Bilantul fondurilor europene pentru agricultura: 1,7 miliarde euro contractati, 182 milioane euro plati

de Ioana Morovan     HotNews.ro, EurActiv.ro
Marţi, 29 decembrie 2009, 13:07 Economie | EuROfonduri


Peste 9.000 de proiecte de dezvoltare rurala au fost contractate pentru finantare europeana nerambursabila, pana in decembrie 2009, in valoare de circa 1,7 miliarde de euro. Inceputul lui 2010 aduce scaderea procentului de finantare publica pentru doua componente (conform reglementarilor europene) si lansarea unei noi masuri de finantare - pentru infrastructura forestiera, au explicat reprezentantii agentiei de resort pentru HotNews.ro/EurActiv.ro.

"Pana in prezent, pentru masurile lansate, au fost depuse in total  21.531 solicitari de fonduri nerambursabile in valoare publica de 10,37 miliarde euro. Pana in data de 24 decembrie 2009, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a efectuat plati, pentru masurile de investitii, in valoare de 182 milioane euro, iar pentru masurile de sprijin pe suprafata, implementate de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, aproximativ 543 milioane euro", a transmis marti, 29 decembrie, Agentia de resort.

Potrivit reprezentantilor institutiei, pentru doua dintre componentele Programului procentul finantarii publice va scadea, in 2010. Astfel, proiectele care vor fi depuse incepand cu luna ianuarie pentru masurile 121 – “Modernizarea exploatatiilor agricole” si Masura 123 – „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere” vor primi fonduri publice in proportie de 40% din cheltuielile eligibile ale proiectelor, fata de 50%, cat prevedea regula generala pana in prezent.

Nu se stie inca sigur ce se va intampla cu proiectele depuse pe masura 121 care sunt eligibile, dar care nu au mai "prins" fonduri in cadrul cererii de proiecte de luna trecuta - mai exact, daca vor fi incluse pe bugetul din 2009, cu regula de finantare de 50%, sau vor fi redepuse in 2010, respectand noua regula de finantare: 40% fonduri publice. Ministerul ar urma sa ia o decizie in acest sens la inceputul anului viitor.

APDRP a mai transmis pentru HotNews.ro/EurActiv.ro ca in ianuarie 2010 va fi lansata o noua componenta de finantare - masura 125, care se refera la infrastructura forestiera.

Detalii pe fiecare masura a Programului, transmise de catre APDRP:

Masura 121 – “Modernizarea exploatatiilor agricole”

Masura 121, lansata in luna martie 2008 se refera la sprijinul dezvoltarii exploatatiilor agricole vegetale si de crestere a animalelor, mai precis:
 • Construirea SI/SAU modernizarea:
•    cladirilor utilizate pentru productia agricola;
•    infrastructurii rutiere interne;
•    serelor, inclusiv a centralelor termice si instalatiilor de irigat.
 • Achizitionarea de tractoare noi, combine de recoltat, mijloace de transport specializate.
 • Proiecte de investitii pentru sectoarele prioritare ale masurii ca:
Sectorul vegetal – legume, pepiniere si plantatii de pomi si arbusti fructiferi, capsunarii, culturi de camp, pepiniere, precum si plantatiile de vita-de-vie pentru vin (cu exceptia restructurarii/reconversiei plantatiilor de vita-de-vie) si struguri de masa.
Sectorul de crestere a animalelor – bovine pentru lapte, bovine pentru carne, porcine, ovine si caprine, pasari in sistem extensiv si pentru oua de consum.
 • Suma maxima nerambursabila poate ajunge pana la 2 milioane de euro.
Pana in prezent, APDRP a primit 4.529 de cereri de finantare, din care au fost contractate 1.258  proiecte o valoare publica de 361,34 milioane euro. Totodata, au fost efectuate plati totale in valoare publica de 115,65 milioane euro.


Masura 123 – „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”

Investitii pentru infiintarea si modernizarea unitatilor de procesare a produselor agricole si silvice:
 • Construirea SI/SAU modernizarea:
•    cladirilor de productie;
•    depozitelor, inclusiv depozite frigorifice en-gros;
 • Achizitionarea de utilaje, instalatii, echipamente, aparate  si costuri de instalare, mijloace de transport specializate, necesare activitatii de productie;
 • Cumpararea de tehnologii (know-how), achizitionarea de patente si licente pentru pregatirea implementarii proiectului;
 • Investitii necesare
•    imbunatatirii controlului intern al calitatii materiei prime, semifabricatelor, produselor si subproduselor;
•    producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile.
 • Proiecte de investitii in:
Sectoarele prioritare pentru produsele agricole: lapte si produse lactate; carne, produse din carne si oua, cereale si panificatie, legume, fructe si cartofi,  seminte oleaginoase, miere de albine, vin, dar si obtinerea si utilizarea biocombustibililor.
Sectoarele prioritare de productie primara pentru produsele forestiere: lemnoase si nelemnoase (de exemplu: ciuperci, fructe de padure, seminte, taninuri, plante medicinale  etc., cu exceptia produselor rezultate din activitatea de vanatoare).
 • Suma maxima nerambursabila poate ajunge pana la 2 milioane euro, respectiv  3 milioane euro  pentru formele asociative.
Aceasta masura, lansata tot in martie 2008, a fost accesata de 606 beneficiari, fiind semnate pana in prezent 306 contracte de finantare in valoare publica de 277,85 milioane euro.
Pentru aceasta masura au fost efectuate plati in valoare de 20,78 milioane euro.

