Saptamana viitoare va fi publicat Ghidul Solicitantului si la inceputul lui august "fara probleme vor putea fi depuse" proiectele pentru finantare prin masura 4.3. a Programului Operational Regional, au declarat miercuri, 22 iulie, reprezentantii ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei. Asta in timp ce inca nu au fost semnate toate contractele pentru proiecte depuse in 2008.

Vasile Blaga, ministrul Dezvoltarii Regionale a declarat ca mai sunt aproximativ 20 de proiecte de semnat, din cele depuse in 2008 de catre microintreprinderi si selectate pentru finantare.

Gabriel Friptu, directorul Autoritatii de Management pentru Programul Operational Regional a declarat ca este vina beneficiarilor respectivi, care nu au adus la timp o serie de documente solicitate de Minister.

In acelasi timp, Gabriel Friptu a spus ca se doreste ca saptamana viitoare se fie publicat Ghidul Solicitantului pentru Masura 4.3 - Microintreprinderi, pentru consultare, iar varianta respectiva va mai putea suferi modificari.

Vasila Blaga a mai declarat ca pentru proiectele eligibile dar care nu au mai "prins" fonduri prin masura 2.1. - infrastructura regionala de transport - se intentioneaza gasirea unor solutii. "Fie sa fie realizate prin credit furnizor, metoda care s-a mai folosit in Romania, a doua varianta fiind finantarea de la bugetul de stat.

Ma bucur ca beneficiarii au inteles ca ar fi ilogic sa aruncam sumele de pe masura 4.2. pe axa 2, ar fi ca o picatura intr-un ocean, fata de necesarul de 2,5 miliarde euro. Ne-am gandit ca poate in octombrie sa abordam de la regiune la regiune realocarile de la 4.2 pe 5.2, 5.1 sau chiar pe Axa 1", a mai spus Blaga.

Acest posibil program va putea incepe numai de la 1 ianuarie, a precizat acesta.

Ministrul Dezvoltarii a anuntat miercuri, 22 iulie, ca proiectele contractate, prin POR, insumeaza peste 1 miliard de euro (1,06 miliarde) fonduri europene nerambursabile (la un curs de schimb de 4,2 euro).

Acesta a mai spus ca "doreste" ca pana la sfarsitul anului sa fie incheiate contracte pentru inca un miliard de euro, urmand ca pana la sfarsitul anului 2011 sa fie semnate contracte pentru toate sumele alocate de Comisia Europeana prin Programul Operational Regional - adica 3,72 miliarde euro fonduri nerambursabile.

De la inceputul acestui an au fost semnate 446 contracte prin POR. Ministrul Blaga a declarat ca nu este multumit de ritmul de atribuire a contractelor de lucrari.

"Din totalul de 446 contracte de finantare semnate deocamdata au fost incheiate doar un numar de 15 contracte de lucrari ( in valoare de circa 93 milioane euro)", a spus Blaga.

In aceste conditii valoarea platilor efectuate ramane totusi redusa, de numai 71 milioane EURO, din care 61 de milioane in contul prefinantarii.

"Nu exista licitatie care sa nu fie contestata. Apoi, nu a fost o mare pasiune din partea unor primari sau presedinti de consilii judetene de a urgenta lucrarile", a spus Blaga. Multi spun ca nu au avut capacitatea de a pune la punct documentatia de atribuire. Cert este ca in acest moment aproape toate contractele semnate sunt in faza de licitatie, a mai declarat acesta.