Intalnire online pe tema fondurilor europene - Programul Operational Regional

VIDEO Doina Surcel, director in Ministerul Dezvoltarii Regionale: Cheltuielile in cadrul proiectelor sunt rambursate in maxim 30 de zile

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 29 iunie 2009, 10:00 Economie | EuROfonduri


Doina Surcel
Foto: HotNews.ro
Directorul general pentru Autorizare si Plati, pentru Programul Operational Regional, Doina Surcel, a declarat pentru HotNews.ro ca procedurile pentru decontarea cheltuielilor au fost simplificate si sumele sunt rambursate beneficiarilor in maxim 30 de zile. Vestea proasta este ca proiectele deje contractate, ale companiilor private, nu pot primi prefinantare, cu toate ca initial se anuntase acest lucru. Doina Surcel a raspuns la intrebarile cititorilor HotNews.ro legate de problemele cu derularea proiectelor in cadrul unei intalniri online desfasurata luni, 29 iunie.
 • Intalnirea online s-a incheiat
Vezi interviul acordat in Studioul HotNews.roFragmente din interviu

Prefinantarea pentru companii private, cu proiecte deja semnate, nu este posibila
 • Referitor la domeniul POR 4.3. - sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor, a fost publicata o Ordonanta prin care beneficiarii privati pot primi o prefinantare de 35% din costurile eligibile, pe baza unei scrisori de garantie bancara.
 • dar avand in vedere ca pe aceasta componenta, precum si pe domeniul 5.2. (companii private) proiectele se desfasoara sub incidenta unor scheme de ajutor de stat "de minimis", pentru a nu avea probleme cu Consiliul Concurentei, este nevoie de o modificare oficiala a acestor scheme, pentru a se include acest lucru in descrierea schemei de ajutor de stat.
 • astfel, pentru proiectele deja semnate, schemele fiind in vigoare in forma actuala, nu pot fi aplicate proiectelor deja semnate.
 • dar, odata cu lansarea noilor linii de finantare, la sfarsitul lunii iulie, cei care vor semna contracte vor putea sa primeasca prefinantare de pana la 35%
 • Conditiile vor fi precizate in Normele metodologice la Ordonanta 64/2009, care vor fi publicate in aproximativ 2 saptamani.
Beneficiarii si consultantii se plang ca ADR-urile solicita documente suplimentare. Este in regula sa existe astfel de solicitari?
 • Sfat pentru beneficiari: trebuie sa ataseze la o cerere de rambursare toate documentele care sa vina in sprijinul cheltuielii pe care au facut-o. Ei trebuie sa demonstreze ca aceasta cheltuiala a fost reala si documentele pot fi verificabile
 • Astfel, toate documentele contabile financiare care sunt tilizate in mod obisnuit nu sunt altele decat cele curente si cele solicitate de legislatia in vigoare.
 • Ce poate sa apara ca o particularitate, poate trebuie niste clarificari - in sensul ca poate lipseste un document pe care beneficiarul a uitat sa-l ataseze sau nu l-a avut -
 • am observat si eu din ce scriu consultantii, sa nu considere ca o imp[ovarare, fiindca nu se cere altceva decat cere legislatia
 • Toate aceste clarificari sunt in sprijinul de a de demonstra sustinerea acelei cheltuieli. Cel putin, Autoritatea de Management asa a instruit toate Organismele Intermediare.
 • Aceasta simplificare nu ar trebui sa fie gresit inteleasa de catre beneficiari. Atata timp cat deruleaza proiexctele conform legislatiei, nu li se pot cele alte tipuri de documente.
La nivelul Autoritatii de management pentru POR se asigura fondurile necesare rambursarii cheltuielilor inainte de ajunge solicitarea de rambursare la noi.
 • Noi solicitam o notificare organismelor intermediare prin care sa ne spuna ce solicitari sunt, noi asiguram fondurile astfel incat dupa ce ajunge la noi cererea si este verificata sa se poata face plata imediat.
 • Practic, rambursarea ar trebui facuta dupa ce aceasta cerere trece si pe la Autoritatea de Certificare si Plata. Noi vom rambursa aceste sume inainte de certificarea acestei autoritati. Le verificam, le autorizam, le decontam si ulterior trimitem noi declaratia de cheltuieli.
 • S-a redus acest termen.
 • Daca beneficiarii respecta graficele de cereri de rambusrae asa cum le-au pus in contract ne ajuta, fiindca facem aceste estimari in functie de acele grafice.
 • Autoritatea de management are ca termen maxim de verificare 30 de zile.
 • Depinde si de complexitatea cererii de rambursare, verificarea va dura mai mult cand este verificata achizitia publica, ulterior daca este un contract mare, nu va mai sta in niciun caz 30 de zile.
 • Avem cazuri concrete in care rambursarea a stat la organismul intermediar 2 saptamani, si inca o saptamana la noi.
 • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 nicu

  In conditiile in care bancile acorda ,cu greu,credite iar Autoritatea de Management nu acorda o prefinantare,firmele care semneaza in prezent contractele de finantare in cadrul Axei4,Dmi 4.3,risca sa nu poata implementa proiectul.
  Ce sanse sint ca aceste firme sa primeasca o prefinatare asa cum vor primi firmele care la aceasta data depun proiecte pentru finatare?
  Va multumesc

  • Doina Surcel

   Firmele care au semnat deja contractele in cadrul axei 4.3 nu vor putea primi prefinantarea deoarece avem o problema pe ajutorul de stat in sensul ca proiectele din 4.3. sunt sub schema de minimis care trebuie modificata si abia proiectele care vor fi depuse in cadrul noul call vor beneficia de aceasta prefinantare. Procesul de modiificare a schemei este de mai lunga durata si va fi finalizat pana la noul call.

 • Întrebarea nr. 2 predoi alexandru

  Buna ziua!
  Daca o primarie din mediul rural a contractat o finantare pe programul PHARE 2005 pt. a dezvolta serviciul de salubritate dar nu poate face fata are dreptul sa concesioneze serviciul?
  Va multumesc!

  • Doina Surcel

   Proiectul trebuie finalizat de autoritatea publica ce a semnat contractul de finanzare. In general, aceste tipuri de contracte au achizitii de echipamente pentru realizarea serviciilor de salubritate. Ulterior, dupa finalizarea proiiectului serviciul poate fi concesionat, conform legii 52/2006.

 • Întrebarea nr. 3 beneficiar

  Ati primit pana in prezent vreo cerere de rambursare pentru DMI 4.3.? Si daca da, au existat probleme la documentatia depusa de beneficiari? Ca sa stim de ce sa ne ferim...

