Cosmin Meleca, reprezentant al Ministerului Muncii pentru Programul de Dezvoltare a Resurselor Umane a declarat in cadrul unui workshop cu beneficiari si consultanti in acest program ca "nu trebuie ca toate intrebarile si frustrarile sa fie adresate Autoritatii de Management". Acesta a declarat pentru HotNews.ro ca raspunsurile la contestatii, asteptate de luni de zile, vor sosi "in aceasta luna". Participantii la workshop s-au plans de schimbarea regulilor dupa depunerea proiectelor, de neclaritatile legate de cursul de schimb valutar si de raspunsurile in doi peri primite de la reprezentantii acestei autoritati.

Cosmin Meleca a precizat ca, in acest moment, in cadrul Programului de Dezvoltare a Resurselor Umane (POS DRU) sunt 486 de proiecte in implementare si ca angajatii autoritatii primesc foarte multe scrisori de la beneficiari. "Nu putem raspunde asa repede, sunt foarte multe!".

Acesta le-a spus celor aproape 100 de participanti la un workshop organizat in cadrul evenimentului Economic Fest sa nu mai arunce vina pe autoritatea de management daca sunt probleme in implementarea proiectelor. "De aceea aveti expert juridic si expert financiar platiti prin proiect, ca sa va rezolve problemele", a spus Meleca.

Exemplul sau nu a fost cel mai fericit, din perspectiva beneficiarilor. "Pai tocmai ce ne-ati obligat sa transferam costurile cu plata acestor experti, de la categoria de cheltuieli cu salariile, la cheltuieli generale si administrative, care sunt limitate la 7% din proiect", au reclamat solicitantii de finantare prezenti la workshop.

Pe langa modificarea in sine, care incurca socotelile solicitantilor, acestia au mai acuzat modul incorect in care a fost adoptata: dupa ce deja proiectele erau depuse, a sosit un Corrigendum care includea aceasta modificare. Meleca sustine ca nu este nicio problema, fiindca regulile din Corrigendum-ul emis dupa depunerea unui proiect pot fi aplicate daca acesta e selectat, inainte de semnarea contractului de finantare. "Dar aceasta inseamna sa refacem tot bugetul", au aratat solicitantii si beneficiarii.

Potrivit acestora, este numai un exemplu de modificare a regulilor in mod retroactiv, care creaza probleme serioase celor ce au depus proiecte.

O alta problema neclarificata este cursul de schimb la care beneficiarii trebuie sa se raporteze, nefiind clar acestora daca e vorba de cursul din momentul lansarii cererii de proiecte sau cel din momentul depunerii proiectului. Participantii la workshop s-au mai plans de raspunsurile intarziate si inconsistente furnizate de angajatii Autoritatii: "La o intrebare punctuala, astept o luna raspunsul si primesc drept raspuns un citat din Ghidul Solicitantului", au spus acestia.

HotNews.ro a discutat cu o parte dintre participantii la workshop, reprezentanti ai unor companii si organizatii precum: Institutul Bancar Roman, Buturuga si Asociatii, FM Management Consultancy SRL, Sistec, CNSLR Fratia, Vapro-OVP, Search Corporation, Christine Valmy SRL.

Reprezantantii Autoritatii de Management le-au transmis participantilor sa fie intelegatori, pentru ca "sistemul este in constructie".

Legat de completarea cererii de finantare, a fost discutata si problema care a atras respingerea a numeroase proiecte: "dezvaluirea identitatii" solicitantului. Narcisa Zaharia, expert in cadrul Autoritatii de Management, a atras atentia ca in ultima perioada procentul celor care fac aceasta greseala a scazut sub 10%, de la 25%, cat era anul trecut. In schimb, la proiectele care vizeaza ajutor de stat, mentionarea identitatii este permisa.

Alte observatii formulate de Narcisa Zaharia:

  • Pe POS DRU este procedura cea mai simpla de finantare si hartogaria cea mai putina. Proiectele se trimit online insotite de 6 hartiute prin posta.
  • Atentie la incadrarea in Domeniul Major de Interventie. Am constatat ca foarte multi beneficiari o iau la incercare, sa vada unde se potrivesc.
  • Se greseste foarte mult la descrierea grupului tinta. Mai putin de 10% dintre solicitanti descriu caracteristicile grupului tinta. Foarte rar gasim in proiect statistici care sa argumenteze situatia.
  • La "valoarea adaugata a proiectului" se spun povesti, de fapt, trebuie spus concret ce anume aduce proiectul in plus.
  • La calcului bugetului, rotunjiti cifrele, ca sa nu cadeti in capcana zecimalelor.
  • Legat de cheltuielile de informare si publicitate a proiectului: sunt niste cheltuieli de bun simt pe care trebuie sa le faceti.
  • - Limita minima si maxima a finantarii: sunt proiecte care nu respecta aceste limite.

HotNews.ro-EurActiv.ro ia initiativa: Ai avut si tu probleme cu Programul de Dezvoltare a Resurselor Umane? Spune-ne experienta ta si vei beneficia de consultanta de specialitate. Expertii Centrului de Resurse Juridice, pe probleme specifice si consultantii ConsTrain, pe probleme financiare, vor oferi raspunsuri si sfaturi pentru fiecare caz semnalat.

Semnaleaza-ne cazul tau la rubrica de comentarii, de mai jos, sau la adresa eurofonduri@euractiv.ro si expertii mentionati vor transmite raspunsuri punctuale, ce vor fi publicate in zilele urmatoare.