Intalnire online

VIDEO Deloitte: Lobby-ul "in jurul proiectelor", mai ales ale administratiei publice - o conditie importanta

de Redactia     HotNews.ro
Marţi, 31 martie 2009, 16:00 Economie | EuROfonduri


Radu Kubinschi si Mihai Mladin
Foto: Bety Blagu / HotNews.ro
Radu Kubinschi, managerul departamentului EU Grants&Incentives la Deloitte, si Mihai Mladin, senior consultant Deloitte, au raspuns online intrebarilor cititorilor HotNews.ro pe tema accesului la fonduri UE pe timp de criza. Kubinschi a explicat pentru HotNews.ro ca investitorii sunt incurcati de autoritati: "Este de preferat sa-i spui investitorului ca va putea sa-si cumpere echipamentele peste 6 luni, cand deja e foarte greu sa-si mobilizeze resursele, decat sa-i spui sa le tina in stand-by pana cand va binevoi autoritatea sa-i acorde finantarea".

Radu Kubinschi, despre accesarea fondurilor europene • Intalnirea s-a incheiat
 • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Durata prea lunga a evaluarii proiectelor depuse este problema principala in cadrul multor scheme de finantare din programele cu fonduri structurale. Numarul "prea mare" de proiecte a fost invocat ca motiv principal al intarzierilor, in numeroase randuri, de catre autoritatile responsabile. Chiar directorul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro-EurActiv.ro ca "la primele lansari de cereri de proiecte au fost depuse mii de proiecte. Nu aveai cum sa faci evaluarea in 3 luni, era imposibil."

L-am intrebat pe Radu Kubinschi, Managerul departamentului EU Grants&Incentives la Deloitte, ce solutii exista pentru depasirea acestui blocaj. "In momentul in care ajungi sa evaluezi mii proiecte, orice selectie devine arbitrara. Nu poti sa ai mecanism de prioritizare care sa dea o ierarhizare perfecta a acestei mase de proiecte, astfel incat sa-l extragi pe acel 1 din 20 care merita cu adevarat finantare, in comparatie cu celelalte 19", a spus acesta.

Potrivit acestuia, nu ar fi trebuit sa existe scheme de finantare care sa permita primirea a asa de multe proiecte. Trebuie o foarte buna estimare a numarului posibil de proiecte, si eventual restructurate conditiile, poate introducerea unor sub-axe de finantare, a unor sub-segmente, pentru a reduce numarul. Aceste solutii sunt necesare mai ales in cazul in care nu exista posibilitatea alocarii unor sume suficiente pentru grupurile tinta vizate.

Un numar mai mare de evaluatori nu reprezinta o solutie pentru problema creata, in opinia lui Radu Kubinschi. Aceasta fiindca "fiecare evaluator trebuie sa citeasca toate proiectele. Asa trebuie procedat, pentru a asigura un standard de evaluare. Nu se impart proiectele la evaluatori diferiti fiindca exista perceptii subiective, unii puncteaza mai permisiv, altii mai sever. Este ca la scoala. Sunt profesori care dau foarte usor nota 10 si altii foarte greu nota 10", a spus expertul citat.

Expertul Deloitte a subliniat ca intarzierea rezultatelor selectiei creaza probleme importante companiilor. "Pentru firme, momentul investitiei este foarte important. O problema este durata lunga a evaluarilor si a doua, si mai importanta, este impredictibilitatea. Pana la urma, este preferabila o perioada mai lunga si predictibila decat una impredictibila. Una este sa-i spui investitorului ca va putea sa-si cumpere aceste echipamente peste 6 luni, cand deja e foarte greu pentru un investitor adevarat sa-si mobilizeze resursele, cu atat mai mult sa-i spui sa le tina in stand-by pana cand va <<binevoi>> autoritatea sa-i acorde finantarea. El nu poate sa-si calculeze veniturile, sa faca niste previziuni".

Un alt aspect al procesului de finantare il reprezinta domeniile vizate. "Trebuie sa vedem, cu ajutorul unor studii specializate, ce isi doresc companiile romanesti si ce intentii reale au de finalizare a proiectelor. Poti influenta, prin modul in care aloci fondurile, companiile sa mearga intr-o directie sau alta. Spre exemplu, poti sa doresti dezvoltarea domeniului high-tech in Romania, si atunci esti mai generos in conditiile de alocare a fondurilor europene, cu acele companii care investesc in IT&C.

Poate ar fi fost si mai bine sa verifici inainte fezabilitatea acestui demers. Adica sa intrebi companiile: daca va ofer aceste conditii extrem de avantajoase, chiar intentionati sa realizati aceste activitati si sa co-finantati, cu un anumit procent, din buzunar?"

In ce priveste conditiile de finantare, Radu Kubinschi a explicat ca "sunt, fara discutie, cele mai bune din Uniunea Europeana. Avem cele mai mari rate de cofinantare, cele mai multe domenii finantate, iar toate acestea se datoreaza <saraciei>. Daca suntem pe ultimul loc din UE la nivelul de trai, avem cele mai bune conditii de finantare. In momentul in care vom reusi sa reducem decalajul intre PIB-ul pe cap de locuitor intre Romania si UE vom beneficia de aceleasi conditii ca si alte tari, adica minimale".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Raluca

  Va considerati mai buni decat celelalte Big Four?
  Cum va diferentiati de PWC, KPMG si EY?

  • Expertii Deloitte

   Nu ne-am propus niciodata sa facem astfel de comparatii. Suntem convinsi ca omologii nostri de la BIG 4 isi pun profesionalismul in slujba clientilor la fel ca si noi. Este doar de mentionat ca Deloitte a creat un serviciu specializat pentru aplicatii pe fonduri nerambursabile in toate reprezentantele din Europa. In Romania echipa specializata in fonduri europene cuprinde experti romani si straini.

 • Întrebarea nr. 2 stefan2008

  Exista un website cu toate informatile necesare (procedura pas cu pas) pentru accesarea fondurilor UE?

  • Expertii Deloitte

   Exista chiar mai multe website-uri care abordeaza problematica fondurilor europene, multe dintre acestea avand o buna ducumentare in spate. Va puteam da si un exemplu in acest sens si anume www.fonduri-structurale.ro.

