Bucuresti punkt Bonn, emisiune HotNews.ro-DW

Primesc agricultorii platile directe la hectar? Daniel Constantin, director general al Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura, a raspuns cititorilor HotNews.ro

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 23 septembrie 2009, 16:26 Economie | EuROfonduri


Daniel Constantin
Foto: APIA
S-a imbunatatit situatia platilor pe hectar? Dupa o perioada agitata, marcata de controverse si nemultumiri, teme abordate constant de HotNews.ro in ultimii doi ani, Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura anunta ca in 2008 peste un million de fermieri au primit peste un milliard de euro si mai mult, APIA va plati, incepand cu data de 16 octombrie 2009, un avans de 70% din fondurile pe 2009. Mai exista probleme cu aceste subventii pe care agricultorii romani trebuie sa le primeasca?

Daniel Constantin, director general APIA, a raspuns online cititorilor HotNews.ro.


Temele discutate:
 • Campania 2009- APIA va plati, incepand cu data de 16 octombrie 2009, un avans de 70% din SAPS.
 • Campania 2008- In aceasta campanie, peste un million de fermieri au primit peste un milliard de euro. Despre scheme/masuri de sprijin pe suprafata, structura exploatatiilor agricole din Romania, dificultati si progrese inregistrate in cadrul campaniei.
 • Alte masuri de sprijin gestionate de APIA; masurile de piata si ajutoarele de stat destinate sectorului vegetal si zootehnic.
 • Functionarea APIA: necesar de personal, obligativitatea respectarii criteriilor de acreditare.
 • 13,9 milioane de euro din platile directe nu mai pot fi recuperati de la Bruxelles.  Comisia Europeana a anuntat pe 26 iunie ca nu mai ramburseaza 5,3 milioane de euro pentru platile facute cu intarziere, asadar vor fi suportate de la bugetul de stat. APIA  a mai primit, anterior, alte doua scrisori oficiale pe acelasi subiect, insumand 8,6 milioane de euro. 
biografie:
Daniel Constantin are o experiența de peste șase ani in ceea ce privește integrarea europeana, construcția instituționala a APIA, precum și accesarea fondurilor europene.

Astfel, incepand din 2003, in calitate de coordonator al Corpului Consilierilor de Integrare din Cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), a avut responsabilitați legate de negocierea pachetului financiar acordat Romaniei pentru capitolul Agricultura, dar si de Politica Agricola Comuna (PAC), cum ar fi reforma PAC, negocierile privind cadrul financiar 2007-2013 etc. Este de profesie inginer, fiind absolvent al Universitatii de stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti.

Emisiunea "Bucuresti punkt Bonn" se trasmite in fiecare vineri, de la ora 17:00, pe HotNews.ro si pe frecventele Deutsche Welle Romania.
 • Emisiunile de stiri ale Deutsche Welle Romania le puteti asculta aici.
 • Ştirile zilei la Deustche Welle Romania pot fi citite aici.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 ioana

  Cati angajati are APIA in prezent? S-a rezolvat problema supraincarcarii angajatilor APIA? Mai fac ore suplimentare neplatite, cum se plangeau cu putin timp in urma? Primesc sporul de 75%?

  • Daniel Constantin

   Are in prezent circa 5400 angajati, din pacate problema supraincarcarii angajatilor nu s-a rezolvat, criza financiara si tot ce s-a intamplat in sectorul public ne afecteaza si pe noi, avem promisiunea ca de la inceputul anului vom relua discutia cu Min Finante si Min Muncii pentru suplimentarea de personal. Avem o propunere de HG pentru suplimentarea cu inca 1700 de posturi. Daca ar trece acest Hg la inceputul anului viitor am putea rezsolva si problema sesizata de CE si anume aceea ca media in UE este de un angajat la 250 de fermieri, si nu unul la 750 cat avem in momentul de fata. Orele suplimentare intr-adevar sunt neplatite, din acelasi motiv al constrangerilor bugetare,. ele se compenseaza in masura posibilului cu timp liber. Nu este cea mai buna solutie pentru noi pentru ca ara afecta foarte mult campania 2009. In ceea ce priveste sporul de 75% vreau sa precizez foarte clar ca nu este vorbe de un spor ci de o majorare salariala stipulata prin Legea 1/2004. Exista o discutie in momentul de fata prin care Min Finante/Guvernul spun ca o parte din personalul agentiilor care gestioneaza fonduri europene dar care nu sunt pe fluxul de absorbtie al acestora ar trebui sa nu mai beneficieze de acesta majorare salariala. La APIA tot personalul inclusiv cei care gestioneaza ajutoare de stat sprijina absorbtia fondurilor europene tocmai din motivul pe care il spuneam mai devreme si anume personal insuficient. Noi consideram ca pana la supliemntarea de personal toti angajatii ar trebui sa primeasca 75%. In prezent 5100 de oameni beneficiaza de aceasta majorare.

 • Întrebarea nr. 2 Diana M

  Cat a costat in total softul de gestionare a platilor la hectar? S-au mai incheiat alte contracte pentru soft? Si daca da, cu ce firma? Multumesc, Diana M.

  • Daniel Constantin

   Pentru softul care gestioneaza absorbtia fondurilor europene s-au incheiat mai multe contracte incepand din anul 2006. In luna decembrie 2008 a fost semnat un acord cadru pe 3 ani, care prevede incheierea de contracte subsecvente atunci cand este nevoie de acestea. De cand am preluat conducerea agentiei, de la 1 aprilie, am semnat un singur contract subsecvent in care pretul pentru dezvoltarea necesara este de 2 milioane euro. S-a semnat cu un consortiu format din SIVECO Romania si Teamnet. Contractul s-a semnat pentru gestionarea cererilor de plata pentru campania 2008. Personal cred ca o varianta mai buna, avand in vedere complexitatea sistemului ar fi fost ca in 2006 sa fie alocata o suma mai mare pentru primul contract si sa nu mai avem nevoie ulterior de alte contracte ci numai de servicii minore de gestionare a sistemului. De exemplu, in Marea Britanie, din cunostintele mele, valoarea primului contract - pentru gestionarea unui numar mai mic de cereri a fost in jur de 100 mil.euro. Valoarea totala in Romania a contractului semnat in 2006 a fost de 6 milioane euro.

 • Întrebarea nr. 3 Ioana Groza

  Ce subventii se vor da pentru cartof?

  • Daniel Constantin

   Cultura cartofului beneficiaza de sprijin direct pe suprafata pentru campania 2008 de 106 euro iar in 2009 sprijinul va fi de 116 euro/ha. Subventia de la bugetul national pentru cartoful destinat prelucrarii industriale este de 150 lei/t.

 • Întrebarea nr. 4 cicero

  1-In ce lege apia se spune ca directorii trebuie sa aiba masinile statului sub poarta casei, in plina campanie agricolelectorala? niciunde.
  2-de ce sunt alocati 500 l de motorina/luna pe fiecare masina apia in plina criza? se consuma maximum 200l pe luna iar altii merg cu autobuzele la control invocandu-se lipsa motorinei!?
  3-luati-le masinile si platiti-i doar pentru cele max doua ore cat stau la servici de cand i-ati pus manageri coordonatori
  4- controlati-i la afini si vedeti ce firme agricole au managerii coordonatori apoi cu declaratia de interese de pe site anuntati procuratura
  5- daca vreti, va ajutam noi sa scapati de puturosi, vesnic conectati frisoanele politicului si sa-i inlocuiti cu profesionisti
  6-daca nu gasiti intre noi cei din apia, intrebati fermierii care stiu deja sa separe bobul de neghina

  • Daniel Constantin

   Legat de consumul de motorina, acesta este de 600 l/luna si nu 500, cf Legii 1/2004. Printr-o decizie interna, APIA a hotarat ca acest consum pe masina va fi de 500 l/luna. Legat de mobilitatea masinilor, nu exclud posibilele excese, ce pot sa va spun este ca in momentul de fata numarul de masini pe care il avem este insuficient pentru executarea in bune conditii a controlului pe teren. pentru a monitoriza mai bine "plimbarile" directorilor suntem in curs de achizitionare a unui sistem de monitorizare prin GPS a fiecarei masini. Pot sa va spun multe lucruri depsre calitatea masinilor pe care le avem, dupa cum stiti avem un numar important de SUV-uri care din punctul meu de vedere nu sunt corespunzatoare controlului pe teren. Ganditi-va ca anual, inspectorii nostri trebuie sa viziteze intre 10 si 20.000 de fermieri, in zone care nu sunt accesibile de cele mai multe ori. Daca nu aveam aceasta problema legata de criza financiara, poate ca ne gandeam sa achizitionam masini care sa mearga, poate, numai pe teren accidentat.
   Speram ca sistemul sa fie implementat inainte de campania electorala, pentru a evita posibilele speculatii.

