Secretarul de stat responsabil cu fondurile structurale europene, Bogdan Dragoi, a declarat joi, 26 martie, la o dezbatere organizata de Institutul European din Romania, ca platile efectuate pe proiecte insumeaza "putin peste 200 milioane de euro", in acest moment, si ca au fost luate o serie de masuri pentru simplificarea procedurilor de accesare.

Proiectele depuse pana in prezent insumeaza 55 miliarde lei, contractele semnate la 6,4 miliarde lei iar platile efectuate ajung la 880 milioane lei, a spus Bogdan Dragoi in cadrul conferintei "Cat de eficienta este comunicarea in domeniul fondurilor structurale?" organizata de Institutul European din Romania.

- Din discutiile cu autoritatile de management, au rezultat niste simplificari. Pe unele Programe Operationale au fost constatate intarzieri pana la semnarea contractelor, asadar ACIS impreuna cu Autoritatile de Management au simplificat documentele pe care trebuie sa le depuna beneficiarul, precum si etapele prin care trebuie sa treaca proiectul pana este aprobat."

- Referitor la problemele de cofinantare, "s-a constatat ca beneficiarii au nevoie de prefinantare mai mare. Prefinantarea a crescut deja la 20% din valoarea proiectului. Maine avem o intalnire cu sistemul bancar sa intelegem nevoile lor", a mai explicat Bogdan Dragoi.

- O alta simplificare mentionata de secretarul de stat se refera la rambursarea TVA, care acum este posibila dupa fiecare factura, si nu la finalul proiectului.

Acesta a explicat ca "tindem" spre termenele de evaluare mentionate in documente, "nu suntem departe". Intarzierile de pana acum au fost cauzate de numarul foarte mare de proiecte primite.

Modificarile si formularele simplificate vor fi publicate in urmatoarele zile pe fonduri-ue.ro, potrivit promisiunilor secretarului de stat Bogdan Dragoi.