   • Ioana Morovan - moderator

    De asemenea, un site cu informatii oficiale legate de fondurile UE, unde sunt centralizate documentele necesare si rezultatele evaluarilor este www.fonduri-ue.ro. Este website-ul autoritatii de resort - Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS)

 • Întrebarea nr. 3 Marius Nitica

  Firma la care lucrez, cu biroul la Londra, doreste sa faca investitii in Romania in domeniul producerii de energie din resurse regenerabile, din biomasa si biogaz.
  Am 3 intrebari:
  1. Ce programe de finantari sunt disponibile pentru acest domeniu?
  2. Firma noastra, ca investitor direct, alaturi de partener roman, poate accesa astfel de fonduri? Adica putem fi si vanzator (suntem producator al echipamentelor si al tehnologiei) si cumparator (investitor pe teren)?
  3. Exista vreo facilitate, sau vreo preferinta, sau altfel spus conteaza daca tehnologia este de ultima generatie ( adica hight tech)?

  • Expertii Deloitte

   In domeniul producerii de energie din resurse regenerabile exista un domeniu de interventie dedicat in cadrul Programului Operational Cresterea Competitivitatii Economice in cadrul Axei prioritare nr. 4.
   Aplicantul trebuie sa fie insa o entitate juridica legal constituita in Romania si trebuie sa produca efectiv energie din surse regenerabile. Puteti totusi actiona si ca bvanzator de echipamente fara sa fie necesar sa constituiti o firma in Romania, trebuind sa asteptati ca beneficiarii de grant-uri sa solicite oferte de echipamente (conform legii achizitiilor publice).
   Tehnologiile de ultima generatie vor fi favorizate in achizitie indiferent de tara de provenienta, obtinand scoruri mai mari in evaluarea tehnica.

 • Întrebarea nr. 4 Popescu ION

  Ce experienta are Deloitte in domeniul accesarii fondurilor structurale? Caut o firma de consultanta care poate sa imi scrie un proiect pentru achizitionarea de utilaje. Estimarile noastre pana in prezent ajung la o valoare a proiectului de aproximativ 750.000 de euro. Pot sa obtin o astfel de finantare? Va rog sa imi spuneti si mie un proiect pentru care Deloitte a obtinut finantare din fonduri structurale. Va rog sa imi furnizati numarul de inregistrare al proiectului si titlul proiectului pentru a putea sa solicit referinte.

  • Expertii Deloitte

   Deloitte are nemunarate proiecte propuse, aprobate si implementate deja in toate tarile din Europa Centrala si de Est. Are de asemenea proiecte aprobate si in Romania, a caror implementare a si inceput, insa in domeniul care va intereseaza pe dumneavoastra. Proiectul sugerat de dumneavoastra isi poate gasi finantarea prin PO Cresterea Competitivitatii Economice in conditiile in care echipamentele si utilajele pe care le vizati vor fi destinate unui scop productiv, sub un .cod CAEN care acopera activitati in domeniul productiei.

 • Întrebarea nr. 5 Sorin NAUM

  BUna ziua,

  societatea noastra are 48 de angajati si desfasoara o activitate in domeniul productiei mase plastice. Ce fonduri pot sa accesez din fondurile europene?

  multumesc

  • Expertii Deloitte

   Va reamintim ca pentru a beneficia de fonduri nerambursabile trebuie sa aveti un proiect de dezvoltare, aceste fonduri nefiind in nici un fel disponibile pentru finantarea activitatilor curente. In principiu aveti doua programe operationale care va pot ajuta in sustinerea proiectelor dumneavoastra investitionale, in functie de natura interventiei, fie programul operational mai sus amintit pentru invetitii cu scop productiv, fie programul operational sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, pentru invetitii in capitalul uman al companiei.

 • Întrebarea nr. 6 vicu lazar

  Buna dimineata,

  Pentru proiectele din POR,axa 4,aprobate pentru care urmeaza sa se semneze contractele ,se va acorda o prefinatare?Daca da ,care va fi procentul?

  Multumesc

  • Expertii Deloitte

   Nu exista mecanisme de prefinantare pentru companiile private in acest moment, dar exista la nivel guvernamental preocupari pentru asigurarea de instrumente financiare in acest sens. Nu se vor referi la programele operationale in sine ci se vor constituii in mecanisme de finantare sau de garantare pentru IMM-uri in general. Trebuie sa existe in oricare dintre circumstante si resurse interne alocate de catre companie in acest sens.

 • Întrebarea nr. 7 cosmin

  In primul rand vin si intreb ca un necunoscator ce inseamna EU Grants&Incentives si senior consultant la Deloitte? Adica acesti oameni sunt niste simplii angajati ai unei firme de consultanta sau sunt niste extraterestrii veniti sa lumineze populatia "din provincie".... Cred ca aici e problema acestor fonduri. Tocmai lipsa corelarii dintre programe ce suna deosebit la televizor si pe hartie si realitatea din mediul de afaceri rurale. Dar se pare ca asta nu e treaba firmelor de consultanta care lucreaza exact pe ce primesc de la stat.
  Totusi as avea si eu 2 intrebari pentru cei doi domni:
  1. In ce consta consultanta acordata de o firma unui investitor: doar in intocmirea si depunerea unui memoriu justificativ sau studiu de fezabilitate sau realizarea tutor etapelor unui proiect PNDR ce include si derularea ulterioara a contractului, adica dosare de achizitii, cereri de plata, acte aditionale etc?
  2. Pentru masura 121 functioneaza regula minimisului in ceea ce priveste diminuarea grantului, regula ce are ca valoare minima 200000 euro? Intreb acest lucru deoarece am derulat un proiect pe 121, am accesat un credit prin programul Fermierul in noiembrie 2008 si acum la depunerea cererii de plata nu stiu la ce sa ma astept.

  • Expertii Deloitte

   Suntem de acord ca denumirea Grants & Incentives nu este tocmai atragatoare pentru potentialii beneficiari romani. Aceasta denumire a fost stabilita ca urmare a faptului ca serviciul de consultanta pentru obtinerea de fonduri nerambursabile este un serviciu asigurat de Deloitte in toate tarile Europei Centrale si de Est si poarta acelasi nume in toate reprezentantele Deloitte. Membrii echipei sunt consultanti cu precadere romani, cu experienta in Romania si o cunoastere detaliata a contextului romanesc specific, bine ancorati in realitate.
   Serviciile pe care noi le asiguram clientilor includ toate etapele mentionate de dumneavoastra, inclusiv asistenta in implementare, in functie de optiunea clientului. Pentru masura 121 nu avem nici o precizare in ghid care sa valideze faptul ca ar fi vorba despre aplicarea unei scheme de minimis.

