Solutii pentru atragerea fondurilor UE: functionari angajati pe gratis, evaluatori pro-bono sau proiecte gata evaluate
Este un cerc vicios. Toata lumea il stie, nimeni nu are nicio solutie. Nimeni nu vrea sa se planga oficial de aceasta problema. Este o problema de sistem, dar nimeni nu-si bate capul s-o rezolve. Functionarii din institutiile responsabile cu gestionarea fondurilor UE sunt depasiti de numarul de proiecte primite. In urma restrictiilor bugetare impuse de Guvern, personalul trebuie sa se descurce cum poate.
Astazi, 23 iunie, am aflat ca nici pana la acest moment nu au fost semnate toate contractele pe componenta 4.3. - Dezvoltarea microintreprinderilor - a Programului Operational Regional. Proiectele au fost depuse cu mai bine de un an in urma. In regiunea Bucuresti-Ilfov, mai sunt 5 contracte de semnat si cel mai probabil mai sunt cateva zeci la nivelul intregii tari. Explicatia reprezentantilor autoritatilor de resort este simpla: "la minister este o singura persoana care se ocupa de semnarea contractelor si de elaborarea Ghidurilor pentru lansarea liniei de finantare din acest an".
Problema a fost mentionata si de reprezentanti ai Organismului Intermediar pentru POS Cresterea Competitivitatii Economice, unde, si mai grav, nu s-au publicat inca rezultatele evaluarii pentru una din componentele de finantare (investitii mari ale IMM). Informatiile, din mai multe surse, arata ca este vorba de circa 15 persoane care se ocupa, in prezent, de evaluari. Din aceleasi surse, HotNews.ro - EurActiv.ro a aflat ca Guvernul anterior aprobase o suplimentare de personal cu 30 de posturi, insa totul a fost anulat odata cu aplicarea politicii de reducere a cheltuielilior a Guvernului Boc.
De aceeasi problema (ca "(au fost multe proiecte") s-a plans chiar ieri, 22 iunie, secretarul de stat in Ministerul muncii Petre Fratean si, recent functionarii din Autoritatea de Management pentru Programul de resurse umane. La acest Program, de asemenea, sunt proiecte in evaluare din luna septembrie 2008.
Daca cheltuielile bugetare nu pot creste in 2009, din cauza ca deficitul trebuie tinut sub control, in mod evident trebuie cautate alte solutii. Unii consultanti au propus, in cadrul unei intalniri online gazduita de HotNews.ro, modificarea criteriilor de depunere a proiectelor sau a sistemului de depunere a proiectelor.
In mod cert, trebuie gasita o solutie la nivel de sistem, si prin "sistem" intelegem Guvern impreuna cu Autoritatea de Coordonare a Instrumentelor Structurale. Aceasta fiindca, este evident, functionari care sa lucreze pe gratis, evaluatori pro-bono sau proiecte gata evaluate nu exista.
Guvernantii se mandresc de fiecare data cu masurile de simplificare a procedurilor de accesare a acestor fonduri. Beneficiarii vor fi multumiti ca pot sa depuna proiecte in conditii mai clare si mai rezonabile.
De asemenea, este de asteptat ca beneficiarii ce au semnat deja contractele sa simta o inlesnire in procedurile de implementare a proiectelor.
Veriga lipsa intre acestea doua este perioada interminabila in care proiectele stau in birourile autoritatilor. Este o prapastie care, pe multi, ii face se renunte iar pe altii, sa faca eforturi aproape imposibile pentru a-si pastra planul initial de activitati si investitii.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Nu sunt prea multe proiecte, ci doar foarte proaste, care nu merita o para chioara.
Nu sunt prea putini functionari ci doar incompetenti si nepregatiti, probabil numiti politic.
Totul este politic in aceasta speta.
In rest ai dreptate este o brambureala greu de descris (ce bine ca nu stie contribuabilul neamt, ca ar declansa un nou razboi mondial)
PS cand mai scrii din astea informeaza-te mai temeinic.
In rest
In sistem este in principiu haos, si nu din cauza functionarilor, ci bineinteles ca pestele de la cap...stiti voi ce face.
