S-a imbunatatit situatia platilor pe hectar? Dupa o perioada agitata, marcata de controverse si nemultumiri, teme abordate constant de HotNews.ro in ultimii doi ani, Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura anunta ca in 2008 peste un million de fermieri au primit peste un milliard de euro si mai mult, APIA va plati, incepand cu data de 16 octombrie 2009, un avans de 70% din fondurile pe 2009. Mai exista probleme cu aceste subventii pe care agricultorii romani trebuie sa le primeasca?

Daniel Constantin, director general APIA, a raspuns online cititorilor HotNews.ro.

Temele discutate:

  • Campania 2009- APIA va plati, incepand cu data de 16 octombrie 2009, un avans de 70% din SAPS.
  • Campania 2008- In aceasta campanie, peste un million de fermieri au primit peste un milliard de euro. Despre scheme/masuri de sprijin pe suprafata, structura exploatatiilor agricole din Romania, dificultati si progrese inregistrate in cadrul campaniei.
  • Alte masuri de sprijin gestionate de APIA; masurile de piata si ajutoarele de stat destinate sectorului vegetal si zootehnic.
  • Functionarea APIA: necesar de personal, obligativitatea respectarii criteriilor de acreditare.
  • 13,9 milioane de euro din platile directe nu mai pot fi recuperati de la Bruxelles.  Comisia Europeana a anuntat pe 26 iunie ca nu mai ramburseaza 5,3 milioane de euro pentru platile facute cu intarziere, asadar vor fi suportate de la bugetul de stat. APIA  a mai primit, anterior, alte doua scrisori oficiale pe acelasi subiect, insumand 8,6 milioane de euro. 

biografie:

Daniel Constantin are o experiența de peste șase ani in ceea ce privește integrarea europeana, construcția instituționala a APIA, precum și accesarea fondurilor europene.

Astfel, incepand din 2003, in calitate de coordonator al Corpului Consilierilor de Integrare din Cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), a avut responsabilitați legate de negocierea pachetului financiar acordat Romaniei pentru capitolul Agricultura, dar si de Politica Agricola Comuna (PAC), cum ar fi reforma PAC, negocierile privind cadrul financiar 2007-2013 etc. Este de profesie inginer, fiind absolvent al Universitatii de stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti.

Emisiunea "Bucuresti punkt Bonn" se trasmite in fiecare vineri, de la ora 17:00, pe HotNews.ro si pe frecventele Deutsche Welle Romania.

  • Emisiunile de stiri ale Deutsche Welle Romania le puteti asculta aici.
  • Ştirile zilei la Deustche Welle Romania pot fi citite aici.