 • Întrebarea nr. 5 big_fufu

  Am personal in familie rude care au fost scoase de catre APIA drept datoare la stat, pt niste bani care in fapt nici nu s-au acordat. Motivul: nu li s-a gasit nici un teren prin metoda teledetectiei. Ceea ce e aberant, pt ca avem carte funciara pe terenul respectiv, si de cultivat a fost cultivat cu ce s-a declarat. Ca sa va faceti o idee mai clara, raspunsul oficial care ne tot vine de la APIA e ca nu au gasit in proportie de 100% si 164% terenurile. Nu are rost sa mai precizez ca e un raspuns confuz, plin de prostii si neclaritati. Cind am mers la biroul din Iasi, ni s-a explicat ca firma care a facut teledetectia e din Timisoara, si ca nu au pozele sa probeze ce afirma, si ca oricum, acele datorii cu care deja suntem trecuti in acte fata de stat (desi banii nu s-au dat!!) se vor anula oricum peste 3 ani!!??
  Mi s-a parut un raspuns abracadabrant, total neprofesionist, si chiar mincinos de-a dreptul.
  Mentionez ca in situatia noastra sunt majoritatea satenilor din comunele din judetul Iasi, care acum umbla innebuniti sa lamureasca aceste probleme.
  Mai adaug si faptul ca in primavara, s-au facut 2 recunoasteri succesive in teren, alaturi de personalul de la APIA. Nu s-au facut insa procese verbale, cum ni s-ar fi parut logic, si ni s-au dat doar asigurari verbale ca totul e ok.
  Va spun sincer ca toata istoria s-a lasat deja cu un gust amar, si cu contactarea preventiva a unui avocat, chiar daca sumele sunt relativ mici, pt ca ne asteptam la orice din partea autoritatilor. Daca stiam ca vom trece prin astfel de momente, nici nu ne-am mai fi inscris pe lista de subventii.

  • vin de bohotin

   Din cate stiu eu toate cererile aflate in teledetectie ar fi trebuit revizuite. Firma care a efectuat controlul a mai prins pe doi ani contractul cu agentia asta ca sa-si angajeze si specialisti. Revizuirea dosarului se face numai daca faceti contestatie.
   Scrie in ghidurile lor ca daca ai in neregula vreo doua hectare sa zicem, aceasta suprafata se calculeaza cat la suta reprezinta ea din cea determinata pentru plata. Daca este pana in 3% nu se sanctineaza.Intre 3-30%, din suprafata determinata pt plata se scade dublul suprafetei de doua ha luand ex de mai sus. Daca este intre 30-50%, nu vei lua nimic in anul respectiv. Daca cele doua ha reprezinta procentual peste 50% din ceea ce s-a determinat la plata, sanctiunea devine multianuala. Adica, timp de trei ani trebuie sa depui cererea neaparat, buna sau rea, astfel ca sistemul lor sa aiba de unde recupera ceva, chiat daca valorile recuperate sint cu minus. Dupa trei ani ti se anuleaza sanctiunea daca nu are sistemul lor ce recupera. Asa ca nu te speria. Ideea e sa asezi de la un an la altul cat mai bine suprafata in teren ca pe viitor sa nu mai ai probleme.

   • Daniel Constantin

    Intr-adevar, foarte multe cereri au fost nu revizuite, ci reinterpretate, din simplul motiv ca am incercat sa avem cat mai multe rezultate apropiate de realitate, astfel incat marea majoritate a fermierilor sa primeasca sprijinul la care sunt indreptatiti. Se vede ca ati studiat foarte bine ghidurile si nu este nevoie de un alt raspuns.

  • Daniel Constantin

   Daca ma intrebati in primavara care era cea mai dificila problema cu care ne confruntam, va spuneam ca aceasta este legata de functionarea sistemului informatic. Acum par a fi rezolvate acolo, sau sunt pe punctul de a se rezolva, in schimb am avut foarte multe probleme in campania 2008 legate de controlul prin teledetectie. Problemele importante pe care le-am intampinat sunt legate de faptul ca nu gasim terenul acolo unde a fost declarat de catre fermier. O alta problema a reprezentat-o lipsa fermierilor la clarificari - proces care urmeaza controlului prin teledetectie - cand acestia ar trebui sa prezinte documente suplimentare sau chiar sa insoteasca inpectorii la vizite rapide in teren. Intr-adevar au fost multe probleme in genul celor sesizate de dv. O mare parte din acestea le-am putut rezolva in urma intalnirilor cu fermierii dar mai sunt probleme care au ramas nerezolvate. Una peste alta, ca o concluzie, principalele probleme legate de teledetectie sunt legate in cea mai mare parte de lipsa informarii fermierilor si aici cred ca mai avem foarte multe lucruri de imbunatatit. Sa nu uitam si faptul ca peste 900.000 de cereri sunt formulate de fermieri care au intre 1 si 5 ha. Sa nu uitam ca o mare parte dintre acestia au varste destul de inaintate. De foarte multe ori fermierii nu-si identifica bine parcela intr-un bloc fizic. De foarte multe ori sunt implicati in procesul de asa-numita supradeclarare. De multe ori cultura este deteriorata din cauza unor factori externi ceea ce face ca aceasta cultura sa nu mai fie identificata in urma fotointerpretarii imaginilor satelitare. In acel moment fermierul este chemat la clarificari si incercam sa identificam cauzele. Datorita problemelor mentionate anterior, pot sa va spun ca in acest moment, pentru campania 2008, aproximativ 90% din fermieri au fost chemati la clarificari. Daca ne raportam la faptul ca au fost copntrolati 95.000 de fermieri, puteti sa deduceti efortul angajatilor.

  • Daniel Constantin

   In aceste conditii, e posibil ca si factorul uman sa greseasca, in unele cazuri.

 • Întrebarea nr. 6 alina frimu

  As vrea sa stiu daca sunt subventii pentru productia de samanta de lucerna si de grau? Multumesc!

  • Daniel Constantin

   Pentru samanta de lucerna nu se acorda sprijin, insa pentru lucerna cultivata si pentru grau sprijiul este acordat la fel, pe suprafata, si are aceleasi valori - 106 euro/ha in 2008, 116 euro/ha in 2009.

 • Întrebarea nr. 7 Vasile Grozav

  D-le director
  teledetectia dumneavoastra nu mi-a vazut 60 ha de floarea soarelui dar am predat deja la fabrica pe chitanta toata recolta. Cine a verificat firma aia de felul cum au facut pentru noi controalele si nu ne-au dat banii la timp?
  Oare cat vor fi subventiile pe 2009 la apia si unde le gasim pe calculator caci aia de la d-voastra nu stiu sa ne zica.

  • Daniel Constantin

   In mod normal, la intalnirea cu fermierul ar fi trebuit sa vi se ia in calcul toate documentele pe care dv. le prezentati pentru a justifica recolta. Poate ca la interpretarea imaginilor, nu s-a identificat suprafata pe care sustineti c-o aveti in blocul fizic pe care l-ati mentionat. daca ne transmiteti toate datele vom verifica raportul de control. Ne puteti contacta la adresa secretariat@apia.org.ro. Subventiile pe 2009, am mentionat anterior, nu pot fi inca considerate ca fiind fixe pentru ca se vor stabili printr-o hotarare de Guvern la inceputul lunii orctombrie dupa ce Banca Centrala Europeana stabileste cursul euro la inceputul lunii septembrie.

 • Întrebarea nr. 8 dserban

  Domnule director, cum comentati aparitia unui afis PDL pe o pagina web listata ca apartinand agentiei nationale de consultanta agricola, in cadrul unui editorial religios?

  Situl apartine OJCA Arad, conform paginii oficiale:
  http://consultantaagricola.ro/contacte.php?ojca=1#

  In aceste conditii, ce parere aveti despre aparitia acestui material?
  http://sp2.ro/c24482

  Va multumesc!

  • Daniel Constantin

   Personal, cred ca politica nu ar trebui sa interfereze cu o institutie tehnica si mai ales care gestioneza si fonduri europene. Am transmis chiar tutror celor 5.400 de angajati sa nu se implice in niciun fel in campania electorala, existand si la noi "tentative" in acest sens. Situatia aparte pe care o semnalati este la alta institutie si nu cred ca este de bun augur pentru imaginea acestei institutii.

 • Întrebarea nr. 9 mara

  Buna ziua,

  Anul acesta au fost o serie de probleme generate de o eroare de sistem, cred ca E90, vreau sa stiu daca a fost remediata aceasta problema de soft.
  Am o propunere pentru sporirea eficientei de comunicare cu fermierii si implicit sporirea vitezei de acordare a subventiilor. Concret, daca toate verificarile se fac la agentiile judeteene, de ce nu se pot face si platile de catre acestea? Altfel se comunica in momentul in care apar erori, ca cea de mai sus, personalul de acolo stie de noi si se pot rezolva in timp real. Asa APIA central comunica in teritoriu, de aici la centrele locale si pe urma ajunge informatia la fermier. Caz in care se pierde timp pretios. Din pacate in agricultura problema banilor este acuta, in conditiile decapitalizarii accentuate a acestei ramuri.
  In acest moment o cerere de plata este verificata in teritoriu de o serie de angajati de la birouri diferite, comunicata la centru unde se verifica din nou, se comunica in teritoriu, ulterior se valideaza, cand se verifica din nou si eventual se autorizeaza, dupa care trece contabilitate si ulterior la plata. Nu considerati ca se pierde foarte mult timp si este o birocratie excesiva?
  Pentru platile din 2009 se va acorda prioritate fermierilor/societatilor agricole care au de primit peste 15.000 EUR in conformitate cu art. 14, aliniat 2/Regulament 1782 sau se vor face platile in primul rand la fermierii cu suprafete de 1-10 Ha, asa cum s-a procedat anul acesta.
  Cu deosebita consideratie.

