Firmele cu proiecte aprobate la finantare UE pentru "investitii mici" (pana la 920.000 de lei) si acces la consultanta au semnat, in sfarsit, contractele cu Ministerul pentru IMM. Intreprinzatorii intervievati de HotNews.ro-EurActiv.ro se plang de durata prea mare a evaluarii si de pierderile suferite in acest timp.Constantin Nita, ministrul de resort, a declarat ca "nu s-a gasit nicio solutie de sprijin pentru pierderile din cauza cursului valutar".

Este vorba de proiectele de investitii finantate prin Programul Operational "Cresterea Competitivitatii Economice" (POS CCE).

Noul ministru pentru IMM, Comert si Mediu de Afaceri (MIMMCA), Constantin Nita, a declarat, la semnarea primelor 20 de contracte, ca toate cele 175 de proiecte selectate pana acum vor fi semnate pana la sfarsitul saptamanii viitoare. Din acestea, 147 sunt proiecte de "investitii mici" iar celelalte de acces la servicii de consultanta. Reprezentantii ministerului au spus ca "se doreste" decontarea facturilor in 30 de zile si ca evaluarea pentru proiectele de "investitii mari" se va finaliza pana in luna martie.

Aurel Nicoara, directorul SC Sinai SRL din Rasnov, a obtinut finantare pentru "Eficientizarea activităţii de producţie de elemente de dulgherie si tâmplărie". Acesta a explicat pentru HotNews.ro - EurActiv.ro ca a depus proiectul cu aproape un an in urma. "Schimbul valutar o sa ne omoare! Nici nu stiu cat am pierdut, n-am calculat inca, dar de la 3,6 lei/euro pana la 4,2, va dati seama", a spus Nicoara.

Potrivit unor calcule realizate de HotNews.ro -EurActiv.ro, pierderile din cauza cursului valutar variaza intre 8 si 18% din valoarea unui proiect.

Firma Art Design SRL apartine unui italian, Nazzareno Marinangeli, si a obtinut finantare pentru "Creşterea competitivităţii prin achiziţionarea de utilaje si reamenajarea spatiilor de producţie". Marinangeli a spus ca a mai avut experiente cu fondurile europene in Romania, pe programul PHARE, si ca procesul a mers "la fel de prost".

"Am pierdut mult, de cand am depus proiectul si pana acum. Speram ca vom mai recupera datorita reducerilor de preturi de pe piata. Probabil nu vom recupera tot, dar macar o parte. La PHARE - ce pot sa va spun, au sosit banii cand nu ne mai trebuiau. Oricum, fata de asteptarea de 2 ani de la PHARE, cea de un an, din POS CCE, reprezinta un progres", s-a plans Nazzareno Marinangeli.

Nela Mirela Secara, directorul firmei Artpel Grup SRL, se plange de cererea in scadere, pe piata interna, si de faptul ca nu mai poate obtine credite bancare. "Am fost si la CEC, si la Eximbank si m-au amanat", spune aceasta. Deocamdata, va incerca sa faca cheltuieli din resurse proprii si "sa economiseasca pentru cursul valutar".

Pierderile acestor intreprinzatori vor parea insignifiante in comparatie cu ceea ce ii asteapta pe beneficiarii cu investitii mari (de peste 920.000 de lei) si pe companiile mari care au proiecte de pana la 10 milioane de euro.

Pentru aceste 2 categorii, pierderile se acumuleaza cu fiecare zi de intarziere a inceperii proiectului, fiindca si devalorizarea leului se accentueaza.

"La investitii mari, acum se selecteaza compania care va face evaluarea tehnico-financiara", a declarat pentru HotNews.ro -EurActiv.ro Maria Pircalabescu, sectetar de stat la MIMMCA.

Daca licitatia pentru evaluator este inca in derulare, cum va fi posibil sa se incheie evaluarea pana in luna martie? "Deci este posibil, fiindca nu sunt foarte multe proiecte. Din primele etape ale evaluarii au ramas in jur de 200 de dosare", a explicat Maria Pircalabescu.

Exact in aceeasi situatie este si componenta adresata companiilor mari. In documentatia de atribuire pentru aceasta licitatie, este prevazut ca "termen estimativ" de contractare a firmei de evaluare data de 3 martie.