  • Doina Surcel

   La nivelul AM pana in prezent este depusa o singura cerere de rambursare pentru domeniul 4.3 dar la nivelul Organismelor Intermediare sunt depuse mai multe care sunt in procesul de verificare. In general, problemele sunt pe realizarea achizitiilor. Chiar daca se aplica masurile simplificate care sunt in Ghidul Solicitantului, nu se respecta in general toti pasii. Ca o sugestie, acesta este punctul nevralgic al oricarui proiect pe care beneficiarii trebuie sa puna accent.
   Trebuie acordata atentie sporita conditiilor care se impun ofertantilor si sa aiba grija ca acestia sa le indeplineasca iar beneficiarul sa urmareasca indeplinirea cerintelor stipulate in cererile de oferta, pentru a preveni considerarea ca neeligibila a cheltuielii cu achizitia respectiva.

 • Întrebarea nr. 4 diana

  am auzit ca sunt in lucru normele pentru prefinantarea de 30% acordata beneficiarilor. Puteti explica in ce conditii va fi aceasta acordata? Prefinantarea de pana la 35% pentru ajutoare de minimis este deja in vigoare, corect?
  Multumim

  • Doina Surcel

   Ca regula generala, prefinantarea de 30% este acordata beneficiarilor autoritati publice locale, organizatii non-profit, in general beneficiarilor de pe toate axele POR cu exceptia beneficiarilor privati. Prefinantarea de 30% putea fi acordata integral sau in transe in functie de decizia AM. AM POR preconizeaza sa acorde un procent de 15% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului in conditiile prezentarii unei cereri de prefinantare si a oricarui tip de contract de achizitie iar diferenta de 15% se va acorda dupa semnarea contractului de lucrari.
   Deocamdata este in vigoare prefinantarea de 20%, care se acorda in 2 transe, 15% in conditiile mentionate si 5% dupa contractul de lucrari.

 • Întrebarea nr. 5 niculina n

  Am o rugaminte pentru dna director Surcel. Pana la urma, ce se va intampla cu proiectele eligibile si care nu au mai prins fonduri pe axa 2 POR - infrastructura regionala? Multe autoritati locale asteapta un raspuns. Se vor realoca fonduri de la alte axe?

  • Doina Surcel

   Se asteapta raportul de evaluare al POR si recomandarile cuprinse in cadrul acestui raport vor fi discutate in Comitetul de Monitorizare. Acest raport de evaluare are termen de finalizare in trimestrul III al anului. Decizia legata de aceste proiecte poate fi luata la sfarsitul lui 2009-inceputul lui 2010.

 • Întrebarea nr. 6 rares

  Stimata doamna director Surcel, am inteles dintr-un articol recent ca nu s-au putut semna toate contractele pentru proiectele selecttate din cauza lipsei de personal. DE ce AM POR nu contracteaza evaluatori externi, precum alte AM?
  multumesc

  • Doina Surcel

   AM POR utilizeaza evaluatori externi iar procesul de contractare este in plina desfasurare. Aprobarea cererilor de finantare se face pe baza stidiilor de fezabilitate, dupa care nebeficiarul are un termen pentru elaborarea proiectului tehnic care trebuie neaparat prezentat la semnarea contractului. De aceea exista un decalaj intre momentul aprobarii cererii de finantare si semnarea contractului. In plus, au fost foarte multe sitiuatii ijn care OI/AM a fost nevoit sa solicite o serie de clarificari, in general pe probleme de proprietate care au dus la marirea decalajului intre momentul depunerii cererii si semnarea contractului.

 • Întrebarea nr. 7 alexandra

  Buna ziua,

  Va rugam sa ne spuneti cand se vor relansa masurile 4.3 si 5.2, pe care le asteapta foarte multi solicitanti. Multumim anticipat!

  • Doina Surcel

   Pentru ambele masuri se preconizeaza relansarea la sfarsitul lunii iulie.
   Se va publica Ghidul completat pentru axa 4.3., va fi revizuit pentru a-l pune in concordanta cu noile prevederi legale pentru acordarea prefinantarii si se vor revizui inclusiv procedurile simplificate pentru achizitii, pentru a fi un sistem unitar la nivelul tuturor Autoritatilor de Management.

 • Întrebarea nr. 8 Adrian

  Pentru infiintarea unui centru de imagistica medicala-RMN,CT,pot accesa EuROfnduri
  Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac,ce conditii trebuie sa indeplinesc.
  Va multumesc,

  • Doina Surcel

   Puteti accesa pe domeniul 4.3. al POR, in conditiile in care acest centru functioneaza sub forma unei microintreprinderi.

 • Întrebarea nr. 9 ioan chis

  Despre programul de reabilitare termica a blocurilor de locuinte se poate intreba aici? Cum se explica stagnarea actuala dupa lansarea cu surle si trambite, si daca se va realiza vre-o lucrare in acest an, spre exemplu la Simleu Silvaniei, jud. Salaj? Multumesc.

  • Doina Surcel

   Nu pot raspunde la aceasta intrebare deoarece nu este domeniul meu, de acest program se ocupa colegii mei de la lucrari publice.

 • Întrebarea nr. 10 Mamalumario

  Stimata doamna
  va rugam sa ne explicati de ce pentru proiectele depuse in decembrie anul trecut, pe axa 3, abia acum a inceput evaluarea.
  in conditiile in care o mare parte a IMM-urilor care au depus propuneri de proiecte intampina acum mari dificultati economice, ce sanse mai au acestea, in cazul fericit in care primesc finantare, sa implementeze proiectele?

  • Doina Surcel

   Raspuns similar cu cel de la intrebarea anterioara.

 • Întrebarea nr. 11 consultant

  Buna ziua,

  Vi se mai pare oportun sa discutam despre lansarea programelor pentru 2009 in conditiile in care pe regiunea Centru avem un proiect depus in 16 iunie 2008, castigat si pt care nu avem contractul nici in momentul de fata? ( masura 4.3. sprijinirea microintreprinderilor).
  Alta problema cu care ne confruntam : de ce nu exista un mecanism unitar de implementare intre regiuni, exemplu acelasi tip de anunt de presa primeste imediat avizare din partea reg. Bucuresti-Ilfov in timp ce pentru regiunea Nord-est este total gresit si se cer tot felul de abilitati din partea solicitantului ( editare in Corel, machetare ).
  Teoretic, aceste programe ar trebui sa fie accesibile oricui, deci beneficiarii si consultantii ar trebui deci sa se specializeze in programe informatice.
  O ultima remarca : Excesul de zel din partea organismului de implementare, solicitarea documentelor suplimentare nu reprezinta modalitatea de a demonstra competenta
  profesionala. Va multumesc.

