Carente majore ale sistemului fondurilor europene in Romania, fata de alte tari: interdictia pentru firme de a incepe investitia inainte de semnarea contractului, intarzierile in evaluarea proiectelor, dar si lipsa unei sustineri pentru accesarea programelor comunitare, dar si lipsa de implicare in alte programe europene precum Programul Cadru de Cercetare al Uniunii Europene sau programul LIFE. Acestea, precum si alte observatii despre modul de accesare al banilor UE in Romania vin de la consultantii companiei olandeze PNO, cu experienta de peste 25 ani in atragerea de finantari in vestul europei si de 8 ani in statele Europei centrale si de est.

Problema principala a fondurilor UE in Romania, din punct de vedere al companiilor care solicita finantare, este intarzierea inceperii proiectelor.

"Dificultatea ar putea fi atenuata daca firmele ar putea demara investitiile care sa le fie decontate ulterior, daca proiectul este aprobat. Insa, faptul ca orice investitie deja inceputa nu mai este eligibila, la care se suprapune intarzierea de 14 luni, spre exemplu, a rezultatelor evaluarilor, conduc la blocarea proiectelor", au explicat reprezentantii companiei olandeze de consultanta PNO.

Spre exemplu, au explicat acestia, unii clienti ai companiei au solicitat fonduri pentru investitii, de 5 milioane de euro, prin Programul de Crestere a Competitivitatii Economice. "Asteptand rezultatele mai mult de 14 luni aceste companii au pierdut mai mult de 5 milioane de euro", a spus Szabolcs Ilyes, country manager al PNO Romania. Din acest motiv, in cele din urma, multe firme nu au mai semnat contractele, desi proiectul le-a fost aprobat.

In opinia consultantilor citati, un blocaj care ar putea fi inlaturat este interzicerea inceperii investitiilor inainte de semnarea contractelor. "Aceasta conditie este in dezavantajul firmelor. Ar trebui stimulata productia, dar aceasta prevedere nu face decat sa intarzie investitiile", a explicat Wilhelm Zandbergen, CEO al PNO. Potrivit acestuia, o astfel de conditie nu mai este aplicata in nicio tara europeana.

O alta diferenta esentiala fata de alte tari: in Romania, nu este clar calendarul de lansare a liniilor de finantare si de evaluare a proiectelor, nu se stie cand si cum vor fi primite finantarile. In statele din vest companiile nu stiu daca proiectuil va fi aprobat, dar, in rest, termenele sunt clare.

Gerben van der Wal
Gerben van der Wal
Foto: Hotnews
Grant for grants si finantari nationale - nu si in Romania

Consultantii de la PNO au explicat ca, in alte state, autoritatile au gandit un mod de incurajare a realizarii de proiecte de cercetare precum cele amintite. Astfel, in cadrul componentelor de asistenta tehnica finantate prin fonduri structurale a fost inclusa, spre exemplu, posibilitatea finantarii elaborarii unui proiect care ar urma sa fie finantat prin Programul Cadru 7 de Cercetare al UE. "Majoritatea statelor ofera aceste oportunitati", a spus Gerben van der Wal, business development CEE la PNO. Nu si in Romania.

O alta posibilitate oferita de multe tari europene, amintita de consultantii PNO, este sprijinirea cu fonduri de la bugetul de stat a proiectelor bune, dar care nu au mai "prins" finantare europeana.

Programele comunitare - posibilitati de finantare pe viitor

Daca acum in Romania fondurile structurale si de coeziune finanteaza efectiv investitiile firmelor in active corporale si necorporale, in statele din vest nu mai sunt disponibile astfel de fonduri, datorita dezvoltarii economice; lucru care se va intampla si in Romania peste cativa ani.

Ce-i drept, nu foarte curand; insa consultantii citati considera ca, pe langa fondurile structurale, companiile trebuie sa cunoasca si oportunitatile oferite de programele comunitare - cele pentru care se trimit aplicatii direct la Bruxelles, cum sunt spre exemplu Programul Cadru 7 de cercetare sau programul LIFE. In cadrul acestor programe, companiile pot face parteneriate cu Universitati sau institute de cercetare pentru a realiza proiecte inovatoare, asa cum procedeaza acum de companiile din vestul Europei.

"Desi par accesibile pentru un numar restrans de firme, ele pot fi abordate de cele mai multe companii, daca isi adapteaza planul de afaceri in acest sens. Desigur, finantarea investitiilor concrete este necesara inca in Romania, dar firmele trebuie sa se orienteze si catre proiectele inovatoare pentru care vor putea primi finantare in viitor", a explicat Wilhelm Zandbergen.

"Dependenta firmelor, in acest moment, de simple stimulente pentru productie nu poate avea un impact real in Romania", a mai subliniat acesta.

Potrivit acestuia, Universitatile sunt intotdeauna interesate sa intre in consortiu cu firmele pentru a dezvolta initiative de cercetare. In plus, au explicat consultantii, multe proiecte de investitii depuse in cadrul Programului de Crestere a Competitivitatii ar putea fi adaptate, completate cu o componenta inovatoare si incluse intr-un proiect mai amplu comunitar.