 • Întrebarea nr. 8 cristian

  Buna ziua,

  Un furnizor de formare profesionala, societate comerciala, care obtine finantare pe POSDRU pentru a pregati angajatii unei alte societati comerciale intra sub incidenta ajutorului de stat? In ce conditii?

  Multumesc

  Cristian

  • Expertii Deloitte

   Orice proiect care presupune accesarea de fonduri nerambursabile intra sun incidenta ajutorului de stat. In conditiile actuale, conform informatiilor din ghiduri un furnizor de formare profesionala poate avea calitatea de beneficiar in accesarea fondurilor structurale si poate pregatii angajatii unei alte societati comerciale in conditiile existentei unui parteneriat intre acestea. Trebuie mentionat totusi ca noua varianta de ghid aflata in dezbatere precizeaza posibilitatea excluderii parteneriatelor in cadrul finantarilor prin proiectele europene, ceea ce poate schimba abordarea mentionata mai sus. Suntem convinsi ca forma finala a ghidului va preciza in mod expres eligibilitatea furnizorilor de instruire si modul in care finantarea cheltuielor va trebuii sa respecte prevederile legii ajutorului de stat.

 • Întrebarea nr. 9 Ana-Maria

  Exista vreun program prin care o companie din servicii poate achizitiona calculatoare si softuri (de la licente de windows si office la programe de contabilitate, programe de gestionare a resurselor umane) ? Ce axa, domeniu de interventie? Sunt deschise liniile respective in prezent? Multumesc

  • Expertii Deloitte

   In cadrul POS Cresterea Competitivitatii Economice exista un domeniu de interventie dedicat in acest sens, domeniul 3.1., insa se aplica numai IMM-urilor. Exista posibilitatea de achizitionare de software pentru managementul resurselor umane si sub POS Dezvoltarea Resurselor Umane, in masura in care interventia preconizata se refera la formare profesionala in domeniul gestionarii resurselor umane; soft-ul respectiv reprezentand instrument didactic pentru dezvoltarea abilitatilor specifice.

 • Întrebarea nr. 10 trandafir7

  Se poate finanta un incinerator de materii periculoase (medicale) pe vreo linie de finantare ?

  • Expertii Deloitte

   Cei interesati pot sa propuna proiecte de nivel regional - care sa acopere nevoile de incinerare a materialelor periculoase dintr-o regiune. Cei care pot avea calitatea de aplicant in acest sens trebuie sa fie operatori regionali constituiti conform legii. Programul care ofera finantare pentru astfel de proiecte este POS Mediu.

 • Întrebarea nr. 11 Alina

  Buna ziua,
  O companie mica (10-15 angajati) are sanse sa obtina finantare pentru formarea profesionala a angajatilor prin POSDRU? Isi poate lua ca partener in proiect un anumit furnizor de formare profesionala sau trebuie sa faca licitatie pentru alegerea acestuia? Va multumesc

  • Expertii Deloitte

   Dat fiind numarul redus de personal recomandam asocierea in parteneriat, insa trebuie sa asteptati clarificarile pe care noile ghiduri le vor aduce in ceea ce priveste constituirea de parteneriate. O solutie pentru a rezolva problemele formarii profesionale o constituie si identificare de furnizori de instruire care au castigat deja proiecte de formare, cu conditia sa fie relevante pentru domeniul de activitate la care se poate inscrie personalul firmei dumneavoastra.

 • Întrebarea nr. 12 xxx

  imm, 20 salariati, cifra afaceri 1.600.000 lei, profit 110.000 lei, cod caen 6820 - inchirieri imobile,
  proiect : bazin de inot acoperit, pentru agrement, prin introducerea in obiectul de activitate si a caen-ului 9604 - activitati de intretinere corporala-, cod caen eligibil pentru fonduri structurale.
  intrebare: societatea existenta si proiectul propus sunt eligibile pentru fonduri structurale, in conditiile descrise???
  multumesc

  • Expertii Deloitte

   Dumneavoastra aveti un cod CAEN eligibil, insa numai din perspectiva accesarii fondurilor structurale pentru pregatirea capitalului uman. Pentru proiectul propus de dumneavoastra nu exista nici o posibilitate de accesare directa, ci doar printr-un parteneriat public-privat (in asociere cu o administratie locala) pentru realizarea unui obiectiv cu scop de utilitate publica.

 • Întrebarea nr. 13 Moofa

  Buna ziua,

  Se pot atrage fonduri pentru achizitia unui aparat de matritare, prototipare plus computerul necesar utilizarii acestuia, pentru uz comercial(externalizare servicii), deci nu uz intern(gen fabrica de incaltaminte, sau rulmenti(sunt niste exemple))? Daca da, ce fel de fonduri? Rambursabile? Nerambursabile? Prin ce program de finantare se pot atrage astfel de fonduri?

  Si o ultima intrebare. In cazul aprobarii unor fonduri nerambursabile, in cazul in care proiectul nu indeplineste toate conditiile stipulate la momentul cererii finantarii, care sunt actiunile intreprinse de institutia finantatoare?(rambursare esalonata a fondurilor, rambursare integrala)

  Va multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Expertii Deloitte

   Intrebarea nu este foarte clara si va rugam sa definiti mai clar natura proiectului si scopul final al achizitiei. Daca achiztiile sunt directionate catre un scop productiv atunci raspunsul este da, iar daca vizeaza includerea intr-un ansamblu destinat vanzarii, nu poate beneficia de fonduri nerambursabile.
   In ceea ce priveste a doua intrebare, schimbarea statutlui beneficiarului sau a structurii parteneriatului sau a destinatiei achizitiilor fata de cele existente in proiectul initial, poate atrage dupa sine penalizarea prin rambursarea intregului fond obtinut din fondurile structurale sau a unei pareti din acesta.

