CE a decis, marti, prelungirea fondurilor SAPARD pentru Romania pana la sfarsitul lui 2009, a declarat, pentru MEDIAFAX, Michael Mann, purtator de cuvant al comisarului pentru agricultura, Mariann Fischer Boel.

Comisia Europeana a transmis, la 25 octombrie, o scrisoare catre autoritatile romane, solicitand noi informatii pentru a putea lua o decizie privind reluarea platilor din fonduri SAPARD.

"Directia Generala de Agricultura si Dezvoltare Rurala (DG AGRI) a transmis astazi dupa-amiaza (marti, n.red.) o scrisoare autoritatilor romane referitoare la planul de actiuni", a spus Mann.

El a precizat ca, in scrisoare, CE recunoaste eforturile depuse de partea romana in acest domeniu.

"Dar am solicitat noi informatii", a spus Mann, care nu a dorit sa ofere amanunte despre natura acestora.

De asemenea, intrebat daca exista vreun termen limita pana la care CE asteapta un raspuns, oficialul CE a precizat ca nu exista termene limita, dar informatiile sunt asteptate la Bruxelles "cat mai repede posibil".

CE nu a luat inca o decizie privind reluarea platilor din fonduri SAPARD catre Romania, dar o hotarare ar putea fi luata la jumatatea saptamanii viitoare, a declarat, intr-o conferinta de presa, Michael Mann, purtator de cuvant al CE pe probleme de agricultura.

"Nu am luat inca o decizie. Am primit un raport de la un auditor independent", a spus Mann.

El a precizat ca CE continua analiza iar un raspuns ar putea fi disponibil la jumatatea saptamanii viitoare.

"Continuam analiza si probabil ca vom avea un raspuns la jumatatea saptamanii viitoare", a spus Michael Mann, purtator de cuvant al comisarului pentru Agricultura, Mariann Fischer Boel.

Platile catre beneficiarii programului SAPARD au fost sistate temporar de catre autoritatile romane, pana la remedierea unor deficiente tehnice semnalate in raportul de audit al Comisiei Europene privind procedurile de autorizare a platilor, a declarat, la sfarsitul lunii august, Alice Batu, secretar de stat la acea vreme in Ministerul Economiei si Finantelor.

"Este vorba de numai cateva saptamani si nu se poate vorbi de o cuantificare a unor sume. Toate platile vor fi reluate dupa ce vor fi imbunatatite procedurile tehnice semnalate de Comisia Europeana", a declarat Batu.

Ea a aratat ca la auditul din luna iunie reprezentantii Comisiei Europene au reclamat mai multe deficiente la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), care gestioneaza fondurile SAPARD, in special in ceea ce priveste procedurile de autorizare a platilor.

Beneficiarii de fonduri SAPARD depun cereri de plata pe masura ce finalizeaza lucrarile la proiectele de investitii aprobate, iar sumele sunt distribuite din fonduri de la buget si rambursate ulterior de Comisie.