Ilie Sarbu a demis 60 de directori din conducerea APIA. Sindicatul institutiei: "Softul este principala cauza!"
"Cu toate ca ministrul Ilie Sarbu, a cerut Agentiei sa depuna eforturi pentru a efectua platile incepand cu data de 15 martie si conducerea Agentiei s-a angajat pentru realizarea tuturor demersurilor necesare, APIA nu a s-a achitat de obiectivul promis.
Astfel, avand in vedere intarzierea de 1 an in ceea ce priveste platile pe suprafata, precum si solicitarea facuta de domnul ministru Ilie Sarbu la preluarea mandatului catre conducerea APIA in sensul de reducere a intarzierilor si nu de perpetuare sau chiar de prelungire a lor, inlocuirea conducerii Agentiei a reprezentat singura solutie in deblocarea platilor", transmite un comunicat al Ministerului Agriculturii.
"O astfel de demitere in bloc a unor tehnocrati, fara a depista exact unde sunt problemele, este total abuziva si intr-un stil politic comunist", a spus Radu Ungureanu, seful sindicalistilor din APIA. Acesta a mai spus ca APIA este o institutie infiintata la solicitarea Comisiei Europene si ca lucreaza dupa regulamente europene.
"Nu puteau incepe platile aferente anului 2008 fiindca softul nu permite acest lucru. Modulele necesare nu sunt finalizate. Softul este principala problema, este total neperformant, iar problemele nu au fost nici pana acum rezolvate", a spus Radu Ungureanu. Un alt aspect, sustinut de Radu Ungureanu, este faptul ca "in toate tarile Uniunii Europene, platile pe anul anterior se pot efectua pana la data de 30 iunie. Nici un stat membru nu a putut face platile mai devreme".
Directorul sucursalei APIA Timis, Florin Faur, a declarat pentru HotNews.ro - EurActiv.ro ca probabil se numara printre cei demisi, insa nu stie exact de ce, fiindca vestea demiterii a aflat-o de la televizor. "Nu am primit nimic oficial inca. Probabil vom primi maine, sa vedem si noi ce acuze ni se aduc", a spus Faur.
Potrivit unor surse apropiate institutiei, un astfel de mecanism precum cel al platilor directe "nu poate sa mearga perfect pe niste termene impuse, fiindca nimeni nu poate sa apese pe un buton si situatia sa fie rezolvata. In plus, si angajatii sunt demotivati, odata ce nu li se mai platesc ore suplimentare, prime si sporuri. Orice masura de reducere afecteaza productivitatea. In fine, a schimba intreaga echipa manageriala este o mare greseala", au declarat sursele citate pentru HotNews.ro - EurActiv.ro.
APIA a fost condusa, pana in prezent, de directorul interimar Mariana Draghici, dupa demisia directorului general Dan Gherghelas de la inceputul lunii februarie.
Potrivit Mediafax, acesta a motivat ca nu poate accepta "ingerinta politicului intr-o activitate strict tehnica", dupa criticile aduse agentiei de ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu. Concursul pentru ocuparea postului de director general al agentiei va fi reluat pe 25 martie.
Schimbari la ministerul Agriculturii: Secretarul general si directorul general al APIA au demisionat
62.400 de fermieri exclusi de la platile directe
Salvati banii fermierilor!
Sindicatul National APIA: Subventiile UE, puse in pericol prin suprasolicitarea angajatilor agentiei
Cum si-a prins ministerul agriculturii urechile in calculator. STS acuza APIA
Marile contracte cu statul, ascunse ilegal: Ford, Nokia, SIVECO

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
in al 2-lea rind se lucreaza hei-rupist la siveco. nu zic, or avea si oameni buni, stiu oameni care au lucrat si care lucreaza acolo si stiu cum se lucreaza. fara cap, hei-rupist (dupa cum ziceam) o circa de overtime - seri si weekenduri (din partea programatorilor) si rezultatul e cod de proasta calitate, cu multe buguri, greu/imposibil de modificat, de facut debugging pe el samd.
de asemenea stiu pe cineva care a refuzat un job de programator acolo desi ar fi fost platit cu 2000 euro net pe cartea de munca. asta doar pt ca stia cum se lucreaza acolo si care e atmosfera. cind oamenii buni nu vin nici cind li se ofera asa salarii, nu e de mirare ca softul produs de siveco are o calitate de 2 bani.
