Noile reguli ale achizitiilor publice, la limita legalitatii. UPDATE - ANRMAP: "Taxa procentuala se aplica in principal actiunilor introduse ulterior incheierii contractului"
"Cererile introduse, potrivit prevederilor prezentei Ordonante de Urgenta, la instantele judecatoresti, avand ca obiect contractele de achizitie publica, contractele de concesiune de lucrari publice si contractele de concesiune de servicii se taxeaza cu 2% din valoarea contractului. Cererile pentru repararea prejudiciului cauzat in cadrul procedurii de atribuire se taxeaza cu 2% din valoarea acestuia", spune Art.287 (17) din textul Ordonantei de Urgenta publicata in Monitorul Oficial de joi, 12 martie.
"... in cazul in care o licitatie este contestata in instanta, se instituie o taxa de timbru in cuantum de 2% din valoarea estimata a achizitiei publice, pentru persoana fizica sau juridica care depune contestatia. Aceste modificari vor avea drept rezultat reducerea numarului de contestatii cu care se confrunta in prezent autoritatile contractante", a explicat vice-premierul Dan Nica, sambata, 7 martie, anuntand adoptarea reglementarilor.
Directorul Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea, a declarat pentru HotNews.ro- EurActiv.ro ca impunerea unei taxe pentru contestatii intra in contradictie cu regulamentele europene. "Dreptul la justitie este gratuit", a subliniat Liviu Voinea, "si incalcarea acestuia ar putea atrage o procedura de infringement din partea Comisiei Europene".
In plus, accesul gratuit la justitie este un drept constitutional.
UPDATE ANRMAP a transmis HotNews.ro ca sustine, de principiu, introducerea taxei de timbru. Introducerea taxei de timbru a avut in vedere eliminarea contestatiilor formulate in mod abuziv.
"Este evident faptul ca taxa de timbru se aplica diferit in functie de natura actiunilor introduse, respectiv cele evaluate si cele neevaluabile in bani, fapt prevazut si de Legea 146/1997, privind taxele judiciare de timbru.
Prin urmare, taxa de timbru procentuala, prevazuta de Ordonanta de Urgenta 34/2006 cu modificarile ulterioare, se aplica doar actiunilor evaluabile in bani si, cu precadere, actiunilor introduse ulterior incheierii contractului de achizitie publica sau de concesiune de lucrari sau de servicii, doar in acest caz fiind posibila stabilirea in concret a cuantumului exact al taxei procentuale in functie de valoarea efectiva a contractului", explica ANRMAP.
Astfel, pe perioada desfasurarii procedurilor de atribuire, de principiu, actiunile formulate impotriva unor acte emise de autoritatile contractante se vor taxa cu 2.000 lei, fiind considerate acte nepatrimoniale - mai transmite institutia de resort.
Intentia conteaza (?)
Consultantul Ciprian Nicolae a explicat ca ratiunea acestei taxe este aceea de a stopa escaladarea numarului contestatiilor si trecerea dintr-o contestatie intr-alta, numai ca "solutia aleasa ar putea sa nu fie cea mai potrivita deoarece va da nastere la situatii adverse, adica oamenii n-o sa mai conteste in situatii in care trebuie contestat: situatiile, in care in general, autoritatile contractante fac abuzuri si stabilesc criterii arbitrare contrare spiritului legii.
Spre exemplu, solicitarea de diplome si alte hartii pentru demonstrarea capacitatii operationale a operatorului economic".
"Nici inainte nu era in regula, se blocau anumite licitatii", a confirmat Liviu Voinea. Dar se poate gasi o solutie de compromis: spre exemplu, sa impui un numar limitat de contestatii pe an, a mai spus acesta.
Prelungirea procedurilor de achizitii din cauza contestatiilor a blocat numeroase proiecte, pana in prezent, mai ales pe cele de infrastructura, lucru care afecteaza in principal atragerea fondurilor europene.
Potrivit unui articol publicat recent de HotNews.ro-EurActiv.ro, primul proiect depus pentru finantare prin Programul Operational Regional, in octombrie 2007, nu a inceput efectiv nici dupa un an si jumatate. "De sase luni dureaza procedura de licitatie", a declarat pentru HotNews.ro Borboly Csaba, presedintele CJ Harghita. Potrivit acestuia, problema principala au reprezentat-o numeroasele contestatii depuse de firmele participante la licitatie. "Au fost 14 concurenti si au depus multe contestatii. Abia saptamana trecuta am reusit sa desemnam castigatorul si mai trebuie sa asteptam inca 10 zile pentru alte posibile contestatii", a explicat acesta.

ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Cum se circulă pe liniile principale de cale ferată și cât au scăzut vitezele față de anii 80' și 90'
VIDEO Watchkeeper X - Drona militară din Armata Britanică ce ar putea ajunge să fie produsă în România pentru Armata Română
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
a) se liciteaza servicii de milioane de euro, pentru care autoritatea contractanta nu are nici un ban, se gandeste doar sa ia bani din fondurile structurale...
b) autoritati contractante constriesc pe terenul altor autoritati contrctante!
c) Caietele de sarcini de 5 pagini costa 5 milioane !!!! (OG34 limitreaza costul acestora la costul multiplicarii, prin urmare astea costa de vreo 10,000 de ori mai mult decat permis!!!!)
Dar CNSC nu este competent sa solutioneze o astfel de contestatie. Trebuie sa te duci in instanta ca sa ceri sa se reduca un astfel de cost de la 5 milioane la 20,000 lei ...
e) Pentru un studiu care dureaza 3 sapatamani si il poate face orice loaza, se cer cifre de afaceri uriase
samd- ca nu am timp aici sa inshir toate
Principala cauza a intarzierilor si contestatiilor este incompetenta autoritatilor contractante, insotite de dorinta bolnava de a pune condtii de calificare potrivite pentru o firma internationala, cand ele au un cotetz de construit....
Aia e problema, si ce zic eu e confirmat de faptul ca in 25% din cazuri firmele contestatare au primit verdict favorabil de la CNSC (sunt datele CNSC, nu ale mele...).
Daca domnul Nica ar da cate 5 milioane pe un caiet de sarcini la 10 licitatii pe luna, din care ar afla ca de fapt autoritatea contractanta nu are banii sa plateasca si, prin urmare, nu are cum naiba sa liciteze si sa faca tot pe banii domniei sale, probabil ca si-ar mai schimba parerea.
Dar se vede ca suntem condamnati sa fim condusi de tot felul de incompetenti orgoliosi.
Pronosticul meu?
10% din fonduri cheltuite pana in 2013, pentru proiecte care vor fi 50% imposibil de terminat si 50% absolut inutile.
Sa vedeti un spital care nu poate instala un lift si aproape ca pierde banii pentru ca licitatorii se tot contesta. Sau nu vin medicamentele din acelasi motiv.
Dar fie vorba intre noi, OG 34 nu se aplica la valori mai mici, asa ca daca din exces de zel vrei sa licitezi repararea iftului, in loc sa cauti pe careva sa-l repare si gata, sau daca nu stii ce principiu activ are medicamentul de vrei sa-l cumperi si o dai cotita in anunt, nu vad de ce te plangi,
jenanta decizie... nu era oare mai bine cum era inainte, daca contestatia nu are justificare sa se plateasca o amenda?
care e idea? sa nu mai facem contestatii la mirsavii sau sa avem licitatii corecte?
Deci CNSC imi respinge contestatia, imi ia taxa de timbru de 2% si apoi obliga totusi pe magarii de la autoritatea contractanta sa modifice asa cum am cerut.
Cu prevederile astea, autoritatea contractanta va face CE VREA la licitatie deoarece NIMENI nu va mai indrazni sa conteste. Ca vor pati asa cum am patit eu (adica ai dreptate dar iti iau banii).
Tara lui papura voda...
solutia propusa de guvern pare, intr-adevar, in contradictie cu legislatia europeana, deoarece face participarea la licitatii mai putin atractiva. din cate stiu eu, directiva europeana nu impune ca rezultatul contestatiei sa fie acordarea licitatiei, ci permite statului sa se rezume la acordarea de daune.
Sigur insa ca multi funcionari de pe la departamentele astea de achizitii publice care nu au citit niciodata OG 34/2006 - se vede asta din dezastrele de caiete de sarcini publicate - peste 90% au prevederi ilegale - s-ar simiti mult mai bine daca s-ar interzice pur si simplu cotnestatiile.
Si asa am auzit raspunsuri absolut funambulesti: "eu fac ce vreau si pun ce condtii vreau, ca eu sunt suveran" Adicatelea, "asa vrea muschii mei, asha fac!"
