UPDATE Problemele gestionarii fondurilor UE la Ministerul Muncii. Prima reactie  - Ministerul Finantelor Publice va solicita explicatii

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Joi, 3 septembrie 2009, 17:57 Economie | EuROfonduri


Captura prelungire deadline
Foto: fseromania.ro
Autoritatea de Management pentru Programul Operational "Dezvoltarea Resurselor Umane" a anuntat prelungirea termenului limita pentru depunerea unor proiecte vizand fonduri europene, insa nu a dorit sa raspunda intrebarilor HotNews.ro legate de ora publicarii anuntului si motivul prelungirii.

UPDATE Dupa numeroase demersuri, HotNews.ro a obtinut de la Ministerul Finantelor Publice confirmarea faptului ca anuntul a fost publicat "cu foarte putin timp inainte de deadline". Initial, informatiile obtinute din mediul privat conduceau la concluzia ca anuntul a sosit dupa expirarea deadline-ului anuntat initial, fapt care, potrivit reprezentantilor Comisiei Europene, incalca o serie de principii precizate in regulamentele UE si ar putea atrage "corectii financiare".

Principiile enuntate sunt valabile, insa, si in cazul publicarii anuntului "cu foarte putin timp inainte".

Luni, 31 august, ora 16:00 a expirat termenul limita pentru depunerea unor proiecte strategice (cu valori de pana la 5 milioane euro), in cadrul Programului Operational "Dezvoltarea Resurselor Umane".

In aceeasi zi, pe website-ul Programului a aparut un anunt de prelungire a termenului limita cu inca o saptamana, pana la data de 7 septembrie.

Solicitantii de finantare si consultantii care au contactat redactia HotNews.ro si au postat comentarii pe blogul eurofonduri.wordpress.com acuza faptul ca anuntul a fost publicat in ziua deadline-ului, si nu a fost anuntat inainte. Ba chiar mai mult, sursele citate sustin ca anuntul a aparut dupa ora 16:00.

Altii sustin ca, de fapt, a fost cu putin timp inainte de ora 16.00. Orice incercare a HotNews.ro de a afla ora postarii a esuat, dat fiind ca site-ul fseromania nu a afisat ora postarii anuntului, un 'detaliu' esential (!) in momentul deciderii prelungirii termenului. Intrebata clar pe subiect, Autoritatea a evitat sa dea un raspuns, dupa cum a evitat sa raspunda cu privire la motivul prelungirii cererii.

Pana la urma, nu ora este importanta, ci, asa cum subliniaza si reprezentantul Comisiei Europene responsabil pe Romania, conteaza principiul. Ca procedura generala, o noua runda de cerere de proiecte ar fi putut fi deschisa la scurt timp dupa evaluarea si incheierea acesteia, de aici intrebarea: de ce aceasta prelungire?

Anastassios Bougas, Head of Unit pentru Romania in cadrul Directoratului General pentru Politici Regionale, Comisia Europeana, a raspuns la intrebarea adresata de HotNews.ro: "Este permis prin regulamentele europene ca termenul limita al unei cereri de proiecte sa fie prelungit dupa expirarea acestuia?"
Acesta spune ca, "in cazul unei cereri de proiecte, extinderea deadline-ului tine mai mult de o serie de principii: transparenta, non-discriminare, tratament egal - decat de aplicarea a unor reguli stricte". Insa, adauga Bougas, "astfel de practici (precum cea mentionata in intrebarea adresata, n.r.) ar putea duce la corectii financiare dat fiind ca principiile mentionate sunt incluse in regulamente".

UPDATE
Stefan Ciobanu - directorul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), a declarat ca "Autoritatea de Management este cea care decide, in functie de situatia concreta, in ce masura se justifica sau nu prelungirea termenului de depunere a proiectului".
Pe de alta parte, autoritatea din cadrul Ministerului de Finante este preocupata de clarificarea problemei, asa cum a declarat Stefan Ciobanu pentru HotNews.ro - "ACIS (MFP) va solicita Ministerului Muncii o justificare a prelungirii termenului de depunere a proiectelor pentru respectiva cerere de proiecte si o explicatie privind anuntarea extensiei cu foarte putin timp inainte de expirarea termenului.”

Radu Kubinschi, manager departament EU Grants&Incentives la Deloitte a evidentiat ambele fete ale monedei, in aceasta problema:

"Nu exista nicio prevedere clara in regulamente legate de prelungirea unui terme limita. Motivatia pentru care s-ar putea extinde un termen limita este ca nu se primesc suficiente aplicatii. Decizia de prelungire, in mod normal, trebuie luata inainte deadline. Pe de alta parte, insa, este greu sa-ti dai seama cu cateva zile inainte daca numarul de proiecte este corespunzator. Iar daca Autoritatea respectiva nu a primit numarul minim de aplicatii pe care le-a planificat, trebuie sa dea explicatii la Comisia Europeana", a explicat Kubinschi.

Potrivit acestuia, lipsa de aplicatii are in spate o proasta planificare sau conditii prea grele, astfel incat grupul tinta de solicitanti nu le-a putut indeplini. "Institutia trebuie sa justifice de ce au alocat o suma atat de mare pentru atat de putini doritori.", a subliniat Kubinschi.

"Altfel, prelungirea in sine nu mi se pare condamnabila, fiind este o sansa in plus pentru cei care nu au terminat proiectele la timp. Insa, pentru ca solicitantii sa fie tratati in mod egal, ar trebui sa li se permita si celor care au aplicat la termen sa-si imbuatateasca aplicatiile.", a mai spus coordonatorul departamentului de profil de la Deloitte.

Nu toti consultantii sunt de aceeasi parere. Irina Zugravu, Managing Partner al firmei de consultanta Vapro Romania, a declarat pentru HotNews.ro: "Consideram ca modul in care AMPOSDRU a amanat termenul de depunere de proiecte nu respecta principiile de transparenta si de tratament egal.

AMPOSDRU ar fi trebuit sa evalueze situatia proiectelor depuse cu cava timp inainte de data limita, mai ales ca dispune de un sistem online –Action Web-care ii permite sa cunoasca in orice moment numarul de proiecte depuse si valoarea lor. De asemenea, daca intre luna mai 2009 (cand s-a deschis apelul de proiecte) si 31 august 2009 (data limita anuntata), deci timp de aproape 4 luni, nu s-au inregistrat destule aplicatii, este greu de crezut ca intr-o saptamana numarul aplicatiilor va fi atat de mare incat sa se acopere suma pusa in joc", declara aceasta.