  • Doina Surcel

   Exista un mecanism unitar in ceea ce priveste implementarea programului la nivelul tuturor organismelor intermediare , dar nici AM nici OI nu poate interveni in modul de elaborare al anunturilor pe care un beneficiar doreste sa le redacteze, in afara obligatiilor de informare si publicitate care sunt anexa la contractul de finantare. Trebuie respectate cerintele regulamentului si a celor prevazute in contractul de finantare.
   Organismul intermediar poate solicita orice clarificare venita in sprijinul beneficiarului, inclusiv documente care sa sustina solicitarea beneficiarului. Avand in vedere ca nu se poate standardiza o lista a tuturor tipurilor de documente in perioada de implementare a proiectelor, domeniile fiind diferite, tipurile de proiecte fiind diferite, OI poate solicita clarificari. Desigur, nu documente in plus fata de prevederile Ghidului si ale legislatiei nationale.

 • Întrebarea nr. 12 Marian Stoian

  Cand se estimeaza relansarea DMI 5.2: Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism
  pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice? Care vor fi schimbarile preconizate in termeni de eligibilitate a investitiilor? Se va mai accepta extindere si modernizarea structurilor de cazare? Beneficiarii privati vor mai avea acces sau doar beneficiarii publici?

  • Doina Surcel

   Criteriile de eligibilitate privind beneficiarii nu se pot modifica.

 • Întrebarea nr. 13 Ionut Condescu

  Doamna Director, toata implementarea programului operational regional in Romania se face prin ADR-uri. CAND AVETI DE GAND SA LANSATI ASISTENTA TEHNICA PENTRU ADR-uri PE 2009-2010 ??? Va rugam sa nu ne tratati ca pe niste nimicuri pentru ca riscati sa nu mai aveti cu ce va lauda prin aceste interviuri frumoase. Toata munca o facem noi, ADR-urile. ASA CA TREBUIE SA NE PLATITI CORECT SI LA TIMP.........NU CEREM NIMIC IN PLUS, DOAR SA VA RESPECTATI OBLIGATIILE DE autoritate de management !!!

  • Doina Surcel

   Considera ca aceasta disputa nu poate fi purtata pe HotNews avand in vedere ca ne leaga o relatie contractuala precum si un acord de delegare a atributiilor, iar Autoritatea de Management si-a respectat obligatiile contractuale si in general toate OI si-au respectat atributiile confom acordului.

 • Întrebarea nr. 14 Gheorghe

  Cum va explicati diferentele uneori majore intre modul de implementare a DMI 4.3 de catre diferite ADR-uri? Nu credem ca este normal ca fiecare ADR sa impuna modalitatea proprie de lucru, in special atunci cand este vorba de solicitare de documente suplimentare in afar ghidului sa de impunerea unor formulare care nu sunt specificate in ghid. Am observat de asemenea ca desi initial organismele intermediare s edeclara satisfacute de continutul docuementatiei privind cererile de plata, ulterior apar solicitari suplimentare extrem de stufoase, care nu sunt neaparat clarificari. Pur si simplu ar trebui, daca aceste solicitari sunt necesare, sa fi fost precizate in ghid. Practic in momentul de fata, tinand cont de intarzierea intre momentul selectarii proiectelor si momentul semnarii contractelor de finantare si de impedimentele in implementare - balbaielile privioare la documentatia solicitata, putem banui cau Autoritatea de Management tergiverseaza cu buna stiinta procedurile pentru a intarizia decontarile cheltuielilor.

  • Doina Surcel

   Va rugam sa ne transmiteti in clar care sunt documentele solicitate suplimentar de Organismul Intermediar, sa contactati AM si sa precizati care este codul SMIS al proiectului dv. pentru a putea clarifica aspectele sesizate. In Ghidul Solicitantului, precum si in contract este prevazut ca fiecare nebeficiar sa respecte prevederile legislatiei netionale si regulamentele Comisiei astfel incat documentele ce pot fi solicitate la verificarea cererilor de rambursare nu pot fi altele decat cele obisnuite, utilizate de orice beneficiar in derularea activitatii sale curente si care respecta regimul contabilitatii, fiscal, achizitii publice si asa mai departe. Nu se solicita altceva.
   AM nu are niciun interes sa tergiverseze decontarea cheltuielilior, acesta fiind obiectivul nostru prioritar, de a efectua cat mai multe rambursari catre beneficiari.

 • Întrebarea nr. 15 Florin Dolea

  Buna ziua.

  Ca "incepator" in ale finantarii prin foduri europene, ma intrebam (si n-am reusit sa ma lamuresc deocamdata) care sunt domeniile de activitate "finantabile" prin fonduri europene / ajutor de stat si care nu?

  Pentru un intreprinzator este destul de dificil de cautat prin toate ghidurile diverselor axe, masuri, etc. In cazul in care nu exista, poate ca ar fi util de realizat un ghid general care sa cuprinda diversele finantari existente, structurate pe domenii de activitate (CAEN). Ghidul nu trebuie decat sa descrie pe scurt tipurile de finantare existente sau viitoare, si sa faca trimiteri la documentatia aferenta respectivelor finantari. Bineinteles, un astfel de ghid ar trebui actualizat periodic.

  Multumesc.

  • Doina Surcel

   Domeniile care intra sub incidenta ajutorului de stat sunt deja mentionate in toate Ghidurile solicitantului publicate.
   Puteti apela la o firma de consultanta sau la diferite site-uri de specialitate, precum HotNews, unde exista informatii.

 • Întrebarea nr. 16 Radu

  Stimata doamna,
  In continuare, constat, finantatorul si finantatul de afla pe pozitii de "incompatibilitate". Probleme operationale sunt mereu si oriunde in lumea asta. In Romania, orice dificultate (provenita din situatii practice) devine de "nerezolvat".
  Intrebare: care considerati ca sunt principiile aplicabile pentru a se derula in mod optim finantarile?
  Va rog sa nu-mi raspundeti cu "filosofia programului". Ci, practic: ce trebuie sa faca beneficiarul finantarii pentru a nu mai fi dificultati in prefinantare, raportare intermediara si finala.
  Si ce credeti ca ar trebui sa faca o Autoritate contractanta pentru a fi in ajutorul beneficiarilor si nu "politist".
  Va multumesc pentru sinceritatea pe care o sa o aveti.

