Campanie HotNews.ro - EurActiv.ro: Deblocati fondurile europene!

Evaluari si semnari de proiecte, taraganate mai bine de jumatate de an- numitorul comun al programelor cu fonduri structurale

de Ioana Morovan, Claudia Pirvoiu     HotNews.ro, EurActiv.ro
Luni, 13 aprilie 2009, 18:19 Economie | EuROfonduri


 documente
(13 Apr 2009) PDF, 125KB
(13 Apr 2009) PDF, 127KB
Situatia generala a proiectelor si a platilor publicata de autoritatea de resort luni, 13 aprilie, arata o usoara miscare pozitiva in zona semnarii de contracte. In schimb, blocajele inca persista: niciun proiect de resurse umane nu a mai fost contractat in ultimele luni, niciun proiect major de transport nu are OK-ul Comisiei Europene si niciun proiect nu a fost aprobat in 7 din 8 scheme de finantare gestionate de MCTI. Si mai grav, exista inca linii de finantare unde evaluatorii nu sunt selectati. otNews.ro-EurActiv.ro prezinta tabloul la zi al finantarilor europene. Se dezgheata fondurile structurale?

Datele oficiale ale Ministerului de Finante (vezi documentul atasat - Tabel aprilie 2009) arata ca, din cele 1.160 proiecte aprobate, pana la 31 martie 2009, au fost contractate 626, care au o valoare eligibila de 6,8 miliarde lei, adica putin peste 1 miliard de euro.

Valoare proiecte contractate (milioane lei)
 • POR: 2.491
 • POS Mediu: 4.265
 • POS Transport: 130
 • POS CCE (fara JEREMIE): 875
 • POS DRU: 1.554
 • PO Asistenta Tehnica: 31
 • Total: 9.754

Platiti efectiv, sunt numai 935 milioane lei (circa 222 de milioane euro), din care100 milioane euro reprezinta  sumele alocate schemei de finantare JEREMIE.

Cumulat, 2007-2009, alocarea este 5,6 miliarde euro.

Diferenta intre sumele alocate si cele cheltuite sunt atat de mari si au fost asa de mult utilizate in discursuri publice incat aproape ca nu mai impresioneaza pe nimeni.

In ultima luna, valoarea platilor a crescut cu peste 100 milioane lei in cea mai mare parte datorita POS MEDIU: 103 milioane lei numai in ultima luna. 40 milioane euro au mai fost platite pe POR si alte 7 milioane de lei pe POS DRU.

Prefinantari au fost efectuate pe 3 programe: POR, POS MEDIU si POS DRU. Rambursari au fost efectuate pe 3 programe: POR, POS MEDIU si PO Asistenta Tehnica.

Daca ne uitam la situatia transmisa de ministere, incepem sa intelegem care sunt punctele sensibile.

 • In primul rand, desigur, vedeta intarzierilor, Programul Operational de Transport (vezi documentul atasat – “Sinteza fonduri structurale februarie-martie 2009”). In continuare, nu a fost aprobat niciun proiect major (in valoare de peste 50 de milioane de euro) de catre Comisia Europeana. Intr-un an de la lansare (11 februarie 2008) au fost depuse numai 21 proiecte dintre care 9 aprobate la nivelul Ministerului si 7 semnate efectiv. Dintre cele semnate, niciunul relevant, numai proiecte de asistenta tehnica si elaborare de studii. Niciun ban platit, nici macar sub forma de avans.
In ultima luna, lucrurile nu au avansat aproape deloc: 2 proiecte respinse si 1 proiect aprobat. Zero pe linie, in continuare, la capitolul plati. In acest context, aproape ca ne vine sa radem cand vedem declaratiile de anul trecut ale lui Ludovic Orban: “ Fondurile alocate pentru 2007 vor fi absorbite 100% pana in 2010”.     http://economie.hotnews.ro/stiri-eurofonduri-2207146-ludovic-orban-fondurile-alocate-pentru-2007-vor-absorbite-100-pana-2010.htm

 • Pe locul doi am putea situa Programul “Cresterea Competitivitatii Economice”.
Un oarecare progres a fost simtit in ultima luna: 96 de proiecte depuse, in plus, dar un singur proiect aprobat in aceasta perioada si 170 de proiecte contractate. Potrivit www.fonduri-ue.ro, pana la 28 februarie erau semnate numai 26 de proiecte, cu toate ca, in data de 6 februarie, ministrul Constantin Nita, a declarat ca toate cele 175 de proiecte selectate pana acum vor fi semnate pana la sfarsitul saptamanii "urmatoare". Este greu de inteles de ce dureaza semnarea unor proiecte mai bine de o luna de zile.

