Ioana Morovan, editor
Foto: Bety Blagu / HotNews.ro

Documentatia, evaluarile, creditele bancare: trei "verigi slabe" ale sistemului de gestiune a finantarilor europene. Aceste fonduri sunt prezentate drept colacul de salvare pentru mediul public si privat, pe perioada crizei economice. Ce-i drept, ele sunt o mina de aur ca sursa de finantare, dar se poticnesc in cel putin cele trei obstacole mentionate, astfel incat cu greu pot reprezenta, deocamdata, o solutie.

"Ce solutii de finantare au companiile mici in aceasta perioada?", am intrebat-o pe Mihaela Mitroi, partener PricewaterhouseCoopers, in cadrul unei conferinte de joi, 11 decembrie. Raspunsul, aproape instinctiv, a fost: "fondurile europene". Este adevarat, asa ar trebui sa fie.

Urmatoarele intrebari au venit firesc: dar proiectele se aproba greu si banii vin tarziu, si, in plus, creditele bancare pentru cofinantari se obtin cu dificultate in aceasta perioada! Expertul in fiscalitate a admis: "Totusi, o solutie mai buna ar fi gasirea unui partener pentru afacere. Fondurile de investitii au lichiditati si se afla in cautare de proiecte".

Poate ca, incet-incet, fondurile europene vor fi "retrogradate" oficial din categoria "salvatoarele economiei romanesti". Din pacate. Dar cum se poate ajunge in aceasta situatie? Simplu.

Urmarind problema pe un traseu firesc, ar trebui sa vedem, in primul rand, daca intreprinzatorii si autoritatile pot intocmi proiecte. Numarul proiectelor depuse pana in prezent, conform ultimelor date disponibile, arata ca da: 4.400 proiecte depuse, in aproximativ un an.

Acest numar indica numai dorinta solicitantilor de finantare. Apoi apar intrebarile: au fost ele bine intocmite? Si - in ce domenii au existat de fapt proiecte? Trebuie sa remarcam faptul ca, potrivit acelorasi date, mai putin de 7% dintre ele au fost si aprobate, deocamdata. Motivele sunt multiple si difera de la program la program.

La autoritatile locale, dificultatile incep chiar din momentul redactarii proiectelor. Chiar autoritatile de resort au ajuns sa recunoasca faptul ca "documentatia stufoasa intarzie depunerea proiectelor", in anumite situatii. Pe intreprinzatorii privati ii "mananca" avizele si documentele pe care trebuie sa le ataseze la dosar si intocmirea bugetului, lucru mentionat, din nou, chiar de autoritatile de resort.

Tot legat de mediul privat, ne-a atras atentia comentariul ca "au fost foarte multe proiecte", cum au spus, nu o singura data, autoritatile de resort. Cu alte cuvinte, noi trebuie sa intelegem ca autoritatile sunt depasite de situatie si evaluarea decurge greu.

Unii oficiali raspund chiar ca "nu se stie cat dureaza evaluarea" pe un cutare program, ca "depinde" de mai multe lucruri. Dealtfel, numerosi cititori HotNews.ro ne-au atras atentia asupra intarzierii rezultatelor evaluarilor. Iata numai un exemplu recent: "Am depus un proiect pt fonduri europene inca din august si pana in momentul de fata nu am primit nici un raspuns (in cazul castigarii, din decembrie trebuia sa incepem implementarea)", spune un cititor, sub pseudonimul <>.

In aceste conditii, companiilor le este greu sa se bazeze pe aceasta sursa de finantare. Solutia? Suplimentarea numarului de evaluatori. Cum? Cu finantare tot de la UE, pe baza unor proiecte depuse chiar de autoritatile care gestioneaza banii. Ce inseamna aceasta? Ca trebuie sa faca, la randul lor, niste proiecte.

Sa spunem ca, totusi, se aproba proiectele, ca urmeaza semnarea contractelor si demararea efectiva a activitatilor. Cei mai multi dintre beneficiari au nevoie de credite bancare pentru aceasta. Ori, in momentul de fata, semnalele primite din mediul de afaceri arata ca este greu de obtinut un credit chiar si cu un proiect aprobat la finantare nerambursabila. In acest conditii, cum se vor concretiza proiectele?

Este adevarat ca fondurile structurale si de coeziune, de cateva miliarde de euro, pot salva infrastructura de transport si de mediu. Cele opt proiecte mari de mediu, deja aprobate de Bruxelles, par sa fie bila alba a sistemului de gestionare a fondurilor. Acum, totul depinde de cat de rapid se vor desfasura licitatiile si cat de seriosi vor fi antreprenorii. Pentru acestia din urma: da, fondurile europene reprezinta o solutie buna pentru depasirea dificultatilor.