  • Doina Surcel

   Ce poate sa faca un beneficiar pentru a nu avea dificultati in derularea unui proiect: in primul rand, sa-si fundamenteze corect bugetul proiectului, sa aiba o corelare a activitatilor, a graficului de derulare a achizitiilor publice, cu graficul estimat al depunerii cererii de rambursare. Fundamentarea bugetului proiectrului trebuie sa se faca pornind de la activitati realiste poprii analizarea resurselor de finantare de care dispune beneficiarul pe parcursul implementarii proiectului, sa respecte legislatia in domeniul achizitiilor publice, sa respecte regulile financiare si contabile aplicabile proiectului.

 • Întrebarea nr. 17 maru

  care este raspunderea evaluatorilor independenti, daca in timpul monitorizarii se constata ca evaluatorii nu si-au facut treaba dar contractul a fost deja semnat?

  • Doina Surcel

   Nu trebuie sa existe riscul ca un proiect evaluat care a ajuns la un contract de finantare in implementare sa devina neeligibil. Raspunderea este a Autoritatii de management.

 • Întrebarea nr. 18 daniela

  Buna ziua. va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine in ce cont ar trebui beneficiarii - autoritati publice locale - sa primeasca prefinantarea pt proiecte POR: in contul de subventii (42.02...)de la bugetul de stat sau in contul de venituri aferent sumelor acordate de UE pentru proiectele FEN (45.02...)? de asemenea, sumele care vor fi rambursate de catre AM vor fi primite proportional in ambele conturi (13% si respectiv 85%?). in incheiere, parerea mea este ca autoritatile publice vor trebui sa avanseze sume foarte mari de bani in vederea rambursarii ulterioare de catre AM, prefinantarea si sumele rambursate care nefiind de ajuns pentru asigurarea unui flux de numerar pozitiv, in special pe axa 2.1 unde constructorii lucreaza foarte rapid, pt maximizarea castigurilor. Care este parerea Dvs.? de asemenea, cum sa interpretam articolul 6(1) din OUG 64/2009? autoritatile locale trebuie sa prevada din fonduri proprii intreaga valoare a proiectului? ex: daca in acest an estimez 10.000.000 plati, va trebui sa am in bugetul local intreaga valoare?

  • Doina Surcel

   Prima parte a intrebarii: trezoreriile din tara sunt instruite de Ministerul de Finante legat de ce tipuri de conturi sa deschida beneficiarilor pentru incasarea prefinantarii conform ordonantei 64/2009.
   In contul de FEDER vor primi prefinantarea si contravaloarea sumelor rambursate din FEDER (85%) iar cofinantarea de la bugetul de stat (13%) o vor primi in contul de cofinantare.

   A doua parte a intrebarii: Consideram, in conditiile in care se acorda o prefinantare de 20% in acest moment din valoarea costurilor eligible din care beneficiarul poate pregati avansul la un contract de lucrari - de maxim 15% din contractul de lucrari, precum si TVA-ul aferent, avans care oricum va fi mai mic decat valoarea prefinantarii acordate si poate fi solicitat imediat dupa achitare la rambursare asigurandu-se astfel un flux de numerar ce poate sustine proiectul pana la demararea lucrarilor efective si solicitarea rambursarii sumelor.
   A treia parte: beneficiarul trebuie sa prevada intreaga valoare a proiectului in bugetul sau dar in functie de durata de implementare a proiectului respectiv, dar nu toata suma intr-un singur an ci esalonat pe ani, in functie de durata de implementare.

 • Întrebarea nr. 19 Nicoleta Anton

  Buna ziua! As vrea sa ma lamuriti cu privire la conturile prin care derulam (respectiv facem incasari si plati) in cazul proiectelor finanatate prin POR 2007-2013 domeniul major de interventie "Reabilitarea si modernizarea de drumuri judetene, strazi urbane...". Dilema este legata de faptul ca in anul 2007 in baza unor adrese de comunicare de la ADR SE, respectiv Ministerul Dezvoltarii Regionale am deschis un cont de disponibil in trezorerie (respectiv 5002.39) in care am primit si pre-finantarea de 15%. Ulterior, prin Legea bugetului de stat pe anul 2009 nr. 18/ 2009 se fac alte precizari: ca fondurile structurale se prind in bugetul propriu al UAT si incasarile treb realizate in conturi de venituri (21.42.02.20 si 21.45.02.01) iar platile treb efectuate din conturi de chetuiala (24.xx.02.xx). Fac mentiunea ca nici pana la aceasta data pre-finantarea nu am transferat-o in contul de venituri, iar in ce priveste conturile de cheltuaiala suntem complet debusolati. Am facut scris si la ADR si la MDR si la MFP. Nimeni nu raspunde. Va multumesc.

  • Doina Surcel

   Vom face o verificare si daca adresa se regaseste la AM veti primi raspunsul in scris. Precizez ca am avut o intalnire cu reprezentantii MFP de la bugete locale pentru a clarifica aceste aspecte si vom face o instructiune catre toate OI privind conturile ce trebuie utilizate inecpand cu publicarea Ordonantei 64/2009.

 • Întrebarea nr. 20 Razvan

  buna ziua,
  Pentru infiintarea unui Camin de Batrani sau Adapost de Animale,pot accesa EuROfonduri?
  Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac,ce conditii trebuie sa indeplinesc.
  Va multumesc,

  • Doina Surcel

   Caminul de batrani este eligibil pe domeniul Infrastructura sociala. In functie de statutul pe care il aveti (ONG, autoritate publica) detaliile se regasesc in Ghidul solicitantului.