 • Întrebarea nr. 14 Ana

  Cum se probeaza la depunerea unui proiect experienta pe care o au expertii angajati in diferite roluri in implementarea proiectului respectiv? Am citit prin ghiduri (POSDRU) ca sunt mai multe categorii de experti (A - 10 ani exp, B - 3 ani exp, C - nu se precizeaza exp). Se depune copie dupa cartea munca, un CV sau ce anume? Va multumesc

  • Expertii Deloitte

   In general experienta anterioara a expertilor se dovedeste prin depunerea de acte care sa certifice participarea si performantele obtinute in proiectele anterioare, de aceeasi natura cu cel vizat. Cea mai buna atestare este reprezentata de referinte emise de beneficiari ai proiectelor anterioare care sa certifice durata participarii in proiect, tipurile de sarcini prestate, precum si calitatea performantei obtinute (pentru expertii independenti certificarea este preferabil sa fie facuta de catre beneficiari, iar pentru experti angajati in firme specializate de catre angajatori).

 • Întrebarea nr. 15 motzu2008

  Buna ziua,

  am deschis deja un topic despre un caz concret de proiect neaprobat deocamdata datorita alocarii unei cote prea mici pentru proiectele depuse.
  Va rog, daca aveti amabilitatea, sa urmariti discutiile la
  http://forum.hotnews.ro/index.php?showtopic=1217
  Puteti sa ma sfatuiti ce sa fac in acest caz?

  Va multumesc!

  • Expertii Deloitte

   Sfatul nostru este sa revizuiti continutul aplicatiei de proiect pentru a-l imbunatati acolo unde este posibil (pentru a obtine un punctaj mai bun) si sa urmariti lansarea urmatoarelor cereri de proiecte pentru a redepune aplicatia.

 • Întrebarea nr. 16 SH

  Buna ziua, am cateva intrebari :

  1. In Uniunea europeana, beneficiarii fondurilor europene stiu ca in proportie de 50% obtinerea fondurilor depinde de lobbyul in jurul proiectului. In ce masura aceasta notiune, in sensul pozitiv al termenului, este integrata in proiectele din Romania?

  2. Fondurile structurale reprezinta 3 instrumente financiare intre cele peste 450 puse la dispozitie de Uniunea europena. Deloitte lucreaza doar pe cele structurale sau se implica in ansamblul finantarilor existente ?

  3. De ce in Romania nu se promoveaza avantajul partenariatelor europene in cadrul proiectelor. Impresia din exterior este ca in Romania se reinventeaza roata. Are Deloitte competentele si retelel necesare pentru realizarea de proiecte multinationale, inclusiv pentru intreprinderi ?

  Va multumesc!

  • Expertii Deloitte

   1. Desi schemele nu prevad in mod explicit necesitatea unui lobby este evident ca mai ales pentru institutiile din administratia publica lobby-ul este o conditie importanta. Avand in vedere faptul ca mai mult de doua treimi din fondurile structurale se adreseaza administratiei publice, este esential ca acestea sa obtina adeziunea unor grupuri tinta cat mai largi fata de interventia propusa in proiect. In mod similar obtinerea unei pozitii prioritate in cadrul regiunii sau la nivel national depinde de modul in care beneficiarii potentiali pot convinge autoritatile centrale asupra importantei impactului proiectului.

   2. Trebuie mentionat ca nu toate cele 450 de instrumente financiare disponibile la nivelul Uniunii Europene sunt accesibile organizatiilor si persoanelor din Romania. Deloitte isi concentreaza serviciile in mod prioritar asupra fondurilor structurale, insa este deschis colaborarii si pentru alte tipuri de finantari.

   3. Acolo unde este relevant, in grilele de evaluare sunt maximizate parteneriatele transnationale europene, aceste conducand la obtinerea unor punctaje superioare fata de parteneriatele locale. Deloitte poate sprijini identificarea de parteneri europeni prin intermediul retelei sale europene.

 • Întrebarea nr. 17 Dorin Teodorescu

  as dori sa stiu pentru POS CCE, daca la calculul RIR (IRR) se iau in calculul fluxurilor de numerar si platile de dividende catre actionari aferente profitului realizat din derularea proiectului sau numai fluxul de numerar inainte de distribuire. De asemenea as dori sa stiu daca se iau fluxurile de numerar de pe toata durata proiectului sau doar de pe o perioada minima.

  • Expertii Deloitte

   Pentru calculul IRR se iau in considerare fluxurile nete de numerar (fara a lua in calcul distributia profitului), avand in vedere faptul ca IRR-ul calculat in acest context se refera la rentabilitatea proiectului si nu a organizatiei in sine.
   Pentru calcului IRR-ului se ia in calcul intreaga durata de viata a proiectului. In functie prevederile din ghiduri, pentru diferite tipuri de proiecte se cer proiectiile finaciare pe un anumit numar de ani, insa se ia in calcul valoarea reziduala pana la sfarsitul proiectului (ca si durata de viata) pentru calculul IRR.


5001 vizualizari

 • Deloitte si celelalte ...... (Luni, 30 martie 2009, 18:02)

  Raluca [anonim]

  Va considerati mai buni decat celelalte Big Four?
  Cum va diferentiati de PWC, KPMG si EY?
  • raspuns (Marţi, 31 martie 2009, 16:10)

   Expertii Deloitte [hotnews.ro] i-a raspuns lui Raluca

   Nu ne-am propus niciodata sa facem astfel de comparatii. Suntem convinsi ca omologii nostri de la BIG 4 isi pun profesionalismul in slujba clientilor la fel ca si noi. Este doar de mentionat ca Deloitte a creat un serviciu specializat pentru aplicatii pe fonduri nerambursabile in toate reprezentantele din Europa. In Romania echipa specializata in fonduri europene cuprinde experti romani si straini.
 • informatii clare (Luni, 30 martie 2009, 18:14)

  stefan2008 [utilizator]

  Exista un website cu toate informatile necesare (procedura pas cu pas) pentru accesarea fondurilor UE?
  • raspuns (Marţi, 31 martie 2009, 16:11)

   Expertii Deloitte [hotnews.ro] i-a raspuns lui stefan2008

   Exista chiar mai multe website-uri care abordeaza problematica fondurilor europene, multe dintre acestea avand o buna ducumentare in spate. Va puteam da si un exemplu in acest sens si anume www.fonduri-structurale.ro.
   • site oficial (Marţi, 31 martie 2009, 16:19)

