Ioana Morovan, editor

Mai multi cititori au transmis intrebari generale sau punctuale legate de posibilitatile de finantare pentru pensiuni turistice. Redactia HotNews.ro ofera cateva puncte de reper necesare celor interesati de acest domeniu, precum si un raspuns legat de fonduri pentru activitatea de productie in domeniul maselor plastice.

Precizare

  • Toti cei interesati de finantarea pensiunilor turistice in mediul rural trebuie sa stie ca institutia de resort, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a deschis o noua sesiune de depunere a proiectelor, cu termen limita 17 decembrie. Vezi anuntul aici.

Intrebare: "Detin in chirie 1000 mp si doresc fond nerambursabil pentru deschidere pensiune in judetul Vrancea, mediu rural. Doresc sa primesc un model de plan de finantare." (Tofan Ion)

Raspuns: Teoretic, puteti primi finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala. In Ghidul Solicitantului pentru Masura 313 - "Incurajarea activitatilor turistice", varianta actualizata din 14 noiembrie, (pagina 9) se mentioneaza ca " Beneficiarul trebuie sa dovedeasca dreptul de proprietate asupra terenului pe care urmeaza sa realizeze investitia sau dreptul de concesiune pe o perioada de cel putin 10 ani". Asadar, terenul in chirie nu este eligibil. Daca rezolvati aceasta problema, documentele necesare care trebuie completate/furnizate se gasesc aici.

Intrebare (1): "Va rog sa ma ajutati sa ma informez asupra unei finantari pentru o pensiune turistica in zona Arges" (Marilena Diaconu)

Intrebare (2): "Vreau sa fac si eu o pensiune + magazin alimentar nou din fondurile europene, la Somova - jud. Tulcea (in apropiere de lac Somova), si nu stiu ce trebuie sa fac, nu stiu ce acte imi trebuie, nu stiu nici pasii si nici cui sa ma adresez. Sunt persoana fizica, nu am firma deocamdata. Suprafata terenului este de 2000 mp si se afla in intravilanul localitatii".( Iulian)

Intrebare (3): Doresc sa obtin fonduri UE pentru construirea unei pensiuni in cimpulung moldovenesc. Detin teren pentru constructie foarte bun, in zona turistica.

Raspuns comun (1+2+3): Toate informatiile legate de conditiile pentru finantarea pensiunilor turistice se gasesc in Ghidul Solicitantului pentru Masura 313 "„Incurajarea activitatilor turistice” din Programul National de Dezvoltare Rurala. Acest ghid poate fi descarcat de aici.

In primul rand, trebuie sa verificati daca indepliniti conditiile impuse pentru finantare. Pentru aceasta, este recomandabil sa contactati un consultant. Autoritatile de resort careia trebuie sa va adresati pentru depunerea proiectului si informatii ajutatoare (nu insa consultanta) sunt oficiile judetene ale Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit. Datele acestora de contact pot fi gasite aici.

Intrebare: "Sunt nascut in romania, insa de 30 de ani am cetatenie americana. Detin teren pentru construirea unei pensiuni si sunt interesat de fondurile europene FEADR masura 313. In Romania sunt inregistrat ca persoana juridica insa activitatea mea a incetat si compania pe care am condus-o a fost declarata inctiva. Pot fi considerat eligibil pt accesarea fondurilor europene? (Dipl.Ing.Catalin Cadis)

Raspuns: Ghidul solicitantului pentru Masura 313 (pagina 8) se mentioneaza ca "Micro-intreprinderile, atat cele existente cat si cele nou infiintate trebuie sa fie inregistrate si sa-si desfasoare activitatea propusa prin proiect in spatiul rural (atat sediul social, cat si punctul de lucru trebuie sa fie amplasate in mediul rural)". Asadar, puteti infiinta o noua microintreprindere in localitatea respectiva. In plus, daca terenul este in proprietatea dv. (adica persoana fizica), va trebui sa il cesionati acestei noi microintreprinderi. In continuare, trebuie sa urmati pasii prevazuti in Ghidul Solicitantului.

Intrebare sosita prinwww.domnuleprimar.ro : "Activez in domeniul productiei de repere din mase plastice. In ce masura pot beneficia de fonduri europene? Scopul acestor bani ar fi optimizarea productiei si/sau achizitionarea sau modernizarea spatiului in care imi desfasor momentan activitatea.In ce masura pot beneficia de aceste fonduri in vederea dezvoltarii afacerii mele."

Raspuns: Daca firma dv. este microintreprindere, puteti verifica daca indepliniti conditiile pentru finantare prin Domeniul Major de Interventie 4.3. al Programului Operational Regional. Ghidul socilitantului si alte documente pot fi gasite aici (click pe <>)

Daca firma dv. este IMM, puteti verifica daca indepliniti conditiile pentru finantare printr-una din schemele: "Investitii pana la 920.000 lei" sau "Investitii intre 920.000 si 5.560.000 lei". Ghidul socilitantului si alte documente pot fi gasite aici.

In ambele situatii, depunerea proiectelor s-a incheiat pentru anul 2008. Pentru noutati referitoare la lansarea urmatoarelor cereri de proiecte, in anul 2009, va invitam sa urmariti website-urile mentionate, precum si sectiunile euROfonduri (HotNews.ro) si Finantare UE (EurActiv.ro)

Precizare pentru toti cititorii: Ne puteti contacta pentru informatii suplimentare, in urma consultarii surselor de documentare, la adresa eurofonduri@euractiv.ro.