Miron Moldovan, directorul pentru buget, finante si fonduri europene din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a explicat, joi, la finalul unei conferinte de presa, ca avansul platit de Comisia Europeana pentru programele din agricultura va ajuta la reducerea sumei solicitate de catre Minister de la bugetul de stat. Potrivit acestuia, in bugetul ministerului au intrat 580 milioane de euro, in septembrie 2008, de la UE, din care mai sunt disponibile circa 470 milioane euro.

Banii vor fi utilizati pentru platile aferente programelor de subventii pe hectar, dezvoltare rurala sau zone defavorizate. Teoretic, platile pentru aceste programe se fac initial din bugetul de stat, urmand sa fie decontate de Comisia Europeana. Directorul de buget din minister a explicat ca, totusi, Comisia Europeana a trimis un avans de 580 milioane euro in luna septembrie 2008 si utilizarea acestora este permisa.

Asadar, “nu vom mai cere de la bugetul de stat cele 2,5 miliarde lei (aproximativ, suma echivalenta - n.r.) si astfel ponderea bugetului MADR va scadea in PIB”, a explicat Moldovan.

Anul trecut, desi bugetul MADR a reprezentat 3% din PIB, “la ultima rectificare bugetara s-au taiat 434 milioane lei, iar la finalul anului, pur si simplu Finantele nu au mai transmis o suma, prevazuta deja, de 366 milioane lei. De aici au aparut restantele de 800 milioane lei pe care le-a inregistrat ministerul”, a mai spus directorul din MADR.

Cele 580 milioane euro virate de Comisia Europeana, in contul programelor de plati directe si dezvoltare rurala, au inceput deja sa fie utilizate. Potrivit lui Moldovan, in 2008 au fost platite 70 milioane euro si, recent, au mai fost platite 36,7 milioane euro pentru fermierii din zone defavorizate. Tot el mai spune ca pentru Programul National de Dezvoltare Rurala, cel mai consistent dintre programe, nu a fost efectuata nicio plata deocamdata.