7553 vizualizari

 • AXA4,DMI4.3 (Vineri, 26 iunie 2009, 18:27)

  nicu [anonim]

  In conditiile in care bancile acorda ,cu greu,credite iar Autoritatea de Management nu acorda o prefinantare,firmele care semneaza in prezent contractele de finantare in cadrul Axei4,Dmi 4.3,risca sa nu poata implementa proiectul.
  Ce sanse sint ca aceste firme sa primeasca o prefinatare asa cum vor primi firmele care la aceasta data depun proiecte pentru finatare?
  Va multumesc
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 10:02)

   Doina Surcel [hotnews.ro] i-a raspuns lui nicu

   Firmele care au semnat deja contractele in cadrul axei 4.3 nu vor putea primi prefinantarea deoarece avem o problema pe ajutorul de stat in sensul ca proiectele din 4.3. sunt sub schema de minimis care trebuie modificata si abia proiectele care vor fi depuse in cadrul noul call vor beneficia de aceasta prefinantare. Procesul de modiificare a schemei este de mai lunga durata si va fi finalizat pana la noul call.
 • PHARE 2005 (Sâmbătă, 27 iunie 2009, 17:42)

  predoi alexandru [anonim]

  Buna ziua!
  Daca o primarie din mediul rural a contractat o finantare pe programul PHARE 2005 pt. a dezvolta serviciul de salubritate dar nu poate face fata are dreptul sa concesioneze serviciul?
  Va multumesc!
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 10:04)

   Doina Surcel [hotnews.ro] i-a raspuns lui predoi alexandru

   Proiectul trebuie finalizat de autoritatea publica ce a semnat contractul de finanzare. In general, aceste tipuri de contracte au achizitii de echipamente pentru realizarea serviciilor de salubritate. Ulterior, dupa finalizarea proiiectului serviciul poate fi concesionat, conform legii 52/2006.
 • rambursari (Duminică, 28 iunie 2009, 22:55)

  beneficiar [anonim]

  Ati primit pana in prezent vreo cerere de rambursare pentru DMI 4.3.? Si daca da, au existat probleme la documentatia depusa de beneficiari? Ca sa stim de ce sa ne ferim...
  • r (Luni, 29 iunie 2009, 10:09)

   Doina Surcel [hotnews.ro] i-a raspuns lui beneficiar

   La nivelul AM pana in prezent este depusa o singura cerere de rambursare pentru domeniul 4.3 dar la nivelul Organismelor Intermediare sunt depuse mai multe care sunt in procesul de verificare. In general, problemele sunt pe realizarea achizitiilor. Chiar daca se aplica masurile simplificate care sunt in Ghidul Solicitantului, nu se respecta in general toti pasii. Ca o sugestie, acesta este punctul nevralgic al oricarui proiect pe care beneficiarii trebuie sa puna accent.
   Trebuie acordata atentie sporita conditiilor care se impun ofertantilor si sa aiba grija ca acestia sa le indeplineasca iar beneficiarul sa urmareasca indeplinirea cerintelor stipulate in cererile de oferta, pentru a preveni considerarea ca neeligibila a cheltuielii cu achizitia respectiva.
 • norme prefinantare pana la 30%? (Duminică, 28 iunie 2009, 22:57)

  diana [anonim]

  am auzit ca sunt in lucru normele pentru prefinantarea de 30% acordata beneficiarilor. Puteti explica in ce conditii va fi aceasta acordata? Prefinantarea de pana la 35% pentru ajutoare de minimis este deja in vigoare, corect?
  Multumim
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 10:16)

   Doina Surcel [hotnews.ro] i-a raspuns lui diana

   Ca regula generala, prefinantarea de 30% este acordata beneficiarilor autoritati publice locale, organizatii non-profit, in general beneficiarilor de pe toate axele POR cu exceptia beneficiarilor privati. Prefinantarea de 30% putea fi acordata integral sau in transe in functie de decizia AM. AM POR preconizeaza sa acorde un procent de 15% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului in conditiile prezentarii unei cereri de prefinantare si a oricarui tip de contract de achizitie iar diferenta de 15% se va acorda dupa semnarea contractului de lucrari.
   Deocamdata este in vigoare prefinantarea de 20%, care se acorda in 2 transe, 15% in conditiile mentionate si 5% dupa contractul de lucrari.
 • Axa 2 POR (Duminică, 28 iunie 2009, 23:00)

  niculina n [anonim]

  Am o rugaminte pentru dna director Surcel. Pana la urma, ce se va intampla cu proiectele eligibile si care nu au mai prins fonduri pe axa 2 POR - infrastructura regionala? Multe autoritati locale asteapta un raspuns. Se vor realoca fonduri de la alte axe?
  • r (Luni, 29 iunie 2009, 10:19)

   Doina Surcel [hotnews.ro] i-a raspuns lui niculina n

   Se asteapta raportul de evaluare al POR si recomandarile cuprinse in cadrul acestui raport vor fi discutate in Comitetul de Monitorizare. Acest raport de evaluare are termen de finalizare in trimestrul III al anului. Decizia legata de aceste proiecte poate fi luata la sfarsitul lui 2009-inceputul lui 2010.
 • personal (Duminică, 28 iunie 2009, 23:05)

  rares [anonim]

  Stimata doamna director Surcel, am inteles dintr-un articol recent ca nu s-au putut semna toate contractele pentru proiectele selecttate din cauza lipsei de personal. DE ce AM POR nu contracteaza evaluatori externi, precum alte AM?
  multumesc
  • r (Luni, 29 iunie 2009, 10:24)

   Doina Surcel [hotnews.ro] i-a raspuns lui rares

   AM POR utilizeaza evaluatori externi iar procesul de contractare este in plina desfasurare. Aprobarea cererilor de finantare se face pe baza stidiilor de fezabilitate, dupa care nebeficiarul are un termen pentru elaborarea proiectului tehnic care trebuie neaparat prezentat la semnarea contractului. De aceea exista un decalaj intre momentul aprobarii cererii de finantare si semnarea contractului. In plus, au fost foarte multe sitiuatii ijn care OI/AM a fost nevoit sa solicite o serie de clarificari, in general pe probleme de proprietate care au dus la marirea decalajului intre momentul depunerii cererii si semnarea contractului.
 • relansare masuri (Duminică, 28 iunie 2009, 23:06)

  alexandra [anonim]

  Buna ziua,

  Va rugam sa ne spuneti cand se vor relansa masurile 4.3 si 5.2, pe care le asteapta foarte multi solicitanti. Multumim anticipat!
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 10:29)

   Doina Surcel [hotnews.ro] i-a raspuns lui alexandra

   Pentru ambele masuri se preconizeaza relansarea la sfarsitul lunii iulie.
   Se va publica Ghidul completat pentru axa 4.3., va fi revizuit pentru a-l pune in concordanta cu noile prevederi legale pentru acordarea prefinantarii si se vor revizui inclusiv procedurile simplificate pentru achizitii, pentru a fi un sistem unitar la nivelul tuturor Autoritatilor de Management.
 • 4.2 si 5.2 (Duminică, 28 iunie 2009, 23:21)

  cristi [anonim]

  1. Banii de pe 4.2. vor fi directionati catre alte domenii majore de interventie dedicate autoritatilor publice sau vor fi folositi in cadrul axei 4 pentru intreprinderi - respectiv catre 4.1. sau catre 4.3.?
  2. Axa 5.2. va mai finanta extinderi de unitati de cazare sau vor ramane bani numai pentru infrastructura de agrement? Cand va fi aceasta axa lansata?
 • Fonduri europene. (Luni, 29 iunie 2009, 7:05)