Irina Zugravu mai considera ca "este foarte important ca beneficiarii sa fie informati din timp asupra oricarei schimbari legate de depunerea proiectelor, inclusiv amanarea datei limite de depunere. Situatii de genul celei de fata (amanarea termenului de depunere in ziua in care acesta expira) dau nastere la numeroase semne de intrebare in randul beneficiarilor, justificate dupa parerea noastra".

Inainte de publicarea articolului, HotNews.ro a solicitat informatii Autoritatii de Management POS DRU legate de publicarea acestui anunt, formuland urmatoarele intrebari concrete:

"Va solicitam o informatie legata de anuntul publicat pe website:
http://www.fseromania.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=42&Itemid=54/#st37
"31.08.2009 -  ATENŢIE! AMPOSDRU prelungeşte termenele de transmitere electronică a cererilor de finanţare pentru cererile de propuneri de proiecte strategice 85-98"
Intrebari:
- la ce ora a fost publicat acest anunt, in data de 31.08.2009?
- de ce s-a decis prelungirea termenului limita? Ce buget a fost alocat pentru cererile de proiecte mentionate? cate proiecte au fost depuse pana la termenul limita de 31.08.2009, ora 16:00 si ce valoare insumeaza acestea?
- Cum vor intra proiectele in evaluare - cele primite pana la data de 31 august in prima etapa, si cele primite ulterior in alta etapa? va rugam precizati aceste detalii."

Autoritatea de Management a transmis un raspuns care nu contine aproape niciuna din informatiile solicitate. Iata, integral, raspunsul institutiei:

"Referitor la solicitarea dumneavoastră adresată AMPOSDRU, prin care ne cereţi detalii despre proiectele depuse în cadrul liniilor de finanţare POSDRU lansate în data de 9 mai 2009, vă comunicăm următoarele:

Pentru îndeplinirea responsabilităţilor ce-i revin în baza prevederilor regulamentelor comunitare privind implementarea instrumentelor structurale, legate de măsurile de informare şi publicitate pentru public, AMPOSDRU are obligaţia de a asigura furnizarea unor informaţii certe şi cu caracter definitiv privind accesul la finanţare al potenţialilor beneficiari. În acest sens, pe site-ul www.fseromania.ro sunt publicate toate informaţiile necesare potenţialilor beneficiari (“Ghid pentru completarea unei cereri de finanţare”, Ghidul solicitantului – Condiţii generale”, “Anexe la ghidul solicitantului pentru cereri de proiecte strategice”, “Condiţii specifice cerere de propuneri de proiecte nr.85”, “Condiţii specifice cerere de propuneri de proiecte nr.86”, “Condiţii specifice cerere de propuneri de proiecte nr.87”, “Condiţii specifice cerere de propuneri de proiecte nr.88”, “Condiţii specifice cerere de propuneri de proiecte nr.89”, “Condiţii specifice cerere de propuneri de proiecte nr.90”, “Condiţii specifice cerere de propuneri de proiecte nr.91”, “Condiţii specifice cerere de propuneri de proiecte nr.92”, “Condiţii specifice cerere de propuneri de proiecte nr.93”, “Condiţii specifice cerere de propuneri de proiecte nr.94”, “Condiţii specifice cerere de propuneri de proiecte nr.95”, “Condiţii specifice cerere de propuneri de proiecte nr.96”, “Condiţii specifice cerere de propuneri de proiecte nr.97”, “Condiţii specifice cerere de propuneri de proiecte nr.98”).

După cum se specifică şi pe site-ul www.fseromania.ro, pentru a veni în sprijinul potenţialilor beneficiari, AMPOSDRU a publicat  Corrigenda la Ghidurile Solicitantului pentru cererile de propuneri de proiecte strategice 85-98, prin care se prelungesc termenele limită de transmitere electronică a cererilor de finanţare până pe data de 7 septembrie 2009, ora 16:00.

În ceea ce priveşte bugetul alocat pentru cererile de propuneri de proiecte, suma aferentă fiecărei cereri de propuneri de proiecte este publicată în cadrul fiecărui document “Condiţii specifice cerere de propuneri de proiecte nr…” la capitolul 1.3 “Alocare financiară orientativă”.

Referitor la evaluarea cererilor de propuneri de proiecte, pentru toate cererile de propuneri de proiecte depuse, evaluarea va începe imediat după expirarea termenului limită pentru depunerea electronică a acestora şi estimăm că va dura aproximativ 30 de zile.

Grila de evaluare, cuprinzând criteriile de selecţie şi punctajul aferent fiecărui criteriu, este disponibilă oricărei persoane interesate, fiind publicată în documentul “Anexe la Ghidul solicitantului pentru cereri de proiecte strategice”.

Numărul propunerilor de proiecte de finanţare depuse şi valoarea totală a acestora vor fi date publicităţii după expirarea termenului limită de transmitere electronică a cererilor de propuneri de proiecte strategice numerele 85-98."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


21289 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  rusine (Joi, 3 septembrie 2009, 18:10)

  beneficiar [anonim]

  Este inadmisibil domnilor ce se intampla, sincer prefer sa nu comentez. Cu toate acestea ma intreb daca se vor lua masuri in vederea sanctionarii AM POSDRU, sincer....NU CRED!
  • 0 (0 voturi)    
   DEMISIA conducerii AM (Joi, 3 septembrie 2009, 21:23)

   Costica Faurica [anonim] i-a raspuns lui beneficiar

   Totul se intampla sub coordonarea stricta si atenta a doamnei director general Cristina Iova. Ea a dat comanda asta!In aceasta autoritate este un fel de Reich, iar ea este noul dictator. Toti sunt terorizati si din aceasta cauza nimeni numai PERFORMEAZA in aceasta autoritate.ESTE UN CLACAJ INEVITABIL.Cand se elimina cauza atunci o sa vedeti efecte pozitive.
   • +1 (1 vot)    
    Semnalare Fraude (Vineri, 4 septembrie 2009, 11:16)

    Dragos [anonim] i-a raspuns lui Costica Faurica

    POS DRU - operatiune de spalare de bani.

