Interviu HotNews.ro

Dacian Ciolos: Peste 1000 de proiecte pe agricultura sunt blocate din cauza bancilor. Romania risca sa piarda bani europeni, desi are proiecte valabile

de D.Tapalaga     HotNews.ro
Vineri, 25 septembrie 2009, 12:27 Economie | EuROfonduri


Dacian Ciolos
Foto: Bety Blagu / HotNews.ro
Fostul ministru al agriculturii, Dacian Ciolos, afirma intr-un interviu pentru HotNews.ro ca peste 1000 de proiecte din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala sunt blocate, desi au fost selectate pentru a obtine fonduri europene, din cauza ca bancile refuza sa acorde cofinantari. Din acest motiv, mai spune Ciolos, Romania risca sa piarda fondurile alocate anului 2008 sau 2009, desi are proiecte viabile. Citeste in interviu care sunt solutiile propuse de Ciolos. Numele fostului ministru este luat in calcul neoficial drept prima optiune a Romaniei pentru un post de comisar european.

 
Mi se pare normal ca si in viitor Romania sa sustina o reformare a politicii agricole comune si o adaptare a ei la situatia actuala a agriculturii din UE largita
 
 
Dacian Ciolos
Rep: Ati declarat la un seminar ca Romania se concentreaza prea mult pe problema subventiilor. Adica?
Dacian Ciolos: Am spus ca am vazut in ultima perioada anumite abordari, potrivit carora Romania ar fi o tara conservatoare in Politica Agricola Comuna, aliniata Frantei si ca ar dori mentinerea actualei politici agricole comune spre deosebire de tarile nordice care au o abordare mai liberala. Cred ca e o greseala de viziune. Eu, din cate stiu, de cand am intrat in UE, Romania n-a avut o atitudine conservatoare in cadrul Consiliului de Ministri sau in negocierile cu Comisia.

Romania a avut mereu o abordare echilibrata, dinamica, in ce priveste viitorul Politicii Agricole Comune (PAC), intre politica de subventii si politica de dezvoltare rurala. Nu vad cum Romania ar putea sa aiba o abordare conservatoare cu o PAC gandita pentru statele membre din vestul UE, care a evoluat in timp. Uniunea s-a largit, iar acum, cand avem 27 de state membre, mi se pare normal ca si in viitor Romania sa sustina o reformare a Politicii Agricole Comune si o adaptare a ei la situatia actuala a agriculturii din UE largita.

Rep: Dar ce inseamna o adaptare si o reformare a PAC? Ca pana una alta Romania si statele din Est sunt preocupate in primul rand de problema subventiilor, de banii care vin de la UE?
DC: Cred ca e o falsa problema faptul ca tarile noi sunt preocupate in primul rand de subventii. Uitati, si Romania are fonduri mult mai multe pe Programul de Dezvoltare Rurala decat pe subventii. Noi avem nevoie in continuare de restructurarea agruculturii, de investitii masive in spatiul rural. E normal ca si noi, in continuare, sa sustinem mentinerea acestor fonduri pentru investitii, pentru dezvoltare rurala.

 
Nu cred ca trebuie sa ne focalizam doar pe politica de subventii si in nici un caz sa spunem ca actualul model de subventionare trebuie mentinut
 
 
Dacian Ciolos
Sigur ca, in paralel, pentru acele ferme care inca sunt in proces de restructurare, care inca trebuie sa investeasca, e normal sa fie si un sprijin financiar al venitului agricultorilor respectivi pana cand vor fi competitivi. Dar nu cred ca trebuie sa ne focalizam doar pe politica de subventii si in nici un caz sa spunem ca actualul model de subventionare trebuie mentinut. Pentru ca el nu ne este neaparat favorabil si nu cred ca corespunde situatiei actuale din UE. Acest sistem a fost gandit in urma cu aproape zece ani pentru a compensa niste pierderi de venit ale agricultorilor din Vest pentru ca s-a renuntat la veniturile garantate.