  Adrian [anonim]

  Pentru infiintarea unui centru de imagistica medicala-RMN,CT,pot accesa EuROfnduri
  Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac,ce conditii trebuie sa indeplinesc.
  Va multumesc,
  • r (Luni, 29 iunie 2009, 10:31)

   Doina Surcel [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian

   Puteti accesa pe domeniul 4.3. al POR, in conditiile in care acest centru functioneaza sub forma unei microintreprinderi.
 • reabilitare termica (Luni, 29 iunie 2009, 7:29)

  ioan chis [anonim]

  Despre programul de reabilitare termica a blocurilor de locuinte se poate intreba aici? Cum se explica stagnarea actuala dupa lansarea cu surle si trambite, si daca se va realiza vre-o lucrare in acest an, spre exemplu la Simleu Silvaniei, jud. Salaj? Multumesc.
  • r (Luni, 29 iunie 2009, 10:31)

   Doina Surcel [hotnews.ro] i-a raspuns lui ioan chis

   Nu pot raspunde la aceasta intrebare deoarece nu este domeniul meu, de acest program se ocupa colegii mei de la lucrari publice.
 • masura 141 (Luni, 29 iunie 2009, 8:31)

  manuel [anonim]

  de ce nu se publica rezultatele la masura 141.fermele de subzistenta ?


  Cea mai accesibila si usoara masura merge fff prost.
 • proiecte axa 331 (Luni, 29 iunie 2009, 9:34)

  Mamalumario [anonim]

  Stimata doamna
  va rugam sa ne explicati de ce pentru proiectele depuse in decembrie anul trecut, pe axa 3, abia acum a inceput evaluarea.
  in conditiile in care o mare parte a IMM-urilor care au depus propuneri de proiecte intampina acum mari dificultati economice, ce sanse mai au acestea, in cazul fericit in care primesc finantare, sa implementeze proiectele?
  • r (Luni, 29 iunie 2009, 10:33)

   Doina Surcel [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mamalumario

   Raspuns similar cu cel de la intrebarea anterioara.
 • semnare contract POR 4.3. (Luni, 29 iunie 2009, 9:52)

  consultant [anonim]

  Buna ziua,

  Vi se mai pare oportun sa discutam despre lansarea programelor pentru 2009 in conditiile in care pe regiunea Centru avem un proiect depus in 16 iunie 2008, castigat si pt care nu avem contractul nici in momentul de fata? ( masura 4.3. sprijinirea microintreprinderilor).
  Alta problema cu care ne confruntam : de ce nu exista un mecanism unitar de implementare intre regiuni, exemplu acelasi tip de anunt de presa primeste imediat avizare din partea reg. Bucuresti-Ilfov in timp ce pentru regiunea Nord-est este total gresit si se cer tot felul de abilitati din partea solicitantului ( editare in Corel, machetare ).
  Teoretic, aceste programe ar trebui sa fie accesibile oricui, deci beneficiarii si consultantii ar trebui deci sa se specializeze in programe informatice.
  O ultima remarca : Excesul de zel din partea organismului de implementare, solicitarea documentelor suplimentare nu reprezinta modalitatea de a demonstra competenta
  profesionala. Va multumesc.
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 10:43)

   Doina Surcel [hotnews.ro] i-a raspuns lui consultant

   Exista un mecanism unitar in ceea ce priveste implementarea programului la nivelul tuturor organismelor intermediare , dar nici AM nici OI nu poate interveni in modul de elaborare al anunturilor pe care un beneficiar doreste sa le redacteze, in afara obligatiilor de informare si publicitate care sunt anexa la contractul de finantare. Trebuie respectate cerintele regulamentului si a celor prevazute in contractul de finantare.
   Organismul intermediar poate solicita orice clarificare venita in sprijinul beneficiarului, inclusiv documente care sa sustina solicitarea beneficiarului. Avand in vedere ca nu se poate standardiza o lista a tuturor tipurilor de documente in perioada de implementare a proiectelor, domeniile fiind diferite, tipurile de proiecte fiind diferite, OI poate solicita clarificari. Desigur, nu documente in plus fata de prevederile Ghidului si ale legislatiei nationale.
 • Relansare DMI 5.2 (Luni, 29 iunie 2009, 10:02)

  Marian Stoian [anonim]

  Cand se estimeaza relansarea DMI 5.2: Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism
  pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice? Care vor fi schimbarile preconizate in termeni de eligibilitate a investitiilor? Se va mai accepta extindere si modernizarea structurilor de cazare? Beneficiarii privati vor mai avea acces sau doar beneficiarii publici?
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 10:45)

   Doina Surcel [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marian Stoian

   Criteriile de eligibilitate privind beneficiarii nu se pot modifica.
 • Asistenta Tehnica (Luni, 29 iunie 2009, 10:09)

  Ionut Condescu [anonim]

  Doamna Director, toata implementarea programului operational regional in Romania se face prin ADR-uri. CAND AVETI DE GAND SA LANSATI ASISTENTA TEHNICA PENTRU ADR-uri PE 2009-2010 ??? Va rugam sa nu ne tratati ca pe niste nimicuri pentru ca riscati sa nu mai aveti cu ce va lauda prin aceste interviuri frumoase. Toata munca o facem noi, ADR-urile. ASA CA TREBUIE SA NE PLATITI CORECT SI LA TIMP.........NU CEREM NIMIC IN PLUS, DOAR SA VA RESPECTATI OBLIGATIILE DE autoritate de management !!!
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 10:47)

   Doina Surcel [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionut Condescu

   Considera ca aceasta disputa nu poate fi purtata pe HotNews avand in vedere ca ne leaga o relatie contractuala precum si un acord de delegare a atributiilor, iar Autoritatea de Management si-a respectat obligatiile contractuale si in general toate OI si-au respectat atributiile confom acordului.
 • Diferente de documentatie intre ADR-uri pt 4.3 (Luni, 29 iunie 2009, 10:10)

  Gheorghe [anonim]