    Sa nu aveti dubii cu privire la cum se impart banii din FSE!

    Cazul 1:
    O firma de consultanta, sa zicem cam anonima,
    cu o existenta de cateva 6 luni (!!!), fara istoric financiar (o palida cifra de afaceri de 15.000 EUR), a "castigat" in 2008 de la AMPOSDRU un proiect strategic pe resurse umane in valoare de aprox 5 milioane EUR (ati citit bine), IN CALITATE DE SOLICITANT.
    Multi se intreaba oare cum au aplicat evaluatorii CRITERIUL DE CAPACITATE ORGANIZATIONALA ?
    Pentru mai multe informatii:
    Firma se numeste Depro Inovatie SRL iar proiectul “Un viitor mai bun pentru femei”...

    Cazul 2:
    O alta firma de training din Bucuresti (de data asta, foarte mare - parca desemnata Firma de consultanta a anului...) a castigat un alt proiect strategic in valoare de cateva milioane de EUR in 2008, in conditii foarte ciudate. Desi dupa rundele de evaluare a primit punctaj sub limita, IN MOD MIRACULOS, a aparut pe lista castigatorilor.
    Documentele de evaluare le-am vazut CU OCHII MEI.

    Cazul 3:
    O firma de consultanta din provincie ( cica din orasul premierului) , fara prea mare experienta si activitate , castiga la fel de miraculos un proiect de grant. Firma respectiva si-a plasat pe cai politice o persoana de incredere in Ministerul Muncii , cu parghii asupra procesului de acordare a finantarilor.
    Firma continua in prezent traficul de influenta garandu-le si altor interesati aceste "oportunitati", succesul fiind garantat prin omul din interior.

    Cazul 4:
    Evaluatori si fosti angajati in Ministerul Muncii, au constituit o retea de "ajutor reciproc" - ei scriu si proiecte! Oamenii acestia au acces la o baza imensa de date cu proiecte depuse, se cunosc intre ei si se sprijina in stadiul evaluarilor, traficheaza informatii si influenta. In plus furnizeaza informatii din interior neaccesibile altora. Nimeni nu ii impiedica/controleaza sa si scrie proiecte.
    Zeci de proiecte au fost depuse si castigate asa...
    • 0 (0 voturi)    
     Cei care scrieti pe acest forum de cacao (Vineri, 4 septembrie 2009, 18:35)

     Cezar [anonim] i-a raspuns lui Dragos

     Dati-va numele real!!! Lasilor!!! In Amposdru totul e ok, la fel ca si directorul gen. Ce sa stiti voi?
     • 0 (0 voturi)    
      pe dracu' (Sâmbătă, 5 septembrie 2009, 20:46)

      Gigel [anonim] i-a raspuns lui Cezar

      Pe cine crezi ca pacalesti draga porcusorule?

      Normal ca cei care stiu despre ce este vorba au sau au avut de-a face cu onor tovarasii de nadejde; daca isi dau numele chiar ca nu mai au nici o sansa la fonduri structurale.
      Asa macar mai au o sansa (daca nu s-a dat spaga pentru prea multe proiecte bineinteles). Oamenii nu sunt chiar atat de prosti pe cat cred magarii ca tine.      Mi se pare un tupeu vecin cu nesimtirea sa postezi ca "In Amposdru totul e ok, la fel ca si directorul gen.", cand ghidurile si eligibilitatea se schimba cu o saptamana inainte de data limita, data limita se mareste cu o saptamana in ultima zi, la contestatii nu se raspunde, cererile de clarificare primeste raspunsuri care se bat cap in cap, proiecte aproape identice primesc punctaje extrem de diferite etc.
      Este evident ca exista o singura explicatie pt asta: SPAGA.

      Asa ca mai slabeste-ne pupincurist spagar!!!!
   • 0 (0 voturi)    
    atac concertat ? (Vineri, 4 septembrie 2009, 19:05)

    cristi [anonim] i-a raspuns lui Costica Faurica

    ultimele articole postate de Hotnews in rubrica Eurofonduri trateaza cu precadere "nemultumirile" legate de AMPOSDRU. in aceasta perioada tulbure, nu cumva cainele de paza al democratiei s-a tranformat nu intr-un pitbull ce musca la comanda, ci intr-un instigator public care indeamna la uciderea cu pietre? chiar atat de creduli suntem cu totii, ca cineva isi face de cap cu fondurile europene?
    • 0 (0 voturi)    
     Atac concertat impotriva contribuabililor UE (Vineri, 4 septembrie 2009, 22:29)

     Ionela [anonim] i-a raspuns lui cristi

     Da, stimate domn, doar in titlu aveti dreptate.Este un atac concertat impotriva beneficiarilor! Si da, este un atac concertat impotriva poporuli roman! Si da, este un atac concertat impotriva tuturor contribuabililor UE! Ma intreb ce parere or avea nemtii de cum ne batem noi joc de banii care, in mare proportie vin de la ei. Oare, la un moment dat nu va fi mai ieftin sa ne scoata din joc? Si asa regreta amarnic ca ne-au bagat in UE...
     Vom plati mult prea scump doar ca sa tinem manageri ineficienti in sistem si sa promovam in posturi de raspundere astfel de nulitati!
    • 0 (0 voturi)    
     suntem in Romania. aici si prafu se fura (Sâmbătă, 5 septembrie 2009, 0:12)

     elvis [anonim] i-a raspuns lui cristi

     nu pot sa cred ca esti atat de naiv. ..si un copil de trei ani sttie ca in Romania unde sunt bani multi sunt si cercuri de interese lipite cu ventuze de ei...mai ales cand e vorba de banii moca de la UE....aici....e omor pe ei!!se calca in picioare sa apuce cocolosu'.
     asa-i la noi, made in romania
    • 0 (0 voturi)    
     nu, doar probleme reale (Sâmbătă, 5 septembrie 2009, 20:51)

     Mihai [anonim] i-a raspuns lui cristi

     AMPOSDRU este probabil cel mai dificil tocmai din cauza autoritatii de management care face ce o taie capul fara nici un fel de reguli. Nemultumirile sunt reale pt ca problemele sunt reale si mult mai mari si mai dese decat in ceea ce priveste alte fonduri structurale.