Volumul este mare, pentru unii chiar foarte mare, banii sunt foarte putini, cu o mica exceptie, stiu ei care. Dar probabil ca daca lucrezi la stat, trebuie sa o faci din dragoste de patrie.. si cam atat. Functionarii nu sunt numiti politic, dar fac parte totusi dintr-un sistem politic.. si intr-un final depinde de functionar.. ce decide. Majoritatea sunt bine pregatiti, dar dat fiind nr mic de personal si haosul care exista in paralel, fiecare face si lucruri pe care nu ar trebui sa le faca el si normal ca nu ai cum sa faci foarte bine ce trebuia sa faci.
Adevarul este ca ar trebuie neaparat cineva sa faca ceva, dar din cate am vazut, trebuie sa mai asteptam pana peste 3 ani si ceva sa se intample vreo miscare. Sau poate doar cateva luni.. cine stie.. Sa vedem ce zic licuricii..
Proiecte sunt multe si unele dintre ele, pe anumite programe sunt temeinic realizate si acopera necesitati corect identificate, insa probleme intervin de cele mai multe ori fie in evaluare (intarzieri - vezi POSDRU, POR etc ), fie ca urmare a unor pb de natura tehnica (POSCCE) si la toate acestea se adauga fluctuatia de personal f mare din administratie si faptul ca posturile au fost blocate.
Gandeste te ca un evaluator de la POSDRU are norma de 20 de proiecte la 5 zile, in situtia in care un proiect este evaluat corect de la A la Z in 4-5 ore.
Si terminati cu intoxicarile de tipul : Functionari nepregatiti. Poate ca sunt prin primarii sau prefecturi, dar nu cei din ministerele de linie care gestioneaza fonduri sunt mai bine pregatiti decat multi din cei din privat si presteaza pe salarii mult mai mici.
Nu presteaza ca la privat pe salariu minim si apoi primeste 2000 de euro la negru.....
Terminati cu intoxicarile ...si vedeti va lungul nasului!!!!
Acum, in perioada de criza, a mai aparut o problema: cofinantarea.
Eu cred ca ghidurile de aplicare pot fi periate in sensul simplificarii procedurilor, atata timp cat la majoritatea proiectelor decontarea se face la punerea in functiune a investitiei, iar cofinantarea e asigurata de banci asa ca autoritatea contractanta nu-si asuma mari riscuri
Pentru pregatirea unui functionar in domeniu trebuie insa intre 6 luni si cativa ani, in functie de domeniu, experienta anterioara si ce va face concret. Aceasta pregatire este foarte costisitoare deoarece specialistii in domeniu din UE sunt foarte bine platiti, la fel si ai nostri.
Specialistii adevarati sunt relativ putini si fara sporul de 75 % vor migra catre sectoare mai bine platite, ONG-uri sau firme particulare. Si asa peste 33% au plecat in 3 ani. Cat despre documente mai putine pentru aplicatii, asta inseamna probleme mai mari la implementare sau monitorizare fiindca sunt cerinte UE care trebuie indeplinite pentru cheltuirea fondurilor si eligibilitatea proiectelor si a actiunilor. In plus greselile in domeniu, chiar si cele facute de altii pot deveni dosare penale asa ca raspunderea este foarte mare. Este vorba pe unele programe de miliarde de euro! Iar proiectele mari pot fi si peste 100 milioane euro. Deci foarte complexe, cu cate 20 contracte de lucrari. Ce poate face un administrator de proiect in aceste cazuri de o complexitate foarte mare si care necesita zeci de profesii diferite pentru realizare. De aceea el trebuie foarte bine pregatit iar la mplementare bine justificata fiecare cheltuiala. In caz contrar se platesc penalitati si Romania si/sau beneficiarii trebuie sa returneze banii inapoi.
Iar ceeea ce se intimpla in implementare - alt dezastru: tot felul de minti tembele (in special de pe la ADR-uri) nmascocesc tot felul de reguli tampite, acoperindu-se ca "asa zice UE"!
Zice pe naiba!
Dupa cum o minciuna sfruntata este si faptul ca "UE ne impune pe ce sa dam banii".