Rep: Adica Romania n-ar trebui sa mai beneficieze de subventii?
DC: Ba da, dar modelul de sprijin al veniturilor agricultorilor trebuie adaptat situatiei actuale.

Rep: Si cum ar trebui adaptat?
DC: Ei, aici chiar daca am eu anumite puncte de vedere personale, n-as vrea, din anumite motive, sa le expun acum. Oricum, la nivel european suntem 27 de state membre si orice decizie se va lua va fi rezultatul unui compromis intre statele membre.

Rep: Dar, in principiu, ar fi vorba de o reducere a subventiilor pe care Romania le primeste in prezent?
DC: Nu, Romania si noile state membre sunt in proces de crestere anuala a subventiilor. Acum, subventiile se dau pe baza unor decizii luate in urma cu cativa ani, cand au fost acordate pentru a compensa anumite pierderi de venit ale agricultorilor care la vremea respectiva aveau preturi garantate.

Romania a intrat in UE cand nu mai existau deja preturi garantate. Aceste subventii se dau tot in functie de nivelul productiei pe care Romania l-a avut la momentul negocierilor aderarii, pe cand acum cred ca, pe viitor, pentru perioada de dupa 2013, vor trebui gasite si alte argumente in fata contribuabililor pentru a argumenta mentinerea acestui nivel de subventii.

Rep: Ca de exemplu.
DC: Trebuie sa luam in considerare din ce in ce mai mult protectia mediului, protectia biodiversitatii, dar si anumite efecte asupra schimbarilor climatice pe care le produce activitatea agricola. Trebuie luate in considerare tehnologii care sa tina seama de aceste exigente.

 
Nu avem o probleme neaparat de capactiate de absorbtie, ci avem o problema in a asigura cofinantarea privata a beneficiarilor si aici fara sistemul bancar nu vad cum am putea lucra.
 
 
Dacian Ciolos
Rep: Problema banilor, problema fondurilor de la UE pare sa fie mare pentru ca banii nu prea ajung in buzunarele fermierilor. De pilda, in ce priveste Programul National de Dezvoltare Rurala, banii nu pot fi accesati pentru ca bancile refuza sa acorde confinantari. Cum stau lucrurile?
DC: Da, aici e o problema pe care o va rezolva statul impreuna cu bancile. Sigur, am auzit comentarii ca nu poate statul sa impuna bancilor, care sunt structuri private, anumite conditii. Nu poate sa impuna, dar atata timp cat si bancile, in anumite conditii, cer sprijin statului mi se pare normal sa existe o negociere pentru ca sectoare prioritare care trebuiesc modernizate si care sunt sursa de venit pentru stat sa poata fi sustinute.

Pentru ca ajungem in situatia paradoxala: daca acum doi ani ne plangeam ca n-o sa reusim sa absorbim fondurile de la UE, uitati ca pe agricultura, chiar daca a durat putin negocierea programului national de dezvoltare rurala cu comisia europeana, dupa ce am dat drumul la proiecte, de anul trecut si pana acuma, s-au depus peste 15.000 de proiecte in valoare totala care depaseste cele 8 miliarde de euro alocate Romaniei. Deci asta inseamna ca nu avem probleme neaparat de capacitate de absorbtie, ci avem o problema in a asigura cofinantarea privata a beneficiarilor si aici fara sistemul bancar nu vad cum am putea lucra.

Rep: Bancile de ce nu mai dau bani cata vreme exista Fondul National de Garantare si teoretic n-ar risca nimic. Ar trebui sa finanteze si start-up-uri in agricultura, si proiectele selectate si aprobate. De ce nu se intampla asta?
DC: Aici sunt niste lucruri pe care nici eu nu le inteleg. Nu inteleg care sunt blocajele, pentru ca sunt proiecte evaluate de catre Agentia de Plati inainte de a fi selectate si de a li se acorda finantarea. Sunt proiecte care vin pe anumite domenii pe care noi avem piata de desfacere.