    Ioana Morovan - moderator [hotnews.ro] i-a raspuns lui Expertii Deloitte

    De asemenea, un site cu informatii oficiale legate de fondurile UE, unde sunt centralizate documentele necesare si rezultatele evaluarilor este www.fonduri-ue.ro. Este website-ul autoritatii de resort - Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS)
 • Finantari in domeniul energiilor regenerabile (Luni, 30 martie 2009, 18:54)

  Marius Nitica [anonim]

  Firma la care lucrez, cu biroul la Londra, doreste sa faca investitii in Romania in domeniul producerii de energie din resurse regenerabile, din biomasa si biogaz.
  Am 3 intrebari:
  1. Ce programe de finantari sunt disponibile pentru acest domeniu?
  2. Firma noastra, ca investitor direct, alaturi de partener roman, poate accesa astfel de fonduri? Adica putem fi si vanzator (suntem producator al echipamentelor si al tehnologiei) si cumparator (investitor pe teren)?
  3. Exista vreo facilitate, sau vreo preferinta, sau altfel spus conteaza daca tehnologia este de ultima generatie ( adica hight tech)?
  • raspuns (Marţi, 31 martie 2009, 16:16)

   Expertii Deloitte [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marius Nitica

   In domeniul producerii de energie din resurse regenerabile exista un domeniu de interventie dedicat in cadrul Programului Operational Cresterea Competitivitatii Economice in cadrul Axei prioritare nr. 4.
   Aplicantul trebuie sa fie insa o entitate juridica legal constituita in Romania si trebuie sa produca efectiv energie din surse regenerabile. Puteti totusi actiona si ca bvanzator de echipamente fara sa fie necesar sa constituiti o firma in Romania, trebuind sa asteptati ca beneficiarii de grant-uri sa solicite oferte de echipamente (conform legii achizitiilor publice).
   Tehnologiile de ultima generatie vor fi favorizate in achizitie indiferent de tara de provenienta, obtinand scoruri mai mari in evaluarea tehnica.
 • Proiecte (Luni, 30 martie 2009, 20:40)

  Popescu ION [anonim]

  Ce experienta are Deloitte in domeniul accesarii fondurilor structurale? Caut o firma de consultanta care poate sa imi scrie un proiect pentru achizitionarea de utilaje. Estimarile noastre pana in prezent ajung la o valoare a proiectului de aproximativ 750.000 de euro. Pot sa obtin o astfel de finantare? Va rog sa imi spuneti si mie un proiect pentru care Deloitte a obtinut finantare din fonduri structurale. Va rog sa imi furnizati numarul de inregistrare al proiectului si titlul proiectului pentru a putea sa solicit referinte.
  • raspuns (Marţi, 31 martie 2009, 16:20)

   Expertii Deloitte [hotnews.ro] i-a raspuns lui Popescu ION

   Deloitte are nemunarate proiecte propuse, aprobate si implementate deja in toate tarile din Europa Centrala si de Est. Are de asemenea proiecte aprobate si in Romania, a caror implementare a si inceput, insa in domeniul care va intereseaza pe dumneavoastra. Proiectul sugerat de dumneavoastra isi poate gasi finantarea prin PO Cresterea Competitivitatii Economice in conditiile in care echipamentele si utilajele pe care le vizati vor fi destinate unui scop productiv, sub un .cod CAEN care acopera activitati in domeniul productiei.
 • finantare societate comerciala (Luni, 30 martie 2009, 20:44)

  Sorin NAUM [anonim]

  BUna ziua,

  societatea noastra are 48 de angajati si desfasoara o activitate in domeniul productiei mase plastice. Ce fonduri pot sa accesez din fondurile europene?

  multumesc
  • raspuns (Marţi, 31 martie 2009, 16:25)

   Expertii Deloitte [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sorin NAUM

   Va reamintim ca pentru a beneficia de fonduri nerambursabile trebuie sa aveti un proiect de dezvoltare, aceste fonduri nefiind in nici un fel disponibile pentru finantarea activitatilor curente. In principiu aveti doua programe operationale care va pot ajuta in sustinerea proiectelor dumneavoastra investitionale, in functie de natura interventiei, fie programul operational mai sus amintit pentru invetitii cu scop productiv, fie programul operational sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, pentru invetitii in capitalul uman al companiei.
 • prefinantare (Marţi, 31 martie 2009, 6:28)

  vicu lazar [anonim]

  Buna dimineata,

  Pentru proiectele din POR,axa 4,aprobate pentru care urmeaza sa se semneze contractele ,se va acorda o prefinatare?Daca da ,care va fi procentul?

  Multumesc
  • raspuns (Marţi, 31 martie 2009, 16:31)

   Expertii Deloitte [hotnews.ro] i-a raspuns lui vicu lazar

   Nu exista mecanisme de prefinantare pentru companiile private in acest moment, dar exista la nivel guvernamental preocupari pentru asigurarea de instrumente financiare in acest sens. Nu se vor referi la programele operationale in sine ci se vor constituii in mecanisme de finantare sau de garantare pentru IMM-uri in general. Trebuie sa existe in oricare dintre circumstante si resurse interne alocate de catre companie in acest sens.
 • Deloitte (Marţi, 31 martie 2009, 8:37)

  cosmin [anonim]

  In primul rand vin si intreb ca un necunoscator ce inseamna EU Grants&Incentives si senior consultant la Deloitte? Adica acesti oameni sunt niste simplii angajati ai unei firme de consultanta sau sunt niste extraterestrii veniti sa lumineze populatia "din provincie".... Cred ca aici e problema acestor fonduri. Tocmai lipsa corelarii dintre programe ce suna deosebit la televizor si pe hartie si realitatea din mediul de afaceri rurale. Dar se pare ca asta nu e treaba firmelor de consultanta care lucreaza exact pe ce primesc de la stat.
  Totusi as avea si eu 2 intrebari pentru cei doi domni:
  1. In ce consta consultanta acordata de o firma unui investitor: doar in intocmirea si depunerea unui memoriu justificativ sau studiu de fezabilitate sau realizarea tutor etapelor unui proiect PNDR ce include si derularea ulterioara a contractului, adica dosare de achizitii, cereri de plata, acte aditionale etc?
  2. Pentru masura 121 functioneaza regula minimisului in ceea ce priveste diminuarea grantului, regula ce are ca valoare minima 200000 euro? Intreb acest lucru deoarece am derulat un proiect pe 121, am accesat un credit prin programul Fermierul in noiembrie 2008 si acum la depunerea cererii de plata nu stiu la ce sa ma astept.
  • raspuns (Marţi, 31 martie 2009, 16:38)