  Cum va explicati diferentele uneori majore intre modul de implementare a DMI 4.3 de catre diferite ADR-uri? Nu credem ca este normal ca fiecare ADR sa impuna modalitatea proprie de lucru, in special atunci cand este vorba de solicitare de documente suplimentare in afar ghidului sa de impunerea unor formulare care nu sunt specificate in ghid. Am observat de asemenea ca desi initial organismele intermediare s edeclara satisfacute de continutul docuementatiei privind cererile de plata, ulterior apar solicitari suplimentare extrem de stufoase, care nu sunt neaparat clarificari. Pur si simplu ar trebui, daca aceste solicitari sunt necesare, sa fi fost precizate in ghid. Practic in momentul de fata, tinand cont de intarzierea intre momentul selectarii proiectelor si momentul semnarii contractelor de finantare si de impedimentele in implementare - balbaielile privioare la documentatia solicitata, putem banui cau Autoritatea de Management tergiverseaza cu buna stiinta procedurile pentru a intarizia decontarile cheltuielilor.
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 10:51)

   Doina Surcel [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gheorghe

   Va rugam sa ne transmiteti in clar care sunt documentele solicitate suplimentar de Organismul Intermediar, sa contactati AM si sa precizati care este codul SMIS al proiectului dv. pentru a putea clarifica aspectele sesizate. In Ghidul Solicitantului, precum si in contract este prevazut ca fiecare nebeficiar sa respecte prevederile legislatiei netionale si regulamentele Comisiei astfel incat documentele ce pot fi solicitate la verificarea cererilor de rambursare nu pot fi altele decat cele obisnuite, utilizate de orice beneficiar in derularea activitatii sale curente si care respecta regimul contabilitatii, fiscal, achizitii publice si asa mai departe. Nu se solicita altceva.
   AM nu are niciun interes sa tergiverseze decontarea cheltuielilior, acesta fiind obiectivul nostru prioritar, de a efectua cat mai multe rambursari catre beneficiari.
 • termen de rezolvare a contestatiilor (Luni, 29 iunie 2009, 10:14)

  consultant [anonim]

  Care este termenul normal de rezolvare a contestatiilor? Daca este cel din Ghid, de ce nu se respecta? Contestatiile sunt analizate de catre AM sau tot la nivelul OI? Multumim.
 • proxima data de depunere a proiectelor (Luni, 29 iunie 2009, 10:29)

  alexe mariana [anonim]

  Detin la Targoviste un teren de 4,4 ha si un spatiu de 340mp, obtinute pe legea 10/2001. Doresc sa depun un proiect dar am nevoie de mai multe info. Multumesc
 • domenii de activitate finantabile (Luni, 29 iunie 2009, 10:33)

  Florin Dolea [anonim]

  Buna ziua.

  Ca "incepator" in ale finantarii prin foduri europene, ma intrebam (si n-am reusit sa ma lamuresc deocamdata) care sunt domeniile de activitate "finantabile" prin fonduri europene / ajutor de stat si care nu?

  Pentru un intreprinzator este destul de dificil de cautat prin toate ghidurile diverselor axe, masuri, etc. In cazul in care nu exista, poate ca ar fi util de realizat un ghid general care sa cuprinda diversele finantari existente, structurate pe domenii de activitate (CAEN). Ghidul nu trebuie decat sa descrie pe scurt tipurile de finantare existente sau viitoare, si sa faca trimiteri la documentatia aferenta respectivelor finantari. Bineinteles, un astfel de ghid ar trebui actualizat periodic.

  Multumesc.
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 10:56)

   Doina Surcel [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin Dolea

   Domeniile care intra sub incidenta ajutorului de stat sunt deja mentionate in toate Ghidurile solicitantului publicate.
   Puteti apela la o firma de consultanta sau la diferite site-uri de specialitate, precum HotNews, unde exista informatii.
 • principii de functionare (Luni, 29 iunie 2009, 10:33)

  Radu [anonim]

  Stimata doamna,
  In continuare, constat, finantatorul si finantatul de afla pe pozitii de "incompatibilitate". Probleme operationale sunt mereu si oriunde in lumea asta. In Romania, orice dificultate (provenita din situatii practice) devine de "nerezolvat".
  Intrebare: care considerati ca sunt principiile aplicabile pentru a se derula in mod optim finantarile?
  Va rog sa nu-mi raspundeti cu "filosofia programului". Ci, practic: ce trebuie sa faca beneficiarul finantarii pentru a nu mai fi dificultati in prefinantare, raportare intermediara si finala.
  Si ce credeti ca ar trebui sa faca o Autoritate contractanta pentru a fi in ajutorul beneficiarilor si nu "politist".
  Va multumesc pentru sinceritatea pe care o sa o aveti.
  • r (Luni, 29 iunie 2009, 11:00)

   Doina Surcel [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu

   Ce poate sa faca un beneficiar pentru a nu avea dificultati in derularea unui proiect: in primul rand, sa-si fundamenteze corect bugetul proiectului, sa aiba o corelare a activitatilor, a graficului de derulare a achizitiilor publice, cu graficul estimat al depunerii cererii de rambursare. Fundamentarea bugetului proiectrului trebuie sa se faca pornind de la activitati realiste poprii analizarea resurselor de finantare de care dispune beneficiarul pe parcursul implementarii proiectului, sa respecte legislatia in domeniul achizitiilor publice, sa respecte regulile financiare si contabile aplicabile proiectului.
 • raspunderea evaluatorilor (Luni, 29 iunie 2009, 10:38)

  maru [anonim]

  care este raspunderea evaluatorilor independenti, daca in timpul monitorizarii se constata ca evaluatorii nu si-au facut treaba dar contractul a fost deja semnat?
  • r (Luni, 29 iunie 2009, 11:03)

   Doina Surcel [hotnews.ro] i-a raspuns lui maru

   Nu trebuie sa existe riscul ca un proiect evaluat care a ajuns la un contract de finantare in implementare sa devina neeligibil. Raspunderea este a Autoritatii de management.
 • prefinantarea (Luni, 29 iunie 2009, 10:47)

  daniela [anonim]

  Buna ziua. va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine in ce cont ar trebui beneficiarii - autoritati publice locale - sa primeasca prefinantarea pt proiecte POR: in contul de subventii (42.02...)de la bugetul de stat sau in contul de venituri aferent sumelor acordate de UE pentru proiectele FEN (45.02...)? de asemenea, sumele care vor fi rambursate de catre AM vor fi primite proportional in ambele conturi (13% si respectiv 85%?). in incheiere, parerea mea este ca autoritatile publice vor trebui sa avanseze sume foarte mari de bani in vederea rambursarii ulterioare de catre AM, prefinantarea si sumele rambursate care nefiind de ajuns pentru asigurarea unui flux de numerar pozitiv, in special pe axa 2.1 unde constructorii lucreaza foarte rapid, pt maximizarea castigurilor. Care este parerea Dvs.? de asemenea, cum sa interpretam articolul 6(1) din OUG 64/2009? autoritatile locale trebuie sa prevada din fonduri proprii intreaga valoare a proiectului? ex: daca in acest an estimez 10.000.000 plati, va trebui sa am in bugetul local intreaga valoare?
  • r. (Luni, 29 iunie 2009, 11:10)

   Doina Surcel [hotnews.ro] i-a raspuns lui daniela

   Prima parte a intrebarii: trezoreriile din tara sunt instruite de Ministerul de Finante legat de ce tipuri de conturi sa deschida beneficiarilor pentru incasarea prefinantarii conform ordonantei 64/2009.
   In contul de FEDER vor primi prefinantarea si contravaloarea sumelor rambursate din FEDER (85%) iar cofinantarea de la bugetul de stat (13%) o vor primi in contul de cofinantare.