Ceea ce afirmi tu este fara fondare. Este ca si cum ai spune ca Romania este condusa de martieni si planuim un atac sa cucerim sua. Come on : )) ! Esti ridicol…sau ridiche? Cu vrei tu. De ce ? Da-mi voie sa-ti comentez afirmatiile tale:
„ca iau contracte cu grase statul stie toata lumea.”
Tu realizezi ca dai cu presupusul, tocmai pentru a te afla pe net si a-ti expune un punct de vedere deficitar si fara argumente ? Consider ca acele contracte intre institutiile publice si siveco de care mentionezi ca sunt „grase”, reflecta complexitatea implementarii unui proiect la nivel national. Ca sa-ti folosesc metafora „gras” in contextul unui contract, tin sa-ti dau dreptate. Nu se poate sa faci o implementare nationala, de pe urma careia un public tinta de minimum 1.500.000 de utilizatori ar beneficia, pe baza unui contract de 100.000 Euro sau 500.000 Euro (trebuie musai sa fie „gras”, in ideea ca suporta cheltuiala per utilizator/institutie/cheltuieli neprevazute -> adica o analiza SWOT-asta daca sti ce este si ai citit catusi de putin si cateva carti). Numai companii ca sc.romsys, telrom, softwin, sharkunity ar face oferte de dumping numai ca sa castige licitatia publica :)). Nu de alta, dar referintele acestora lasa de dorit. Un exemplu il constituie bitdefender-ul ce a fost implementat de softwin in penitenciare, in tribunale si acuma fug pushcariashii pe magheru :))) pentru ca le-au crapat baza de date aparata de virusi prin bitdefender.
Uita-te la HP, la ORACLE, la Microsoft, ca au aceleasi „contracte grase” ce reflecta, calitatea si lista de preturi, pen tru o implementare nationala, in tari ca Franta, Belgia, Grecia, MOLDOVA !! Slovenia, Arabia Saudita,Romania s.a.m.d (poate preturi mult mai scumpe la o calitate asemanatoare).
Eu cred ca nu ai terminat liceul. Stiai ca prin licitatie publica, se verifica calitatea si referintele oricarui produs/serviciu mentionat in oferta finciara si tehnica depusa de ofertant? Astfel, verificarile necesare pentru compatibilitatea sistemelor dar si a calitatii acestora, se verifica prin prisma background-ului obtinut in urma activitatii din anii trecuti dar si datorita sistemelor de calitate implementate sau a unui preview pentru sistemul presupus ?
Cand afirmi argumentul acesta, nu o faci fara sa citesti documentatii cu privire la premiile internationale de IST, ICT, World Summit Award, Arch of Europe primite de compania asta, dar si de faptul ca a IMPLEMENTAT PROIECTE si in TARI CA : Cipru, Grecia, Moldova, Maroc, Kuweit, Liban, Dubai, Azerbaidjan si ROMANIA. A facut lucrul acesta, prin prisma EXPERIENTEI dobandite din Romania (mi se pare foarte logic ca atunci cand ai obtinut experienta si calitate in tara de origine, vrei si poate reusesti sa faci replicari de proiecte pe plan international. SIVECO stie si poate ! )
„din moment ce contractul e luat pe "comisioane" care aterizeaza prin cine stie ce banci din paradisuri fiscale, acceptarea lui de catre cel care l-a incredintat e practic doar o formalitate”
De unde sti asta? Se practica la liceu sau din experientele tale personale, la firma la care lucrezi ? De obicei, astfel de conduite se aplica unde ofertantul ( in cazul nostru sc.romsys, telrom, softwin, sharkunity) nu ar avea experienta si nici un sistem de calitate performant. SIVECO nu are nevoie de asa ceva. Are atat echipa sudata, cat si experienta si un sistem de lucru pastrat prin standarde de calitate ISO 9001 (asta daca sti ce inseamna).
