Autoritatile de resort, mediul de afaceri si consultantii au dezbatut marti, 19 mai, problema accesului la fondurile europene, in cadrul primei zile a Forumului Financiar Central si Sud-Est European. Reprezentantii Fondului National de Garantare pentru IMM au propus ca prefinantarea proiectelor sa devina o etapa in sine, inclusa in procesul de selectie a proiectelor, companiile au propus implicarea bancilor in alocarea fondurilor iar consultantii s-au plans de "excesul de zel" al functionarilor in evaluarea proiectelor.

  • Maria Pircalabescu, secretar de stat la Ministerul pentru IMM, a declarat ca primele facturi de la firme care au semnat contractele de finantare in ultima perioada. "Am primit deja 5 solicitari de decontare", a spus secretarul de stat.

Maria Pircalabescu a mai declarat ca majoritatea proiectelor depuse la minister pentru evaluareau fost de calitate slaba. "Din 714 dosare depuse, au ajuns in faza finala 324; celelate au cazut la criteriul administrativ - adica au fost prost intocmite. Din acestea, 270 de dosare au fost cotate cu zero puncte la criteriul tehnico-economic. cvaluatorii gasit o gramada de greseli. In final, au ajuns 52, dar banii nu ajung decat la 35", a explicat secretarul de stat.

  • Rodica Ionescu, director in cadrul Fondului National de Garantare pentru IMM a sugerat simplificarea procedurilor pentru prefinantare.

Declaratiile reprezentantei FNGCIMM:

- ghidurile solicitantului prevad ca prefinantarea sa fie garantata de banca, lucru care necesita, practic, tot garantii din partea companiilor.

- Noi putem garanta scrisoarea de garantie bancara. Insa prefinantarea inseamna un risc foarte mare, deoarece este posibil ca proiectul, la momentul debutului, sa fie insuficient dezvoltat sau conditiile economice sa aiba impact asupra realizarii proiectului.

- Ghidul spune ca este nevoie de o declaratie pe proprie raspundere, prin care se arata ca solicitantul detine surse de finantare - proprii sau cofinantare. A disparut notiunea de scrisoare de confort

- Din experienta pe care o avem - consideram ca in mom in care proiectul e considerat eligibil, inainte de semnarea contractului banaficiarul sa faca dovada ca exista un parteneriat, ca proiectul este si bancabil. In mom in care unitatea de management are confortul ca proiectul poate fi dus la final atunci prefinantarea poate fi oferita. - Sugeram sa existe un parteneriat in care bancile sa faca analiza si prefinantarea sa fie o etapa in sine din evaluarea proiectelor.

- Avem un produs nou care se numeste angajament de garantare. Prin acest produs noi ne putem da acordul inainte ca banca sa ne solicite garantia.

  • Serban Pislaru, avocat la Tuca, Zbarcea si Asociatii a intrebat daca se ia in considerare posibilitatea includerii bancilor in procesul de gestionare a fondurilor.
  • Stefan Ciobanu, directorul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale a raspuns : "Posibilitatea externalizarii catre sistemul bancar - este o optiune, dar nici celelalte state membre nu au facut acest lucru in primii ani de implementare fiindca implica anumite riscuri. A externaliza catre sistemul bancar inseamna o licitatie la care se inscriu mai multe banci, apoi exista posibilitatea contestarii acestei licitatii si astfel a prelungirii unor etape", a spus acesta.

Potrivit lui Stefan Ciobanu, varianta pe care s-a mers a fost ca in primii 2-3 ani sa fie implicati evaluatori externi - firme de consultanta sau evaluatori independenti - urmand ca apioi sa fie studiate si alte posibilitati.

  • Cosmin Dragoi - managing partner la grupul de consultanta austriac M27 a ridicat problema excesului de zel al functionarilor care evalueaza proiecte.

"Avem foarte multe raspunsuri, pentru proiecte diferite, cu motiv comun de respingere - mi se pare foarte ciudat ca la cateva sute de proiecte, motivele sa fie comune. Sa nu mai vorbim despre faptul ca aceste motive erau departe de adevar", a spus consultantul.

"Unele raspunsuri sunt incredibile, din sfera paranormalului: <> Este o adevarat problema excesul de zel al autoritatilor dar si rigiditatea procedurilor.", a adaugat Cosmin Dragoi.

  • Cristian Pirvan, reprezentatul Asociatiei Oamenilor de Afaceri a subliniat si discrepanta dintre proiectele eligibile pentru fonduri UE si cele bancabile: "Eligibil inseamna sa aiba un profit foarte mic, ca daca are profit mare nu mai este eligibil. Evident daca am 1-2% profit, cand ma duc la banca zice nu-i bancabil; sigur ca nu-i bancabil. Bancile trebuie sa se hotarasca daca vor sau nu vor sa finanteze".