Programul "Europa pentru Cetateni": fonduri disponibile de 215 milioane euro, pana in 2013

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Marţi, 18 noiembrie 2008, 17:51 Economie | EuROfonduri


 documente
(18 Nov 2008) PDF, 795KB
Programul “Europe for Cizitens” este adresat cetatenilor si in mod special este menit sa-i sprijine sa participe mai activ la viata democratica a comunitatii lor. Aceasta inseamna ca, in principiu, programul este deschis tuturor gruparilor non-profit implicate in promovarea cetateniei active.

Solicitantii posibili sunt ONG-uri si alte organizatii ale societatii civile, think-tank-uri, sindicate, institutii educationale, retele de voluntariat, agentii sportive. Ghidul programului (vezi documentul atasat) ofera informatii detaliatedespre conditiile de eligibilitate pentru fiecare componenta a programului.

Agentia executiva pentru educatie, cultura si audiovizual (EACEA) este responsabila cu managementul programului.Pe website-ul acestei institutii se gasesc informatii actualizate despre cererile de proiecte, documentele solicitate, detalii legate de finantare.

Cum se poate obtine finantare
Pentru a candida pentru finantare in cadrul acestui program, cererea de finantare trebuie transmisa pe formularul oficial, la deadline-ul anuntat, de catre o persoana juridica situata intr-una din tarile eligibile. Aplicantul principal trebuie sa fie o organizatie non-profit.

Proiectul trebuie sa indeplinesca criteriile de eligibilitate pentru fiecare componenta in parte. Sunt patru etape de selectie: etapat de verificare a eligibilitatii, evaluarea, selectia propriu-zisa si notificarea rezultatelor.

Comitetul de evaluare al   EACEA este compus din persoane din cadrul agentiei, oficiali ai Comisiei Europene, experti externi. Granturile sunt acordate in functie de criteriile indeplinite a de fondurile disponibile.

Buget

Programul are un buget total de 215 milioane EUR pentru o perioada de sapte ani (2007-
2013) si este impartit in 2 componente:

• Actiunea 1: cel putin 45%
• Actiunea 2: aproximativ 31%
• Actiunea 3: aproximativ 10%
• Actiunea 4: aproximativ 4%.

Componentele programului:
Actiunea 1 - Cetateni activi pentru Europa
 • se adreseaza in special activiatilor precum intrunirea oamenilor din comunitati locale de pe teritoriul Europei pentru a impartasi si schimba experiente, opinii si valori, a invata din istorie si a construi pentru viitor.
 • incurajeaza intalniri, schimburi si dezbateri printre cetatenii europeni din state diferite si prin mijloace diferite.
 • Actiunea este impartita in doua masuri:
- Infratirea oraselor – valorificarea relatiilor stabilite la nivel local intre municipalitatile infratite
- Proiectele cetatenilor si masurile de sprijin - Aceasta masura exploreaza metode inovatoare de participare a cetatenilor

 • Subventia maxima care se va acorda este de 20.000 euro pe proiect.
 • Subventia minima care se va acorda este de 2.000 euro pe proiect.
 • Nu se vor acorda plati de prefinantare.
 • Termenele-limita : 1 aprilie, 1 iunie, 1 septembrie, 1 decembrie.

Actiunea 2 – Societatea civila activa in Europa

 • Aceasta actiune se adreseaza societatii civile, cu scoptul de a promova actiunea, dezbaterea si reflectia legate de cetatenia europeana si democratie, de valori impartasite, istorie si cultura comuna, prin cooperare in cadrul organizatiilor societatii civile la nivel european.
 • sunt sprijinite organizatiile societatii civile si institutele de cercetare, ca puncte de legatura unice intre cetatenii Europei si Uniunea Europeana.
 • se ofera asistenta pentru proiecte concrete de cooperare ale organizatiilor societatilor civile din diferite tari participante, infiintate la nivel local, regional, national sau european. Aceste proiecte ar trebui sa sporeasca gradul de constientizare asupra problemelor de interes comun si asupra solutiilor concrete care ar putea fi gasite prin cooperare sau coordonare la nivel european.
Aceasta actiune este formata din trei masuri:
1: Sprijin structural pentru institute de cercetare
2: Sprijin structural pentru organizatiile societatii civile la nivel european
3.Sprijin pentru proiecte initiate de societatea civila