  • Daniel Constantin

   Faptul ca am platit pana la 30 iunie 2009, data limita permisa de Regulament - fara penalitati, aproximativ 94% din fondurile alocate Romaniei, se datoreaza si faptului ca sistemul a cunoscut o imbunatatire in ultimul timp. Acest lucru mi-a fost confrimat si de o mare parte din personalul din teritoriu dar nu putem spune deocamdata ca am ajuns cu softul la performantele pe care le dorim. Softul este intr-o continua dezvoltare, an de an incercam sa-i imbunatatim performantele si sa-l completam cu module noi in functie de masurile noi pe care le introducem. Ca exemplu, incepand din aceasta toamna-iarna, speram sa fie disponibila spre ginantare masura care vizeaza prima impadurire a terenurilor agricole. Aceasta este prinsa in PNDR dar si APIA va avea ca sarcina, fiind o masura de sprijin pe suprafata, efectuarea controalelor pe teren. Aceasta este o noua dezvoltare si necesita modificarea sistemului.
   Legat de platile cererilor la nivel judetean, aceasta nu se poate delega, facand parte din criteriile de acreditare ale agentiei, si anume respectarea mediului intern. Sistemul de plati, si personal, cred ca functioneaza mai bine la nivel central mai ales ca anul acesta am reusit sa-l simplificam, astfel daca anul trecut plateam 10.000 de fermieri intr-o zi cu 10.000 de ordine de plata, anul acesta platim 10.000 de fermieri cu doar 12 OP. Avem semnate conventii cu 12 banci care gestioneaza un numar relativ mare de cereri, astfel incat pentru fiecare banca transmitem un singur OP si anexam un fisier electronic securizat cu numarul de femieri care trebuie platiti. Aceasta ne-a ajutat ca numai in lua iunie sa platim peste 900.000 de fermieri cu aproximativ 410 mil euro.

  • Daniel Constantin

   Anul trecut colegii au avut multe probleme legate de faptul ca o parte din OP depuse la trezorerie in data de 30 iunie, datorita numarului foarte mare, nu au putut fi operate in aceeasi zi, banii s-au intors in conturile agentiei si Comisia le-a considerat ca fiind neplatite, astfel s-au constituit si o parte din penalitatile Romaniei.
   Legat de birocratia excesiva, nu facem altceva decat sa respectam regulamentele si procedurile pa baza carora agentia a primit acreditarea. Sigur ca, avand in vedere si intentia Comisiei de a simplifica PAC, suntem atenti ca de la an la an sa simplificam sistemul de gestionare a cererilor. Insa, repet, conditia est foarte clara - banii vin cu respectarea regulilor impuse. Pentru platile din 2009, acestea se vor face cu respectarea principiului de impartialitate, in sensul ca indiferent de dimensiunea fermelor, acestea trebuie paltite fara a se face discriminare si doar supa finalizarea controlului.

 • Întrebarea nr. 10 ana

  Buna ziua,

  Puteti sa faceti o comparatie intre Romania si alte tari europene - gen Bulgaria, Ungaria, Franta, Germania? Cum sta treaba la ei?
  Multumesc!

  • Daniel Constantin

   Ca si comparatie generala, fara sa ne referim numai la agricultura, trebuie sa subliniem ca Romania este beneficiara neta a fondurilor europene, contribuind anual cu 1,1% din PIB ceea ce inseamna 1,4 mld euro in 2009, putand atrage sume care pot fi de 3-4 ori mai mari. Prin comparatie, Franta, unul din principalii beneficiari ai PAC, fiind pana anul trecut beneficiar la fel ca si Romania, a devenit in 2008 contributor net cu 18 mld euro. Aplicat la agricultura, lucrurile sunt mult mai dificile la noi, datorita specificului fermelor. In primul rand, din cei 1,2 milioane fermieri care au aplicat pentru sprijin, doar 1% atrag peste 50% din fonduri. Asa cum am mai spus, peste 900.000 de fermieri au pana la 5 ha. Romania are cel mai mare numar de cereri dintre Statele Membre, Polonia avand numai 800.000. Legat de gestionarea acestor cereri, nu putem sa ne comparam din pacate decat cu Bulgaria, pe care putem spune ca am depasit-o. Legat de celelalte state membre mentionate, acestea au avantajul ca au aderat mult mai devreme si au avut timpul si resursele necesare sa se dezvolte. Cu toate acestea, trebuie mantionat ca in 2008 valoarea totala a penalitatilor aplicate de CE la nivelul UE depaseste 400 milioane euro. Zilele trecute, Polonia a primit o corectie financiara de 140 milioane euro. Incepand din 2009 incercam sa ne aliniem cu o noua facilitate si anume depunerea online a cererilor.

 • Întrebarea nr. 11 Antoniu

  Pentru a crea diferenta intre incasarile curente si platile curente(cash flow) producatorilor de lapte, UE a propus inceperea platilor pe suprafata la data de 16 oct 2009.
  Credeti ca Agentia de Plati e pregatita sa inceapa platile mai repede?
  Lipsa personalului si incarcarea fisei postului fiecarui functionar cu sarcini multiple, nesiguranta postului, neplata orelor suplimentare rezultate din munca in plus, reducerea salariilor, pot avea consecinte neplacute asupra mecanismului de absortie a fondurilor.
  Cum contracarati aceste deficiente si previziuni mai putin optimiste?
  Care va fi cuantumul ajutoarelor de minimis in acest an, a platilor pe suprafata si a celor nationale complementare?

  • Daniel Constantin

   Avand in vedere criza financiara, Comisia Europeana a aprobat in mod execeptional un regulament care permite efectuarea de plati in avans incepand cu data de 16 octombrie fata de 1 decmbrie, cum era in Regulamentul precedent. APIA era pentru prima oara pregatita sa inceapa platile la timp, la 1 decembrie. Aparand acest regulament, ne-am asumat tocmai pentru a sprijini fermierii, ca vom plati si noi acest avans. Avand in vedere ca trebuie sa finalizam toate tipurile de control: administrativ, pe teren si prin teledetectie, pentru a incepe paltile, efortul acesta este unul deosebit. Cred ca Agentia este pregatita sa faca fata acestor provocari. Asztfel, incepand din 16 octombrie vom plati 70% din contributia UE de 71 euro. Banii deja au fost alocati de catre Min Finante, fiind platiti de la bugetul de stat si ulterior vor fi recuperati de la Comisia Europeana.

 • Întrebarea nr. 12 nicu

  Am citit articolul si va intreb simplu, d-le director: 1.Exista probleme cu aceste subventii pe care agricultorii romani trebuie sa le primeasca Este adevarat, au fost controverse, ai sunt si poate vor continua si pe viitor.
  Oricum, asa cum scrie si in articol, aproape 14 milioane de euro din platile directe nu mai pot fi recuperati de la Bruxelles. Comisia Europeana a anuntat pe 26 iunie ca nu mai ramburseaza 5,3 milioane de euro pentru platile facute cu intarziere, asadar vor fi suportate de la bugetul de stat. Ce consecinte are aceasta decizie, mai ales acum, in anul crizei?

  2. Daca as avea acum o suma importanta de bani si as dori sa investesc in agricultura si sa ma fac fermier. Ce ma sfatuiti? Se merita? Care sunt avantajele/riscurile?
  Multumesc, bafta!

  • Daniel Constantin

   Cum spuneam, Romania plateste in avans fondurile destinate cererilor de plata pe suprafata, ulterior recuperand acesti bani. Penalitatile care au fost anuntate si care insumeaza peste 14 milioane, pentru campania 2007, nu au mai fost rambursate de catre CE. Penalitatile au fosr i mari, au fost reduse la aceasta suma si inca mai negociem su reprezentantii Comisiei Europene pentru a le mai reduce. Avem o intalnire la sfarsitul lunii noiembrie decisiva in acest sens. Speram sa le reducem cu inca 5 milioane euro.

 • Daniel Constantin

  APIA a reusit pentru prima data sa plateasca o mare parte din bani la timp, facand o infuzie in aeconomie de peste 1 mld euro in numai 4 luni. Este porima data cand in acelasi an fermierii primesc de 2 ori sprijinul pe suprafata, campania 2008 si 2009. Trebuie apreciate eforturile personalului care desi insuficient si-a facut treaba la timp. Poate ar trebui acordata o importanta mai mare si sectorului agricol si Agentiei de Plati.


