "Modernizarea exploatatiilor agricole", intr-o singura luna, peste 600 de proiecte depuse, 200 selectate, peste 300 reportate pentru sesiunile urmatoare de depunere a dosarelor. Aceeasi situatie s-a inregistrat la componenta de infrastructura rurala "Renovarea Satelor". In fiecare luna au fost depuse, in medie 170 de proiecte, din care au fost admise circa 40, iar aproximativ 60 au fost reportate. Prea multe proiecte pentru bugetul Programului National de Dezvoltare Rurala? Sa nu uitam ca este, totusi, cel mai consistent program de finantare, cu aproape 8 miliarde de euro in perioada 2007-2013.

Nu numai componentele de infrastructura rurala au fost asaltate cu proiecte. La Programul Operational Regional, in trei regiuni, linia de infrastructura a fost inchisa de tot, din cauza numarului prea mare de proiecte depuse. Mai exact, suma proiectelor depuse depaseste alocarea financiara pana in 2013. Este de asteptat acelasi lucru sa se intample, in curand, si in celelalte regiuni.

Autostrazile, tot in stand-by. La fel, deseurile si termoficarea

In schimb, avem doua programe in care situatia sta cu totul altfel. Marea infrastructura de transport, pentru care sunt fonduri de circa 5,7 miliarde de euro, asteapta in continuare vestea buna a inceperii macar unui proiect.

Datele transmise de Autoritatea de Management arata ca, in sfarsit, este pe punctul de semnare primul contract. Acesta nu este nici o autostrada, nici un drum national. Este vorba de niste studii de fezabilitate: "Pregatire pachet proiecte 1 pentru completarea listei variantelor de ocolire (Bistrita, Stei, Gheorghieni, Miercurea Ciuc, Husi si Alesd)".

Mult asteptatele proiecte majore, precum autostrazile si drumurile nationale, mai au inca de asteptat. Trei au fost transmise de curand Comisiei Europene pentru aprobare iar unul este inca in evaluare la ministerul de resort.

Programul de Mediu arata foarte bine la capitolul "sisteme de apa si apa uzata", cu opt proiecte aprobate deja de Comisia Europeana, dar arata destul de rau in rest: potrivit datelor transmise de ministerul de resort, la "sisteme de management integrat al deseurilor" nu exista inca niciun proiect depus, ci 23 aflate in pregatire.

Ministerele se plang de proceduri

La Reabilitarea sistemelor de termoficare cateva proiecte tot in pregatire, la Inundatii si zona costiera - 1 proiect in pregatire. La categoria proiecte mici, pentru managementul ariilor protejate, 5 proiecte (cu o valoare de peste 4 milioane Euro) au fost << propuse pentru aprobare>>, contractele de finantare urmand a fi semnate in cursul lunii noiembrie 2008. Ministerul mediului explica faptul ca un detaliu de procedura administrativa impiedica semnarea contractelor: "pentru 11 dintre proiecte, semnarea nu poate fi realizata pana la obtinerea personalitatii juridice proprii de catre administratiile arrilor naturale protejate din subordinea RNP Romsilva!"

Se desprind cateva concluzii destul de clare, dar nu foarte fericite. Mediul de afaceri ar avea proiecte si resurse pentru a absorbi fondurile europene post-aderare, dar liniile care li se adreseaza sunt reduse, ca valoare. Consecinta este o avalansa de proiecte a caror evaluare depaseste, din toate punctele de vedere, posibilitatile autoritatilor de resort. Prin urmare, selectia si anuntarea rezultatelor intarzie, creand mari probleme planurilor de afaceri ale firmelor.

Totusi, de la infrastructura se asteapta "salvarea" din criza financiara

Autoritatile publice locale, si ele, au demonstrat ca pot scrie si depune proiecte de infrastructura, dar nici aici banii alocati nu par sa fie suficienti. Concluzia este valabila cel putin pana vom vedea cate din aceste proiecte se deruleaza in bune conditii. In schimb, in domeniile strategice mediu si infrastructura, unde sunt alocate cele mai mari sume de bani, lucrurile se misca cel mai greu. Din pacate, acest lucru este exact opusul directiei pe care, in opinia oamenilor de afaceri si analistilor, ar trebui sa mearga economia Romaniei, in contextul actual.