Dintre acestea, vom detalia Masura 3: Sprijin pentru proiecte initiate de organizatiile societatii civile

 • Scopul acestei masuri este de a sprijini proiecte concrete ale organizatiilor societatii civile din diferite tari participante.
 • Pentru aceasta, se pot implica o varietate de organizatii infiintate la nivel local, regional, national sau european. Aceste proiecte ar trebui sa sporeasca gradul de constientizare asupra problemelor de interes european si asupra solutiilor concrete care ar putea fi gasite prin cooperare sau coordonare la nivel european.
 • Proiectul trebuie sa inceapa intre 1 august si 1 decembrie ale anului pentru care s-a depus cererea si nu trebuie sa se finalizeze mai tarziu de data de 31 iulie a urmatorului an.
 • Durata maxima a proiectelor este de 12 luni.
 • Proiectele eligibile vor fi evaluate pe baza unor criterii calitative si cantitative.
 • Criteriile calitative vor reprezenta majoritatea punctelor disponibile in timpul procedurii de evaluare.
 • Deadline pentru depunerea cererilor: 15 februarie a fiecarui an pentru proiectele care incep intre 1 august si 1 decembrie ale acelui an.
 • Lista proiectelor selectate va fi publicata pe urmatorul site web: http://eacea.ec.europa.eu/citizenship/index_en.htm
Cum este finantata activitatea?
 • S-a introdus sistemul pentru calcularea subventiei bazat pe tarife fixe si sume forfetare pentru a simplifica managementul atat pentru autoritatea de resort, cat si pentru beneficiari.
 • Astfel, subventia poate fi calculata urmand doua metode diferite, corespunzand unor abordari diferite si la care se aplica reguli specifice:
> Subventii care se bazeaza pe tarife fixe si sume forfetare pentru „proiecte
eveniment” - calculul subventiei se face pe baza numarului de participanti la evenimente. In plus, o suma forfetara va fi alocata pe baza produselor finale posibile (publicatie,
DVD/CD-ROM, site internet).

>Subventii de la buget pentru proiecte „de productie si realizare”. Subventiile pentru proiectele compuse in principal din activitati altele decat evenimente sunt calculate pe baza unui buget provizoriu detaliat. Subventia solicitata in acest caz nu poate depasi 60 % din costurile eligibile ale actiunii respective. Plata subventiei se va baza pe o declaratie finala detaliata insotita de documentatia justificativa a cheltuielilor.

Proceduri pentru calcularea subventiei:
 • Pentru calcularea subventiei totale, trebuie facute calculatiile pentru sumele eligibile pentru produsele ‘evenimente’ si pentru ‘instrumentele de comunicare’. Suma totala a subventiei reiese din adaugarea sumelor celor doua produse.
 • Subventia nu poate depasi o rata maxima de 60 % din costurile eligibile ale actiunii respective.
 • Subventia maxima este de 55.000 EUR. Cererile pentru subventii sub 10.000 euro nu sunt eligibile si nu vor fi luate in considerare.
Actiunea nr. 3 – Impreuna pentru Europa

 • scop: adancirea conceptului de „cetatenie europeana activa” si promovarea intelegerii acestuia la nivelul intregii Europe, in acest mod contribuind la „aducerea Europei mai aproape de cetatenii sai”, prin trei seturi de masuri. Aceasta actiune va fi initiata si derulata de catre Comisia Europeana, de aceea nu se vor selecta proiecte.

Actiunea nr. 4 – Memoria Europeana Vie

In cadrul acestei actiuni vor fi sprijinite urmatoarele tipuri de proiecte :

 • Proiecte care se refera la conservarea principalelor site-uri si memoriale asociate cu deportarile in masa, fostele campuri de concentrare, si alte locuri de martiraje la scara larga si site-uri de exterminare ale nazismului, la fel ca si arhivele care prezinta documente ale acestor evenimente, in vederea mentinerii vie a memoriei victimelor, la fel ca si a memoriei acelora care, in conditii extreme, au salvat oameni de la Holocaust
 • Proiecte care se refera la comemorarea victimelor exterminarilor in masa si deportarilor in masa asociate cu stalinismul, si, de asemenea, la conservarea memorialelor si arhivelor care contin documente ale acestor evenimente.
Proiectul trebuie sa inceapa intre 1 octombrie si 31 decembrie ale anului pentru
care s-a depus cererea si trebuie sa ia sfarsit cel mai tarziu la data de 30 septembrie a anului urmator. Durata maxima a proiectului este de 12 luni.
 • Subventia nu poate depasi o rata maxima de 60 % din costurile eligibile ale actiunii respective. 
 • Subventia maxima este de 55.000 EUR. Cererile pentru subventii sub 10.000 EUR nu sunt eligibile si nu vor fi luate in considerare.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