7630 vizualizari

 • Angajatii APIA (Miercuri, 23 septembrie 2009, 17:39)

  ioana [anonim]

  Cati angajati are APIA in prezent? S-a rezolvat problema supraincarcarii angajatilor APIA? Mai fac ore suplimentare neplatite, cum se plangeau cu putin timp in urma? Primesc sporul de 75%?
  • raspuns (Joi, 24 septembrie 2009, 14:04)

   Daniel Constantin [hotnews.ro] i-a raspuns lui ioana

   Are in prezent circa 5400 angajati, din pacate problema supraincarcarii angajatilor nu s-a rezolvat, criza financiara si tot ce s-a intamplat in sectorul public ne afecteaza si pe noi, avem promisiunea ca de la inceputul anului vom relua discutia cu Min Finante si Min Muncii pentru suplimentarea de personal. Avem o propunere de HG pentru suplimentarea cu inca 1700 de posturi. Daca ar trece acest Hg la inceputul anului viitor am putea rezsolva si problema sesizata de CE si anume aceea ca media in UE este de un angajat la 250 de fermieri, si nu unul la 750 cat avem in momentul de fata. Orele suplimentare intr-adevar sunt neplatite, din acelasi motiv al constrangerilor bugetare,. ele se compenseaza in masura posibilului cu timp liber. Nu este cea mai buna solutie pentru noi pentru ca ara afecta foarte mult campania 2009. In ceea ce priveste sporul de 75% vreau sa precizez foarte clar ca nu este vorbe de un spor ci de o majorare salariala stipulata prin Legea 1/2004. Exista o discutie in momentul de fata prin care Min Finante/Guvernul spun ca o parte din personalul agentiilor care gestioneaza fonduri europene dar care nu sunt pe fluxul de absorbtie al acestora ar trebui sa nu mai beneficieze de acesta majorare salariala. La APIA tot personalul inclusiv cei care gestioneaza ajutoare de stat sprijina absorbtia fondurilor europene tocmai din motivul pe care il spuneam mai devreme si anume personal insuficient. Noi consideram ca pana la supliemntarea de personal toti angajatii ar trebui sa primeasca 75%. In prezent 5100 de oameni beneficiaza de aceasta majorare.
 • soft (Miercuri, 23 septembrie 2009, 17:42)

  Diana M [anonim]

  Cat a costat in total softul de gestionare a platilor la hectar? S-au mai incheiat alte contracte pentru soft? Si daca da, cu ce firma? Multumesc, Diana M.
  • Raspuns (Joi, 24 septembrie 2009, 14:12)

   Daniel Constantin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Diana M

   Pentru softul care gestioneaza absorbtia fondurilor europene s-au incheiat mai multe contracte incepand din anul 2006. In luna decembrie 2008 a fost semnat un acord cadru pe 3 ani, care prevede incheierea de contracte subsecvente atunci cand este nevoie de acestea. De cand am preluat conducerea agentiei, de la 1 aprilie, am semnat un singur contract subsecvent in care pretul pentru dezvoltarea necesara este de 2 milioane euro. S-a semnat cu un consortiu format din SIVECO Romania si Teamnet. Contractul s-a semnat pentru gestionarea cererilor de plata pentru campania 2008. Personal cred ca o varianta mai buna, avand in vedere complexitatea sistemului ar fi fost ca in 2006 sa fie alocata o suma mai mare pentru primul contract si sa nu mai avem nevoie ulterior de alte contracte ci numai de servicii minore de gestionare a sistemului. De exemplu, in Marea Britanie, din cunostintele mele, valoarea primului contract - pentru gestionarea unui numar mai mic de cereri a fost in jur de 100 mil.euro. Valoarea totala in Romania a contractului semnat in 2006 a fost de 6 milioane euro.
 • subventia la cartof (Miercuri, 23 septembrie 2009, 18:00)

  Ioana Groza [anonim]

  Ce subventii se vor da pentru cartof?
  • Raspuns (Joi, 24 septembrie 2009, 14:14)

   Daniel Constantin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioana Groza

   Cultura cartofului beneficiaza de sprijin direct pe suprafata pentru campania 2008 de 106 euro iar in 2009 sprijinul va fi de 116 euro/ha. Subventia de la bugetul national pentru cartoful destinat prelucrarii industriale este de 150 lei/t.
 • masini pentru campanie (Miercuri, 23 septembrie 2009, 18:58)

  cicero [anonim]

  1-In ce lege apia se spune ca directorii trebuie sa aiba masinile statului sub poarta casei, in plina campanie agricolelectorala? niciunde.
  2-de ce sunt alocati 500 l de motorina/luna pe fiecare masina apia in plina criza? se consuma maximum 200l pe luna iar altii merg cu autobuzele la control invocandu-se lipsa motorinei!?
  3-luati-le masinile si platiti-i doar pentru cele max doua ore cat stau la servici de cand i-ati pus manageri coordonatori
  4- controlati-i la afini si vedeti ce firme agricole au managerii coordonatori apoi cu declaratia de interese de pe site anuntati procuratura
  5- daca vreti, va ajutam noi sa scapati de puturosi, vesnic conectati frisoanele politicului si sa-i inlocuiti cu profesionisti
  6-daca nu gasiti intre noi cei din apia, intrebati fermierii care stiu deja sa separe bobul de neghina
  • Raspuns (Joi, 24 septembrie 2009, 14:20)

   Daniel Constantin [hotnews.ro] i-a raspuns lui cicero

   Legat de consumul de motorina, acesta este de 600 l/luna si nu 500, cf Legii 1/2004. Printr-o decizie interna, APIA a hotarat ca acest consum pe masina va fi de 500 l/luna. Legat de mobilitatea masinilor, nu exclud posibilele excese, ce pot sa va spun este ca in momentul de fata numarul de masini pe care il avem este insuficient pentru executarea in bune conditii a controlului pe teren. pentru a monitoriza mai bine "plimbarile" directorilor suntem in curs de achizitionare a unui sistem de monitorizare prin GPS a fiecarei masini. Pot sa va spun multe lucruri depsre calitatea masinilor pe care le avem, dupa cum stiti avem un numar important de SUV-uri care din punctul meu de vedere nu sunt corespunzatoare controlului pe teren. Ganditi-va ca anual, inspectorii nostri trebuie sa viziteze intre 10 si 20.000 de fermieri, in zone care nu sunt accesibile de cele mai multe ori. Daca nu aveam aceasta problema legata de criza financiara, poate ca ne gandeam sa achizitionam masini care sa mearga, poate, numai pe teren accidentat.
   Speram ca sistemul sa fie implementat inainte de campania electorala, pentru a evita posibilele speculatii.
 • Ce se intimpla cu teledetectia? (Miercuri, 23 septembrie 2009, 19:07)

  big_fufu [utilizator]

  Am personal in familie rude care au fost scoase de catre APIA drept datoare la stat, pt niste bani care in fapt nici nu s-au acordat. Motivul: nu li s-a gasit nici un teren prin metoda teledetectiei. Ceea ce e aberant, pt ca avem carte funciara pe terenul respectiv, si de cultivat a fost cultivat cu ce s-a declarat. Ca sa va faceti o idee mai clara, raspunsul oficial care ne tot vine de la APIA e ca nu au gasit in proportie de 100% si 164% terenurile. Nu are rost sa mai precizez ca e un raspuns confuz, plin de prostii si neclaritati. Cind am mers la biroul din Iasi, ni s-a explicat ca firma care a facut teledetectia e din Timisoara, si ca nu au pozele sa probeze ce afirma, si ca oricum, acele datorii cu care deja suntem trecuti in acte fata de stat (desi banii nu s-au dat!!) se vor anula oricum peste 3 ani!!??
  Mi s-a parut un raspuns abracadabrant, total neprofesionist, si chiar mincinos de-a dreptul.
  Mentionez ca in situatia noastra sunt majoritatea satenilor din comunele din judetul Iasi, care acum umbla innebuniti sa lamureasca aceste probleme.
  Mai adaug si faptul ca in primavara, s-au facut 2 recunoasteri succesive in teren, alaturi de personalul de la APIA. Nu s-au facut insa procese verbale, cum ni s-ar fi parut logic, si ni s-au dat doar asigurari verbale ca totul e ok.
  Va spun sincer ca toata istoria s-a lasat deja cu un gust amar, si cu contactarea preventiva a unui avocat, chiar daca sumele sunt relativ mici, pt ca ne asteptam la orice din partea autoritatilor. Daca stiam ca vom trece prin astfel de momente, nici nu ne-am mai fi inscris pe lista de subventii.
  • ce se intampla cu teledetectia (Miercuri, 23 septembrie 2009, 20:07)

   vin de bohotin [anonim] i-a raspuns lui big_fufu

   Din cate stiu eu toate cererile aflate in teledetectie ar fi trebuit revizuite. Firma care a efectuat controlul a mai prins pe doi ani contractul cu agentia asta ca sa-si angajeze si specialisti. Revizuirea dosarului se face numai daca faceti contestatie.
   Scrie in ghidurile lor ca daca ai in neregula vreo doua hectare sa zicem, aceasta suprafata se calculeaza cat la suta reprezinta ea din cea determinata pentru plata. Daca este pana in 3% nu se sanctineaza.Intre 3-30%, din suprafata determinata pt plata se scade dublul suprafetei de doua ha luand ex de mai sus. Daca este intre 30-50%, nu vei lua nimic in anul respectiv. Daca cele doua ha reprezinta procentual peste 50% din ceea ce s-a determinat la plata, sanctiunea devine multianuala. Adica, timp de trei ani trebuie sa depui cererea neaparat, buna sau rea, astfel ca sistemul lor sa aiba de unde recupera ceva, chiat daca valorile recuperate sint cu minus. Dupa trei ani ti se anuleaza sanctiunea daca nu are sistemul lor ce recupera. Asa ca nu te speria. Ideea e sa asezi de la un an la altul cat mai bine suprafata in teren ca pe viitor sa nu mai ai probleme.
   • Raspuns (Joi, 24 septembrie 2009, 14:36)

    Daniel Constantin [hotnews.ro] i-a raspuns lui vin de bohotin

    Intr-adevar, foarte multe cereri au fost nu revizuite, ci reinterpretate, din simplul motiv ca am incercat sa avem cat mai multe rezultate apropiate de realitate, astfel incat marea majoritate a fermierilor sa primeasca sprijinul la care sunt indreptatiti. Se vede ca ati studiat foarte bine ghidurile si nu este nevoie de un alt raspuns.
  • Raspuns (Joi, 24 septembrie 2009, 14:32)

