1,16 milioane euro plati, din fondurile europene, pentru proiecte ale IMM-urilor, din 66 milioane euro - contractate 

de Ioana Morovan     HotNews.ro, EurActiv.ro
Miercuri, 28 octombrie 2009, 18:07 Economie | EuROfonduri


Ministerul pentru IMM a transmis ca, pana in prezent, sunt in derulare 535 proiecte ale IMM-urilor cu fonduri europene in valoare de 66 milioane euro. Cererile de rambursare primite sunt in numar de 184, iar sumele solicitate pentru plata sunt de 7,4 milioane euro. Insa, numai 1,16 milioane euro au fost efectiv platite deocamdata.

Alte detalii din comunicatul ministerului :
 • Ministerul IMM-urilor, Comertului si Mediului de Afaceri a lansat  in perioada 2007-2009 noua apeluri de proiecte pe Axa prioritara 1 POSCCE.
 • fonduri alocate: 304 milioane euro pentru proiecte de finantare.
 • Directia pentru gestionarea fondurilor comunitare pentru IMM (OI IMM) calitatea de organism intermediar pentru Programul Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice” a primit spre analiza 3.125 de proiecte.
 • proiecte aprobate: 772 de proiecte, cu sprijin financiar nerambursabil in valoare totala de 122 milioane de euro.
 • in ultimele doua saptamani au fost semnate un numar de 97 de contracte pe Axa prioritara 1-1.1 - Investitii productive si pregatirea pentru competitia de piata a intreprinderilor, in special a IMM-urilor.
 • Totodata au fost contractate si se afla in perioada de implementare un numar de 535 proiecte cu sprijin financiar nerambursabil in valoare totala de 264.961.801,69 lei (aproximativ 66 milioane euro).
 • Pana in prezent au fost primite 184 de cereri de rambursare prin care a fost solicitat sprijin financiar nerambursabil in valoare de 31.680.525,55 lei (aproximativ 7,4 milioane de euro).
 • Dintre acestea au fost platite beneficiarilor cereri de rambursare in valoare de 5.013.936,14 lei (aproximativ 1,16 milioane euro).
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • unora le place sa fie mintiti (Miercuri, 28 octombrie 2009, 18:27)
  Dedalus [anonim]

  Minunat! Un milion de euro platati pana acum (astia includ probabil si ceva prefinantari).

  Pe hartie - un miliard - numerar : un milion.

  Asa e si toata politica noastra privind fondurile, de vreo 4-5 ani incoace: excelent la angajamente, dar catastrofal la plati.

  Si cum economia e pe bani, nu pe povesti - revin la sfatul meu mai vechi: dragi privati, feriti-va de finantarea europeana! Nu va aduce decat necazuri, intirzieri samd.

  Finantarea europeana are sens exclusiv pentru proiecte mari de infrastructura, la care si efortul de management este acceptabil.

  O firma are suucces daca isi vindep rodusele si serviciile, nu daca reuseste sa obtina "finantare nerambursabila".

  Aia e o biserica, nu o firma comerciala....


451 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  unora le place sa fie mintiti (Miercuri, 28 octombrie 2009, 18:27)

  Dedalus [anonim]

  Minunat! Un milion de euro platati pana acum (astia includ probabil si ceva prefinantari).

  Pe hartie - un miliard - numerar : un milion.

  Asa e si toata politica noastra privind fondurile, de vreo 4-5 ani incoace: excelent la angajamente, dar catastrofal la plati.

  Si cum economia e pe bani, nu pe povesti - revin la sfatul meu mai vechi: dragi privati, feriti-va de finantarea europeana! Nu va aduce decat necazuri, intirzieri samd.

  Finantarea europeana are sens exclusiv pentru proiecte mari de infrastructura, la care si efortul de management este acceptabil.

  O firma are suucces daca isi vindep rodusele si serviciile, nu daca reuseste sa obtina "finantare nerambursabila".

  Aia e o biserica, nu o firma comerciala....
 • 0 (0 voturi)    
  minunat (Miercuri, 28 octombrie 2009, 23:22)

  CC [anonim]