   Expertii Deloitte [hotnews.ro] i-a raspuns lui cosmin

   Suntem de acord ca denumirea Grants & Incentives nu este tocmai atragatoare pentru potentialii beneficiari romani. Aceasta denumire a fost stabilita ca urmare a faptului ca serviciul de consultanta pentru obtinerea de fonduri nerambursabile este un serviciu asigurat de Deloitte in toate tarile Europei Centrale si de Est si poarta acelasi nume in toate reprezentantele Deloitte. Membrii echipei sunt consultanti cu precadere romani, cu experienta in Romania si o cunoastere detaliata a contextului romanesc specific, bine ancorati in realitate.
   Serviciile pe care noi le asiguram clientilor includ toate etapele mentionate de dumneavoastra, inclusiv asistenta in implementare, in functie de optiunea clientului. Pentru masura 121 nu avem nici o precizare in ghid care sa valideze faptul ca ar fi vorba despre aplicarea unei scheme de minimis.
 • ajutor de stat si FSE (Marţi, 31 martie 2009, 10:53)

  cristian [anonim]

  Buna ziua,

  Un furnizor de formare profesionala, societate comerciala, care obtine finantare pe POSDRU pentru a pregati angajatii unei alte societati comerciale intra sub incidenta ajutorului de stat? In ce conditii?

  Multumesc

  Cristian
  • raspuns (Marţi, 31 martie 2009, 16:44)

   Expertii Deloitte [hotnews.ro] i-a raspuns lui cristian

   Orice proiect care presupune accesarea de fonduri nerambursabile intra sun incidenta ajutorului de stat. In conditiile actuale, conform informatiilor din ghiduri un furnizor de formare profesionala poate avea calitatea de beneficiar in accesarea fondurilor structurale si poate pregatii angajatii unei alte societati comerciale in conditiile existentei unui parteneriat intre acestea. Trebuie mentionat totusi ca noua varianta de ghid aflata in dezbatere precizeaza posibilitatea excluderii parteneriatelor in cadrul finantarilor prin proiectele europene, ceea ce poate schimba abordarea mentionata mai sus. Suntem convinsi ca forma finala a ghidului va preciza in mod expres eligibilitatea furnizorilor de instruire si modul in care finantarea cheltuielor va trebuii sa respecte prevederile legii ajutorului de stat.
 • achizitionare calculatoare, softuri (Marţi, 31 martie 2009, 11:22)

  Ana-Maria [anonim]

  Exista vreun program prin care o companie din servicii poate achizitiona calculatoare si softuri (de la licente de windows si office la programe de contabilitate, programe de gestionare a resurselor umane) ? Ce axa, domeniu de interventie? Sunt deschise liniile respective in prezent? Multumesc
  • raspuns (Marţi, 31 martie 2009, 16:48)

   Expertii Deloitte [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ana-Maria

   In cadrul POS Cresterea Competitivitatii Economice exista un domeniu de interventie dedicat in acest sens, domeniul 3.1., insa se aplica numai IMM-urilor. Exista posibilitatea de achizitionare de software pentru managementul resurselor umane si sub POS Dezvoltarea Resurselor Umane, in masura in care interventia preconizata se refera la formare profesionala in domeniul gestionarii resurselor umane; soft-ul respectiv reprezentand instrument didactic pentru dezvoltarea abilitatilor specifice.
 • incinerator (Marţi, 31 martie 2009, 11:31)

  trandafir7 [anonim]

  Se poate finanta un incinerator de materii periculoase (medicale) pe vreo linie de finantare ?
  • raspuns (Marţi, 31 martie 2009, 16:55)

   Expertii Deloitte [hotnews.ro] i-a raspuns lui trandafir7

   Cei interesati pot sa propuna proiecte de nivel regional - care sa acopere nevoile de incinerare a materialelor periculoase dintr-o regiune. Cei care pot avea calitatea de aplicant in acest sens trebuie sa fie operatori regionali constituiti conform legii. Programul care ofera finantare pentru astfel de proiecte este POS Mediu.
 • formare profesionala (Marţi, 31 martie 2009, 11:42)

  Alina [anonim]

  Buna ziua,
  O companie mica (10-15 angajati) are sanse sa obtina finantare pentru formarea profesionala a angajatilor prin POSDRU? Isi poate lua ca partener in proiect un anumit furnizor de formare profesionala sau trebuie sa faca licitatie pentru alegerea acestuia? Va multumesc
  • raspuns (Marţi, 31 martie 2009, 16:59)

   Expertii Deloitte [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alina

   Dat fiind numarul redus de personal recomandam asocierea in parteneriat, insa trebuie sa asteptati clarificarile pe care noile ghiduri le vor aduce in ceea ce priveste constituirea de parteneriate. O solutie pentru a rezolva problemele formarii profesionale o constituie si identificare de furnizori de instruire care au castigat deja proiecte de formare, cu conditia sa fie relevante pentru domeniul de activitate la care se poate inscrie personalul firmei dumneavoastra.
 • accesare fonduri structurale (Marţi, 31 martie 2009, 12:17)

  xxx [anonim]

  imm, 20 salariati, cifra afaceri 1.600.000 lei, profit 110.000 lei, cod caen 6820 - inchirieri imobile,
  proiect : bazin de inot acoperit, pentru agrement, prin introducerea in obiectul de activitate si a caen-ului 9604 - activitati de intretinere corporala-, cod caen eligibil pentru fonduri structurale.
  intrebare: societatea existenta si proiectul propus sunt eligibile pentru fonduri structurale, in conditiile descrise???
  multumesc
  • raspuns (Marţi, 31 martie 2009, 17:03)

   Expertii Deloitte [hotnews.ro] i-a raspuns lui xxx

   Dumneavoastra aveti un cod CAEN eligibil, insa numai din perspectiva accesarii fondurilor structurale pentru pregatirea capitalului uman. Pentru proiectul propus de dumneavoastra nu exista nici o posibilitate de accesare directa, ci doar printr-un parteneriat public-privat (in asociere cu o administratie locala) pentru realizarea unui obiectiv cu scop de utilitate publica.
 • Buna ziua (Marţi, 31 martie 2009, 13:05)

  Moofa [utilizator]

  Buna ziua,

  Se pot atrage fonduri pentru achizitia unui aparat de matritare, prototipare plus computerul necesar utilizarii acestuia, pentru uz comercial(externalizare servicii), deci nu uz intern(gen fabrica de incaltaminte, sau rulmenti(sunt niste exemple))? Daca da, ce fel de fonduri? Rambursabile? Nerambursabile? Prin ce program de finantare se pot atrage astfel de fonduri?

