Proiectele realizate sau in desfasurare, care promoveaza schimbarea sociala, egalitatea de sanse si oportunitati pentru toti membrii societatii pot fi premiate cu sume intre 10 mii si 40 de mii de euro. Valoarea totala a premiilor oferite: 295.000 euro. Termenul-limita pentru trimiterea candidaturii: 1 decembrie a.c.

Organizatiile non-profit, administratiile publice, initiativele private si membrii societatii civile, comunitatile religioase si reprezentantii mass-media cu sediul in Bosnia si Herzegovina, Croatia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Romania, Serbia si Slovenia pot aplica pentru acest premiu, in valoare totala de 295, 000 EURO.

Dosarele de candidatura pot fi inscrise pana pe data de 1 decembrie la urmatoarea adresa web: www.integrationaward.org. Formularul de inscriere in concurs poate fi descarcat, completat si apoi reincarcat online sau poate fi trimis prin e-mail, la adresa: hajnalka.bessenyei@erstestiftung.org

Premiul va fi acordat in luna iunie 2009.

Vor fi acordate zece premii si zece mentiuni de onoare. 60 de finalisti vor fi invitati sa participe la ceremonia de acordare a premiilor, care va avea loc in Bucuresti, in iunie 2009. In cadrul acesteia va fi prezentat un material video cu toate initiativele finalistilor.

Evaluare

Proiectele vor fi evaluate in functie de eficienta lor si de beneficiul pe care il aduc societatii. Pe parcursul procesului de selectie, un comitet de evaluare va selecta o lista de 100 de semifinalisti. Apoi, juriul international format din 16 experti va evalua aceasta lista si va alege 60 de finalisti.

In cea de-a doua etapa de selectie, juriul va selecta cele 10 proiecte castigatoare si cele 10 mentiuni de onoare.

Toate initiativele ce sustin integrarea sociala – inteleasa ca o suma de activitati care au ca scop final crearea unei societati stabile si corecte, si care include si grupurile dezavantajate sau persoanele cu nevoi speciale – pot aplica pentru acest premiu.

Desi implicarea sociala este usor de explicat si de inteles, ea nu este un dat, ci inseamna sa ii ajuti pe cei care nu se pot ajuta singuri. Minoritatile etnice si sociale, persoanele cu dizabilitati, victimele traumelor, copiii si adultii aflati la marginea societatii pot beneficia de pe urma acestor programe.

De la infiintarea sa la inceputul anului 2008, Premiul Fundatiei ERSTE a evoluat considerabil din punct de vedere al scopului si al dimensiunii: valoare premiului a crescut de aproximativ cinci ori, de la 60,000 EURO in 2008 la aproximativ 300,000 EURO in 2009, iar lista de tari care se pot inscrie in program s-a extins si ea. “Obiectivul nostru este foarte clar: acordarea sprijinului nostru cat mai multor proiecte inovative si relevante”, declara Boris Marte, Membru in Consiliul de Conducere al Fundatiei ERSTE.

Despre Fundatie si Premiu

Fundatia ERSTE isi desfasoara activitatea in regiunea Europei Centrale si de Sud Est. Impreuna cu partenerii sai, implementeaza o serie de activitati spre folosul binelui public. Infiintata in anul 2003, Fundatia si-a inceput activitatea doi ani mai tarziu, dezvoltand trei programe: Social, Cultura si Europa. Succesorul legal al primei Case de Economii austriece “Erste oesterreichische Spar-Casse”, cu o traditie de peste 190 de ani, Fundatia ERSTE este actionarul majoritar al Grupului ERSTE.

Premiul Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala face parte din programul Social al Fundatiei ERSTE. Programul are ca obiectiv conturarea unei societati in Europa care sa permita participarea egala a tuturor indivizilor, care isi pot asuma responsabilitatea spre folosul binelui public.