     Asa ca e normal sa apara multe articole, cand se fac atat multe magarii flagrante.
     (dar probabil deja stii asta...)
  • 0 (0 voturi)    
   care e problema? (Vineri, 4 septembrie 2009, 0:57)

   Icarus [anonim] i-a raspuns lui beneficiar

   Nu inteleg care e problema, de ce este inadmisibil. Adica ni s-a mai acordat inca o sansa pentru imbunatatirea proiectelor pregatite. Iar cine a apucat sa trimita un proiect , il poate retrimite tot electronic. Sau exista temerea din partea celor care au aplicat deja, ca intre timp mai depun si altii proiecte? Unora le e frica de concurenta si dau vina la AM.
   • 0 (0 voturi)    
    asa-i (Vineri, 4 septembrie 2009, 9:17)

    unu [anonim] i-a raspuns lui Icarus

    ai perfecta drepate. unora le e frica ca nu cumva sa mai depuna si altii proiecte. ei au stiut din timp cand , ce si cum. sunt unii frustati care cer demisia lui iova.
    • 0 (0 voturi)    
     raspuns (Vineri, 4 septembrie 2009, 13:43)

     silviu [anonim] i-a raspuns lui unu

     nu este frica la nimeni, problema este ca nu sunt aceleasi conditii pentru toata lumea. unde ai mai vazut tu reguli de genul: meciul tina 90 de minute, dar daca echipa x nu marcheaza o sa facem noi asa incat sa se mai joace acel meci pana marcheaza si ei saracii. sa fim seriosi, este CORUPTA dna Iona si sefii dansei. rusine, o sa afle Comisia si toate lumea de acolo de felul in care aceasta doamna isi bate joc de lume.
   • 0 (0 voturi)    
    problema (Vineri, 4 septembrie 2009, 9:24)

    gelu [anonim] i-a raspuns lui Icarus

    Problemele sunt multe: nu se asigura conditii egale pentru toti cei care participa la licitatie (unii sunt favorizati prin prelungirea termenelor); se face segregarea aplicantilor (unii sunt "prosti" ca lucreaza repede sa se conformeze regulilor iar altii destepti care stiu ca le pot pune dupa expirarea termenelor); se dovedeste inca o data ca regulile licitatiilor in Romania sunt ca mersul trenurilor - orientative; iar madam Iova isi dovedeste inca o data incomensurabila incompetenta confundand AMPOSDRU cu privata din fundu curtii!
   • 0 (0 voturi)    
    Ati citit regulamentul de lucru in ActionWeb? (Vineri, 4 septembrie 2009, 10:12)

    Madamadepica [anonim] i-a raspuns lui Icarus

    Si daca da, nu stiati ca daca transmiti o cerere de finantare de 2 ori (chiar daca una cuprinde modificari minore - de "imbunatatire") se elimina din competitie ambele versiuni? De ce credeti ca se dau cu capul de pereti cei care au fost intr-atat de naivi incat sa transmita propunerile in timpul stabilit?
    Iar daca AMPOSDRU vrea sa vina in sprijinul beneficiarilor, de ce nu exista un Ghid al beneficiarului?
   • 0 (0 voturi)    
    care e problema? (Sâmbătă, 5 septembrie 2009, 16:24)

    Mihai [anonim] i-a raspuns lui Icarus

    Daca ai trimis deja nu mai poti retrimite , asa ca vb in necunostiinta de cauza.
    Nimanui nu ii este frica de concurenta , din moment ce se apuca sa depuna, dar nu este corect.
    Poate cei care au postat mai vroiau sa mai citeasca sa mai imbunatateasca sau mai stiu eu ce sa faca , daca este egalitate sa fie pt toti .
    Dar traim in Romania si nu inteleg de ce asteptam corectitudine.
   • 0 (0 voturi)    
    Problema e SPAGA si NON concurenta (Sâmbătă, 5 septembrie 2009, 22:55)

    Gigel [anonim] i-a raspuns lui Icarus

    Esti naiv.

    Problema e simpla.
    Prelungirea un ultima zi a termenului nu este "inca o sansa pentru imbunatatirea proiectelor pregatite", este evident o prelungire acordata cuiva anume care nu a fost in stare sa isi finalizeze proiectul la timp, in detrimentul celorlalti (pana la urma concurenti pentru aceleasi fonduri).

    La momentul cand s-a anuntat prelungirea, fie aveai proiectul deja pregatit fie era clar ca nu mai depui proiect. Iar ca sa retragi, sa refaci si sa redepui un proiect... asta in conditiile incare aflai ca s-a extins termenul pe ultima suta de metri... no comment....

    Este vorba de a da aceleasi sanse tuturor, este vorba tocmai de a incuraja concurenta si a nu-i da la cap, este vorba de transparenta si corectitudine. Care "nu este" ca sa parafrazez un cunoscut politician.

    Comportamenul AM este inacceptabil din punctul acesta de vedere. Dar ma rog, e foarte favorizant pentru "cine trebuie"...
  • 0 (0 voturi)    
   cinste lor (Vineri, 4 septembrie 2009, 16:48)

   stefan diaconu [anonim] i-a raspuns lui beneficiar

   Corectiile financiare vor veni si atunci vor cadea multe capete, avand conturile din grecia pline-pline.
   Atunci va incepe o noua perioada de glorie pentru urmatorii directori generali de AM!
   Fondurile Structurale in Romania = sursa viitoarelor noastre mari necazuri!
   • 0 (0 voturi)    
    Mare drepate avetzi. Link articol spre documentare (Vineri, 4 septembrie 2009, 23:50)

    Geo [anonim] i-a raspuns lui stefan diaconu

    Doamna Ioana Morovan, va recomand spre documentare un articol de ziar de anul trecut. Inca de atunci se cunosteau legaturile dubioase ale d-nei IOVA de la Min Muncii:
    http://209.85.129.132/search?q=cache:3mD_0CWcHnAJ:beta.catavencu.ro/barfe_smenuri_susanele-1807.html+Barfe,+smenuri,+Susanele+Cristina+Iova&cd=1&hl=ro&ct=clnk
  • 0 (0 voturi)    
   Unii fac alti trag (LOL) (Vineri, 4 septembrie 2009, 18:13)