Sunt 25% dintre contestatii intemeiate (statistica CNSC, nu a mea!) si cate cazuri nu or mai fi fost cand ofertantii au lasta-o balta de greatza si oboseala...
Dar sa vezi ce-o sa fie cand va intra in vigoare si directiva privind remedierea pagubelor cauzate ofertantilor de greseli in caietele de sarcini... e, atunci o sa se schimbe roata...
Noi ne pierdem sincer vremea aici ca sa ne dam cu parerea daca e legala sau nu aceasta noua taxa. Nu zic ca nu se blocheaza multe proiecte pentru ca apar contestarii de meserie. Dar dupa mine nu pentru asta s-a facut marea modificare ci pentru noile praguri. Sa fim seriosi ce mai este 100.000 euro la servicii si 750.000 euro la lucrari! Si uite asa aranjam niste oferte, participam si castigam vreo 10 contracte de servicii si am facut primul milion de ieurooo (cum zicea un mare afacerist). Si cu 2-3 lucrari de carpit o scoala sau ridicat o camarutza langa spital isi reintregesc finantatorii partidelor banii. Si sa vezi absorbtie dupa aceea si din fondurile UE ca trebuie repede-repede absorbit pe drumuri judetene carpite si recarpite ca altceva in tara asta nu stim a face..
De ce cu 2000 si nu cu 1,000? Sau cu 500?
De ce trebuie sa merg in instanta pentru a recupera 4,5 milioane lei vechi din cele 5 milioane de lei cu care autoritatea contractanta m-a obligat sa cumpar un caiet de sarcini de 5 pagini, a cartui multiplicare a costat nici 5 lei noi?
Stie ANRMAP ca peste 50% din licitatiile actuale publicate in SEAP sunt facute de autoritatile contractante fara sa aiba banii respectivi? Sunt e fapt servicii si lucrari pe care se angajaeaza sa le plateasca numai daca proiectul iese si... numai din banii proiectului!
Si vezi ca de fapt ar trebui sa pui de la tine, firma, cateva milioane de eur (!), ca dupa aia sa tile le dea (paote...) autoritatea contractanta ... din ce va primi!
Afli aceasta imensa tampenie dupa ce bati cinci sute de km sa cumperi caietul de sarcini cu 2 milioane de lei (cateva pagini)- evident ca ramai cu banii dati, fara nici o posibilitate de a merge in vreo instanta - ca de fapt ce naiba sa contesti,,,
Bine ca punem taxe, dar de nebunia generala care e in SEAP nu se ocupa nimeni!
Vrea unu" sa cumpere cateva sute de cutii de lemen, pune acolo la conditii si pe mama si pe tata (cifra de afaceri, echipa nu stiu de care jde mii de conditii de tampesti, plus caiet de sarcini de milioane)...
"Contestatarii de profesie" nu exista decat in imaginatia bolnava a unor incompetenti de pe la achizitiile publice, care s-au suparat ca au fost contestati repetat din simplul motiv ca habar nu au sa faca un caiet de sarcini, din simplul motiv ca pun conditii de calificare abracadabrante, de nici drq nu le stie....
Isi acopera propria lor incompetenta... aia fac.
Tare as fi curios sa vad rezultatele unui control ANRAMAP asupra legalitatii actelor de procedura, asa prin sondaj....
"Cercetarea situatiei actuale a urmatoarelor sectoare de activitate :constructii, turism si consultanta din regiunea N-E; N-V; Bucuresti-Ilfov", un studiu deosebit de complex care implica sondaje in 3 regiuni economice pe 3 sectoare de activitate, analiza diagnostic, formulare de recomadari, studiu care se doreste a fi concretizat intr-un raport de minim 900 pagini.
Pentru aceasta cercetare complexa in caietul de sarcini termenul de realizare a serviciilor de consultanta si de predare a studiilor este de 15 zile calendaristice (12 zile lucratoare). Este evident ca o astfel de solicitare este complet nerealista si probabil studiul care face obiectul licitatiei, a fost realizat in prealabil iar acum aceasta licitatie se organizeaza doar formal cu destinatar pre-stabilit. Cred ca organele competente ar trebui sa se sesizeze. Cum ar fi ca OLAF sa fie informat punctual despre aceasta licitatie si despre corectitudinea acestei Autoritati (CNIPMMR) care gestioneaza fonduri structurale din RO?