Microintreprinderile pot depune proiecte de investitii, pentru a primi fonduri europene, incepand cu 23 noiembrie. Bugetul alocat este de 15,55 milioane de euro si reprezinta toata suma alocata acestei linii de finantare pana in 2013. Aceasta inseamna ca, odata ce suma se va "acoperi" cu proiecte, nu va mai fi deschisa alta cerere de proiecte in anii urmatori. Dan Nicula, directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov a declarat ca, totusi, bugetul va fi suplimentat cel mai probabil cu fonduri provenind de la alte linii de finantare mai putin solicitate.

Evaluarea proiectelor se va face pe sistem "primul venit-primul servit", adica prin urmatoarea metoda: proiectele depuse intr-o anumita luna sunt evaluate imediat cum sosesc, din punct de vedere al conformitatii administrative (cu exceptia proiectelor sosite in ultimele zile ale lunii care vor intra in evaluarea din luna urmatoare).

In urma acestei prime selectii, in data de 30 a lunii, Agentia de Dezvoltare Regionala anunta Ministerul Dezvoltarii ca are nevoie de un anumit numar de evaluatori independenti pentru etapa de verificare tehnico-financiara. Astfel, aceasta etapa de evaluare se realizeaza in luna urmatoare depunerii proiectelor.

In mod special, in luna decembrie este posibil sa nu se respecte acest termen, au admis reprezentantii ADR BI, dat fiind ca se apropie sarbatorile de iarna si evaluatorii independenti ar putea sa nu fie disponibili.

Vizita in teren va avea loc in maximum doua luni de la depunerea proiectului iar semnarea contractelor, in circa 4 luni - a mai explicat Dan Nicula.

Noutatea cea mai importanta fata de linia de finantare de anul trecut o reprezinta acordarea de prefinantare de pana la 35% NUMAI cu conditia prezentarii unei scrisori de garantie bancara pentru intreaga suma solicitata drept prefinantare.

Proiectele vor fi depuse pana la acoperirea a 150% din bugetul alocat, moment in care linia de finantare se "suspenda". Dan Nicula a explicat ca, in aprilie 2010 va avea loc un nou Comitet de Monitorizare al Programului in urma caruia cel mai probabil anumite sume vor fi realocate, de pe alte domenii prioritare, pentru finantarea microintreprinderilor.

In 2008, in Bucuresti-Ilfov, au fost depuse pe aceasta linie de finantare 62 proiecte, din care au fost aprobate 42, au renuntat la semnarea contractului 4 beneficiari si ulterior au mai reziliat contractul alti 6 - in principal, "din cauza problemelor financiare", a spus Dan Nicula.