Matthias Kollatz-Ahnen, vicepresedintele BEI, a declarat pentru HotNews.ro-EurActiv.ro ca expertii din cadrul programului de asistenta tehnica JASPERS pregatesc 90 de proiecte in Romania. "Deja 12 proiecte au fost trimise la Comisia Europeana si 9 au fost aprobate", a spus acesta.

JASPERS este o facilitate de asistenta tehnica pentru cele mai noi douasprezece state membre ale UE, menita sa le sprijine in pregatirea proiectelor propuse spre finantare din fonduri UE. Prin aceasta initiativa, Comisia Europeana, BEI, BERD si KfW pun la dispozitia statelor membre beneficiare experienta lor profesionala, in vederea utilizarii mai eficiente a fondurilor pentru investitii oferite de Uniunea Europeana - se arata in materialul de prezentare a programului.

JASPERS vizeaza proiecte mai mari, ale caror costuri totale depasesc 25 milioane euro, in cazul proiectelor de mediu si 50 milioane euro, in cazul celor din domeniul transporturilor sau din alte sectoare. Aceste limite sunt insa flexibile in cazul tarilor mai mici sau al proiectelor care servesc drept actiuni pilot in vederea definirii celor mai bune practici. Asistenta JASPERS se ofera gratuit beneficiarului, neexistand nicio obligatie din partea statelor membre de a utiliza programul.

Vezi articolul integral pe EurActiv.ro