   Adriana [anonim] i-a raspuns lui beneficiar

   Mai grav este ca pentru aceste nerguli, conducerea AM baga la inaintare cate un "tap ispasitor" care poate fi pedepsit pentru lucruri facute doar de conducere. In orsce caz cineva nu suporta concurenta feminina pe-acolo...Mai ales cand aceasta concurenta e mai inteligenta si mai constructiva. Degeaba mai esti sef daca esti asa complexat si cu orgoliu cat casa..
   .
 • +1 (1 vot)    
  Neinstruitilor! (Joi, 3 septembrie 2009, 18:18)

  Overload [anonim]

  A fost publicat cam cu o (1) ora inainte de termenul limita care era 31.08.2009, orele 16.00

  Oricum e cam magarie un anunt asa de din scurt, dar nici voi nu aveti dreptate cand ziceti ca au depasit deadline-ul.
  • 0 (0 voturi)    
   minciuna (Vineri, 4 septembrie 2009, 13:46)

   silviu [anonim] i-a raspuns lui Overload

   de ce nu se spune clar de autoritate la ce ora a fost publicat???? Oricum, este nesimtire sa anunti cu cateva ore inainte, dar dupa este dovada clara ca se incearca avantajarea unor aplicanti....Sa vedem daca AMPOSDRU va da lista cu cei care au aplicat dupa data de 31 august...as fi curios sa vad ce firme au aplicat dupa si ce suma se acoperise inainte de 31 august prin proiectele depuse deja.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu neinstruti... Patiti... (Sâmbătă, 5 septembrie 2009, 23:03)

   Pafnutie [anonim] i-a raspuns lui Overload

   Daca era anuntat dupa deadline ar fi fost si mai rau, dar chiar si asa, extinderea cu o ora inainte termen nu e "cam" magarie, e o MARE magarie facuta pe fata.

   Da-o naibii de treaba, si asa dau proiecte pe ochi frumosi (orice s-ar intelege prin "ochi"), dar daca cei favorizati nu sunt in stare sa isi faca proiectele la timp asta este totala nesimtire.

   Dar probabil banii ajung la cine trebuie, si acei "cine trebuie" vor avea grija ca "oameni de nadejde" sa ramana la conducerea AM...
 • +1 (1 vot)    
  hotie (Joi, 3 septembrie 2009, 18:25)

  unu [anonim]

  este jenant ce se intampla cu fondurile europene. proiecte finantate cu 3,5 milioane de euro care in realitate nu fac nici 100 mii euro. sper ca cineva sa se sesizeze si sa opreasca hotia
 • 0 (0 voturi)    
  E ceva nou? (Joi, 3 septembrie 2009, 19:30)

  Puzzled [anonim]

  Banuiesc ca solicitantii care au experienta cu fondurile pe DRU nu sunt deloc surprinsi.

  A incercat cineva pana acum sa transmita intrebari legate de unele aspecte din Ghidurile Solicitantului si a primit vreun raspuns de la domnii de la AMPOSDRU??? Sincer, ma indoiesc.
  Si daca tot vorbim de "asigurarea furnizarii unor informaţii certe şi cu caracter definitiv" va rog sa verificati Corrigenda numeroase facute la Ghidurile Solicitantilor - foarte certa informatia ... n-am ce spune :D

  Ah... si cei care nu au incercat inca telefonul beneficiarului.. chiar va rog sa il testati... din nou informare certa si corecta data de niste persoane foarte bine informate :)))

  In concluzie, cred ca AMPOSDRU a dat dovada in nenumarate randuri de incompetenta....so... E CEVA NOU in ceea ce a facut acum?
  • 0 (0 voturi)    
   inca (Vineri, 4 septembrie 2009, 9:30)

   gelu [anonim] i-a raspuns lui Puzzled

   Si bomboana de pe coliva informarilor oferite beneficiarilor de proiecte gestionate de Amposdru "toate informatiile oferite de functionarii AMPOSDRU au caracter consultativ, aplicantul fiind singurul care raspunde pentru ceea ce face...." in traducere libera: faceti cum va zicem noi dar daca nu e bine........asta e.....fatalitate!
  • 0 (0 voturi)    
   nimic nou sub soare (Vineri, 4 septembrie 2009, 10:25)

   luptatorul [anonim] i-a raspuns lui Puzzled

   Din pacate ai mare dreptate, cine a mai avut de-a face cu DRU stie ca nu e prima data cand se intampla asta. Si ceva ma face sa cred ca nici ultima.
   Sa nu uitam de minunea produsa de AMPOSDRU: erata la corrigendum :)
  • 0 (0 voturi)    
   intrebari (Vineri, 4 septembrie 2009, 11:27)

   Lia D [anonim] i-a raspuns lui Puzzled

   am depus un proiect stategic la POSDRU, cu termen limita 10 august 2009. pentru cererea respectiva de proiecte au existat 6 (SASE) corigendumuri din care, in 4 dintre ele, se prelunge termenul limita. am cerut de "n" ori clarificari de la AM POSDRU, telefonic, la numarul gratuit afisat pe site (la mail-uri nu s-a raspuns sau s-a raspuns in acelasi mod) iar clarificarile incepeau de fiecare data cu aceeasi formula "asa cum scrie in ghidul solicitantului" si de aici urma citatul sau lectura unui fragment din ghid, pentru care cerusem lamuririle. De citit stiam si eu sa citesc!!!!! in momentul in care ii scoteam din citatul din ghid raspunsul era, din nou, invariabil...acelasi "mai multe detalii nu putem sa va dam, nu putem interpreta ghidul". atunci care este rolul lor?????????
 • 0 (0 voturi)    
  Corect (Joi, 3 septembrie 2009, 19:33)

  Mihai [anonim]

  Ca de obicei sub anonimat "sursele citate SUSTIN ca anuntul a aparut dupa ora 16:00" se pot face orice acuzatii!
  De ce pleaca autoarea de la convingerea ca Autoritatea de Management pentru Programul Operational "Dezvoltarea Resurselor Umane" autoritatea a comis o ilegalitate formuland si intrebarea pentru Anastassios Bougas, Head of Unit pentru Romania de asa maniera?
  A studiat documentele programului? Nu, pentru ca are surse!
  Nici macar nu a solicitat hotatarea Comitetul de Monitorizare prin care s-a prelungit termenul.
  In rest ...
  • +1 (1 vot)    
   De ce minti? (Joi, 3 septembrie 2009, 21:09)

   mihai ella [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   Nu s-a intalnit nici un Comitet de Monitorizare. Se vede ca esti un frustat/a din AMPOSDRU care le iei apararea pentru ca ai interese.
   Sau nu intelegi ca Iova nu a terminat de negociat cu Beneficiarii care vor fi declarati castigatori?
 • +1 (1 vot)    
  Astep follow up (Joi, 3 septembrie 2009, 19:50)