Impreuna cu Masura 123, doar pentru anul 2008, au fost disponibile doua Scheme de ajutor de stat, XS13/2008 si XS28/2008 avand ca domeniu de activitate industria alimentara si, respectiv, industria forestiera.
 • Pentru aceste Scheme, au fost contractate 344 de proiecte astfel: 197 proiecte in valoare publica de 85,0 e milioane euro  pentru Schema XS13/2008 si 147 proiecte in valoare publica de 62,08 milioane euro  pentru Schema XS28/2008.
 • Pana in prezent, pentru ambele scheme, au fost efectuate plati in valoare publica de aproximativ 16 milioane euro  .
 • Solicitantii de fonduri nerambursabile pentru Masura 123 si Schemele de Ajutor de Stat au avut urmatoarele optiuni de investitii:
 
Sector de productie                           Numar de proiecte contractate      
Carne si produse din carne            83      
Lapte si produse lactate                  48      
Fructe, legume si cartofi                  33      
Vin                                                        26      
Seminte oleaginoase                       4      
Panificatie si patiserie                     176      
Dulciuri si produse zaharoase       4      
Miere de albine                                  3      
Cereale si nutreturi combinate      105      
Alimente dietetice                              1      
Alte alimente                                       9      
Produse lemnoase                          145      
Produse nelemnoase                       2      
Producere de biocombustibil          4      
Producere de biogaz                         2      
TOTAL                                                 650     

Astfel, capacitatea de prelucrare a carnii finantata se ridica la peste 5 milioane de tone pe an, iar in domeniul industriei de lactate aproximativ 3 milioane de hectolitri pe an. Un alt sector cu cresteri semnificative de capacitati finantate este cel de cereale si nutreturi combinate, aproape 2 milioane de tone pe an procesate.


Masura 322 – „Renovarea si dezvoltarea satelor”

Sprijinul financiar se acorda pentru investitii care se realizeaza in spatiul rural al Romaniei, reprezentat de comune, ca unitati administrativ teritoriale, impreuna cu satele componente.

Tipuri de servicii/ actiuni sprijinite:
Crearea si modernizarea infrastructurii fizice de baza prin dezvoltarea:
•    retelei de drumuri de interes local;
•    retelei publice de apa/apa uzata;
•    retelei publice de joasa tensiune si a retelei publice de iluminat;
•    a retelei publice locale de alimentare cu gaz;
•    statii de transfer pentru deseuri si dotarea cu echipamente de gestionare.
Crearea si dezvoltarea serviciilor de baza pentru populatia rurala:
•    dezvoltarea spatiilor publice (pentru recreere, parcari, piete, organizare de targuri) si a serviciilor sociale (precum centre de ingrijire copii, batrani si persoane cu nevoi speciale);
•    renovarea cladirilor publice;
•    constructia si dotarea gradinitelor;
•    achizitionarea de utilaje si echipamente pentru serviciile publice (de deszapezire, intretinere spatii verzi etc.).
Protejarea patrimoniului cultural de interes local si natural din spatiul rural:
•    renovarea, modernizarea si dotarea aferenta a asezamintelor culturale;
•    restaurarea, consolidarea si conservarea obiectivelor de patrimoniu cultural si natural.
Suma maxima nerambursabila poate ajunge pana la 6 milioane euro, proiectele fiind in mod obligatoriu de interes public.

In urma depunerii a peste 3.039 de cereri de finantare, suma alocata prin PNDR acestei masuri, pana in anul 2013, respectiv 1,54 miliarde  euro, a fost depasita de sapte ori. Astfel, in prezent, pentru aceasta masura, nu mai sunt fonduri disponibile.
Au fost contractate pana in prezent 291 proiecte cu o valoare publica de 797,89 milioane euro, etapele de evaluare si de contractare fiind inca in desfasurare.
 • Din datele existente pentru proiectele deja contractate reiese faptul ca finantarile au fost obtinute in principal pentru:
Numar proiecte contracte: 291   
Numar km de drum     1.227,793              
Numar km conducte alimentare cu apa: 2.113,712
Numar km conducte canalizare: 3.021,711

Platile efectuate pentru Masura 322 sunt de 10,17milioane euro, majoritatea  proiectelor fiind insa in etapa de licitatii publice.