Cand spui concept „hei-rupist” te referi la o simpla aciune a unui individ ce isi desfasoara o activitate fara un scop pretentios, cu intentia de a se afla in treaba ca cei ceilalti sa vada asta si sa afirme ca munceste si nu sta. Sper ca am atins intre-un mod cat mai bine explicat, modul tau de ati desfasura activitatea la munca.:))
Cu privire la siveco, sunt sceptic ca s-ar lucra intr-o companie cu 850 angajati in stilul acesta, avand o cifra de afaceri de 90 mil EUR pe 2008 (bani obtinuti predominant din vanzarile pe plan international). Bine bine, sa zicem ca tine, ca toti romanii din administratia publica sunt mari idioti si ca ofera contracte, pentru firme fantoma genul celor mentionate mai sus(in cazul nostru sc.romsys, telrom, softwin, sharkunity) . Dar ce spui de cei din tarile arabe sau din U.E. ? Chiar crezi ca au primit recunosterile internationale „grase” si contractele bine platite, doar pe ochi frumosi de romani, lucrand in stil hei-rupist ? Come on... poti mai mult de atat, sa argumentezi !!! Eu cred ca mentionezi remarcile acestea, doar in scop personal. Posibil ai o experienta neagreata de tine si vrei sa te razbuni intr-un mod subiectivist pe o colectivitate de oameni ce intr-adevar pun suflet in ceea ce fac (...si rezultatele se vad mai mult sau mai putin...nu pe forum-ul acesta cel putin ) )
Iarasi argumentele, nu sunt de partea ta.
Sti, te contra-zici cu cele afirmate mai sus... cum poti sa spui ca o firma primeste „contracte grase” cand se lucreaza fara cap-hei rupist ? ?!?!!? Deja am ametiti, de la modul tau de exprimare dar si de la ratiunea ta, justificata prin mentionarile de mai de sus. Iti spun d.p.d.v. economic ca nici o institutie publica sau privata, nu accepta o firma pe ochi frumosi, daca nu are : Seriozitate, Inovatzie, Verticalitate, sinErgie, Calitate, referinte de la alte Organizatii – adica SIVECO; asta ar insemna ca face o investitie (cu bani obtinuti greu) pentru a se astepta la alte pierderi. Este un paradox economic !!?!?! Cat despre aspectul juridic, nu as angaja un avocat care nu are experienta pentru a ma reprezenta in detrimentul altuia care are ?
Se vede ca nu ai cunostiinte de informatica de baza. Iti recomand ECDL pentru inceput. Cat despre ceea ce ai mentionat mai sus, nu exista cod de proasta calitate sau cod de inalta calitate. Exista un simplu cod ce merge sau nu, reflectat de functionarea aplicatiei. O aplicatie incepe sa crape, nu din cauza limbajului de programare sau codului „de proasta calitate” )) (bine macar ca nu te-ai referit la specia de peshte numit cod – cand ai afirmat asta) , ci din cauza datelor pe care le primeste spre stocare (vezi WINDOWS, SAP, Oracle Applications).
Bug-urile nu sunt greu/imposibil de modificat, ci sunt corectate. Iar aceasta se face prin simpla revizuire a structurii de limbaj de programare, pe modulul de lucru realizat.
Daca te uiti in portofoliul acestora, multe dintre aplicatiile lor sunt deja folosite in institutii publice dar si private pe plan international, unde beneficiarii centralizeaza date si fac debugging )) (ca sa fiu pe limbajul tau) cu multa usurinta daca este nevoie. Vezi http://www.moe.gov.ae/Pages/main.html. , unde se centralizeaza date saptamanal, ba chiar zilnic iar cadrele didactice arabe reusesc sa modifice „, greu/imposibil de modificat” neadvertentele sistemului.
Nu ma mir ca interventia ta, se termina cu un argument subiectivist. Practic, zicala „efect de turma” se regaseste si in varianta ta de judecata. Generalizarea si lipsa de caracter obiectivist se fac simtite in interventia ta si poate mai grav, in judecata ta cotidiana. In loc sa ma incurajeze faptul ca sunt provocat la un dialog inteligent, sunt descurajat printr-o asemenea atitudine. Softul produs de siveco, are o calitate de 2 bani sau de „contracte grase”)) ? Vezi ca nu poti sa te hotarasti, cu privire la ceea ce afirmi?
Dragi cititori si colegi de „forum”, un soft cu referinta de la siveco, implementat la nivel national (ca si APIA), este AeL-ul. Acesta, pe baza experientei dar si a rezultatului obtinut in Romania, au avut loc implementari in Cipru, Grecia, Kuweit, DUBAI, Azerbaidjan, Moldova, Maroc s.a.m.d. Bravo siveco ! Apogeul acestei aplicatii a fost in 2005, cand a obtinut in Tunis la World Summit Award, PREMIUL pentru CEL MAI BUN SOFT DIN LUME cu participarea a peste 150 de tari din lume.