In majoritatea sectoarelor agricole noi suntem importatori neti, deci asta inseamna ca exista piata de desfacere in Romania.
 
Cred ca e si o problema de capacitate tehnica a bancilor de a evalua proiecte din mediul agrico. E mult mai sigur sa refuzi un proiect decat sa-l iei, sa-l intorci pe toate fetele si sa vezi daca-i rentabil.
 
 

Rep: Puteti descrie pe scurt situatia din prezent referitoare la ceste proiecte din PNDR? merg? sunt blocate? Cum stau lucrurile?
DC: Acum, sigur, eu nu mai sunt la minister ca sa am datele la zi. Dar, din cate stiu, sunt multe proiecte care au fost selectate, care au contractele semnate cu Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si care nu pot demara executia proiectelor pentru ca nu au cofinantare.

Pentru ca, principiul acesta este: beneficiarul incepe cu sursele proprii, realizeaza investitia cel putin partial, vine cu factura la Agentia de Plata, i se ramburseaza o parte din bani si isi continua proiectul. Sunt multe proiecte, cateva mii de proiecte, peste 1000 de proiecte care au contractele semnate si care nu incep proiectul pentru ca nu isi pot asigura aceasta cofinantare privata, nu sunt acceptate la credit.

Rep: Ce solutii vedeti pentru ca acesti bani sa ajunga in buzunarele fermierilor?
DC: Eu cred ca ar trebui continuata o actiune pe care eu am inceput-o anul trecut in discutie cu bancile, intre Agentia de Plati pentru dezvoltare rurala si principalele banci interesate de agricultura, sa se ajunga la discutii la nivel de detalii de procedura de evaluare a proiectelor, astfel incat procedura de evaluare economica a proiectelor realizata de Agentia de Plati sa se apropie de criteriile pe care le au in vedere bancile. Si atunci riscul ca proiectele selectate sa fie respinse de banci va fi mai redus.

 
Va fi destul de greu Romaniei sa justifice solicitari de fonduri mai mari pentru modernizarea agriculturii cat timp cat noi nu demonstram ca reusim sa cheltuim banii pe care-i avem deja alocati in ciuda faptului ca avem proiecte viabile.
 
 
Dacian Ciolos
Altfel, riscam sa treaca un an, sa treaca doi ani, sa treaca perioada in care noi putem cheltui banii alocati anului 2008 sau 2009, si in ciuda faptului ca avem proiecte contractate, sa nu putem cheltui banii respectivi si sa-i pierdem. Sigur ca in 2010-2011 cand se va discuta PAC dupa 2012 va fi destul de greu Romaniei sa justifice solicitari de fonduri mai mari pentru modernizarea agriculturii si a satului romanesc atata timp cat noi nu demonstram ca reusim sa cheltuim banii pe care-i avem deja alocati in ciuda faptului ca avem proiecte viabile.

Rep: Sunteti prima optiune a Romaniei pentru functia de comisar european pentru agricultura. Intre timp, PSD sugereaza ca  are si el propriile candidaturi. PDL sustine ca astfel de mesaje pe care le transmite PSD-ul incurca discutiile privind comisarul european. Dvs cum vedeti lucrurile acum? Ce sanse are Romania sa obtina acest post?
DC: Nu comentez aceste lucruri atata timp cat nu sunt nominalizat oficial pentru aceasta postura, nici eu nici altcineva. Din cate stiu, Guvernul inca n-a facut o nominalizare oficiala. Sunt discutii si negocieri care au loc in cadrul Guvernului, sau a coalitiei sau la Bruxelles insa eu nu sunt intr-o pozitie in care sa am elemente oficiale vis a vis de aceste negocieri si din acest motiv nu sunt nici in pozitia de a comenta afirmatiile anumitor partide. 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


1518 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Mai lasati (Vineri, 25 septembrie 2009, 13:03)

  Sargon [utilizator]

  Domnilor politicieni, mai lasati prostia asta cu "banii europeni". asta e cea mai mare aberatie!