  POSDRU [anonim]

  Acest articol merita f. multa atentie. A fost trecut cam repede in josul paginii. O rog pe Ioana Morovan sa urmareasca subiectul si sa ne informeze daca se vor lua ceva masuri in acest caz.
 • +1 (1 vot)    
  hotnews merita sa continue investigatiile (Joi, 3 septembrie 2009, 21:21)

  akabond [anonim]

  anuntul nu a fost publicat dupa dead line, dar a fost foarte din scurt. noi am aflat de el cu 15 minute inainte de termenul limita, deci cred ca pe atunci a fost publicat, noi fiind cu ochii pe site ca pe butelie. asta e intr-adevar, o magarie. cineva se ascunde in spatele unui asemenea tertip murdar, iar ce s-a intamplat si se intampla acolo trebuie investigat. ceva interese stau ascunse in spatele indivizilor de la pos dru. o arata si raspunsul evaziv oferit de incompetentii de la autoritate, precum si nepublicarea pe site a orei la care a fost anuntat noul dead line. hotnews merita sa continue investigatiile.
 • 0 (0 voturi)    
  curiozitate (Joi, 3 septembrie 2009, 22:48)

  beneficiar [anonim]

  Ioana M, crezi ca acest articol a fost vizualizat de catre cei din AM POSDRU, MINISTRU etc?
  • 0 (0 voturi)    
   Cu siguranta l-au citit (Vineri, 4 septembrie 2009, 22:12)

   Pt curiozitate [anonim] i-a raspuns lui beneficiar

   Iar acum, probabil domnii ministeriabili prepara o strategie cum sa scoata acest articol de pe net. Ideea este sa nu lasam loc de cenzura. Sigur madam iova va face presiuni mari sa fie scos acest articol, ca is prea multe interese in joc
 • 0 (0 voturi)    
  super articol (Vineri, 4 septembrie 2009, 1:16)

  di [anonim]

  raspunsurile AM-ului sunt la fel de "clare" ca toate raspunsurile primite de catre beneficiari la intrebarile legate de proiectele lor...cam asta e stilul: nimic concret, nimic real, nmic adevarat.!!!!

  felicit hotnews pentru initiativa si curajul de a lua atitudine in astfel de situatii.

  sunt exemple clare care arata bataia de joc, pe fata.

  sper ca Uniunea Europeana sa intervina .
 • 0 (0 voturi)    
  spre cine aratam cu degetul? (Vineri, 4 septembrie 2009, 10:28)

  NO [anonim]

  Din pacate lucrurile nu sunt atat de simple, si daca, de anumite decizii luate pe ultima suta de metri poate fi acuzat AM-ul, de calitatea informatiilor primite, de calitatea ghidurilor solicitantului si alte aspecte tehnice nu poate fi acuzat decat Consultantul cel care a castigat asistenta tehnica pe acest program.

  Nu stiu cate contracte sunt negociate direct de d-na Iova, stiu doar ca evaluarea ar trebui sa fie realizata de niste evaluatori INDEPENDENTI si ca acestia semneaza anumite declaratii (nu oricine isi permite sa fie acuzat de fals in declaratii). Ca din minister exista scurgeri de informatii, ca unii beneficiari stiu mai multe decat altii, ca exista oameni din minister care realizeaza la randul lor proiecte.. aste nu este nou. Cu toate astea, calitatea proiectelor ar trebui sa primeze.

  Eu ma bucur ca problema incompetentei personalului din AM POS DRU a explodat. Sunt si eu prin cei care au trimis zeci de cereri de informatii, inregistrate, la care am asteptat fara succes raspunsuri (nu stiu daca aceste solicitari de informatii intra sub incidenta legii privind accesul liber la informatii) - chiar mai mult mi s-a spus telefonic ca nu ni se ofera raspuns in scris. Cu alte cuvinte nimeni nu isi asuma nici o responsabilitate in acest AM. Ma numar si printre cei care au deja proiecte in lucru si se izbesc de lipsa de pregatire a personalului, de noi reguli aparute in timpul jocului, de multe alte probleme.

  Din pacate, atata timp cat nepotismul va fi promovat in politica de anagajare in ministere, in detrimentul performantei si competentei, nu ne putem astepta la altceva. In sistemul privat nu exista ca cineva cu un salariu de peste 40 mil net sa aiba un program de 3 h pe zi, si ala pentru citit presa si pentru cafea - in sistemul public .. totul este posibil.
 • +2 (2 voturi)    
  Semnalare fraude (Vineri, 4 septembrie 2009, 11:18)

  Dragos [anonim]

  Sa nu aveti dubii cu privire la cum se impart banii din FSE!

  Cazul 1:
  O firma de consultanta, sa zicem cam anonima,
  cu o existenta de cateva 6 luni (!!!), fara istoric financiar (o palida cifra de afaceri de 15.000 EUR), a "castigat" in 2008 de la AMPOSDRU un proiect strategic pe resurse umane in valoare de aprox 5 milioane EUR (ati citit bine), IN CALITATE DE SOLICITANT.
  Multi se intreaba oare cum au aplicat evaluatorii CRITERIUL DE CAPACITATE ORGANIZATIONALA ?
  Pentru mai multe informatii:
  Firma se numeste Depro Inovatie SRL iar proiectul “Un viitor mai bun pentru femei”...

  Cazul 2:
  O alta firma de training din Bucuresti (de data asta, foarte mare - parca desemnata Firma de consultanta a anului...) a castigat un alt proiect strategic in valoare de cateva milioane de EUR in 2008, in conditii foarte ciudate. Desi dupa rundele de evaluare a primit punctaj sub limita, IN MOD MIRACULOS, a aparut pe lista castigatorilor.
  Documentele de evaluare le-am vazut CU OCHII MEI.

