Ministerul Economiei a reusit sa semneze, joi, primele sase proiecte pe energie regenerabila sustinute din fonduri europene. Proiectele semnate fac parte dintr-un total de 14 cereri de finantare aprobate in cadrul Programului operational sectorial "Cresterea competitivitatii economice". Drumul parcurs pana la semnarea acestor proiecte a fost foarte dificil. Reprezentantii Ministerului Economiei dau vina pe bancile comerciale care acorda foarte greu finantari pentru proiecte de investitii in energii regenerabile.

"Mi se pare o birocratie de neinteles la nivelul bancilor comerciale. Nu ma pot amesteca in problemele bancilor, dar nu pot sa nu constat de data aceasta, ca politician, rezerva nejustificata a sectorului bancar de a finanta proiectele cu finantare europeana. Voi incerca sa discut cu bancile comerciale, chiar daca nu am aceste prerogative", a declarat ministrul interimar al economiei, Adriean Videanu, cu ocazia semnarii celor sase contracte. Potrivit acestuia, rezerva bancilor este de neinteles in conditiile in care finantarea proiectelor europene are cel mai mic risc.

"Fac un apel catre bancile comerciale: finantarea proiectelor pe fonduri europene are cel mai mic risc, in opinia noastra. Data fiind cofinantarea nerambursabila, daca se respecta regulile, are cel mai mic risc", a mai spus Videanu.

Cei sase beneficiari ai fondurilor europene sunt Hidroconstructia, Romelectro, Unicom 3N 2000, Romconstruct, Balkan Hydroenergy si Primaria Beius. Ministerul Economiei a semnat cu acestia contracte de 269 milioane de lei, din care 114 milioane de lei sunt fonduri nerambursabile. Banii vor fi folositi pentru constructia unor unitati de productie a energiei cu o putere de 31,55 MW pe partea de electricitate si 30,55 MW putere termica.

Valoarea totala a celor 14 proiecte aprobate este de 618 milioane lei, finantarea nerambursabila fiind de circa 261 milioane lei. Urmatoarea sesiune de depunere de proiecte privind sprijinirea investitiilor in modernizarea si realizarea de noi capacitati de productie a energiei electrice din surse regenerabile se va deschide la 1 decembrie.

Alte cauze care stau la baza blocajelor in accesarea fondurilor nerambursabile

Blocajele in accesarea fondurilor nerambursabile sunt cauzate si de lipsa unui ghid simplificat al solicitantului si de absenta unor norme metodologice.

Pana acum nici un proiect nu a accesat fondurile disponibile, sub niciuna dintre formele prevazute de lege, din cauza lipsei legislatiei secundare, a ghidurilor si normelor metodologice necesare, desi energia regenerabila este in prezent domeniul vedeta al investitorilor”, a declarat, recent, Miruna Suciu, Partner Musat & Asociatii. In acest moment exista un ghid al solicitantului insa este foarte greu de utilizat de catre beneficiari din cauza formei sale "stufoase". De aceea, Ministerul Economiei a lucrat la o forma simplificata, insa noul ghid nu poate fi utilizat deoarece nu a fost aprobat.

Din punct de vedere legislativ, exista Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie. Insa, este o lege care nu poate fi pusa in aplicare, deoarece nu exista norme metodologice de aplicare a acesteia. Suma totala care poate fi accesata pentru proiecte pe energie regenerabila se ridica la 300 milioane euro bani disponibili prin POS-CCE Axa 4 domeniu major de interventie 2.