  Romania a platit catre UE 4 mld Euro si a incasat 0,5 mld Euro pina acum. Cum adica sint "bani europeni" daca pentru ei platim inzecit??
  • 0 (0 voturi)    
   Nu e corect a incasat (Vineri, 25 septembrie 2009, 13:18)

   Adrian [anonim] i-a raspuns lui Sargon

   Ci a atras fonduri de 0.5.
   Cifrele pe care le dai nu stiu daca sunt corecte dar faptul ca comunitatile locale nu se implica in atragerea de fonruri e vina mai marilor alesi la primarie etc etc
 • 0 (0 voturi)    
  Si in FINAL (Vineri, 25 septembrie 2009, 13:20)

  Lucia [anonim]

  cine este vinovatul? Cel care doreste sa faca un proiect? cel care nu doreste sa-l finanteze? statul? sau incapacitatea noastra? Unde este problema? Puneti punctul pe I si rezolvati problema, deoarece mii de familii au alergat pentru Proiectele acestea si STAU si stau si ei au pierdut bani, vise si munca ....cata alergatura si munca pentru un proiect ! Parlamentarii de ce nu fac nimic??? ca tot iau salarii, prime, deplasari si altele??? cine trebuie sa faca? se arunca pisica de la unii la altii si cine castiga ? NIMENI. Ati spune ca UE ....NU ca nu-si vand utilajele...ati spune ca bancile....nu ca Nu cofinanteaza PROIECTE...ati spune ca STATUL.......nu ca nu incaseaza pe termen lung...din afaceri....cine castiga??? si atunci vedem vinovatul blocajului. Mult succes celor care trebuiesc sa ia masuri comepente...altfel nu mai iesim din criza nici in 10 ani ! Deoarece speranta sunt banii europeni si proiectele de dezv RURALA si dzv fortei de munca !
  • 0 (0 voturi)    
   Titlul e clar: ”din cauza bancilor” (Vineri, 25 septembrie 2009, 14:40)

   MIHAI 2 [anonim] i-a raspuns lui Lucia

   Ce-ar fi sa punem de un referendum
   cu intrebarea - la fel de geniala ca aia
   anuntata ieri -
   ”Vreti sa nationalizam bancile ?”

   Sa vedeti cum raspund unanim
   NUUUUUU romanasii nostri
   carora economia de piata
   le-a intrat in sange
   fix cat le-a intrat si democratia.
 • 0 (0 voturi)    
  sfat (Vineri, 25 septembrie 2009, 13:25)

  gigel [anonim]

  sa vorbeasca cu unchiuletul "vulpea" de la interne, cu ardelean sa sune la banci, ca doar directorii de banci sunt securistii lui , sa le ordone sa dea drumul la acte.
  • 0 (0 voturi)    
   Oare? (Vineri, 25 septembrie 2009, 13:42)

   Lucia [anonim] i-a raspuns lui gigel

   Directorii mai fac ce le spun securistii sau ce spun cei care sunt STAPANII banilor? Blocajul acesta duce la DIVORTURI, infometarea unor mii de copii si la falimente in lant, deoarece orice plan care NU este respectat duce la costuri mai mari ! si vine IARNA !
 • 0 (0 voturi)    
  Enorm (Vineri, 25 septembrie 2009, 13:36)

  Ioana [anonim]