Parerea mea, data fiind problema prezenta la APIA, este ca vina nu apartine celor de la siveco daca exista o problema de soft in acest sens (desi ma indoiesc; Conform contractului, acestia trebuie sa furnizeze aplicatia si modulele sale in termene stabilite cu APIA, altfel siveco primeste penalizari; Daca siveco nu si-a respesctat obligatiile, aceste penalizari unde sunt ?) ci a celor de la Ministerul Agriculturii de la nivel central. Numai acestia, d.p.d.v. al managementului, trebuie sau trebuiau sa ia actiuni de corectare a problemelor semnalate de UE pt ca reprezinta factorul de decizie important.
()
Nici unul nu explica de ce nu a facut nimic contret 1 an de zile pentru a rezolva problema "softului defect"?
Iar partea cu "personal demotivat ca n-are sporuri si prime" e o de o marlanie care sincer ar merita cateva luni de puscarie, doar asa, sa simta si oamenii aia ca viata e grea. Adica salariul e pe degeaba, munca e pe sporuri.
Cum n-au facut nimic 1 an de zile inseamna ca nu e nici o pierdere faptul ca sunt dati afara.
Intrebarea ramane: pe ce dracu au luat ei anul trecut prime, daca era acelasi soft "defect"?
Apoi sunt demotivati: nu li se mai platesc ore suplimentare, prime...
Pai da, vin la servici la 9, beau cafeaua pina la 11:30, pleaca la masa de prinz si pe la 15:30 i-apuca dorul de munca. Intra deci la ore suplimentare. Prima de ce? si din ce? spor de ce? de jocuri pe calculator? de birfa pe net?
Nu le e suficient ca au salrii barosane (raportate la Romania) ca au masini de servici si telefoane platite tot de noi.
Nu-l iubesc pe Sirbu. N-as vota PSD nici picat cu ceara, dar parca totalitatea functionarimii de stat a atins cote de nesimtire inimaginabile.
SI prin legea functionarului public sunt si de neclintit de acolo.
iar apropos de SIVECO... mute milioane de euro au inghitit pentru niste softuri de kko. vezi si AEL-ul de la invatamant
' din ei: "Coane, nu pricepi nimic, vai de capu' matale. Noi de obicei suntem trei: eu in fata fac sant, dupa mine vine unu' de pune cablu, si abia dupa el vine ala de astupa. Doar ca azi ala de pune cablu si-a luat liber.".
Cam asa si cu munca la APIA - de fapt, cu munca in o gramada de institutii de stat.
Ca SIVECO face soft prost sau nu, e irelevant. Aia de tre' sa zica ca e OK ca sa se faca plata sunt aia de au fost dati afara. Daca ei nu dadeau banu' pana cand nu primeau ceva ce merge, facea si SIVECO treaba buna.
Mai e o chestie, pe care o cunosc lucrand in bransa. Desi o gramada de institutii de stat isi dau seama ca au nevoie de soft ca sa-si faca treaba, cand vine vorba de achizitionat soft isi cam baga picioarele. Adica au grija, voluntar sau nu, ca firmele care tre' sa faca softul sa nu capete informatia de care au nevoie, anume exact cum tre' facut sa mearga softul. Asta face ca firmele care fac softul sa nu fie in stare sa faca ce trebuie chiar daca ar vrea. Asa ca majoritatea firmelor de software care fac afaceri cu statul umbla doar dupa tzepe, nu dupa facut ceva ca lumea, chiar daca aceleasi firme pt. clienti privati fac treaba buna. De faza asta cine credeti ca e responsabil, daca nu tot sefii de toate soiurile?
Da matalutza....am fost intr-un centru APIA si am vazut foarte bine cat se munceste. E vorba de centralizat datele de la agricultorii ce au transmis datele cu privire la parcelele lor; cererile de sprijin, de verificare, de aprobare a acestor cereri de sprijin şi de efectuare a plăţilor directe către fermieri; activitate de detectare şi de control al fraudei, pe baza utilizării de instrumente sofisticate pentru stocarea şi pentru extragerea datelor livrate prin contract.
Nu cei care au lucrat in cadrul priectului sunt de vina, ci managementul Institutiei publice. Acestia sunt singurii responsabili pentru situatia precare in care ne aflam.
iar apropos de SIVECO... AeL-ul il foloseste si copilul meu iar lectiile acestora, sunt cele mai bune . Chiar mai bune decat cele de pe piata, gasite in rafturile din magazinele comerciale, facute atat de catre straini cat si de romani.
Bravos SIVECO pentru AeL !!!