  Cazul 3:
  O firma de consultanta din provincie ( cica din orasul premierului) , fara prea mare experienta si activitate , castiga la fel de miraculos un proiect de grant. Firma respectiva si-a plasat pe cai politice o persoana de incredere in Ministerul Muncii , cu parghii asupra procesului de acordare a finantarilor.
  Firma continua in prezent traficul de influenta garandu-le si altor interesati aceste "oportunitati", succesul fiind garantat prin omul din interior.

  Cazul 4:
  Evaluatori si fosti angajati in Ministerul Muncii, au constituit o retea de "ajutor reciproc" - ei scriu si proiecte! Oamenii acestia au acces la o baza imensa de date cu proiecte depuse, se cunosc intre ei si se sprijina in stadiul evaluarilor, traficheaza informatii si influenta. In plus furnizeaza informatii din interior neaccesibile altora. Nimeni nu ii impiedica/controleaza sa si scrie proiecte.
  Zeci de proiecte au fost depuse si castigate asa...
  • +1 (1 vot)    
   follow-up (Vineri, 4 septembrie 2009, 12:59)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Dragos

   Ceva imi spune ca ceea ce ai spus mai sus sunt chestii reale. Banuiesc ca nu poti sa sesizezi organele statului din varii motive iar unei anonime i s-ar pierde urma...
 • 0 (0 voturi)    
  cind? (Vineri, 4 septembrie 2009, 13:38)

  odorica ion [utilizator]

  Cind il sanctioneaza pe Ministrul Muncii Sirbu M. incurca lume? Cind vorbeste nu intelegi nimic, parca are greieri la creier. sic !
 • 0 (0 voturi)    
  Probleme la POS DRU (Vineri, 4 septembrie 2009, 14:27)

  Probleme [anonim]

  1.Ghidurile solicitantului pe POSDRU

  a) contin foarte multe prevederi confuze, contradictorii si foarte interpretabile, care pot conduce foarte usor la respingerea proiectelor (se favorizeaza subiectivitatea evaluatorilor).

  Sunt sute de intrebari referitoare la prevederi din ghid adresate autoritatilor care demonstreaza acest lucru. In general, la intrebarile transmise de beneficiari catre autoritati nu se furnizeaza raspunsuri niciodata sau, daca se furnizeaza, vin si dupa cateva luni iar acestea nu sunt clare si nu ofera practic nici un raspuns categoric la intrebarea beneficiarului (de cele mai multe ori sunt doar preluari din prevederile ghidului),
  Exemple: toate ghidurile POSDRU sunt exemple. Ar trebui sa cititi ghidurile pe DMI 3.2 (granturi sau strategice) pentru a se vedea ce absurd pot sa sune de pilda enumerarea activitatilor, pe care unii angajati ai AMPOSDRU de la helpdesk le inteleg ca simple exemple, iar altii sustin ca DOAR acele activitati se finanteaza si nu altele.

  b) contin reguli absurse si lipsite de sens
  De exemplu, exista o sectiune in cererea de finantare in care trebuie sa se descrie experienta relevanta a solicitantului fara a-i mentiona datele de identificare. Mentionam ca in ghid nu exista nici o prevedere cu privire la ce inseamna “date de identificare”, iar evaluatorii aplica subiectiv aceasta regula. In apelurile lansate anul trecut in prima runda, aceasta regula nu era valabila in aceasta sectiune. In apelurile deschise ulterior au introdus aceasta regula-interdictie. In apelurile deschise in prezent, pe ajutor de stat si de minimis, nu mai este mentionata aceasta interdictie. Toate aceste schimbari creaza confuzii si duc la inducerea in eroare a beneficiarilor si la respingerea unor proiecte care pot fi bune din punct de vedere calitativ.
 • 0 (0 voturi)    
  Probleme la POs DRU (continuare) (Vineri, 4 septembrie 2009, 14:28)

  Probleme [anonim]

  In conditiile unor schimbari recurente a documentatiei si a mecanismului de aplicare si datorita dificultatii utilizarii aplicatiei on-line Action Web, se creeaza practic conditii favorabile pentru erori involuntare din partea celor ce depun proiecte.
  Interesant de citit parerea autoritatilor:
  http://cotidianul.ro/de_ce_sunt_respinse_proiectele_pe_fondurile_ue-90665.html

  2. Proiectele sunt evaluate netransparent.
  Exista cazuri in care dupa 8 LUNI de evaluare, proiecul s-a respins, FARA A FI MACAR EVALUAT PE CRITERII DE CALITATE, pentru motive ca cel de mai sus (mentionarea datelor de identificare ale solicitantului in sectiunea “experienta relevanta a acestuia”). Daca cititi articolul de mai sus, acel domn evaluator independent spune ca: “Nu e vorba că nu avem proiecte bune. Cea mai des întâlnită greşeală, din cauza căreia proiectele sunt eliminate din start, este dezvăluirea identităţii solicitantului”.
  Deci, autoritatile au asteptat 8 luni pana sa anunte beneficiarul despre respingere, in conditiile in care in aceasta perioada beneficiarul ar fi putut sa modifice cu usurinta proiectul (modificare care ar dura 5-10 minute) pentru a-l depune in cadrul aceluiasi apel, sau in alt apel deschis in aceste 8 luni. De ce beneficiarii asteapta 8 luni pentru a fi notificata respingerea daca aceste proiecte sunt respinse din start, proiecte care, dupa cum spun si cei de la autoritate, pot fi bune calitativ? De ce nu exista etape preliminare?
 • 0 (0 voturi)    
  Probleme la POS DRU - continuare (Vineri, 4 septembrie 2009, 14:30)

  Probleme [anonim]

  3. Proiecte depuse de companii in 2008 pe granturile respinse din cauza confuziei generate de AMPOSDRU cu privire la ajutoarele de stat.

  Anul trecut au fost deschise schemele de granturi in care companiile erau eligibile in calitate de aplicanti, activitatile de training erau eligibile iar in grupul tinta apareau eligibili angajatii. La toate intrebarile adresate autoritatii (telefonic si pe e-mail) s-a raspuns IN SCRIS ca intr-adevar, companiile pot sa aplice pentru trainingul angajatilor proprii. Din acest motiv, multe companii au aplicat anul trecut si au solicitat 95% finantare in calitate de persoane juridice private cu scop patrimonial– conform ghidului.

