Comisia Europeana anunta marti oficial deblocarea a 189 de milioane de euro, fonduri SAPARD, a declarat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al comisarului pe agricultura Michael Mann. Decizia CE survine implementarii planului de actiune intocmit de autoritatile romane in urma descoperirii unor "deficiente majore in derularea programului". Banii trebuie cheltuiti pana la sfarsitul anului.

Bruxelles-ul reia rambursarea fondurilor SAPARD in urma implementarii planului de actiune intocmit de autoritatile romane si convenit cu CE, dupa suspendarea platilor in iulie 2008.

In urma cu un an, Comisia Europeana decidea suspendarea fondurilor SAPARD si, printr-o scrisoare adresata autoritatilor de la Bucuresti, recomanda o conformare stricta a Agentiei SAPARD la criteriile de acreditare si protejarea intereselor financiare ale UE in implementarea a doua masuri din program: Masura 1.2. Imbunatatirea structurilor in vederea realizarii controlului de calitate, veterinar si fitosanitar, pentru calitatea produselor alimentare si pentru protectia consumatorilor si Masura 3.3. Masuri de agromediu.

Scrisoarea din iunie 2008 anunta Bucurestiul ca in urma auditului desfasurat de DG AGRI in Romania in perioada 3-10 iunie 2008, Bucurestiul trebuie sa prezinte un plan de actiune care sa remedieze deficientele descoperite in managementul si sistemul de control al Agentiei SAPARD si anunta sistarea fondurilor pentru 2008.

Romania primeste, prin programul SAPARD, 1,16 miliarde de euro in perioada 2000-2006, iar din cele 957 de milioane de euro cheltuite de Romania, 768 de milioane au fost deja decontate, iar 189 de milioane au fost blocate pana acum, in asteptarea implementarii planului de actiune.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, directorul general al Direactiei Generale Agricultura si Dezvoltare Rurala din Comisia Europeana, Jean-Luc Demarty, apreciaza eforturile autoritatilor de la Bucuresti pentru implementarea planului de actiune.

Pentru a nu sista programul SAPARD, Romania a decis in octombrie 2008 reluarea platilor SAPARD din bugetul national, sumele decontate pana acum ridicandu-se la 150 de milioane. Aceasta suma reprezinta o mare parte din totalul banilor deblocati de Comisie, 189 de milioane, care trebuie cheltuiti pana la sfarsitul anului 2009.