Cateva sute de proiecte depuse dupa data de 15 septembrie 2008, pentru finantare europeana prin Programul "Dezvoltarea Resurselor Umane", sunt inca in evaluare la Ministerul Muncii. Unii solicitanti asteapta de mai bine de 9 luni un raspuns. Contactat de HotNews.ro, Petre Fratean, secretar de stat, anunta ca in maximum 2 saptamani "toata lumea va primi rezultatele".

"Procesul de evaluare este in curs de finalizare. O parte au inceput deja sa primeasca raspunsuri. In maximum 2 saptamani toata lumea va primi rezultatele", a declarat pentru HotNews.ro Petre Fratean.

Cateva sute de companii, organizatii si institutii publice au depus, dupa 15 septembrie 2008, proiecte "de grant" ( cu valoare de pana la 500.000 de euro) pentru finantare europeana in domeniul resurselor umane.

Evaluarea proiectelor, pe anumite componente ale programului, s-a prelungit mai bine de 9 luni. Spre exemplu, in aceasta situatie se afla proiectele depuse pe componentele "Invata pentru cariera ta" si "Scoala pentru toti".

Potrivit unor angajati ai Autoritatii de Management pentru acest program, componentele respective au fost suprasolicitate, au existat foarte multe proiecte si din acest motiv evaluarea s-a prelungit pana in prezent.

"Asteptam rapoartele de evaluare. Pana nu se incheie evaluarea tuturor proiectelor, nu putem anunta niciun solicitant", au explicat reprezentantii AM.

In total, pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane au fost depuse 2.954 de proiecte. Din acestea, 435 au fost aprobate, pana la data de 31 mai, 931 fiind respinse si 1.588 se afla inca in evaluare.

Contractele semnate sunt in numar de 267, din care numai 19 au fost semnate in ultima luna. Pe site-ul oficial al programului, www.fseromania.ro, de mai bine de un an nu a fost adaugat niciun proiect, existand in continuare aceeasi lista cu beneficiari valabila in luna mai 2008.

In total, au fost platite prefinantari de peste 149 milioane lei si au fost rambursati circa 350.000 lei in cadrul proiectelor. Rata de absorbtie pentru perioada 2007-2009, in cadrul acestui program, este de 3,59%.