Cezar Coraci, presedintele patronatului UGIR 1903 a declarat ca, pentru atenuarea efectele crizei financiare care "cu siguranta  se va resimti la inceputul lui 2009" solutia este "o investitie serioasa si rapida a statului in infrastructura.

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri, intrevede si el, pentru mediul de business, ca o solutie, implicarea companiilor in domenii care sunt finantate puternic prin fonduri europene, precum infrastructura.

Finantarile in aceste zone nu sunt deloc <<prea multe>>, raportat la necesitati. Poate numai resursele (materiale si umane) ale autoritatilor care trebuie sa scrie proiecte, precum si interesul manifestat, sa fie prea mici.

Pentru intreprinzatori, putem spune, in schimb, ca sumele alocate nu sunt suficiente fata de necesitatile lor de finantare. Cei care nu s-au clasat in topul listei de proiecte, pentru a “prinde” o felie din mult laudatul <<tort al fondurilor UE>>, nu au incotro si trebuie sa se descurce cu surse alternative de finantare. 
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


2104 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  minciuna sta cu UE la masa... (Marţi, 11 noiembrie 2008, 19:42)

  Dedalus [anonim]

  Nu exista un serviciu "scriere de proiecte". Multe primarii si-au infiintat asemenea servicii de "scriitori de proiecte".

  Programele europene finanteaza infrastructura, instruiri samd. nicidecum "proiecte".

  "Am depus un proeict" este clar exprimarea cuiva care nu stie nici ce a facut nici de ce.

  Acel cineva a depus o documentatie pentru co-finantarea unei infrastructuri/a unor echipamente/cursuri etc.

  Expresia "am scris/am depus un proiect" e periculoasa pentru ca lasa impresia ca e suficient sa "minti frumos" pentru a obtine "bani europeni".

  S-a ajuns inclusiv la aiureala ca multe autoritati locale conditioneaza plata documentelor/studiilor din documentatia de finantare de "succesul proeictelor", "uitand" ca de fapt ele au ales proiectul respectiv, nu consultantul/proeictantul si uitand ca evaluarea nu este a documentatiei, ci a proiectului in sine pe care bietul consultant nu poate sa-l schimbe dupa cum nu paote modifica impactul sau pentru a lua mai multe puncte.

  Bun, dar daca un consultant accepta acest comision de succes veti crede ca e totusi bine pentru autoritatile locale. FALS! Consultantul, pentru a se asigura ca proeictul ii trece va minttzi la greu si va folosi "lobby", in timp de autoritatile locale vor spune "treaba consultantului! Daca-i trece proeictul il platesc", asa ca nu vor mai depune nici un efort pentru a se asigura de obtinerea datelor.

  REzultatul acestor conditii ilegale in contracte? Fie documentatii licitate la nesfarsit ca nimeni nu vine la asa conditii, fie documentatii profund mincinoase, care conduc la infrastructura in realitate nefezabila..

  Ar trebui sa ne preocupe ideea de a avea investitii reusite, nu ideea de a "castiga proiecte".

  Dar pe cine mai intereseaza de fapt daca un "proeict" e util sau nu?!! Pe nimeni! Toata lumea se gandeste daca un "proiect" este "eligibil", chiar daca de fapt nimeni nu are nevoie de el...

  Bani aruncati si resurse umane irosite...
 • +1 (1 vot)    
  Barna din ochiul tau e batul din roata mea... (Marţi, 11 noiembrie 2008, 19:55)

  Dedalus [anonim]

  "Luati evaluatori din piata!" Probabil de la tarabele cu rosii si cartofi... Pai cu asa sfaturi, ne mai miram ca evaluarea este anapoda???