  Motivul confuziei care a generat o respingere a proiectelor in masa? Greseala autoritatilor care nu au stiut sa aplice prevederile ajutorul de stat si care au introdus companiile ca eligibile in aceasta schema. Iar pentru greseala autoritatii de management au trebuit sa plateasca poate sute de companii care au investit timp si resurse in dezvoltarea acestor proiecte, au asteptat un raspuns timp de 6 – 8 luni de zile si acum trebuie sa redepuna proiectele pe ajutor de stat si sa mai astepte inca 6 – 8 luni de zile o alta evaluare. Deci, pentru trainingul angajatilor, un proiect planificat anul trecut (2008) in aprilie, POATE fi finantat, in cel mai fericit caz, DACA se aproba proiectele, in 2010. Aceste proiecte ar fi trebuit sa intre direct in finantarea deschisa pe schemele de ajutor de stat..Prin confuzia creata AM POS DRU a permis includerea in cererile de finantare a unor forme de ajutor de stat dar nu si-a indeplinit si obligatia de a elabora o schema de ajutor de stat in acest sens, omisiune pentru care nu poate fi tras la raspundere beneficiarul. Autoritatea ar fi trebui sa propuna beneficiarului alte cote de cofinantare pentru activitatile care se incadreaza in definitia ajutorului de stat si nu nu sa respinga pe banda rulanta proiectele, pe care initial le-a acceptat ...
 • 0 (0 voturi)    
  Probleme la POS DRU - continuare (Vineri, 4 septembrie 2009, 14:31)

  Probleme [anonim]

  Desi vina este a autoritatilor, s-au gasit alte motive pentru a respinge proiectele, explicatia respingerilor fiind hilara. Unele proiecte au fost respinse pe motivul ca au cerut 95% finantare (desi asa specifica ghidul...), autoritatile spunand ca nu aveau dreptul la acest procent deoarece ajutorul de stat ar prevede alte procente de finantare, mai mici (60% pentru companii mari, 70% pentru medii si 80% pentru mici). DAR, supriza cea mare a venit cand au fost companii care, stiind de regulile ajutorului de stat din alte tari, au cerut finantare de 60% , 70% sau 80%. Insa, autoritatile au respins si aceste proiecte. Motivul respingerii invocat de autoritate a fost, citez:
  “bugetul proiectului nu respecta prevederile din Regulamentul 800/2008 art 39 alin 2 din Ghidul Solicitantului aferent DMI 3.2 sub-capitolul 1.3 in ceea ce privete procentele de cofinantare pentru formarea specifica sau generala”.
  Nu se mentioneaza nimic concret!!! Unde anume nu respecta????? Ce procent, ce numar, ce virgula??

  Si mai sunt inca multe alte probleme, cu care vom reveni intr-un "episod" viitor ...
 • 0 (0 voturi)    
  transparenta (Vineri, 4 septembrie 2009, 15:28)

  emilian [anonim]

  stiti cum e chestia asta? ca intr-uu meci de forbal. se anunta 30 de minute de prelungiri dar daca arbitrul vede ca echipa pe care trebuie sa o ajute nu marcheaza, ia decizie sa mai prelugeasca, chiar si dupa terminarea prleungirlor, cu inca vreo 7 minute poate o sa dea si echipa sa gol.
  si, in plus, o sa aiba grija acest arbitru ca echipa pe care o sprijina sa castige...

  RUSINE Dna Iova si toti cei care luati decizii in gestionarea AMPOSDRU. daca va pasa de beneficiari asa cum spuneti in acel comunicat nu v-ati fi batut joc de ei. e nesimtire si coruptie pe fata, in vazul tuturor, va dati seama la ce s-a ajuns daca autoritatile isi permit astfel de lucruri...?! cred ca nici in tarile cu dictatori din Africa nu se mai intampla astfel de lucruri. Trebuie anuntate forurile europene si facuta o petitie sa plece dna Iova si cei care au mai fost la curent de prelungire de la minister.
 • 0 (0 voturi)    
  raspuns pt cei de la deloitte (Vineri, 4 septembrie 2009, 16:58)

  silviu [anonim]

  dle Kubinschi ma asteptam la mai mult de la d-voastra. d-voastra spuneti pana la urma ca este ok, pentru ca astfel se vor depune mai multe proiecte. daca intre luna mai 2009 (cand s-a deschis apelul de proiecte) si 31 august 2009 (data limita anuntata) nu s-au inregistrat destule aplicatii, este greu de crezut ca intr-o saptamana numarul aplicatiilor va fi atat de mare incat sa se acopere suma pusa in joc. mai ganditi-va inainte sa lansati argumente care pot convinge numai pe cei ce au 2 clase. sau poate si d-voastra aveti vreun interese?
 • 0 (0 voturi)    
  Fondurile Structurale = sursa viitoarelor noastre (Vineri, 4 septembrie 2009, 16:59)

  STEFAN DIACONU Fundatia EuroSynergica [anonim]

  Cand vor veni Corectiile Financiare, atunci vor cadea si multe capete. Din pacate, acestia se vor indulci cu conturile lor pline-pline din grecia.
  Pe de alta parte, in Romania va incepe o alta perioada de gratie, avand insa alte persoane responsabile de ce va urma.
  • 0 (0 voturi)    
   re (Luni, 7 septembrie 2009, 18:43)

   aaa [anonim] i-a raspuns lui STEFAN DIACONU Fundatia EuroSynergica

   si asa..asteptand corectiile de la uniune, poate e bine sa le facem si pe ale noastre. Sunt multi beneficiari in situatii similare care: fie nu au primit rspunsuri la intrebari, fie au avut proiecte respinse pe motive similare, etc.
   Un forum de discutii pe astfel de subiecte ar fi util, atat pentru beneficiari cat mai ales, pentru atutoritati care in felul asta, poate ma ies din palatul de clestar sa vada ce se intampla si in lumea reala.
   Cred ca principala probleme a acestei autoritati este comunicarea. De ce nu se publica lunar o situatie?: atatea proiecte s-au depus, atatia bani mai sunt, astea sunt cele mai fecvente intrebari si raspunsuri, astea sunt cele mai frecvente greseli, etc.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by