Bani de la UE pentru panouri solare

Uniunea Europeana va putea acorda fonduri de cofinantare pentru instalarea de panouri solare pe locuinte sau pentru folosirea unor metode alternative de energie. Comisia Europeana a adoptat, ieri, o propunere in acest sens. Pentru prima data, statele membre si regiunile din Uniune pot sa investeasca in cresterea eficientei energetice si in folosirea energiei regenerabile pentru locuinte. In Romania, cei care vor sa-si inlocuiasca sistemele clasice de incalzire cu unele care folosesc energia solara, eoliana sau geotermala, pot primi de la stat 90% din investitie, potrivit unui ordin al Ministerului Mediului.

Gazele s-ar putea ieftini

Gazele ar putea ramane la acelasi pret pana in vara anului viitor cand s-ar putea ieftini, declara Gabriel Sarbu, director in Agentia de Reglementare in Domeniul Energiei. Motivul ar fi pretul scazut al barilului de petrol care va avea efect asupra costului gazului abia in vara viitoare. Pe de alta parte, consumul de energie ar putea sa scada in 2009, pentru prima data din anul 2000, afirma autoritatile in domeniu. Aceasta din cauza ca marii consumatori industriali sunt afectati de criza financiara.

INS: crestere economica si investitii

Economia Romaniei a crescut in cel de-al treilea trimestru al acestui an cu 9,1%. Produsul Intern Brut a fost de aproape 140 de miliarde de lei, arata datele Institutului National de Statistica. In primele noua luni ale anului, PIB-ul Romaniei a fost cu 8,9% mai mare decat in aceeasi perioada a lui 2007. Investitiile in economia Romaniei au crescut cu 28% in primele noua luni, la aproape 58 de miliarde lei. Mai mult de jumatate au fost investitii in lucrari de constructii noi.

Salariul mediu pe 2009

Romanii ar putea castiga, anul viitor, mai mult in medie cu 5% decat acum, a declarat preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoza, Ion Ghizdeanu. Cresterea salariului mediu ar fi mai mica cu 4 procente decat se estimase anterior. In septembrie, salariul mediu a fost de 1.300 de lei, cu 24% mai mare decat in aceeasi luna a lui 2007.

SUA economie

Activitatea economica in Statele Unite a scazut in lunile octombrie-noiembrie potrivit unui raport publicat ieri de Rezerva Federala. Acesta arata ca vanzarile cu amanuntul s-au diminuat drastic, mai ales vanzarile de masini. Pe de alta parte, companiile private din Statele Unite au concediat în noiembrie cei mai mulţi angajaţi din ultimii şapte ani: 250 de mii. Indicatorii economici anuntati ieri arata ca Statele Unite au intrat in cea mai dura faza a recesiunii, cu consecinte dramatice asupra pietei muncii.

Evolutia burselor

Bursa americana a inchis aseara in crestere, in pofida datelor economice deloc incurajatoare. Indicele Dow Jones a urcat 2,05%, iar Nasdaq s-a apreciat cu 2,94%. Si marile burse europene au inchis, ieri, pe verde dupa ce s-au aflat pe minus in cea mai mare parte a zilei. Bursa de la Bucuresti a incheiat in stagnare, pe fondul celei mai reduse lichiditati din ultimii trei ani si jumatate.

Curs valutar

Moneda nationala nu a reactionat la datele despre cresterea economica si si-a continuat ieri tendinta de depreciere. Leul a pierdut trei bani in fata monedei unice europene, un euro valorand 3,83 lei. Un dolar a fost cotat la 3,03 lei. Si francul elvetian s-a apreciat pana la 2,51. Pe piata internationala, euro a ramas stabil in fata dolarului, paritate 1,270, dupa anuntarea unor noi cifre care arata degradarea tot mai puternica a economiei, atat in Europa cat si in Statele Unite.

Noi taxe vamale in UE

Calatorii care intra in Uniunea Europeana pot importa bunuri de pana la 430 euro fara a plati taxe vamale. Este cazul celor care ajung in Uniune cu avionul sau pe cale maritima, dupa cum prevad noile norme de scutire de la plata taxelor vamale anuntate de Comisia Europeana. Cei care intra in UE pe cale terestra pot importa bunuri de pana la 300 de euro.

Si, din agenda economica a zilei:

Guvernul discuta astazi despre majorarea taxei de poluare pentru masinile second-hand

Banca Centrala Europeana ar putea hotari reducerea dobanzii de referinta

Si tot azi va fi anuntata o noua estimare a Produsului Intern Brut pe al treilea trimestru in zona euro.