In ultima luna, in cadrul acestui program nu s-a inregistrat niciun progres, din punct de vedere al platilor. In continuare se raporteaza ca “rambursari” cele 400 milioane lei (100 milioane euro) aferente Programului JEREMIE care, asa cum am aratat intr-un articol recent, nici macar nu au ajuns la bancile care trebuie sa le “verse” in piata.

In ce priveste alte componente ale programului, nu s-a incheiat nici macar evaluarea. Din peste 20 de linii de finantare deschise, pe mai multe componente, in mai mult de jumatate din cazuri, desi exista proiecte depuse, evaluarea nu s-a finalizat (zero proiecte aprobate – vezi documentul atasat - “Sinteza fonduri structurale -martie 2009”).

Datele disponibile arata ca pentru componentele de investitii mari ale IMM (cu deadline in august 2008) si investitii ale companiilor mari (cu deadline in octombrie 2008) in februarie inca se derula selectia firmei care se va ocupa de evaluarile tehnico-financiare.

In cazul componentei de "companii mari", reprezentantii Autoritatii de Management au spus ca licitatia a fost anulata fiindca nicio oferta primita nu a fost conforma. Asadar, intregul proces de licitatie trebuie luat de la capat.

 • Programul Operational Sectorial Mediu pare sa stea din ce in ce mai bine. Din datele publicate pe www.fonduri-ue.ro, observam ca au fost contractate 28 proiecte. In ultima luna au mai fost depuse 9 proiecte si 8 proiecte, in valoare de 300 milioane lei, au fost aprobate. Au fost contractate 13 proiecte.
 • Cat despre programele Dezvoltarea Capacitatii Administrative si cel de Asistenta Tehnica, nu este prea mult de analizat. Datele oficiale arata ca pentru primul au fost contractate primele 11 proiecte in ultima luna, in valoare de 4,4 miloane lei. Pe cel de-al doilea a mai fost contactat inca 1 proiect – fata de situatia de la finalul lunii februarie.
Programul Operational Sectorial “Dezvoltarea Resurselor Umane” (POS DRU) si Programul Operational Regional sunt campioane la contractari. Cu toate acestea, situatia nu este roza - au si ele problemele lor.

 • Potrivit www.fonduri-ue.ro, la POS DRU sunt 248 proiecte contractate pana in prezent, in valoare de 1,5 miliarde lei. Mai sunt cateva sute de proiecte inca in evaluare, de jumatate de an. In ultima luna, zero proiecte contractate, dar au mai fost aprobate 93 de proiecte. Cu toate acestea, pe pagina web a programului (www.fseromania.ro) lista beneficiarilor nu mai este actualizata de aproape un an, mai exact din luna mai 2008.
Reprezentantul Autoritatii de Management, Roxana Vieru a declarat pe 17 martie ca "au fost depuse peste 2.000 de proiecte. Evaluarea este realizata integral de Organismele Intermediare si Autoritatea de Management si nu sunt deloc evaluatori externi", asadar nu se poate sti cand se va incheia selectia pentru cele depuse incepand cu luna septembrie.
http://economie.hotnews.ro/stiri-eurofonduri-5498761-cand-vor-incheiate-evaluarile-proiectelor-depuse-anul-trecut-raspunsul-autoritatilor-resort-cel-mai-scurt-timp.htm

 • POR: in ultima luna, au fost depuse 100 de proiecte. Au fost aprobate numai 5 proiecte, 575 aflandu-se inca in evaluare. Au fost semnate inca 70 de proiecte in valoare de 523 milioane de lei. Constatam ca inca nu au fost semnate toate contractele aferente componentei de finantare pentru microintreprinderi (circa 500 de proiecte aprobate). Amintim faptul ca proiectele au fost depuse in luna iunie 2008 si rezultatul evaluarilor a fost anuntat in noiembrie.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


1809 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  DEZVOLTA SUBIECTUL CA E INTERESANT (Luni, 13 aprilie 2009, 18:47)

  Proiectu EURO [anonim]

  Analiza bunicica...trebuie insa dezvoltat subiectul "PROIECTE"...Ce fel de proiecte au fost aprobate?Ce linii de dezvoltare sunt cerute in continuare?Titluri de proiecte aprobate...scriitori de poiecte de succes...etc...etc...etc...
 • 0 (0 voturi)    
  la posdru este dezastru (Luni, 13 aprilie 2009, 20:58)

  vlad [anonim]

  am castigat proiect strategic pe POSDRU si organizarea de acolo este ingrozitoare. schimba regulile lunar. nu este nimic clar. sunt vreo 3 organisme de decizie si niciunul nu cunoaste care ii sunt responsabilitatile. ni s-a avansat cu chiu cu vai o prefinantare dar regulile de cheltuire sunt draconice. pentru fiecare leu pe care trebuie sa-l cheltuim ca sa ne facem proiectul pierdem 3 din cauza piedicilor pe care ni le creeaza autoritatile de management
  • 0 (0 voturi)    
   AI DREPTATE, POSDRU VARZA (Marţi, 21 aprilie 2009, 23:13)