811 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  unde, unde... (Vineri, 28 noiembrie 2008, 22:08)

  Dedalus [anonim]

  Asa de mare e interesul pentru programul asta, ca timp de cinci zile, nimeni nu a gasit timp nici macar sa injure....

  Glumesc...
 • 0 (0 voturi)    
  Cartea alba a sportului (Sâmbătă, 17 ianuarie 2009, 10:43)

  teo aprozeanu [anonim]

  De unde pot lua informatii suplimentare?Unde pot gasi formularele de accesare a fondurilor?
 • 0 (0 voturi)    
  OPINIA SOCIETATII CIVILE REPREZINTA O FORTA ! (Marţi, 24 februarie 2009, 8:40)

  MIHAIL GEORGEVICI [anonim]

  fundaţia mcp (mass communication power)

  către

  preşedintele româniei, domnul traian basescu

  campania mcp & cei 3322 de prieteni

  concomitent cu apariţia şi difuzarea pe mapamond a romanului manuscris: “ecouri”
  ( http://www.youtube.com/watch?v=y7rnd01wrno )


  avem plăcerea să vă informăm că începând cu anul 2009, cetăţenii, instituţiile publice, organizaţiile, printr-o mai bună comunicare, ar putea să beneficieze de mari performanţe.
  ( http://mcpmeritulcetateanuluiputernic.blogspot.com )

  în acest sens, vă rugăm să ne sprijiniţi în limitele posibile, în derularea campaniei cu caracter permanent "meritul cetăţeanului puternic" ( mcp )
  ( http://vremsarespectamnusamanipulamcetatenii.blogspot.com ).

  organizaţia noastră, fundaţia m c p (mass communication power) este interesată de mediatizarea problemelor importante cu care se confruntă cetăţenii, (mcp press agency, trustul de presă al fundaţiei, va monitoriza diversele aspecte ale realităţii obiective) de imbunătăţirea traiului acestora la nivelul standardelor europene, fără niciun fel de manipulare şi discriminare. apreciem că în perioada actuală de criză, cetăţenii au nevoie de o mână de ajutor real din partea politicienilor, de respect în toate situaţiile cu care aceştia se confruntă în societate.
  ( http://ro.netlog.com/2007migis1/blog/blogid=682975#blog )

  în ce priveşte protecţia socială, drepturile omului şi mai ales credinţa în dumnezeu, nu cred că mai sunt necesare precizări. considerăm că aleşii nostri vor binele cetăţenilor şi nu indobitocirea lor.
  ( http://ro.netlog.com/2007migis1/blog/blogid=757362#blog )

  vă propunem o implicare activă, concretă şi transparentă în prezentarea adevărului în cazul problemelor importante din cadrul comunităţii. în aceste condiţii, iniţiatorii campaniei noastre, "meritul cetăţeanului puternic" ( mcp ) vă adresează rugămintea de a acorda o atenţie maximă celor trei sectoare de activitate m (manipulare), c (corupţie) şi p (protecţie socială) .
  (http://ro.netlog.com/2007migis1
 • 0 (0 voturi)    
  Comunicat despre "Forumul Economic Europa-Rusia " (Sâmbătă, 30 mai 2009, 16:33)

  MIHAIL GEORGEVICI [anonim]

  MASS COMMUNICATION POWER AGENCY


  Internet:http://WWW.mcppress.ro
  Fax: 031 80 40 152 / E-mail:agency@mcppress.ro
  Mobil: 0723 945 840

  Comunicat despre Forumul Economic
  Europa - Rusia
  30 mai 2009

  În perioada 25 - 27 mai 2009, la Palatul Parlamentului s-a desfăşurat a cincea ediţie a Forumului Economic Europa-Rusia. Această activitate a fost organizată de Institutul pentru Studii Estice din Republica Polonă în cooperare cu Departamentul Securităţii Naţionale din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

  Ţinând seama de scopul acestui forum, acela de a se oferi un cadru propice pentru analiza perspectivelor cooperării politice şi economice dintre Uniunea Europeană şi Rusia, reiese clar interesul manifestat de partea română, dacă avem în vedere participarea la acest eveniment nu numai a preşedintelui actual al României, domnul Traian Băsescu, dar şi a foştilor şefi de stat, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu.

