Fostul ministru al agriculturii, Dacian Ciolos a revenit miercuri, 4 februarie, cu o serie de noi raspunsuri pentru cititorii HotNews.ro, in completarea discutiei online de marti. "Eu, in calitate de ministru, am inceput demersuri la nivel european, pentru ca fermele mici, care fac produse pentru pietele locale, sa fie tratate aparte din punct de vedere al normelor si regulilor. Impreuna cu tari precum Polonia, Ungaria, Bulgaria, si chiar Italia, Grecia, Spania, am putea schimba modul de abordare la nivel european, fata de aceste produse provenind din fermele mici si destinate pietei locale", a scris Dacian Ciolos.

Cateva intrebari la care Dacian Ciolos a raspuns miercuri, 4 februarie:

  • Intrebare de la "Adriana": De ce Romania a acceptat integral standardele impuse de UE privind produsele alimentare... Nu vi se pare de tot rasul ca daca vreau sa cumpar o bucata de branza de la tarani trebuie sa fie impachetata, etichetata, etc...De ce trebuie sa ne supunem total directivelor UE? Eu una sunt convinsa ca scopul lor este de a ne transforma in piata de desfacere pentru tarile membre dezvoltate, iar noi vom fi paria in aceasta uniune! dar cand noi n-om mai avea cu ce cumpara produsele lor pline de E-uri, afanatori, etc, la cine suparare or mai vinde?

Raspuns: Chiar conform normelor comunitare, nu toate produsele trebuie sa contina E-uri, afinatori, etc. Produsele pe care micii producatori le vand direct in piete, trebuie doar sa respecte niste conditii minime de igiena, care sunt legate mai mult de bunul simt si de siguranta sanatatii consumatorului. Mai trebuie insa ca noi, consumatorii, sa privilegiem, atunci cand ne facem cumparaturile, produsele romanesti, care provin de la producatorii mici. Altfel, daca acesti mici producatori nu au cumparatori suficienti, nu le dam nici o sansa. deci, viitorul produselor traditionale, fara E-uri, depinde si de comportamentul nostru ca si cumparatori.

Eu, in calitate de ministru, am inceput demersuri la nivel european, pentru ca fermele mici, care fac produse pentru pietele locale, sa fie tratate aparte din punct de vedere al normelor si regulilor. Impreuna cu tari precum Polonia, Ungaria, Bulgaria, si chiar Italia, Grecia, Spania, am putea schimba modul de abordare la nivel european, fata de aceste produse provenind din fermele mici si destinate pietei locale. Ultimul cuvant este insa, cel al cumparatorului. daca produsele respective nu se vand suficient, orice demers politic este inutil.

  • Intrebare de la "Importator": Domnule ministru, cum vi se pare ideea ca intr-o tara precum Romania, 70% din carnea de porc consumata provine din import? Cine gireaza aceste interese?

Raspuns: Acest nivel al importului are cel putin doua explicatii, dupa parerea mea : lipsa de competitivitate a fermelor actuale de crestere a porcului din Romania in raport cu alti crescatori de porc din UE in conditiile in care nu mai exista bariere tarifare sau de alt fel pentru carnea de porc ce provine din tarile UE, si in al doilea rand capacitatea de productie insuficienta asigurata de fermele din Romania. Asta presupune investitii pentru dezvoltarea acestor ferme, inclusiv prin PNDR (programul national de dezvoltare rurala), dar si rezolvarea problemei pestei porcine care franeaza investitiile in acest sector.

de un an de zile nu au mai aparut focare de pesta porcina in Romania, in consecinta, autoritatile pot sustine demersuri pe langa institutiile europene pentru inlaturarea limitarilor privind comertul cu carne de porc din Romania pe piata comunitara.

  • Intrebare de la "Raul", referitoare la Programul Operational de Pescuit

Raspuns: Banuiesc ca intrebarea era de ce NU este pana in acest moment operational programul de pescuit, si cat ar mai dura. Nu este operational pentru ca procedurile elaborate de agentia de pescuit nu fusesera auditate ca fiind corespunzatoare de catre autoritatea de audit. Ghidurile beneficiarilor sunt gata, iar dupa auditarea procedurilor primirea de proiecte ar putea fi lansata. Nu stiu care este calendarul actualei conduceri, dar cred ca e o chestiune de saptamani.