12 proiecte realizate de organizatii si autoritati din 20 de state membre, in cadrul Programului comunitar de finantare "Europa pentru Cetateni" au primit premiul "Golden Stars" din partea Comisiei Europene. In sapte dintre acestea au fost implicate si organizatii din Romania. Insa, in niciunul din cazuri, o organizatie din Romania nu a fost lider de proiect.

Comisia Europeana a evaluat initial 130 de proiecte transmise de organizatii statele membre, iar 24 dintre acestea au fost selectate pentru "lista scurta" a proiectelor candidate la obtinerea unui premiu.

Mai multe informatii despre programul "Europa pentru Cetateni" pot fi gasite aici. Principalele idei discutate la conferinta care a urmat festivitatii de premiere a proiectelor pot fi citite aici.

Proiectele in care au fost implicate organizatii din Romania:

  • Bialograd (Polonia) pentru intalnirea "Magic 27" – viitorul Europei comune. Au existat parteneri din Belgia, Suedia, Letonia, Romania.
  • Asociatia comitetelor infratite din Puy de Dome (Franta) pentru intalnirea tinerilor europeni: "Mobilitatea tinerilor in Europa". Au fost implicati parteneri din Danemarca, Marea Britanie, Olanda, Romania, Italia, Portugalia, Polonia
  • Municipalitatea din Amaroussion (Grecia), pentru proiectul de networking "Luptand pentru o viata cotidiana mai buna". Partenerii au fost din Italia, Cipru, Portugalia, Olanda, Belgia, Romania.
  • Plerin (Franta) pentru proiectul tematic: "Dezvoltare durabila – in interesul cetatenilor europeni", cu participanti din Irlanda, Polonia, Romania
  • "O societate civila organizata: noi provocari intr-o Uniune Europeana extinsa" – liderul de proiect: Euromed Carrefour Sicilia, cu parteneri din Romania, Marea britanie, Portugalia, Austria, Cehia si Polonia
  • EUReporter, un proiect al Asociatiei Babel International din Franta, cu parteneri din Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Estonia, Portugalia, Letonia, Germania, Romania.
  • Cultura trans-nationala a amintirii, la situl memorial al lagarului de concentrare de la Dachau: Pastrarea testimonialelor victimelor, pentru generatiile urmatoare – un proiect german al Comitetului International Dachau cu parteneri din 10 tari.

Mobilitatea tinerilor in Uniunea Europeana

Evelyn Laquit si partenerii in proiect
Foto: Comisia Europeana
Asociatia comitetelor infratite din Puy de Dome (Franta), unul dintre premiantii "Golden Stars Awards", a obtinut 20.000 de euro pentru a organiza o intalnire la care au participat oficiali din 21 de orase situate in 7 tari, printre care si primaria din Oradea. Asociatia reuneste 65 de municipalitati din regiunea Puy de Dome. La intalnire, desfasurata intre 19 si 22 octombrie 2007, in au participat 400 de tineri din orasele selectate.

Intr-un document oficial al proiectului, transmis de Evelyn Laquit, presedintele asociatiei, este descrisa desfasurarea intalnirii. Principalele activitati:

  • o expozitie foto cu orasele infratite a fost realizata in locatia intalnirii
  • Francis Fontaine, presedintele « miscarii europene Auvergne » a prezentat punctele importante ale tratatului de la Roma si a raspuns intrebarilor tinerilor pe aceasta tema
  • tinerii au luat parte la un concurs pe teme europene, pentru care au primit premii
  • excursii in afara localitatii

Evelyn Laquit, reprezentanta asociatiei, a declarat ca "principala dificultate intampinata pe parcursul intalnirii a tinut de limba utilizata. Bugetul proiectului nu ne-a permis sa folosim interpretare simultana, am preferat sa folosim limba engleza ca limba de lucru, ceea ce a cauzat probleme unor participanti de a intelege si interactiona". Laquit a mai spus ca tinerii care au participat la eveniment doresc sa continue aceste intalniri, de data aceasta luand ei initiativa de organizare.

Schimb de bune practici in domeniul dezvoltarii durabile

Un proiect axat pe "dezvoltare durabila in interesul cetatenilor europeni” a fost coordonat de Comitetul de infratire Plerin-Sur-Mer, din Franta. Finantarea totala a fost de 4.000 de euro.

Echipa Plerin-Sur-Mer
Foto: Comisia Europeana
La proiect au participat orasele: Avrig (Romania), Cookstown (Irlanda de Nord), Wronki (Polonia), Beverwijk (Olanda). Reprezentantii acestora s-au intalnit si au lucrat impreuna pe urmatoarele teme :

  1. Protectia apei (raurilor)
  2. Trierea si reciclarea deseurilor
  3. Mediul inconjurator
  4. Dezvoltarea durabila in orase, judete si regiuni
  5. Energia si fluidele

La finalul evenimentului a fost adoptata o motiune care poate fi citita aici.

Lista proiectelor de infratire a oraselor, selectate in 2007 pentru finantare prin programul “Europa pentru cetateni” poate fi consultata aici.

Societatea civila: noi provocari intr-o Uniune Europeana extinsa

Proiectul, care a primit o finantare totala de 28.000 de euro a fost coordonat de organizatia Euromed Carrefour Sicilia.

In raportul final al proiectului, remis HotNews.ro, beneficiarul principal explica: "ideea principala a fost sa avem parteneri in principal din regiuni cu puternice probleme solciale sau politice precum Romania, Irlanda de Nord, Sicilia sau unele zone din Polonia si Cehia. Astfel, putem compara cum actioneaza societatea civila in diferite zone si care este rolul lor in dezvoltarea unui simt al cetateniei active, uneori, in absenta unui sector public eficient si interesat".

Comisarul European Jan Figel si echipa de proiect
Foto: Comisia Europeana
Din Romania, au participat la proiect Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si fundatia Chance for Life. Una din intalnirile in cadrul proiectului s-a desfasurat la Bucuresti.

Octavian Rusu (FDSC) explica, in materialul oficial de prezentare a proiectului, necesitatea acestei initiative: "organizatiile non-guvernamentale au o slaba capacitate de a interrelationa intre ele si a-si reprezenta interesele in fata institutiilor publice nationale. Odata cu intrarea in UE apare un al treilea factor de decizie: Uniunea, la nivelul careia se iau decizii care implicit vor afecta si societatea civila si cetatenii din Romania".

"Au mai fost evidentiate probleme semnificative precum lipsa unui dialog permanent intre organizatii si autoritatile centrale sau locale. Astfel, am decis sa adaugam in brosura finala o sectiune in care fiecare partener sa prezinte nivelul dialogului oficial dintre organizatii si sectorul public. O alta problema evidentiata a fost lisa de interes a mass-media pentru integrarea europeana", mai arata raportul final al proiectului.

Mai multe informatii pot fi aflate de pe website-ul oficial al proiectului.