  "s-au depus peste 15.000 de proiecte in valoare totala care depaseste cele 8 miliarde de euro alocate Romaniei". Ce fel de proiecte sunt astea de nu de ajung 8 MILIARDE EURO ?
  • 0 (0 voturi)    
   timpenii (Vineri, 25 septembrie 2009, 15:41)

   alexrusu [anonim] i-a raspuns lui Ioana

   din 15000 , 6000 de proiecte sunt de 1500 euro.Ciolos vorbeste prostii.Du-te , du-te ...si s-a dus!
 • 0 (0 voturi)    
  800 euro/ha (Vineri, 25 septembrie 2009, 13:59)

  MirceaA [utilizator]

  Daca imparti cele 8 miliarde la suprafata agricola a Romaniei, cam atat iese. 800 euro/ha. Sunt 23 milioane de hectare, din care 46% teren agricol si 19% fanete. N-am luat in calcul si fanetele, doar cel agricol de culturi. Ti se par multi, in conditiile in care toata reteaua de irigatii e la pamant?
 • 0 (0 voturi)    
  DECAPITALIZARE totala (Vineri, 25 septembrie 2009, 14:10)

  florian [anonim]

  Proiectele sunt bune, multe, viabile OK! Dar daca banca analizeaza corect indicatorii financiari ai investitiilor preconizatre, orice proiect cade!!! Ce mai poate fi real in fux de venituri si in eficienta preconizate acum un an sau doi de catre un consultant interesat sau cu relatii acre garanteaza admiterea proiectului pentru 30% comision din finatare????
  Beneficiarii sunt decapitalizati si nu au nici bani si nici garantii solide, care sa fie acceptate de banci. Statul poate interveni doar prin CEC, care vrea profit si siguranta - cea ce Fondul de garanrtare nu poate "garanta" (vezi cum restituie statul TVA). Restul bancilor comerciale nu au interes in afacerile agricultorilor, decat pentru maxim 10 mari exploatatii - holding.
  Concluzie - banii nu vor fi trasi si agricultura va ramane de subzistenta in mare parte! Vom finanta in continuare, de la buget, agricultura tarilor dezvoltate, vom importa din CE peste 50% din necesar inca 30-50 ani!
 • 0 (0 voturi)    
  Un interviu gol de continut (Vineri, 25 septembrie 2009, 14:27)

  Un agricultor [anonim]

  Interviul nu ne spune nimic. Adica ne informeaza ca sunt depuse 15.000 proiecte in valoare de 8 mld. Euro. Maine vor fi 20.000. Numai evidenta lor reclama cheltuieli enorme plus evaluarea, care daca nu a fost efectuata conform unor grile agreate cu bancile "interesate" sa finanteze agricultura, s-a realizat inutil. Dar domnul Ciolos nu exprima nicio opinie personala sau importata, cum ar fi mai bine, ce sanse exista sa iesim din acest blocaj, si sa devenim asa cum speram de 20 de ani deja, exportatori de produse agricole, cel putin de cereale. Cred in zicala legata de nivelul de (in)competenta.
  • 0 (0 voturi)    
   gol de continut (Vineri, 25 septembrie 2009, 16:52)

   dacian ciolos [anonim] i-a raspuns lui Un agricultor

   Stiti probabil cum se intampla la un interviu : raspunzi la niste intrebari. Pe de alta parte, am propus o solutie posibila de a debloca situatia pe termen scurt, dar eu personal nu mai am instrumentele pentru a o face. Anul trecut eu am lansat o discutie intre agentia de plati si unele bancu pentru a armoniza procedurile de evaluare a proiectelor si a creste astfel, sansele pentru proiecte selectate de agentie si bancabile in acelas timp. Asta ar fi o solutie pe termen scurt. Pe termen lung, eu m-as gandi foarte serios la o banca pentru agricultori (chiar daca nu in exclusivitate pt ca probabil riscul e prea mare) care sa aiba personal specializat pentru evaluari economice in agricultura si industrie alimentara. Poate mai sunt si alte solutii, dar cred ca si dumneavoastra, agricultorii aveti un cuvant de spus asa cum si alte categorii socio-profesionale o fac. Nu trebuie sa va asteptati la minuni din partea mediului politic. Povestea cu exportatorii lasati-o pentru povestitori. Nu de solutii macro avem nevoie ci de solutii la nivelul de jos, si dumneavoastra o stiti mai bine decat mine daca intr-adevar sunteti agricultor. Probabil ca mi-am atins nivelul de competenta maxim, cum spuneti dvs, dar m-as bucura ca fiecare dintre cei care sunt preocupati de asta sa faca acest efort de a emite si aplica solutii pana ajung la maximum diin ce pot da. Probabil ca azi am fi mai departe...
   • 0 (0 voturi)    
    Daca tot va am in direct ... (Vineri, 25 septembrie 2009, 19:24)

