Statele membre discuta, in aceasta perioada, propunerile Comisiei Europene in cadrul unui grup tehnic de lucru, dar o forma finala se asteapta abia peste cateva saptamani, au explicat pentru HotNews.ro - EurActiv.ro reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor. Maine, 11 decembrie, la Consiliul European de la Bruxelles se va aproba numai cadrul general prezentat in Planul de redresare economica.

Mult asteptatele masuri de simplificare a accesului la fonduri structurale, anuntate de Comisia Europeana in cadrul Planului de redresare economica, sunt inca dezbatute de statele membre, a transmis sursa citata.

Razvan Cotovelea, directorul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale a explicat pentru HotNews.ro-EurActiv.ro ca este vorba, printre altele, de "simplificarea unor reguli privind eligibilitatea cheltuielilor pentru toate cele trei Instrumente Structurale.

In baza prevederilor din Plan, Comisia Europeana a elaborat o serie de modificari punctuale ale Regulamentului General (1083/2006) si ale Regulamentelor privind FEDR si FSE, modificari aflate in analiza Statelor Membre in vederea realizarii acordului politic si tehnic. Romania participa activ la procesul de dezbatere a acestor modificari."

Ce spune exact documentul Comisiei

In Planul de redresare economica prezentat de Comisia Europeana, la data de 26 noiembrie, se spune ca "implementarea fondurilor structurale trebuie accelerata. Astfel, Comisia va propune cresterea pre-finantarii pentru programe, la 4,5 miliarde de euro, care sa fie disponibile cat mai curand in 2009.

Statele membre pot, astfel, utiliza sume mai mari de la Comisia Europeana pentru finantarea proiectelor. Comisia va propune un numar de alte masuri pentru a accelera implementarea proiectelor majore de investitii, pentru a facilita utilizarea altor instrumente de finantare, pentru a simplifica abordarea avansurilor platite beneficiarilor si pentru a extinde posibilitatile pentru cheltuieli eligibile".

In urma reuniunii Consiliului European care va avea loc in 11 si 12 decembrie la Bruxelles, statele membre vor aproba numai aceste propuneri generale ale Comisiei.

Alte informatii legate de simplificarea regulilor

Europarlamentarul Ramona Manescu a declarat pentru HotNews.ro - EurActiv.ro ca exista discutii, referitor la simplificarea regulilor de accesare a finantarilor, intre Executivul european si comisiile din parlament, de control bugetar si dezvoltare regionala. "In primul rand, sunt vizate conditiile de acordare a granturilor. Forma finala ar trebui sa se concretizeze intr-o directiva", a spus aceasta.

Comisarul European Danuta Hubner a declarat recent ca statele membre vor putea varia contributiile nationale si europene in cazul unor proiecte individuale din cadrul programelor operationale, iar finantarea cu fonduri UE poate fi chiar de 100% in 2009, cu conditia ca, pana la sfarsitul perioadei programate, sa existe un echilibru, iar anumite proiecte sa fie finantate doar din fonduri nationale.

Cresterea avansurilor acordate si flexibilizarea conditiilor au fost discutate si in cadrul Consiliului Economic si Financiar (ECOFIN) care s-a reunit saptamana trecuta la Bruxelles.

“In conditiile financiare dificile actuale, consider bine venita posibilitatea ca statele membre sa cheltuiasca in prima faza fondurile europene, iar co-finantarea nationala aferenta sa fie pusa la dispozitie la final” a declarat Eugen Teodorovici, secretar de stat MEF, la finalul Ecofin.