Ultimul document privind stadiul derularii fondurilor structurale, cu informatii valabile la data de 30 aprilie, elaborat de Ministerul Finantelor Publice, arata ca raportul dintre platile efectuate pe proiecte - din contributia UE - si alocarea financiara 2007-2009, adica pe scurt rata de absorbtie a fondurilor, este de 4%, cu 0,1% mai mare decat in luna anterioara. In acelasi timp, rata de contractare este de 30%, cu 2 procente mai ridicata decat in luna martie.

Altfel spus, in ultima luna au mai fost semnate 96 de contracte de finantare, cele mai multe pe Programul Cresterea Competitivitatii Economice (39) si Programul Operational Regional (32).

Platile efectuate in cadrul proiectelor reprezinta in marea majoritate prefinantari acordate in cadrul Programului Operational Regional si - o mica parte - in cadrul POS Dezvoltarea resurselor Umane. In categoria rambursari exista 2 milioane lei, pentru proiecte POR si alte 1,2 milioane pentru proiecte in cadrul POS Mediu.

Cele mai slabe performante se inregistreaza pe POS Transport si Programul de Asistenta Tehnica, unde nu s-a intamplat mai nimic in ultima luna analizata.

Tabelul complet cu stadiul absorbtiei fondurilor structurale poate fi gasit aici.

Situatia centralizata a proiectelor contractate pana la data de 30 aprilie poate fi gasita aici.