    S [anonim] i-a raspuns lui dacian ciolos

    ... credeti ca-i problema bancilor in sine sau a personalului din banci ? Exista un blocaj dictat de consiliile de administratie sau "Georgica bankeru'" care nu da credit daca "nea Caciula fermieru'" nu s-a prezentat in costum si cravata ?

    Din experienta mea personala, in Romania nu-i mare diferenta intre caricatura bugetarului si agentul bancar.

    Si o intrebare personala...mergeti la Tirana la conferinta UNESCO pe tema agro-pastoralismului ?

    Cordial,
    S
    sorinh@free.fr
 • 0 (0 voturi)    
  Ion (Vineri, 25 septembrie 2009, 19:03)

  mara [anonim]

  In primul rand dezideratul PNDR-ului nu este ca Romania sa devina exportatoare de cereale. Este foarte grav ca se gandeste asa, Romania trebuie sa produca in primul rand pentru sine, iar la export sa mearga cu produse agroindustriale finite, gen conserve de legume si fructe, mezeluri etc. sau surplusul.
  De asemenea sa poata sa produca furaje care sa fie consumate de o zootehnie competitiva.
  De asemenea este nevoie ca satul romanesc si locuitorii din mediul rural sa depaseasca gradul de saracie si decapitalizare in care se afla.
  Trebuie sa intelegem ca peste 40% din populatia activa a tarii, apta de munca se afla in mediul rural. Oamenii trebuie sa munceasca acasa si nu sa plece in Spania de ex.
  Nu banca trebuie sa evalueze un proiect, ci in cazul dat APDRP-ul sau un alt organism abilitat. Asta pentru ca un proiect trebuie sa se integreze intr-o strategie de dezvoltare la nivel macroeconomic pe termen mediu sau lung.
  Sansa sa depasim blocaj este sa devenim "vocali" si luam atitudine, cu sprijinul unor persoane autorizate, in cazul de fata Dl. Ciolosi pentru a gasi solutii.
  Din pacate in ultimii 20 de ani, in probleme de agricultura a fost ca in fotbal, s-au priceput toti.
  Stii ce inseamna sa muncesti un an pentru un proiect, sa te gandesti ca vei porni ceva viabil dpdv economic, si sa primesti un raspuns de genul
  " Ne pare rau este bancabila afacerea dvs. dar nu aveti garantii exigibile de minim 600.000 EUR "
  Avem nevoie de atitutine pentru a atrage atentia asupra unei situatii cu efecte incomensurabile pe termen lung.
  Nu departe de ieri, o banca sustinea ca salvarea vine de la investitii straine in aceasta ramura.
  Cu alte cuvinte banii sunt ai nostrii, dati voi si pamantul , investim noi ca avem garantii, si pe voi va platim cu 2 EUR/ora.
  Cu stima un consultant care este si agricultor.
 • 0 (0 voturi)    
  Presedintele Basescu VIZIONAR... (Sâmbătă, 26 septembrie 2009, 5:31)

  Vykky [anonim]

  Admir pozitia constant Euro-pozitiva a Presedintelui Basescu...
  Lisabona + Ro-parlament unicameral = SINGURA posibila SALVARE a ROMANIEI...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by