  Si o ultima intrebare. In cazul aprobarii unor fonduri nerambursabile, in cazul in care proiectul nu indeplineste toate conditiile stipulate la momentul cererii finantarii, care sunt actiunile intreprinse de institutia finantatoare?(rambursare esalonata a fondurilor, rambursare integrala)

  Va multumesc anticipat pentru raspuns.
  • raspuns (Marţi, 31 martie 2009, 17:09)

   Expertii Deloitte [hotnews.ro] i-a raspuns lui Moofa

   Intrebarea nu este foarte clara si va rugam sa definiti mai clar natura proiectului si scopul final al achizitiei. Daca achiztiile sunt directionate catre un scop productiv atunci raspunsul este da, iar daca vizeaza includerea intr-un ansamblu destinat vanzarii, nu poate beneficia de fonduri nerambursabile.
   In ceea ce priveste a doua intrebare, schimbarea statutlui beneficiarului sau a structurii parteneriatului sau a destinatiei achizitiilor fata de cele existente in proiectul initial, poate atrage dupa sine penalizarea prin rambursarea intregului fond obtinut din fondurile structurale sau a unei pareti din acesta.
 • categorii de experti (Marţi, 31 martie 2009, 13:17)

  Ana [anonim]

  Cum se probeaza la depunerea unui proiect experienta pe care o au expertii angajati in diferite roluri in implementarea proiectului respectiv? Am citit prin ghiduri (POSDRU) ca sunt mai multe categorii de experti (A - 10 ani exp, B - 3 ani exp, C - nu se precizeaza exp). Se depune copie dupa cartea munca, un CV sau ce anume? Va multumesc
  • raspuns (Marţi, 31 martie 2009, 17:13)

   Expertii Deloitte [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ana

   In general experienta anterioara a expertilor se dovedeste prin depunerea de acte care sa certifice participarea si performantele obtinute in proiectele anterioare, de aceeasi natura cu cel vizat. Cea mai buna atestare este reprezentata de referinte emise de beneficiari ai proiectelor anterioare care sa certifice durata participarii in proiect, tipurile de sarcini prestate, precum si calitatea performantei obtinute (pentru expertii independenti certificarea este preferabil sa fie facuta de catre beneficiari, iar pentru experti angajati in firme specializate de catre angajatori).
 • proiect masura 123 neaprobat (Marţi, 31 martie 2009, 13:26)

  motzu2008 [anonim]

  Buna ziua,

  am deschis deja un topic despre un caz concret de proiect neaprobat deocamdata datorita alocarii unei cote prea mici pentru proiectele depuse.
  Va rog, daca aveti amabilitatea, sa urmariti discutiile la
  http://forum.hotnews.ro/index.php?showtopic=1217
  Puteti sa ma sfatuiti ce sa fac in acest caz?

  Va multumesc!
  • raspuns (Marţi, 31 martie 2009, 17:17)

   Expertii Deloitte [hotnews.ro] i-a raspuns lui motzu2008

   Sfatul nostru este sa revizuiti continutul aplicatiei de proiect pentru a-l imbunatati acolo unde este posibil (pentru a obtine un punctaj mai bun) si sa urmariti lansarea urmatoarelor cereri de proiecte pentru a redepune aplicatia.
 • Fonduri structurale, fonduri europene (Marţi, 31 martie 2009, 13:35)

  SH [anonim]

  Buna ziua, am cateva intrebari :

  1. In Uniunea europeana, beneficiarii fondurilor europene stiu ca in proportie de 50% obtinerea fondurilor depinde de lobbyul in jurul proiectului. In ce masura aceasta notiune, in sensul pozitiv al termenului, este integrata in proiectele din Romania?

  2. Fondurile structurale reprezinta 3 instrumente financiare intre cele peste 450 puse la dispozitie de Uniunea europena. Deloitte lucreaza doar pe cele structurale sau se implica in ansamblul finantarilor existente ?

  3. De ce in Romania nu se promoveaza avantajul partenariatelor europene in cadrul proiectelor. Impresia din exterior este ca in Romania se reinventeaza roata. Are Deloitte competentele si retelel necesare pentru realizarea de proiecte multinationale, inclusiv pentru intreprinderi ?

  Va multumesc!
  • raspunsuri (Marţi, 31 martie 2009, 17:24)

   Expertii Deloitte [hotnews.ro] i-a raspuns lui SH

   1. Desi schemele nu prevad in mod explicit necesitatea unui lobby este evident ca mai ales pentru institutiile din administratia publica lobby-ul este o conditie importanta. Avand in vedere faptul ca mai mult de doua treimi din fondurile structurale se adreseaza administratiei publice, este esential ca acestea sa obtina adeziunea unor grupuri tinta cat mai largi fata de interventia propusa in proiect. In mod similar obtinerea unei pozitii prioritate in cadrul regiunii sau la nivel national depinde de modul in care beneficiarii potentiali pot convinge autoritatile centrale asupra importantei impactului proiectului.

   2. Trebuie mentionat ca nu toate cele 450 de instrumente financiare disponibile la nivelul Uniunii Europene sunt accesibile organizatiilor si persoanelor din Romania. Deloitte isi concentreaza serviciile in mod prioritar asupra fondurilor structurale, insa este deschis colaborarii si pentru alte tipuri de finantari.