   Daniel Constantin [hotnews.ro] i-a raspuns lui big_fufu

   Daca ma intrebati in primavara care era cea mai dificila problema cu care ne confruntam, va spuneam ca aceasta este legata de functionarea sistemului informatic. Acum par a fi rezolvate acolo, sau sunt pe punctul de a se rezolva, in schimb am avut foarte multe probleme in campania 2008 legate de controlul prin teledetectie. Problemele importante pe care le-am intampinat sunt legate de faptul ca nu gasim terenul acolo unde a fost declarat de catre fermier. O alta problema a reprezentat-o lipsa fermierilor la clarificari - proces care urmeaza controlului prin teledetectie - cand acestia ar trebui sa prezinte documente suplimentare sau chiar sa insoteasca inpectorii la vizite rapide in teren. Intr-adevar au fost multe probleme in genul celor sesizate de dv. O mare parte din acestea le-am putut rezolva in urma intalnirilor cu fermierii dar mai sunt probleme care au ramas nerezolvate. Una peste alta, ca o concluzie, principalele probleme legate de teledetectie sunt legate in cea mai mare parte de lipsa informarii fermierilor si aici cred ca mai avem foarte multe lucruri de imbunatatit. Sa nu uitam si faptul ca peste 900.000 de cereri sunt formulate de fermieri care au intre 1 si 5 ha. Sa nu uitam ca o mare parte dintre acestia au varste destul de inaintate. De foarte multe ori fermierii nu-si identifica bine parcela intr-un bloc fizic. De foarte multe ori sunt implicati in procesul de asa-numita supradeclarare. De multe ori cultura este deteriorata din cauza unor factori externi ceea ce face ca aceasta cultura sa nu mai fie identificata in urma fotointerpretarii imaginilor satelitare. In acel moment fermierul este chemat la clarificari si incercam sa identificam cauzele. Datorita problemelor mentionate anterior, pot sa va spun ca in acest moment, pentru campania 2008, aproximativ 90% din fermieri au fost chemati la clarificari. Daca ne raportam la faptul ca au fost copntrolati 95.000 de fermieri, puteti sa deduceti efortul angajatilor.
  • continuare (Joi, 24 septembrie 2009, 14:32)

   Daniel Constantin [hotnews.ro] i-a raspuns lui big_fufu

   In aceste conditii, e posibil ca si factorul uman sa greseasca, in unele cazuri.
 • samanta (Miercuri, 23 septembrie 2009, 19:32)

  alina frimu [anonim]

  As vrea sa stiu daca sunt subventii pentru productia de samanta de lucerna si de grau? Multumesc!
  • Raspuns (Joi, 24 septembrie 2009, 14:37)

   Daniel Constantin [hotnews.ro] i-a raspuns lui alina frimu

   Pentru samanta de lucerna nu se acorda sprijin, insa pentru lucerna cultivata si pentru grau sprijiul este acordat la fel, pe suprafata, si are aceleasi valori - 106 euro/ha in 2008, 116 euro/ha in 2009.
 • subventii (Miercuri, 23 septembrie 2009, 19:42)

  Vasile Grozav [anonim]

  D-le director
  teledetectia dumneavoastra nu mi-a vazut 60 ha de floarea soarelui dar am predat deja la fabrica pe chitanta toata recolta. Cine a verificat firma aia de felul cum au facut pentru noi controalele si nu ne-au dat banii la timp?
  Oare cat vor fi subventiile pe 2009 la apia si unde le gasim pe calculator caci aia de la d-voastra nu stiu sa ne zica.
  • Raspuns (Joi, 24 septembrie 2009, 14:42)

   Daniel Constantin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vasile Grozav

   In mod normal, la intalnirea cu fermierul ar fi trebuit sa vi se ia in calcul toate documentele pe care dv. le prezentati pentru a justifica recolta. Poate ca la interpretarea imaginilor, nu s-a identificat suprafata pe care sustineti c-o aveti in blocul fizic pe care l-ati mentionat. daca ne transmiteti toate datele vom verifica raportul de control. Ne puteti contacta la adresa secretariat@apia.org.ro. Subventiile pe 2009, am mentionat anterior, nu pot fi inca considerate ca fiind fixe pentru ca se vor stabili printr-o hotarare de Guvern la inceputul lunii orctombrie dupa ce Banca Centrala Europeana stabileste cursul euro la inceputul lunii septembrie.
 • sistemul informatic... electoral? (Miercuri, 23 septembrie 2009, 20:11)

  dserban [utilizator]

  Domnule director, cum comentati aparitia unui afis PDL pe o pagina web listata ca apartinand agentiei nationale de consultanta agricola, in cadrul unui editorial religios?

  Situl apartine OJCA Arad, conform paginii oficiale:
  http://consultantaagricola.ro/contacte.php?ojca=1#

  In aceste conditii, ce parere aveti despre aparitia acestui material?
  http://sp2.ro/c24482

  Va multumesc!
  • Raspuns (Joi, 24 septembrie 2009, 14:45)

   Daniel Constantin [hotnews.ro] i-a raspuns lui dserban

   Personal, cred ca politica nu ar trebui sa interfereze cu o institutie tehnica si mai ales care gestioneza si fonduri europene. Am transmis chiar tutror celor 5.400 de angajati sa nu se implice in niciun fel in campania electorala, existand si la noi "tentative" in acest sens. Situatia aparte pe care o semnalati este la alta institutie si nu cred ca este de bun augur pentru imaginea acestei institutii.
 • erori de sistem (Miercuri, 23 septembrie 2009, 20:39)

  mara [anonim]

  Buna ziua,

  Anul acesta au fost o serie de probleme generate de o eroare de sistem, cred ca E90, vreau sa stiu daca a fost remediata aceasta problema de soft.
  Am o propunere pentru sporirea eficientei de comunicare cu fermierii si implicit sporirea vitezei de acordare a subventiilor. Concret, daca toate verificarile se fac la agentiile judeteene, de ce nu se pot face si platile de catre acestea? Altfel se comunica in momentul in care apar erori, ca cea de mai sus, personalul de acolo stie de noi si se pot rezolva in timp real. Asa APIA central comunica in teritoriu, de aici la centrele locale si pe urma ajunge informatia la fermier. Caz in care se pierde timp pretios. Din pacate in agricultura problema banilor este acuta, in conditiile decapitalizarii accentuate a acestei ramuri.
  In acest moment o cerere de plata este verificata in teritoriu de o serie de angajati de la birouri diferite, comunicata la centru unde se verifica din nou, se comunica in teritoriu, ulterior se valideaza, cand se verifica din nou si eventual se autorizeaza, dupa care trece contabilitate si ulterior la plata. Nu considerati ca se pierde foarte mult timp si este o birocratie excesiva?
  Pentru platile din 2009 se va acorda prioritate fermierilor/societatilor agricole care au de primit peste 15.000 EUR in conformitate cu art. 14, aliniat 2/Regulament 1782 sau se vor face platile in primul rand la fermierii cu suprafete de 1-10 Ha, asa cum s-a procedat anul acesta.
  Cu deosebita consideratie.
  • Raspuns (Joi, 24 septembrie 2009, 14:55)

   Daniel Constantin [hotnews.ro] i-a raspuns lui mara

   Faptul ca am platit pana la 30 iunie 2009, data limita permisa de Regulament - fara penalitati, aproximativ 94% din fondurile alocate Romaniei, se datoreaza si faptului ca sistemul a cunoscut o imbunatatire in ultimul timp. Acest lucru mi-a fost confrimat si de o mare parte din personalul din teritoriu dar nu putem spune deocamdata ca am ajuns cu softul la performantele pe care le dorim. Softul este intr-o continua dezvoltare, an de an incercam sa-i imbunatatim performantele si sa-l completam cu module noi in functie de masurile noi pe care le introducem. Ca exemplu, incepand din aceasta toamna-iarna, speram sa fie disponibila spre ginantare masura care vizeaza prima impadurire a terenurilor agricole. Aceasta este prinsa in PNDR dar si APIA va avea ca sarcina, fiind o masura de sprijin pe suprafata, efectuarea controalelor pe teren. Aceasta este o noua dezvoltare si necesita modificarea sistemului.
   Legat de platile cererilor la nivel judetean, aceasta nu se poate delega, facand parte din criteriile de acreditare ale agentiei, si anume respectarea mediului intern. Sistemul de plati, si personal, cred ca functioneaza mai bine la nivel central mai ales ca anul acesta am reusit sa-l simplificam, astfel daca anul trecut plateam 10.000 de fermieri intr-o zi cu 10.000 de ordine de plata, anul acesta platim 10.000 de fermieri cu doar 12 OP. Avem semnate conventii cu 12 banci care gestioneaza un numar relativ mare de cereri, astfel incat pentru fiecare banca transmitem un singur OP si anexam un fisier electronic securizat cu numarul de femieri care trebuie platiti. Aceasta ne-a ajutat ca numai in lua iunie sa platim peste 900.000 de fermieri cu aproximativ 410 mil euro.
  • continuare (Joi, 24 septembrie 2009, 14:58)