Aiurea! Noi hotaram pe ce si cum, e adevarat in iste reguli. Dar cine ne obliga sa facem grilele alea de evaluare prostesti? Cine ne obliga sa punem oamenii as faca cereri de finantare intr-o pasaerasca moderna cu zeci de capitole undfe trebuie sa invartesti limba in gura????
Solutia e mult mai simpla:
a) Simplificarea radicala a formularisticii si reducerea documentnelor la ceea ce este necesar.
b) Renuntarea, acolo unde se poate, la sistemukl competitiv (vorbesc de primarii); simplu:toate investitiile trebui finantate, la rand (ce minet bolnava paote spune ca e mai util sa faci reteaua de apa in Cocarlati, decat sa colectezi guoiele din Pocraca?!
Am pierdut bunul simt, de-aia nu iese nimic. Si nici o mie de Consultanti si 5 miliarde de EUR nu il pot inlocui...
Asta din statistica. Din experienta si din cele vazute, incarcarea pe om este de 3-4 ori mai mica in sectorul de stat fata de cel privat, la acelasi salariu.
Mai mult, sporul de 75% pentru "functioanrii europeni" este absolut nedrept, pentru ca daca functionarii acestia lucreaza mai mult si mai bine decat cei "nationali", atinci de ce sa nu incarcam mai mult si pe acestia din urma, sa le marim salariul, dar sa dam afara pe cei astfel eliberati?
Adica, eu nu cred ca exista vreun angajat pe undeva (stat sau privat) care sa fie multumit de salariul luat.
Iar daca esti atat de nemultumit de salariu, nu ai dect sa pleci unde esti mai bine platit, de ce sa stai si sa et vaiti ca esti prost platit, in loc sa pleci unde esti mai bine platit?
daca este drept sau nu sporul de 75%, la fel nu stiu si nu contrazic. dar a fost acordat de Guvern, dupa promovarea unei legi in Parlament, in urma recomandarilor CE (probabil cu o nuanta mai evidenta decat aceea de recomandare). presupun ca au avut motive serioase cei de la CE sa spuna asta, astfel incat Guvernul sa o aplice.
Oricum, acesti functionari "europeni" nu trebuie invidiati, cam din luna mai nu mai primesc acest 75%. Si este numai bine pentru ei, foarte motivant, mai ales ca de la jumatatea anului incepe "audit season" pe fonduri.
pe de alta parte, eu am avut norocul sa intalnesc oameni si la stat, si la privat, multumiti de salariu. o fi o chestie de multumire personala a fiecaruia , o fi vorba de abilitatile managementului, bravo lor.
"Stii cit iti tremura chilotii cind semnezi un contract de zeci de milioane de euro? Sau cind avizezi la Control Financiar Preventiv un ordin de plata de 75 de milioane de euro? Si esti platit cu 400 de euro pe luna? Ai grija cum vorbesti si nu mai jigni."
Cum poate influenta semnarea unui contract de finantare sau semnarea unui ordin de plata de 75 milioane de catre un functionar public faptul ca are salariul 500 ron sau 400 euro sau 1.000 euro? care este legatura intre aceste doua aspecte? ar semna mai usor daca ar castiga mai bine? cat? poate direct proportional cu cat semneaza - 75 milioane??? Cred ca nu realizeaza care este rolul lor in aceasta organizare.
Daca functionarii publici nu sunt multumuiti de salariu sau cred ca raspunderea este prea mare in comparatie cu beneficiile e simplu: sa plece in alt mediu unde primesc cat considera ca li se cuvine. Este o tara libera. Nu au dreptul sa puna acest lucru pe tapet ca o scuza a incompetentei, neputintei si necunoasterii meseriei pe care o practica. Ce conteaza ca e 75 de milioane sau 2 milioane? datoria lor sa cunoasca legea, sa verifice documentele, sa puna semnatura si stampila si sa dea drumul la fonduri. Si REPEDE, ca suntem in septembrie 2009 si absorbtia e aproape inexistenta.
O astfel de atitudine este platita cu 0 lei in mediul privat.
Din pacate asta e atitudinea functionarilor publici din Romania care gestioneaza fondurile europene. Se considera pazitorii de drept a unei comori iar inamicii sunt beneficiarii.