Raportul Curtii Europene de Conturi referitor la proiectele de infrastructura finantate cu fonduri europene de preaderare (ISPA) arata ca 84% din acestea au inregistrat intarzieri, in statele membre. Cehia este un exemplu pozitiv, fara intarzieri in derularea proiectelor. In schimb, in Ungaria, Polonia, Bulgaria, Letonia si Romania intarzierile variaza de la 1 an la 5 ani.

Raportul arata ca "proiectele nu au fost implementate conform planificarii initiale, au avut loc intarzieri semnificative si modificari in planurile de finantare".

Un numar de 32 de proiecte, aprobate intre 2000 si 2003 (16 in domeniul mediului, 16 in cel al transporturilor) din sase tari membre UE, au intrat sub lupa expertilor Curtii Europene de Conturi. 16 proiecte au fost vizate, in Cehia, Polonia, Letonia si Romania. Celelalte 16 au fost studiate pe baza documentelor.

Majoritatea proiectelor analizate trebuiau sa fie incheiate intre 2004 si 2006, conform Memorandumurilor financiare semnate initial. Numai cinci din 32 au fost incheiate la data stabilita: doua in Cehia, trei in Letonia. Pentru celelalte 27 de proiecte, data finalizarii a fost amanata.

Vezi articolul integral pe EurActiv.ro