   Daniel Constantin [hotnews.ro] i-a raspuns lui mara

   Anul trecut colegii au avut multe probleme legate de faptul ca o parte din OP depuse la trezorerie in data de 30 iunie, datorita numarului foarte mare, nu au putut fi operate in aceeasi zi, banii s-au intors in conturile agentiei si Comisia le-a considerat ca fiind neplatite, astfel s-au constituit si o parte din penalitatile Romaniei.
   Legat de birocratia excesiva, nu facem altceva decat sa respectam regulamentele si procedurile pa baza carora agentia a primit acreditarea. Sigur ca, avand in vedere si intentia Comisiei de a simplifica PAC, suntem atenti ca de la an la an sa simplificam sistemul de gestionare a cererilor. Insa, repet, conditia est foarte clara - banii vin cu respectarea regulilor impuse. Pentru platile din 2009, acestea se vor face cu respectarea principiului de impartialitate, in sensul ca indiferent de dimensiunea fermelor, acestea trebuie paltite fara a se face discriminare si doar supa finalizarea controlului.
 • ? (Miercuri, 23 septembrie 2009, 20:52)

  ana [anonim]

  Buna ziua,

  Puteti sa faceti o comparatie intre Romania si alte tari europene - gen Bulgaria, Ungaria, Franta, Germania? Cum sta treaba la ei?
  Multumesc!
  • Raspuns (Joi, 24 septembrie 2009, 15:07)

   Daniel Constantin [hotnews.ro] i-a raspuns lui ana

   Ca si comparatie generala, fara sa ne referim numai la agricultura, trebuie sa subliniem ca Romania este beneficiara neta a fondurilor europene, contribuind anual cu 1,1% din PIB ceea ce inseamna 1,4 mld euro in 2009, putand atrage sume care pot fi de 3-4 ori mai mari. Prin comparatie, Franta, unul din principalii beneficiari ai PAC, fiind pana anul trecut beneficiar la fel ca si Romania, a devenit in 2008 contributor net cu 18 mld euro. Aplicat la agricultura, lucrurile sunt mult mai dificile la noi, datorita specificului fermelor. In primul rand, din cei 1,2 milioane fermieri care au aplicat pentru sprijin, doar 1% atrag peste 50% din fonduri. Asa cum am mai spus, peste 900.000 de fermieri au pana la 5 ha. Romania are cel mai mare numar de cereri dintre Statele Membre, Polonia avand numai 800.000. Legat de gestionarea acestor cereri, nu putem sa ne comparam din pacate decat cu Bulgaria, pe care putem spune ca am depasit-o. Legat de celelalte state membre mentionate, acestea au avantajul ca au aderat mult mai devreme si au avut timpul si resursele necesare sa se dezvolte. Cu toate acestea, trebuie mantionat ca in 2008 valoarea totala a penalitatilor aplicate de CE la nivelul UE depaseste 400 milioane euro. Zilele trecute, Polonia a primit o corectie financiara de 140 milioane euro. Incepand din 2009 incercam sa ne aliniem cu o noua facilitate si anume depunerea online a cererilor.
 • 16 oct 2009 (Miercuri, 23 septembrie 2009, 20:54)

  Antoniu [anonim]

  Pentru a crea diferenta intre incasarile curente si platile curente(cash flow) producatorilor de lapte, UE a propus inceperea platilor pe suprafata la data de 16 oct 2009.
  Credeti ca Agentia de Plati e pregatita sa inceapa platile mai repede?
  Lipsa personalului si incarcarea fisei postului fiecarui functionar cu sarcini multiple, nesiguranta postului, neplata orelor suplimentare rezultate din munca in plus, reducerea salariilor, pot avea consecinte neplacute asupra mecanismului de absortie a fondurilor.
  Cum contracarati aceste deficiente si previziuni mai putin optimiste?
  Care va fi cuantumul ajutoarelor de minimis in acest an, a platilor pe suprafata si a celor nationale complementare?
  • Raspuns (Joi, 24 septembrie 2009, 15:11)

   Daniel Constantin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Antoniu

   Avand in vedere criza financiara, Comisia Europeana a aprobat in mod execeptional un regulament care permite efectuarea de plati in avans incepand cu data de 16 octombrie fata de 1 decmbrie, cum era in Regulamentul precedent. APIA era pentru prima oara pregatita sa inceapa platile la timp, la 1 decembrie. Aparand acest regulament, ne-am asumat tocmai pentru a sprijini fermierii, ca vom plati si noi acest avans. Avand in vedere ca trebuie sa finalizam toate tipurile de control: administrativ, pe teren si prin teledetectie, pentru a incepe paltile, efortul acesta este unul deosebit. Cred ca Agentia este pregatita sa faca fata acestor provocari. Asztfel, incepand din 16 octombrie vom plati 70% din contributia UE de 71 euro. Banii deja au fost alocati de catre Min Finante, fiind platiti de la bugetul de stat si ulterior vor fi recuperati de la Comisia Europeana.
 • chiar asa (Miercuri, 23 septembrie 2009, 20:58)

  nicu [anonim]

  Am citit articolul si va intreb simplu, d-le director: 1.Exista probleme cu aceste subventii pe care agricultorii romani trebuie sa le primeasca Este adevarat, au fost controverse, ai sunt si poate vor continua si pe viitor.
  Oricum, asa cum scrie si in articol, aproape 14 milioane de euro din platile directe nu mai pot fi recuperati de la Bruxelles. Comisia Europeana a anuntat pe 26 iunie ca nu mai ramburseaza 5,3 milioane de euro pentru platile facute cu intarziere, asadar vor fi suportate de la bugetul de stat. Ce consecinte are aceasta decizie, mai ales acum, in anul crizei?

  2. Daca as avea acum o suma importanta de bani si as dori sa investesc in agricultura si sa ma fac fermier. Ce ma sfatuiti? Se merita? Care sunt avantajele/riscurile?
  Multumesc, bafta!
  • Raspuns (Joi, 24 septembrie 2009, 15:14)

   Daniel Constantin [hotnews.ro] i-a raspuns lui nicu

   Cum spuneam, Romania plateste in avans fondurile destinate cererilor de plata pe suprafata, ulterior recuperand acesti bani. Penalitatile care au fost anuntate si care insumeaza peste 14 milioane, pentru campania 2007, nu au mai fost rambursate de catre CE. Penalitatile au fosr i mari, au fost reduse la aceasta suma si inca mai negociem su reprezentantii Comisiei Europene pentru a le mai reduce. Avem o intalnire la sfarsitul lunii noiembrie decisiva in acest sens. Speram sa le reducem cu inca 5 milioane euro.
 • Functionarea APIA (Miercuri, 23 septembrie 2009, 21:38)

  Consilier ... [anonim]

  Va rog sa motivati faptul pentru care APIA, la nivelul centrelor judetene, si al celor locale, nu are un birou pentru relatiile cu publicul, deoarece la nivelul anului agricol 2009-2010, in evidenta APIA pentru SAPS, se gasesc 1.121.712 fermieri, de asemenea in sector zootehnic sunt evidentiati 35.000 de detinatori de ovine, 235.000 de proprietari de taurine, sa nu mai luam in calcul celelalte forme de sprijin...
  Toti acestia, se adreseaza in mod direct angajatilor din diferite servicii, angajati care in momentele de varf ale depunerilor de dosare sunt solicitati peste limita posibila a fi acceptata de o fiinta umana.
  Ulterior fermierii intorcandu-se pentru clarificari, acestea se desfasoara in interiorul birourilor in care functionarii isi desfasoara activitatea, intre dosarele care trebuie gestionate cu mare atentie, lucrand in aplicatii la calculator, unde de asemenea e nevoie de atentie !
  Unii fermieri devin turbulenti, altii stau ore intregi pentru ca nu inteleg cum "vaca lui nu e in calculator daca o are acasa, si medicul i-a zis ca o are!"
  Cum se poate crea un climat linistit daca dupa astea mai vine directorul si striga la tine ca esti incompetent si nu faci nimic toata ziua ?
  Sustinem ca suntem o institutie europeana !
  In oricare institutie publica mergi, exista un ghiseu unde te adresezi pentru diferite probleme, LA NOI NU !
  Bine ca exista HARTUIALA MORALA ! Dar nu exista legi pentru pedepsirea celor care o fac.
 • masuri de piata (Miercuri, 23 septembrie 2009, 22:02)

  marian [anonim]

  Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura(nu, 'in Agricultura') face nu numai plati dar si intervine pe piata. Care sunt masurile de piata luate de catre APIA atata timp cat preturile la diverse produse agricole sunt extrem de volatile, descurajand producatorii agricoli?
 • Eterna SIVECO.. si birocratie! (Miercuri, 23 septembrie 2009, 23:23)

  Nedero [anonim]

  D-le Director intrebarile mele sunt urmatoarele:
  1-Cum se explica ca toate programele elaboarte de minunata firma SIVECO nu merg cand este nevoie de ele?
  2-Care este scopul birocratiei in solutionarea problemelor? Stiti si Dvs. ca pana un dosar sa ajunga in stadiul final (arhivare) va cuprinde o gramada de acte! De ce nu se poate elabora o metodologie in sensul ca aceste documente sa fie vizibile in sistem fara a le mai adauga la dosar? Ar economisi in asa fel si bani si timp.
  3-Nu ar strica un pic de transparenta in privinta platilor! La judete/centre nu se stie la ce data se fac livrarile catre beneficiari. Intra fermierul in institutii si angajatii nu stiu sa dea un raspuns ex. la data 25.08.2009 v-au fost livrate bani pentru SAPS etc..
 • APIA (Joi, 24 septembrie 2009, 0:20)