   3. Acolo unde este relevant, in grilele de evaluare sunt maximizate parteneriatele transnationale europene, aceste conducand la obtinerea unor punctaje superioare fata de parteneriatele locale. Deloitte poate sprijini identificarea de parteneri europeni prin intermediul retelei sale europene.
 • analiza financiara (Marţi, 31 martie 2009, 14:10)

  Dorin Teodorescu [anonim]

  as dori sa stiu pentru POS CCE, daca la calculul RIR (IRR) se iau in calculul fluxurilor de numerar si platile de dividende catre actionari aferente profitului realizat din derularea proiectului sau numai fluxul de numerar inainte de distribuire. De asemenea as dori sa stiu daca se iau fluxurile de numerar de pe toata durata proiectului sau doar de pe o perioada minima.
  • raspuns (Marţi, 31 martie 2009, 17:30)

   Expertii Deloitte [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dorin Teodorescu

   Pentru calculul IRR se iau in considerare fluxurile nete de numerar (fara a lua in calcul distributia profitului), avand in vedere faptul ca IRR-ul calculat in acest context se refera la rentabilitatea proiectului si nu a organizatiei in sine.
   Pentru calcului IRR-ului se ia in calcul intreaga durata de viata a proiectului. In functie prevederile din ghiduri, pentru diferite tipuri de proiecte se cer proiectiile finaciare pe un anumit numar de ani, insa se ia in calcul valoarea reziduala pana la sfarsitul proiectului (ca si durata de viata) pentru calculul IRR.
 • Proiecte POR domeniul de interventie 4.3 (Marţi, 31 martie 2009, 16:12)

  ducu cimpan [anonim]

  Am depus un proiect in cadrul domeniului de interventie 4.3 "Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor" la ADR Nord-Est. Desi proiectul este aprobat, se intirzie semnarea contractelor de finantare. Planul de afaceri este complet bulversat datorita acestei intirzieri (am investit bani intr-o infrastructura care nu produce nimic deocamdata). Aveti idee care este motivul intirzierii semnarii contractelor?
 • gradinita + baza sportiva (Marţi, 31 martie 2009, 16:14)

  Nemes Vlad [anonim]

  Buna ziua,
  Va intreb direct, va rog sa-mi raspundeti daca exista fonduri nerambursabile pentru infiintarea unei gradinite particulare in mediul rural ( intr-o comuna) si daca exista fonduri europene pentru construirea unei baze sportive in mediul rural.

  Multumesc frumos si astept raspunsul dvs.
 • portofoliu de proiecte (Marţi, 31 martie 2009, 16:20)

  Andreea [anonim]

  cate proiecte ati depus pana in prezent si pentru cate ati obtinut finantare?
 • Autorităţi publice (Marţi, 31 martie 2009, 16:33)

  Alexandru [anonim]

  Aş dori să vă întreb dacă compania dumneavoastră oferă consultanţă pentru autorităţi publice. Am auzit că firmele mari de consultanţă preferă clienţii privaţi care au mai multe fonduri pentru a contracta serviciile lor. Firmele mici asistă în proporţie de 70% autorităţi publice,lucru care se vede în experienţa lor. Ca posibil beneficiar,vă întreb dacă mă puteţi contrazice şi prin ce vă puteţi recomanda sectorului public
 • Buna ziua, (Marţi, 31 martie 2009, 16:44)

  Carcu Andrei [anonim]

  Pe partea de telecomunicatii, cu referire directa la Internet Providing si servicii CATV, exista posibilitatea de a obtine niste fonduri nerambursabile cu destinatie expresa pentru dezvoltare in zonele rurale?()
 • POSDCA-institutii publice (Marţi, 31 martie 2009, 17:18)

  sorin [anonim]

  Am o intrebare legata de accesarea fondurilor structurale de pe POSDCA, : as dori sa eficientizez activitatea institutiei in care lucrez prin implementarea unei aplicatii gen "business inteligence" care sa permita conducerii sa isi realizeze rapoarte statistice di bazele de date existente: pe diferite domenii: resurse umane, contabilitate, bugete, pensii. Este eligibila unasemenea proiect? Multumesc mult!
 • incheiere interviu (Marţi, 31 martie 2009, 17:19)

  Ioana Morovan - moderator [hotnews.ro]

  Intalnirea online cu expertii Deloitte se apropie de final. Domnii Radu Kubinschi si Mihai Mladin vor raspunde la intrebari pana la ora 17.30. Intrebarile care nu mai pot fi "prinse" in intervalul de timp ramas vor primi raspuns de la cei doi invitati intr-un material care va fi publicat in zilele urmatoare. Multumim pentru participarea la discutie!
 • Intrebare fonduri structurale (Marţi, 31 martie 2009, 17:40)

  Magda [anonim]

  Buna ziua,

  O firma cu cod CAEN 5229 este eligibila pentru fondurile structurale?
 • Energii regenerabile-intrebarea nr. 3 (Marţi, 31 martie 2009, 18:00)

  Marius Nitica [anonim]

  Va multumesc pentru raspuns, am pus anterior intrebarea notata nr. 3.
  Am o neclaritate, tocmai am aruncat o privire peste ghid.
  Dvs. spuneti ca in cadrul proiectelor pentru energie din resurse regenarabile "Aplicantul trebuie sa fie insa o entitate juridica legal constituita in Romania si trebuie sa produca efectiv energie din surse regenerabile".
  Asta inseamna ca intai trebuie sa se faca investitia, sa functioneze, sa produca energie si apoi sa se ceara re-finantarea cheltuielilor, sau finantarea nerambursabila poate fi facuta pe perioda cand se face investitia (cu respectarea prevederilor priv. achizitii publice, dovada platii, etc)?
 • Lobby (Marţi, 31 martie 2009, 22:29)

  SH [anonim]

  Am observat ca a au fost preluate raspunsurile la intrebarile mele in textul de promotie a discutiei.

  Lobbyul este necesar pentru orice proiect, fie depus de colectivitati locale sau IMM-uri, sau .... De acest lucru din pacate nu se tine cont in Romania.
  Lobbyul poate fi local, national, european, si reprezinta diferenta intre un proiect "de sustinut" si unul "banal". Cum in Romania, functionarii care se ocupa de selectionarea cererilor de finantare au mai mult rolul de baraj, lobyul poate fi o solutie.
  Am avut ocazia sa prezint proiecte trei luni dupa "deadline" si care beneficiind de un bun lobby au fost finantate. Ba chiar sa fim contactati de institutii care gereaza aceste fonduri pentru ca nu aveau suficiente proiecte si riscau sa piarda bugetul...
  Totul e posibil cu un bun lobby. Iar participarea la proiecte de parteneri europeni, transfer de bune practici, etc, nu poate fi decat pozitiv.

  In situatia in care doriti detalii,
  europe.re@orange.fr

  O seara placuta !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by