   coco jumbo [anonim] i-a raspuns lui vlad

   varza asta generala e din cauza directorului general de la autoritatea de management posdru.ea schimba regulile lunar! varza la evaluarea proiectelor, varza la implementarea si monitorizarea proiectelor! nu ofera ajutor benefeciarilor.
   ce interese sunt in joc?
   • 0 (0 voturi)    
    POSDRU (Miercuri, 22 aprilie 2009, 16:45)

    miercuri [anonim] i-a raspuns lui coco jumbo

    Nu cred ca e vorba de interese, cred ca e vorba, pur si simplu, de incompetenta. In articol scrie ca AM POS DRU a spus ca evaluarea se face cu evaluatori interni. Nu e adevarat, s-au contractat evaluatori externi, insa au fost selectati nu in urma unui interviu, ci in urma a ceea ce ei insisi au declarat in CV-uri. Deci, iarasi, niste oameni care, in majoritatea lor, nu au nici in clin, nici in mineca cu ce se intimpla acolo. De-aia merge cum merge, fiindca se face totul anapoda. Si, intr-adevar, cred ca de vina e madam Iova.
   • 0 (0 voturi)    
    POSDRU (Miercuri, 22 aprilie 2009, 16:56)

    miercuri [anonim] i-a raspuns lui coco jumbo

    Ca sa continui: cred ca ar trebui inlocuita.
    • 0 (0 voturi)    
     multa incompetenta (Vineri, 24 aprilie 2009, 23:40)

     lumila [anonim] i-a raspuns lui miercuri

     Am citit despre proasta aia de care vorbesti o stire pe antena 3. Link:

     http://www.antena3.ro/stiri/romania/salarii-de-peste-150000-de-lei-anual-pentru-functionarii-din-ministerul-muncii_69792.html

     Mai e postata stirea pe ziare.com, time4news.ro, intactnews.ro etc

     Nu inteleg de ce incompetenta e platita asa de bine!

     Am depus mai multe proiecte si sunt varza evaluatorii de la POSDRU. Cica au o regula "primul venit, primul servit". E vrajeala!
     Am testat-o pe pielea mea, cand mi-au dat raspunsul dupa 10 luni. Totul e pe interese si pe cunostinte. Pe langa salariu, cine stie cat malai io mai pica lu Iova aia!
    • 0 (0 voturi)    
     Coruptie fonduri europene in Romania (Duminică, 24 mai 2009, 1:48)

     Serios foarte serioa [anonim] i-a raspuns lui miercuri

     PSD ar fi cazul sa ia masuri (PSD conduce Min. Muncii) serioase si urgente. Autoritatea de Management (AM) pt Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), directie generala in cadrul Ministerului Muncii, responsabila cu gestionarea si implementarea unei mare parti din Fondul Social European - FSE (fond structural) este corupt de Dir. Gen. Iova. Daca nu se schimba urgent ceva, respectiv Iova, informatii f. urate si perfect argumentate (dovezi f. la obiect) vor lua calea presei si apoi UE. Iova, indiferent cate pile are, incusiv la fosta (si actuala) securitate, trebuie sa plece. Daca doriti informatii concrete (apel mai ales la adresa reprezentantilor PSD din m.m-cii), dati un semn pe : fse_ro@rocketmail.com. Daca aceste info (dovezi f. clare) ajung la UE, FSE pt. Romania va fi sistat. Noi vrem doar ca sistemul sa funtioneze pe baza de valori, nu pe coruptie si pile. Speram sa fim contactati, respectiv sa vedem semne concrete in max. 30 zile. Nimeni nu doreste ca Romania sa piarda peste 3 miliarde de Euro. Este de dorit ca PSD sa ia masuri interne! Informati Ministrul Sarbu, Secretar de Stat Fratean, inainte ca DLAF, DNA sau OLAF sa intre in posesia acestor informatii. Se distruge profesionalismul, transparenta si corectitudinea si pe instaureaza dictatura, pilelele, "PRIETENISMUL" (similar cu "nepotism"), indiferent daca sunt promovate non-valori, extrem de bine platite. Sistemul FSE POSDU a luat-o pe balarii din Ianuarie 2009 si merge intr-o directie extrem de gresita.
 • 0 (0 voturi)    
  ne palce sa ne mintim, vad (Joi, 16 aprilie 2009, 14:29)

  Dedalus [anonim]

  Marea problema va fi atunci cand va veti da seama ca evaluarea "pe punctaj" realizata de "evaluatori de profesie" a condus la proiecte neviabile sau imposibile.