  Alisandru Mantala [anonim]

  Ce ne puteti spune despre softul implementat la APIA? Ce firma il face? Se aude prin presa ca serverele au un downtime foarte mare. Exista timpi morti? Sunt probleme cu baza de date?
 • Subventiile nu sunt cunoscute de agricultori (Joi, 24 septembrie 2009, 0:36)

  Valentin Costin [anonim]

  Buna ziua,
  mi s-a varsat bani pe cont reprezentand subventii pentru anumite culturi. La APIA mi s-a spus ca urmeaza sa primesc o scrisoare lamuritoare: ce suma pentru care cultura. Cum nu am primit o asemenea scrisoare nu am certitudinea ca plata subventiilor a fost corecta. Ce sa intreprind pentru aflarea adevarului? Mutumesc,cu bine!
 • Subv pe cap de animal/bovine cand se plateste (Joi, 24 septembrie 2009, 8:04)

  Dan [anonim]

  Subv pe cap de animal/bovine cand se plateste
  • Subv pe cap de animal/bovine cand se plateste (Joi, 24 septembrie 2009, 11:44)

   Consilier [anonim] i-a raspuns lui Dan

   se va comunica pe siteul APIA cand vor incepe platile?
 • subventii apicultura (Joi, 24 septembrie 2009, 8:30)

  nicolita truica [anonim]

  As dori sa cunosc exact ce fel de subventii sunt acordate in domeniul apiculturii.Ce acte normative reglementeaza acordarea de subventii in domeniul apiculturii?
 • APIA ILEANDA (Joi, 24 septembrie 2009, 8:52)

  Andreiut [anonim]

  Domnule Director,

  Puteti sa faceti curatenie la APIA Ileanda (Salaj)? Tatal meu este plimbat cu lunile de la un bioru la altul pentru ca dosarul lui este la o doamna a carei singura calitate pare ca sta in a fi sotia unei notabilitati locale. Nu si-a miscat fundul sa vina pe teren si dupa multe insistente si vorbe urite au trimis pe altul (probabil doamna e prea importanta sa vina pe teren). De ce mai tineti angajati daca nu-si fac treaba sau sunt prea importanti sa faca munca de teren? Va rog sa faceti ceva - nu se mai poate trai cu nepotismul asta si sunteti primul responsabil daca va faceti ca nu vedeti!
 • Telemeaua traditionala (Joi, 24 septembrie 2009, 9:45)

  Groparu [anonim]

  Buna ziua.
  Romanii fac telemea traditionala de oaie de pe vremea dacilor, si de vreo 2.000 de ani nu s-a auzit sau citit in media despre cazuri de imbolnavire. Si atunci de ce doreste APIA sa oblige ciobanii de la stana sa sterilizeze apa pura de munte folosita la prepararea branzei, sa foloseasca cuve de inox in locul putinilor de lemn, sa ambaleze la stana produsul in vid, sa fie conectati la curent electric in creierii muntilor etc etc? Din moment ce statul roman nu a fost in stare sa faca din telemeaua de Sibiu, de exemplu, un produs traditional cu mod de preparare protejat in UE, de ce APIA la ora actuala duce o munca sustinuta de distrugere a micilor producatori de branzeturi? Nu mai este permisa transhumanta, controalele se soldeaza cu amenzi de multe ori doar pentru a hrani un buget de stat vesnic flamand, iar in alte tari, gen Spania sau Franta, de exemplu, conditiile de desfacere a branzei in pietele publice ar deranja orice stomac finut de european, sfidand uneori chiar si cele mai elementare norme de igiena. Citez din Beigbeder: inainte de UE, in Franta existau 365 de gusturi de branza. Dupa introducerea normelor UE, si dupa ce producatorii au fost fortati sa pasteurizeze laptele inainte de a-l transforma in branza, mai exista maxim 5-6...
  Cum comentati?
 • Subventiile pentru bovine (Joi, 24 septembrie 2009, 9:57)

  anonim [anonim]

  Cum se verifica realitatea declaratiilor?Unde se pot face sesizari privind abuzurile din declaratii ?Exemplu:in judetul Bihor, intr-o comuna ( S ) spre Beius, o persoana a declarat 6 capete si in fapt a avut si are 2 capete( plus eventual vitei 2 care-i sacrifica in scurt timp). Ce sanctiuni merita medicul veterinar care tolereaza falsuri in declaratii, fiindca cererea s-a postat pe internet la APIA Bihor si deci o putea vedea ?. De ce APIA nu are la"Contact" prevazut posibilitatea primirii unor sesizari din partea unor anonimi (care ar duce la multe economii din subventiile acordate necuvenit, in caz contrar oamenii nefiind dispusi la eventuale sicane din partea celor aflati in culpa) ?
 • a (Joi, 24 septembrie 2009, 9:58)

  Daniel F [anonim]

  Cum se va rezolva lipsa angajatiilor din agentii. Se stie fosrte bine ca se lucreaza mult peste program peste tot. Mai mult decat atat directorii zonali au depus cereri pentru aprobare de posturi noi.

  Multumesc.
  • apia (Joi, 24 septembrie 2009, 11:23)

   Cristina [anonim] i-a raspuns lui Daniel F

   Buna ziua d-le director. Cand credeti ca se vor debloca posturile la Apia? Am terminat facultatea de Agronomie de 2 ani si imi doresc foarte mult sa lucrez in domeniu..dar nu am reusit pana acuma. Se spune ca este nevoie de personal si angajatii stau peste program...alteori si in week-end....In situatia asta nu inteleg de ce nu faceti angajari, din moment ce suntem atatia absolventi care ne dorim sa lucram in domeniul acesta. Va multumesc.
 • nelamurire (Joi, 24 septembrie 2009, 10:03)

  Dan [anonim]

  Bune ziua,
  Craciun Ion si Craciun Dumitru mostenitori ai defunctului Craciun Mihai din Panciu jud. Vrancea cart Satu Nou. S-a facut divizarea prin notariat fiecare mostenitor avand sub un hectar. Craciun Ion folosind titlul de proprietate nu divizarea prin notariat fara acceptul lui Craciun Dumitru ia in fiecare an subventie pentru suprafata totala. M-am prezentat la APIA Panciu i-am informat si mi-au raspuns ca nu e treaba lor. Daca vreau sa-l dau in judecata. Nu ma intereseaza asta dar mi se pare ilogic ca reprezentatii statului care sunt informati practic despre un furt sa nu aiba nici o atitudine. Ei impart bani tuturor celor care cer fara a verifica si fara a reactiona cand sunt informati despre o ilegalitate?
  Multumesc
 • o rugaminte (Joi, 24 septembrie 2009, 10:04)

  ada [anonim]

  in ctivitatea DVS de director general APIA incercati sa va si pretuiti oamenii.99 la suta sunt constiinciosi, f muncitori si fac eforturi psihice si fizice care le afecteaza mult sanatatea.macar sa aveti in vedere plata unor salarii pe masura valorii muncii lor.orice s-ar spune ceeace ce fac ei - din punct de vedere al complexitatii si raspunderii -nu se compara cu munca multor altor functionari publici din romania si din afara nu se vede.
  au pierdut weeKEnd-uri,sarbatori, au probleme cu ochii si sunt cu nervi la pamant., poate se rezolva si plata restantelor pentru ei- orele suplimentare din lunile martie-iunie si prima de vacanta.cei de APIA CENTRALA si-au luat primele dar pentru cei din teritoriu cand s-a terminat campania de depunere cereri si ei au putut lua concediu s-au terminat banii........... nu e nici moral si nici corect sa favorizati asemenea practici
  va multumeste o sotie de angajat APIA
 • Ore suplimentare (Joi, 24 septembrie 2009, 10:14)

  Mereu [anonim]

  Domnule director ,

  Cum se va proceda cu zecile de ore suplimentare efectuate de catre angajatii APIA in perioada martie -iulie 2009 neplatite si pentru care nu se acorda nici zile libere ?
 • Cateva intrebari tehnice (Joi, 24 septembrie 2009, 10:58)

  laur [anonim]

  Va rog sa raspundeti la cateva intrebari tehnice:
  1. Exista o legatura intre baza de date cu ID animalelor si aplicatia APIA in baza careia se acorda subventia. Care este rolul medicului veterinar in acordarea subventiei?
  2. Aveti un sistem de control prin care sa monitorizati calitatea muncii angajatilor (logarile in sistem, numarul de dosare rezolvate, proceduri publice de contestatie si durata de solutionare)? Exista informatii din sistem ca maxim 60% din personal este operational restul fiind pur decorativ cu relatii politice!
  3. Sistemul de teledetectie furnizeaza informatii 3D si cum se calculeaza suprafata reala si nu proiectia?
  4. Aplicatia IT a fost auditata de o firma spcializata din UE si care a fost aceasta?