  Ma si mir ca au fost deja platiti 1 mil EUR. Povestea noastra reala si de "succes" este dupa cum urmeaza:
  - proiect depus in mai 2008. Avizare favorabila a proiectului: septembrie 2008. Semnare contract: iulie 2009 (14 luni de la data depunerii si 10 luni de la data aprobarii acestuia).
  - diferente de curs valutar nefavorabile: cca. 20%. Proiectele se raporteaza in EUR doar de ochii lumii. Se calculeaza si se accepta intotdeauna cel mai defavorabil curs. In cazul nostru cursul de la data depunerii, iar banii (daca vor veni) vor fi primiti in RON.
  - datorita perioadei foarte lungi pana la semnarea contractului, am decis achizitionarea anumitor echipamente in avans, moment in care am decis si inceperea angajarilor. Teoretic toate achizitiile si angajarile trebuiau facute dupa semnarea contractului. Achizitiile au fost considerate neeligibile (adica nu se mai primesc bani pentru ele). Stiam acest lucru si a fost o decizie voluntara. In schimb am avut surpriza sa constatam ca nu este bine ca am angajat oamenii cu un an de zile in avans, timp in care am platit salarii peste medie, am asigurat locuri de munca si s-au platit taxe si impozite. Acum suntem "amenintati" ca probabil ca nu vor fi luate in calcul aceste locuri de munca iar rezultatul va fi ca finantarea va fi sub semnul intrebarii. Mai mult, deja am si fost "informati" ca este posibil ca in cazul acordarii finantarii, cu ocazia unui control ulterior sa fim nevoiti sa returnam finantarea impreuna cu penalitati.
  - de la data depunerii cererii de rambursare primim tot felul de notificari in care suntem anuntati ca:
  "raportul procedurii nu a fost semnat de reprezentantul legal". Raportul era semnat dar persoana care verifica vroia sa scrie si in coltul paginii "se aproba" + semnatura. Adica 2 semnaturi pe acelasi document.
  "in cererea de rambursare nu s-a specificat codul postal la adresa solicitantului". De parca banii se platesc prin mandat postal !?!

  Sentimentul meu este de usor dezgust.
  • 0 (0 voturi)    
   scapa cat mai poti! (Vineri, 30 octombrie 2009, 9:53)

   Dedalus [anonim] i-a raspuns lui CC

   Nu vreau sa fiu cinic, mai ales ca stiu mult prea bine prin ce treci.

   Dar sfatul meu sincer este sa renunti pur si simplu la aceasta finantare.

   Daca proiectul tau este mai mic de 1,000,000 EUR si daca acest un milion este mai putin de 25% din cifra ta de afaceri, sfatul meu este sa le trimiti o scrisaore de renuntare chiar astazi.

   Pierzi foarte mult stand in asemeena "finantari". Atat bani, cat si timp pretios in care poti sa faci profit (mult sau putin, il faci- pe cand asa..).

   Rata reala a finantarii pe care o vei primi va fi de cel mult 30% din total buget, iar cheltuielile tale vor fi cu 50% mai mari decat daca ai fi facut proiectul din equity sau prin subscriptie. Rata de profit net cu proiect va fi mai mica decata aia fara proiect.

   In plus, sa te consideri fericit daca nu vei fi nevoit sa platesti tot felul de penalitati.

   Fii atent ca ti se va completa contractul cu tot felul de prevederi obscure si interpretabile, tot felul de chestii nauce vor interveni, intarziind totul cu lunile. Dupa care tot tu vei fi de vina ca "nu stii procedura".

   Te plangi ca ai doua semanturi pe o pagina!? Ha! Esti un om fericiti! Stai sa vezi ce ti se va cere de acum incolo..

   Peste un an imi vei da dreptate.
   • 0 (0 voturi)    
    nu ne lasam (Vineri, 30 octombrie 2009, 12:21)

    CC [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

    Proiectul are o valoare de cca. 300.000 EUR, adica 10% din cifra de afaceri pe anul acesta. Suntem acum cu cererea de rambursare trimisa si ne "luptam" in notificari cu autoritatea de management.

    In fiecare saptamana mai primim o lista de chestiuni care exista la dosar dar nu sunt in stare sa le inteleaga sau macar sa le identifice.

    Principala problema ridicata de autoritatea de management este ca am angajat o parte din personalul aferent acestui proiect inainte de semnarea contractului, cand am fost nevoiti sa facem si o serie de investitii neeligibile.

    Toata birocratia solicitata este infioratoare si frizeaza absurdul. Un exemplu minor dintr-o multime de alte solicitari absurde: in cererea de rambursare exista un capitol intitulat "Rezultatele asteptate in perioada urmatoare". Este evident ca acest capitol a fost gandit pentru cazul in care se depune o cerere de rambursare partiala. Noi am depus cererea finala, pentru ca proiectul este implementat. Am primit o notificare ca trebuie sa completam capitolul respectiv, pentru ca nu poate sa fie acceptata cererea noastra fara sa fie completat. Cand am dat un telefon sa intrebam totusi ce am mai putea trece la rezultate viitoare din moment ce proiectul este deja finalizat, ni s-a raspuns "scrieti si Dvs. ca asteptati sa primiti banii ..."!?!

    Pana acum au fost 5 proiecte la noi in judet care au ajuns pana in faza finala, dar dupa finalizarea proiectelor, din diverse motive, finantarile nu au mai fost acordate (adica s-au anulat la decizia autoritatii de management).

    Nu ne lasam si mergem inainte, pentru ca deja a devenit o chestiune de onoare si ambitie...
    • 0 (0 voturi)    
     tu alegi (Duminică, 1 noiembrie 2009, 22:08)

     Dedalus [anonim] i-a raspuns lui CC

     Orgoliile pierd afacerile. Treaba unui patron e sa "se lupte in notificari" sau sa vanda si sa faca profit? Tu alegi, de ce te plangi?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by