  Ma intreb chiar daca nu ar fi mai bine sa nu se contracteze nimic, decat sa blocam oameni, bani, firme etc. in tampenii fara sens.

  Uite la MMediului: scaote la licitatie strategii evalaute la ..un milion de euro, a caror valaore reala de piata este sub 100,000 eur.

  Ideea e probabil sa dea un milion de eur, indiferent pe ce, dar sa il dea doar ca sa demonstreze ca "au capacitate de absorbtie".

  La fel a fost si cu AXA Apa de pe POS Mediu: au facut praf si pulbere operatorii privati ca sa infiinteze "operatori regionali"- pe judete- o prostie uriasa care a condus la niste monstri institutionali care nu au nici o sansa sa investeasca ceva.

  Credeti ca s-au lamurit cand au vazut asta? Gresit! Baga acum alte sute de milioane de eur in operatorii aia regionali "sa-i ajute".

  Peste 4-5 ani, cand vom trage linie vom vedea cum am dat miliarde de eur pe...nimic! Pe "asistente tehnice" de mii de feluri, pe "pregatiri de proicte" fara sanse pe tot felul de "instruiri" si "publicitati".

  Bani aruncati!

  Sincer, mai bine lipsa. Nici nu mai ametiti oamenii cu prostii, nici nu-i mai puneti sa cheltuie aiurea.
 • 0 (0 voturi)    
  coruptie AMPOSDRU (Duminică, 24 mai 2009, 0:52)

  Serios rau de tot [anonim]

  PSD ar fi cazul sa ia masuri (PSD conduce Min. Muncii) serioase si urgente. AMPOSDRU este corupt de Iova. Daca nu se schimba urgent ceva, respectiv Iova, informatii f. nashpa si perfect argumentate (dovezi f. la obiect) vor lua calea presei si apoi UE. Iova, indiferent cate pile are, incusiv la fosta (si actuala) securitate, trebuie sa plece. Daca doriti informatii concrete (apel mai ales la adresa reprezentantilor PSD din m.m-cii), dati un semn pe : fse_ro@rocketmail.com. Daca aceste info (dovezi f. clare) ajung la UE, FSE pt. Ro va fi sistat. Noi vrem doar ca sistemul sa funtioneze pe baza de valori, nu pe coruptie si pile. Speram sa fim contactati, respectiv sa vedem semne concrete in max. 30 zile. Nimeni nu doreste ca Romania sa piarda miliarde de Euro.
 • 0 (0 voturi)    
  Coruptie sau slaba pregatire? (Luni, 10 august 2009, 15:50)

  Serios rau de tot [anonim]

  cenzura este din nou de actualitate!!!!

  pe 1 iulie a fost publicat un articol extrem de critic si “periculos” ptr. managementul unei autoritati ce gestioneaza un program operational finantat dintr-un fond european. a stat pe acel site cam 30 de zile, pana cand, intr-o zi, a disparut miraculos, fara urme. cine oare a dat ordin sa il scoata? este vreun amestec politic de nivel inalt in acest eveniment sau pur si simplu doar ceva local. din fericire, am reusit sa salvez articolul pe care il redau in totalitate mai jos. pana acum cateva zile, acest articol putea fi citit accesand link-ul: “http://www.promptmedia.ro/stiri/1-stiri/13337-bucuresti-cine-sunt-in-realitate-specialistii-straini-care-ne-invata-cum-sa-cheltuim-banii-comunitari- “, acum nu mai este. articolul in discutie:
  “bucuresti: cine sunt, in realitate, specialistii straini care ne invata cum sa cheltuim banii comunitari
  80736 – 01072009 – de câţiva ani buni, grupuri, grupuleţe de „experţi” străini au început să colinde prin românia să ne „înveţe” cum să ne bucurăm de statutul de stat membru al uniunii europene şi mai ales cum să accesăm mult-aşteptatele fonduri comunitare nerambursabile destinate pregătirii profesionale a forţei de muncă rămasă pe meleagurile natale. şi fiindcă prin natura noastră suntem un popor foarte ospitalier, i-am primit cu braţele deschise fără să-i întrebăm nici măcar cine sunt şi ce au făcut în ţara lor de origine. aşa s-a întâmplat ca la poarta ministerului muncii, familiei şi egalităţii de şanse – actualul minister al muncii, familiei şi protecţiei sociale – să bată şi ruggero civitarese – reprezentantul firmei archidata, din milano, care a fost primit de cristina iova, director al autorităţii de management pentru programul operaţional sectorial dezvoltarea resurselor umane, fără prea multe întrebări. ...." articol complet la: http://eurofonduri.wordpress.com/2009/07/13/cum-pot-dezlega-misterul-a-fost-sau-nu-proiectul-meu-selectat-pentru-finantare/


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by