Rusine demnitarilor pe care i-am ales si ii avem ca management prost !
da' totusi.. pana acum dc n-au zis nimic domnii directori?
a-ti ghicit : Siveco si Teamnet
Bravo si la mai multe!!!!!!!!!!
Tre' vazut concret care e situatia, pe care eu n-o cunosc in detaliu dpv tehnic. Da' se renteaza cateodata (adica e mult mai ieftin si dureaza mult mai putin) sa arunci la gunoi cacatul si sa faci un bici nou.
Analiza codului e cea mai idioata modalitate de a descifra ce vrea sa faca o aplicatie veche, mai ales una care nu merge.
Drept e ca treaba asta e probabil cel mai bine de facut cu aceeasi firma, ca firma aia macar informal a reusit sa priceapa probabil dupa un an sau mai mult ce tre' sa faca de fapt softul. Da' daca firma aia e in mod dovedit incapabila sa faca ceva ca lumea, nu sunt mult mai mari costurile daca se face totul din nou cu alta firma, in mod demonstrat mai capabila.
ceva proactivitate? ceva imbunatatire a sistemului? ceva denuntare a "manariilor"?....da-le incolo ca nu e treaba noastra
Deci se poate si manual !!!
Intrebari:
1.Ce bani se atrag din FEADR pentru a se plati un spor de 75%?
2.Care sunt proiectele viabile si generatoare de efecte economice realizate de APIA pentru a plati un spor de 75% la salariu pentru toti anagajatii din sistemul APIA?
3.Stiu domnii de la sindicat cat de vitala este aceasta subventie pentru agricultor,in conditiile unei agriculturi lasate in deriva.Sunt oameni in tara asta care vor sa munceasca pamantul si care au planificat fiecare banut,inclusiv subentia cuvenita.
Daca softul a fost de vina,de ce onor sindicatul nu a tras semnalul de alarma?Parca softul era de vina si cand eram amenintati cu activarea clauzei de salvgardare pe agricultura.
Se intreaba cineva oare pe unde sunt consultantii care au facut caietul de sarcini, cine din minister a avizat conceptia acestuia, lansarea lui cu termene fanteziste care din start nu puteau fi respectate, organizarea unor activtati de culegere de date in mod rudimentar, etc.
PS: Solutiile IACS realizate in tari ca Danemarca (best practice in EU) nu se calificau la aceasta licitatie, trebuia obligatoriu unul care sa fie implementat in tarile ce au aderat la UE cu 3 ani innaitea Romaniei.
Si doi, maretele salarii si sporuri nu sunt asa de mari cum crede lumea. La nivel de palmas, un salariu de consilier debutant nu inseamna mai nimic, e aproape de salariul MINIM pe economie. Daca nu ar fi acele sporuri nu s-ar gasi oameni care sa faca aceasta treaba care implica foarte multa responsabilitate. Si inainte sa intrebati, nu lucrez la APIA, dar lucrez la stat si stiu probabil mai mult decat voi cum merg treburile.
1. daca nu as fi auzit si vazut cum s-a purtat acum cativa ani o discutie la nivelul Ministerului de Finante in care Romania era impartita intre cei 2 mari Siveco si Intrarom iar reprezentantul Siveco a zis citez "pai daca noi facem asta..ce primim?? care e cireasa de pe tort?" Asa ca mai lasati-ne cu celebrele ISO si criterii la licitatii ca poate unii dintre noi cunoastem aceste "artificii".
2. Poate-mi explicati si mie de la cclegii din Siveco la ce foloseste nu stiu ce modul adus pentru CFR si cum ati ajuns sa mai adaugati acest modul? Cumva prin amendamente la contractul initial care avea alt obiectiv-modul de contabilitate si cineva din Siveco cu cineva din minister/CFR s-au gandit sa mai adauge altceva! Ca eu am auzit numai de bine despre acel modul de "project management" ceva de genul o platforma creata pentru o unitate de productie adusa de peste ocean si bagata pe gat pentru utilizatorii CFR intr-o engleza americana! Poate sunt "zvonuri" dar le puteti testa cu ochiul liber folosind aceste sisteme informatice super performante.. Ca si colegii de la Intrarom cu celebrul SMIS pentru fondurile de pre-aderare. Intrarom a luat ceva iar Siveco altceva!
3. am vazut ca Siveco este foarte buna si in scrierea de proiecte - daca nu ma insel a fost acceptata pentru 7 proiecte pe Dezvoltare RU finantate din fonduri UE. Nu de alta dar sa mai creasca rata de absorbtie!