   A doua parte a intrebarii: Consideram, in conditiile in care se acorda o prefinantare de 20% in acest moment din valoarea costurilor eligible din care beneficiarul poate pregati avansul la un contract de lucrari - de maxim 15% din contractul de lucrari, precum si TVA-ul aferent, avans care oricum va fi mai mic decat valoarea prefinantarii acordate si poate fi solicitat imediat dupa achitare la rambursare asigurandu-se astfel un flux de numerar ce poate sustine proiectul pana la demararea lucrarilor efective si solicitarea rambursarii sumelor.
   A treia parte: beneficiarul trebuie sa prevada intreaga valoare a proiectului in bugetul sau dar in functie de durata de implementare a proiectului respectiv, dar nu toata suma intr-un singur an ci esalonat pe ani, in functie de durata de implementare.
 • Conturi proiecte structurale (Luni, 29 iunie 2009, 10:58)

  Nicoleta Anton [anonim]

  Buna ziua! As vrea sa ma lamuriti cu privire la conturile prin care derulam (respectiv facem incasari si plati) in cazul proiectelor finanatate prin POR 2007-2013 domeniul major de interventie "Reabilitarea si modernizarea de drumuri judetene, strazi urbane...". Dilema este legata de faptul ca in anul 2007 in baza unor adrese de comunicare de la ADR SE, respectiv Ministerul Dezvoltarii Regionale am deschis un cont de disponibil in trezorerie (respectiv 5002.39) in care am primit si pre-finantarea de 15%. Ulterior, prin Legea bugetului de stat pe anul 2009 nr. 18/ 2009 se fac alte precizari: ca fondurile structurale se prind in bugetul propriu al UAT si incasarile treb realizate in conturi de venituri (21.42.02.20 si 21.45.02.01) iar platile treb efectuate din conturi de chetuiala (24.xx.02.xx). Fac mentiunea ca nici pana la aceasta data pre-finantarea nu am transferat-o in contul de venituri, iar in ce priveste conturile de cheltuaiala suntem complet debusolati. Am facut scris si la ADR si la MDR si la MFP. Nimeni nu raspunde. Va multumesc.
  • r (Luni, 29 iunie 2009, 11:16)

   Doina Surcel [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nicoleta Anton

   Vom face o verificare si daca adresa se regaseste la AM veti primi raspunsul in scris. Precizez ca am avut o intalnire cu reprezentantii MFP de la bugete locale pentru a clarifica aceste aspecte si vom face o instructiune catre toate OI privind conturile ce trebuie utilizate inecpand cu publicarea Ordonantei 64/2009.
 • finantare Camin Batrani - Adapost animale (Luni, 29 iunie 2009, 11:07)

  Razvan [anonim]

  buna ziua,
  Pentru infiintarea unui Camin de Batrani sau Adapost de Animale,pot accesa EuROfonduri?
  Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac,ce conditii trebuie sa indeplinesc.
  Va multumesc,
  • r (Luni, 29 iunie 2009, 11:17)

   Doina Surcel [hotnews.ro] i-a raspuns lui Razvan

   Caminul de batrani este eligibil pe domeniul Infrastructura sociala. In functie de statutul pe care il aveti (ONG, autoritate publica) detaliile se regasesc in Ghidul solicitantului.
 • nu este intrebare / doar reactie la raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 11:18)

  Radu [anonim]

  Stimata doamna,
  Din pacate, prin raspunsul pe care mi l-ati dat, mi-ati confirmat (nu numai mie, ci in mod public) pozitia pe care o au Unitatile de Implementare fata de beneficiari.
  Era vorba si de parteneriat... Daca nu ati bagat de seama, poate mai recititi intrebarea. Cu toate ca e tardiv :(
  Pe sleau, ar suna asa: Noi suntem puterea si cei destepti - voi TREBUIE sa faceti cum cantam noi.
  Si daca ne vin idei, le "acordam" cu legislatia in vigoare, ca doar suntem cei care stabilesc... Trist! Foarte trist!
  Cred ca o colaborare efectiva intre "parti" ar fi benefica. Inclusiv pentru dumneavoastra.
  In rest... sunt numai vorbe goale si fum in ochii celor care cladesc ceva in tara asta.
 • Conturi fonduri structurale (Luni, 29 iunie 2009, 11:23)

  Nicoleta Anton [anonim]

  Sunt de la CJ Tulcea.
  Spuneti ca "trezoreriile din tara sunt instruite de Ministerul de Finante legat de ce tipuri de conturi sa deschida beneficiarilor pentru incasarea prefinantarii conform ordonantei 64/2009." Da-ti-mi voie sa va spun ca nu este asa si in plus ADR sustine ca nu e problema lor. Teama noastra mare este legata de faptul ca, facem plati asa cum precizeaza Legea nr. 18/ 2009 adica din bugetul propriu, desi in contractul de finantare este precizat un alt cont. Ce ne facem daca in aceasta dilema de care nu suntem vinovati, cineva declara plati ca fiind neeligibile. Asteptam un raspuns clar de la MDR la cele 3 adrese trimise pe acesta tema. Va multumesc.
 • DMI 4.3. (Luni, 29 iunie 2009, 15:17)

  David [anonim]

  Va rog sa explicati de ce se impune a se derula proiecte sub valoarea de 500.000E in cadrul DMI 4.3 ca o conditie de eligibilitate. Pentru o microintreprindere ce tinde a trece in randul micilor intreprinderi suma de 500.000E este mult prea mica iar valorile proiectelor de peste 500.000E sunt mult prea mari ca sa nu fie sustinute de o finantare nerambursabila. Putem spera la ridicarea acestui plafon? Dar la ridicarea valorii ajutorului de minimis?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by