  La această manifestare au participat reprezentanţi oficiali, lideri politici, exponenţi ai mediului de afaceri, ai sferei academice şi ai societăţii civile din state europene, nord-americane şi asiatice.

  În cadrul dezbaterilor pe secţiuni au fost abordate mai multe teme precum:
  . perspectivele parteneriatului dintre Uniunea Europeană şi Rusia;
  . provocările comune la adresa UE şi Rusiei în contextul actual global;
  . UE şi Rusia: investiţii străine directe;
  . arhitectura de securitate europeană şi rolul Rusiei în potenţarea unei relaţii de cooperare;
  . posibilele direcţii de dezvoltare ale pieţelor financiare din UE şi Rusia;
  . interesele comune ale Rusiei, UE şi SUA în spaţiul post-sovietic;
  . securitatea energetică a UE şi rolul jucat de Rusia în domeniu;
  . asigurarea securităţii energetice - interes comun al UE şi al Rusiei;
  . perspectivele Parteneriatului pentru Pace în regiunea Caucazului;
  . Regiunea Mării Negre în sfera politică europeană.

  Deosebit de interesant a fost raportul (Raportul despre transformări
 • 0 (0 voturi)    
  DE CE FUG POLITICIENII DE OTV ? (Miercuri, 31 martie 2010, 11:39)

  MIHAIL GEORGEVICI [anonim]

  Alaturi de acestia, am observat ca sunt si primarii si chiar trusturile de presa. Nu ma mir de reactia lor, acum doi ani in urma am transmis in toata mass-media articolul: “CAMPANIE PENTRU MASS-MEDIA CURATA”. Nu am primit raspuns nici pana in prezent, desi materialul a fost publicat si in strainatate. Cu toate acestea, o parte din liderii politici si chiar jurnalisti au incercat sa prezinte realitatea din zilele noastre, aceea a existentei grupurilor de interese, la care trebuie sa aderi, daca vrei sa mananci o paine pentru a supravietui sau a te capatui intr-un fel.
  Recent, am citit in “The International Harald Tribune” un articol intitulat: Regulile revolutiilor din secolul al XXI-lea.
  Cu acest prilej, au fost prezentate cele opt reguli ale vietii politice moderne facandu-se referire si la activitatea presedintelui Venezuelei, Hugo Chavez.
  Un capitol interesant este demn de a fi retinut: “Democratia s-a devalorizat. Chavez a organizat mai multe referendumuri si alegeri de cand a sosit la conducere, cu noua ani in urma. Insa atunci cand puterea legii este absenta, cand transmisiunile posturilor de televiziune sunt cenzurate, cand certificatele de nastere si cartile de identitate pot fi cumparate pentru cateva sute de dolari, cand zeci de miliarde de dolari lipsesc din bugetul national, cand sistemul judiciar este supus si cand coruptia reprezinta un stil de viata – democratia si nepotismul se apropie mai mult ca oricand. Noile formulari – “democratia suverana” a Rusiei sau “democratia socialista” a lui Chavez - nu fac altceva decat sa ascunda acest fapt. (Din revista “Esential”, rubrica “Cultura”).
  Dupa cum stim, marea majoritate a populatiei necajite si manipulate politic isi doreste un partid care sa le apere interesele si nu unul cu traditie nationala doar in titulatura.
  Cetatenii Romaniei asteapta in continuare realizarea acestui deziderat.
  Este socant cum toti reprezentantii partidelor se ocupa de protectia sociala, iar acea
 • 0 (0 voturi)    
  SEMNALUL REDEŞTEPTĂRII NAŢIONALE (Duminică, 8 august 2010, 14:51)

  MIHAI GEORGEVICI [anonim]

  http://semnalulredeteptrii.blogspot.com/2010/08/semnalul-redesteptarii.html


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by