  Va multumesc!
 • Intrebari (Joi, 24 septembrie 2009, 11:59)

  gogu [anonim]

  Care este gradul de integrare in sistemul IACS a controalelor administrative si incrucisate, a controalelor pe teren (clasice si teledetectie), a autorizarii platii si platii?
  In sistemul integrat se poate vedea la momentul platii cererii unui fermier pentru ce parcele s-a platit si din ce cauze sunt penalizari?
  Exista deosebiri tehnice intre controalele administrative facute de APIA pentru a stabili pozitia unei parcele agricole in BF(nu apartenenta ei la BF) si controalele administrative facute de firma contractoare pentru a stabili pozitia unei parcele agricole in BF?
  Sistemul IACS sesizeaza operatorului APIA greselile de introducere a datelor din cererea fermierului?
  La acest moment sistemul IACS face munca mai usoara angajatilor APIA?
  Autorizarea platii se face in sistemul IACS sau se face manual in teritoriu, introducandu-se ulterior in sistemul informatic rezultatele cu suprafetele determinate pentru a calcula plata?
 • intarzieri plati sprijin (Joi, 24 septembrie 2009, 12:18)

  Laur006 [utilizator]

  Buna ziua. Desi am facut o singura cerere pt SAPS si alte 2 pachete de agromediu, in anul 2008, am fost anuntat, in scris, abia in iulie 2009 ca platile s-au facut. Cand am verificat contul bancar, am constatat ca doar sprijinul SAPS a fost transferat in cont, celelalte sume, indicate in documentul primit de la APIA, nefiind platite nici pana acum. Intr-o era a vitezei de circulatie a informatiei nu pot accepta ca astfel de intarzieri sunt normale. Din contra, sunt convins ca intarzieri de luni intregi, nu au decat sa avantajeze statul roman, care ia bani frumosi din dobanzi, timp in care cursul valutar produce pierderi fermierului (care ia banii in lei, la cursul de anul trecut).
  Aveti vreun argument sa ma convingeti ca gresesc?
 • Termene plati (Joi, 24 septembrie 2009, 12:27)

  cristian [anonim]

  Inteleg ca APIA va incepe platile pentru 2009 pe 16 octombrie 2009 (un avans de 70% din SAPS).
  1. Cand se va finaliza plata celor 70%?
  2. Cand va incepe plata restului de 30% din SAPS? Cand trebuie finalizata plata celei de-a doua transa?
 • angajari (Joi, 24 septembrie 2009, 12:57)

  gabriela [anonim]

  Buna ziua. Ce se intampla domnule director cu lipsa de personal din APIA? cand se vor face acele angajari promise de atata timp?
 • Masura 141 (Joi, 24 septembrie 2009, 13:22)

  Verdeata Alexandru [anonim]

  Ce se intampla cu Masura 141? Am primit notificarea pe data de 10 august si in 30 de zile lucratoare trebuia semnat contractul dar cei de la OJPDRP - Vrancea spun ca nu s-a intors documentatia de la Constanta(zona de Sud Est) si sa nu am griji pentru ca odata ce Rapoartele de selectie au fost aprobate se va face finantarea. Cum ramane cu depasirea termenului de 30 de zile lucratoare?
  Cand vor intra banii in cont?
 • Sera de trandafiri (Joi, 24 septembrie 2009, 13:23)

  Nicu [anonim]

  Buna ziua!
  Impreuna cu un asociat am construit o sera in care avem o cultura de trandafir. Suprafata sera aprox a1860 mp. Cu sistem de incalzire, cu sistem de fertiirigare prin picurare, camera frigorifica , etc. mentionez ca functionam de doi ani. Se pot primii ceva subventii ptr o astfel de cultura?
  Multumesc anticipat!
  Nicu C.
  • sere... (Joi, 24 septembrie 2009, 14:34)

   irina [anonim] i-a raspuns lui Nicu

   Hotararea 693 / 2009 - si vei vedea conditiile
 • curiozitate... (Joi, 24 septembrie 2009, 14:27)

  irina [anonim]

  Se aplica principiul competitiei profesionale in cadrul agentiei? Ma refer la acele criterii reale si concludente care sa puna in valoare profesionalismul si competenta oamenilor din sistem... Inca nu s-a inlaturat fenomenul de nepotism si favoritism care este intensificat la nivelul judetelor mici. Chiar nu se gaseste nici o formula pentru a-l indeparta? Chiar nu poate exista o institutie curata, eficienta si depolitizata? De ce mergem pe sistemul de tip cariera si nu pe cel de tip angajare? Cunoasteti situatia reala din fiecare centru judetean sau va parvin doar jumatati de informatii?
 • decalaj plati (Joi, 24 septembrie 2009, 14:37)

  iulian tudorache [anonim]

  de ce de la data de 9 sept. 2009 cand s-au livrat banii de catre apia buc , catre centrele regionale noi la constanta i-am primit de abia pe data de 21 ? in conditiile in care se stiau beneficiarii cu tot cu sume deoarece se centralizase inainte ?
  da la data depunerii cererii de finantare pentru masura 141 cat dureaza oana vom primi banii ?
  cand se vor face platile pe exploatatie ?
  va multumesc
 • personal (Joi, 24 septembrie 2009, 14:38)

  nico [anonim]

  Domnule Director daca APIA - de la nivelul judetelor are nevoie de personal de ce nu transferat personal de la Directiile Agricole?
 • ortofoto noi (Joi, 24 septembrie 2009, 14:44)

  anonim [anonim]

  cand se vor realiza ortofotoplanuri noi(2008-2009).
  cele de acuma sunt din 2004-2005 si sunt total depasite, ma refer la configuratia parcelelor , a terenului.
  va multumesc.
  • Raspuns (Joi, 24 septembrie 2009, 15:18)

   Daniel Constantin [hotnews.ro] i-a raspuns lui anonim

   Innoirea ortofotoplanurilor a inceput din toamna trecuta si zilele acestea primim ortofotoplanuri noi pentru 1/3 din suprafata tarii. Inca suntem in perioada de valabilitate a acestora, fiind foarte atenti sa nu ne fie aplicate corectii financiare din cauza termenului de velebilitate a acestora, cum a patit Polinia. In acest an, am realizat doua licitatii pentru a acoperi intreaga suprafata a tarii cu ortofotoplanuri noi.
 • Plati directe pe hectar (Joi, 24 septembrie 2009, 14:48)

  Fusea [anonim]

  Va rog sa imi spuneti care este valoarea platilor directe pe hectar in comunitatea europeana si la ce ar trebui sa ne asteptam in aceasta privinta in viitorul mediu/lung.
  Va multumesc
 • Plati agro-mediu (Joi, 24 septembrie 2009, 15:19)

  Agro-mediu [anonim]

  Care este situaţia reală a plăţilor compensatorii agro-mediu? De exemplu dacă parcela este situată într-o arie protejată Natura 2000? Există deja cazuri concrete unde agricultorii au primit bani pentru asta?
 • Concluzie (Joi, 24 septembrie 2009, 15:20)

  Daniel Constantin [hotnews.ro]

  APIA a reusit pentru prima data sa plateasca o mare parte din bani la timp, facand o infuzie in aeconomie de peste 1 mld euro in numai 4 luni. Este porima data cand in acelasi an fermierii primesc de 2 ori sprijinul pe suprafata, campania 2008 si 2009. Trebuie apreciate eforturile personalului care desi insuficient si-a facut treaba la timp. Poate ar trebui acordata o importanta mai mare si sectorului agricol si Agentiei de Plati.
 • colaborare apia-banci (Joi, 24 septembrie 2009, 15:23)

  sorana [anonim]

  Buna ziua,
  Am aflat ca de cateva luni ati restrans numarul bancilor cu care lucrati. Eu colaboram cu o banca care azi nu mai are conventie cu dvs. Va rog sa aveti amabilitatea de a-mi spune daca aveti un numar limitat de banci cu care v-ati propus sa lucrati sau daca orice banca poate sa incheie conventie cu dvs.
  Va multumesc
 • cat va mai bateti joc de noi??? (Vineri, 9 octombrie 2009, 5:59)

  mihail [anonim]

  in 2007 am cultivat tot terenul pe care il detineam primind in schimb subventia injumatatita!!! asa cum era normal am facut contestatie, in cele din urma mi-sa acordat toti banii. dupa multe drumuri la apia constanta!!! in 2009 am primit un proces verbal in care mia fost adusa la cunostinta ca pentru 2007 imi vor fi luati o parte din banii care in opinia voastra as fi primit necuvenit! am fost sa vad care este problema si acolo nu mi-au primit contestatie ci m-a pus sa semnez pe o copie a acelui proces verbal ca am luat cunostinta de procesul acela verbal! ulteriort am vazut ca mi-au disparut banii din cont fara sa primesc vre-o chitanta , cu toate ca eu nu am primit fonduri necuvenite. nu va este rusine si teama de dumnezeu? am fost jefuit de apiaaaaaa constanta!
 • teledetectie (Vineri, 6 noiembrie 2009, 20:58)

  mariana [anonim]

  D.le Director,In urma masuratorilor prin teledetectie nu am primit subventia pt.teren pe care il am in proprietate, si nu am primit nimic
  oficial din partea APIA Pascani.Cei de la APIA imi spun ca dosarul este in lucru la Bucuresti,va rog sa-mi sugerati o ideie pt.a-mi rezolva problema.Va multumesc.
 • lista cu firme (Luni, 25 octombrie 2010, 10:44)

  nicoleta [anonim]

  d-le director
  unde putem sa cosultam lista cu cei care au primit subventia pe 2009 la hectar pt jud.iasi,ma refer la fieme si dac mai este de dat aceasta subventie pe anul 2009


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by