
Directorul executiv al Societatii Academice din Romania, Sorin Ionita, a declarat in emisiunea Bucuresti punkt Bonn, realizata de HotNews.ro si Deutsche Welle, ca ministrii gresesc atunci cand sustin ca fondurile puse la dispozitie de UE nu sunt absorbite din cauza celor din administratia locala. La randul sau, jurnalistul Robert Schwartz a afirmat ca, in presa germana, Romania este mentionata ca al treilea stat in prag de faliment in Europa de Est.
Ascultati emisiunea "Bucuresti punkt Bonn"
mai sorin ionita, cum e cu statul pe bara si arata cu degetul? sport national?
pe ce te bazezi cand spui:
1. "Sunt intreprinzatori care au depus proiectul in urma cu un an si nici pana acum nu au programata evaluarea dosarului."
mai citeste o data. TU TE AUZI??
2. "Reflexul functionarului roman este de a mai pune trei hartii si o stampila ca sa fie acoperit"
NU vrei sa te descoperi tu?
3. "Au venit foarte multe proiecte, inegale calitativ dar autoritatile din Romania nu au fost pregatite sa le evalueze."
vorba lui Moromete: pe ce te bazezi??? sau vrei sa arati cat de usor poti fi malitios...
4. "Ghidul de finantare inainte de aderare avea 16 pagini, acum are 60 de pagini; prin comparatie, la un finantator britanic sau olandez acelasi ghid are 2 pagini"
aici ma faci sa cred ca chiar NU STII despre ce vorbesti...daca vedeam asta in primele randuri, nu mai pierdeam vremea cu cititul.
te rog, arata-ne un ghid de 2 pagini. eu nu cred ca ai vazut asa ceva.
vrei doar sa pari interesant, dar cine nu stie, te crede. ca suna bine societatea academica...care este...
2) Aceleasi persoane participa si la evaluare, si la monitorizarea proiectelor (cazul ADR-urilor), lucru periculos
3) achizitiile publice au fost scoase ilegal si abuziv de sub controlul beneficarilor si trecute sub controlul ADR-urilor (acestea dicteaza conditiile de licitatie, dar nu raspund pentru ceea ce dicteaza, aprobarea lor (ilegala) nefiind parte a procesului de achizitie publica)- acesta este principalul motiv al intarzierilor de ani de zile si al problemelor in procurarea bunurilor serviciilor si lucrarilor
4) Asistente tehnice de sute de milioane de eur au fost utilizate de ministere, epntru servicii inutile sau suprabugetate - probabil ca undeva spre 75% din totalul asistentei tehnice reprezinta bani aruncati
5) Se rganizeaza sute de licitatii in toata tara pe principiul "te platesc numai daca proeictul este finantat si te platesc numai din proeict"- practica atat ilegala cat si catastrofala - ANRMAP nu a luat nici o masura impotriva proliferarii acestui fenomen (care a afectat pana la urma si pe benefiaciri prin incurajarea impostorilor, care reprezinta in acest moment mai mult de 50% din totalul ofertantilor de pe piata).
Pe scurt, cauzele reale ale situatiei catastrofice in ce priveste absrobtia fondurilor europene sunt punctuale, concrete, cunoscute. Nimeni insa nu le inlatura, ci toata lumea se margineste sa bata campii teoretici, cu "mentalitati", "politici", "facilitati", "accelerari" si alte asemenea vorbe in vant.
Eu sunt lamurit: de lene si incompetenta de fapt nu dorim, nu ca nu putem, sa inlaturam toate aceste obstacole. Nu se cheltuie, nu muncim
1. Banii sunt blocati din cauza sistemului birocratic gandit de cei care conduc Autoritatile de Management;
2. Majoritatea banilor din asistentele tehnice se duc pe formarea acelorasi oameni din sistem; nimeni nu-i verifica!;turism instituional!
3. Reguli de evaluare ambigue, sisteme ineficiente de evaluare (de exemplu, autoritatea de management pentru Dezvoltarea Resurselor Umane a propus un sistem de depunere electronic avantajand beneficiarii, dar tot ce se castiga ca timp la depunere se pierde in evaluare, deoarece se realizeaza anevoios. Regula "primul venit, primul servit" este o lozinca avand in vedere ca cei care au fost respinsi nu au mai putut sa aplice, datorita faptului ca s-au inchis liniile de finantare.)
4. aranjamentele unora din Autoritatile de management
5. Reguli neclare de realizare a achizitiilor publice in cadrul proiectelor
6.multa hartogarie, dupa inainte de semnarea contractului
Moromete trebuia sa se ocupe de auditarea sistemului pentru finantarea proiectelor ?
Eu cred inca intrun nou Tepes sau Lapusneanu. Cred ca impostorii ar trebui sa se gandeasca la o asemenea alternativa.