  Cine i-a pos pe domniile lor sa imagineze acel cumplit mestesug de tampire in care in aceeasi documentatie spui de 10-20 de ori cum te cheama, cine i-a pus sa faca Ghiduri abracadbranate, cine i-a pus sa imagineze cheluieli eligibile imposibil de inteles pentru neinitiati, cine oare i-a indemnat sa faca toate astea??

  Sa nu vina cu prostia aia ca "asa vrea Comisia"!. Cine spune asa ceva sa-mi arate si mie facsimil dupa scrisoarea comisiei...

  Ca, vorba lui Arghezi "numai mie Domnul/ Vesnicul si Bunul/ nu mi-a trimis/ de cand ma rog/ Nici unul!"

  "Faceti proeicte"!

  Eu ma intreb totusi daca nu cumva treaba sectorului privat este sa faca afaceri, nu "proiecte" iar treaba autoritatilor publice nu e cumva sa gospodareasca bine banii proprii...
  • 0 (0 voturi)    
   excelent! (Miercuri, 12 noiembrie 2008, 10:53)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   EXCELENT pusa problema, Dedalus! Chestia cu "asa vrea Comisia" e noua gogoritza, folosita deja de multi ani, a ajuns deja sa faca parte din limbajul de lemn!

   Cum le ceri un "document" de la Comisie, din care sa reiasa ca "asa cere ea", toata lumea incepe sa dea din coltz in coltz...

   Cat despre Ghiduri si faza cu "evaluatorii" - o data, cand voi avea mai mult timp, probabil am sa scriu (eventual chiar la HotNews) cum e cu "evaluatorii" si ce fac Autoritatile de prin ministere in privinta asta >:
 • +2 (2 voturi)    
  Acum ne plangem (Marţi, 11 noiembrie 2008, 19:58)

  Bogdan [anonim]

  Mda, acum ne plangem ca nu sunt repartizate fondurile cum trebuie dar in toata perioada in care s-a aflat in dezbatere documentul PNDR 2007-2013 nici mediul de afaceri si nici presa nu s-au aratat interesate sa il analizeze sau sa incerce sa il imbunatateasca.
  Dupa ce altii au luat hotararea pentru noi (ca, deh, ori sunt documente tehnice si noi nu suntem de specialitate decat la intins mana, ori ca nu sunt spectaculoase pentru presa atat timp cat nu sunt "victime, sange si puroi") acum ne dam peste cap sa spunem ca vroiam bani ori mai multi ori in alta parte.
  Stiti ce spun eu: la urmatorul exercitiu programatic fiti pe faza si platiti specialisti sa va traduca documentele daca voi nu reusiti. Si poate ca daca faceti asta, aplicand si un principiu asociativ si nu unul de "capr"ucidere si va puneti cu totii la masa ca sa faceti strategii pe care sa vi le asumati, o sa iasa ceva bun.
 • 0 (0 voturi)    
  proiecte (Miercuri, 12 noiembrie 2008, 0:56)

  jalnicu potra [anonim]

  Problema e ca UE vrea si "follow-up la proiectele pe care le finanteaza.Daca nu e audit...proiectu nu e terminat si valea bani pentru la anu , pentru altele...Iar UE finanteaza o data, de doua ori iar a treia oara vrea sa te autofinantezi...
  • 0 (0 voturi)    
   ei, si? (Miercuri, 12 noiembrie 2008, 10:55)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui jalnicu potra

   Si ce e rau in ce vrea UE?
   Si de ce sa nu co-finantezi, daca intr-ADEVAR vrei asa mult lucrul acela? Ar trebui ca UE sa le dea mura-n gura tuturor celor care stau cu mana-ntinsa?
   BINEINTELES ca vrea "follow-up" - si de ce sa dea banii pentru ceva ce nu va avea urmari? adica pentru ceva nesustenabil?
 • 0 (0 voturi)    
  POP nu functioneaza desi e lansat din 11 august (Miercuri, 12 noiembrie 2008, 11:54)

  bibanu rau [anonim]

  programul de pescuit al Romaniei nu este nici la aceasta ora functionabil desi este "lansat" de 3 luni!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by