Masura 312 – “Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi”

Sprijinul financiar se acorda pentru investitii care se realizeaza in spatiul rural al Romaniei, reprezentat de comune, ca unitati administrativ teritoriale, impreuna cu satele componente.
Investitii in activitati non-agricole productive:
•    industria usoara (articole de pielarie, incaltaminte, lana, blana, tricotaje, produse de uz gospodaresc, produse odorizante etc.);
•    procesarea industriala a produselor lemnoase;
•    mecanica fina, asamblare masini, unelte si obiecte casnice;
•    producerea de ambalaje etc.
Investitii pentru dezvoltarea activitatilor mestesugaresti:
•    de artizanat;
•    alte activitati traditionale non-agricole cu specific local (prelucrarea fierului, lanii, olaritul, brodatul, confectionare instrumente muzicale traditionale etc.);
•    infiintarea de mici magazine de desfacere a propriilor produse obtinute din aceste activitati.
Servicii pentru populatia rurala:
•    de croitorie, frizerie, cizmarie, de conectare si difuzare internet, de mecanizare, protectie fitosanitara, insamantare artificiala a animalelor, de reparatii masini, unelte si obiecte casnice.
 • De asemenea, va fi sprijinita achizitionarea de echipamente de producere a energiei din alte surse regenerabile decat biocombustibilii (ca parte componenta a proiectelor).
 • Suma maxima nerambursabila poate ajunge pana la 200 de mii de euro.
Pentru aceasta masura, lansata in septembrie 2008, pana in prezent, au fost depuse 2.198 cereri de finantare, fiind contractate 110 proiecte, cu valoare de 16,36 milioane euro, procesul de evaluare si contractare fiind in desfasurare.


Masura 313 – “Incurajarea activitatilor turistice”

Sprijinul financiar se acorda pentru:
 • Constructia, modernizarea, extinderea si dotarea structurilor de primire turistice (structuri agro-turistice si alte tipuri de structuri de primire turistice realizate de o micro-intreprindere);
 • Investitii private in infrastructura turistica de agrement:
o    spatii de campare, amenajari de stranduri si piscine;
o    achizitionare de mijloace de transport traditionale pentru plimbari;
o    trasee pentru echitatie, inclusiv prima achizitie de cai in scop turistic.
 • Construirea, modernizarea si dotarea centrelor locale de informare in scopul promovarii turistice, pentru dezvoltarea de sisteme electronice locale de rezervare si pentru amenajarea de marcaje turistice;
 • Investitii legate de refacerea in scop turistic a vechilor trasee de cale ferata cu ecartament ingust precum si pentru reconditionarea echipamentelor si utilajelor;
 • Investitii legate de infiintarea si amenajarea de trasee tematice (ex: “drumul vinului”, „al olaritului”, „cioplitorilor in lemn” etc.);
 • Elaborarea de materiale promotionale (prima editare a materialelor in scopul promovarii actiunilor turistice: brosuri de prezentare, panouri de informare etc.)
 • Suma maxima nerambursabila pentru „incurajarea activitatilor turistice” poate ajunge pana la 200 mii euro.
Din septembrie 2008, cand a fost lansata prima sesiune pentru depunerea de proiecte si pana in prezent, in cadrul acestei masuri au fost depuse 811 cereri de finantare,  si au fost contractate 207 proiecte, in  valoare publica de 38,21 milioane euro.
Interesul major l-a constituit, ca si in cazul Programului SAPARD, componenta de finantare a structurilor de cazare, 199 de beneficiari cu contract solicitand sprijin financiar pentru constructia sau modernizarea de pensiuni, cabane, etc.

Masura 141 – “Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta”

 • Pentru a putea primi sprijin in cadrul Masurii 141, solicitantul trebuie sa intocmeasca un Plan de afaceri pentru o perioada de cinci ani.
 • Dupa o perioada de trei ani solicitantul trebuie sa demonstreze ca fata de situatia initiala a activitatii:
 • productia agricola obtinuta destinata comercializarii inregistreaza o crestere de 20%, si;
 • dimensiunea economica a exploatatiei agricole creste cu minim 3 UDE.
 • Sprijinul public nerambursabil este de 1.500 de euro /an/ferma de semi-subzistenta.
 • Acest sprijin se acorda pentru o perioada de cinci ani.
Pana in prezent, pentru Masura 141 au fost contractate  6.148  proiecte, cu o valoare publica de 46,11 milioane euro, fiind efectuate plati in valoare publica de 9,19 milioane euro.


Masura 142 – “Infiintarea grupurilor de producatori”

Schema de sprijin pentru grupurile de producatori este urmatoarea:
 • Rate anuale acordate in primii 5 ani de la data recunoasterii grupului de producatori.
 • Sprijinul va fi calculat pe baza productiei comercializate anual de catre grupul de producatori, astfel:
 • a) 5%, 5%, 4%, 3% si 2% din valoarea productiei comercializate de pana la 1 milion de euro  pentru primul, al doilea, al treilea, al patrulea si respectiv al cincilea an.
 • b) 2,5%, 2,5%, 2,0%, 1,5% si 1,5% pentru valoarea productiei comercializate care depaseste 1 milion de euro pentru primul, al doilea, al treilea, al patrulea si respectiv al cincilea an.
 • APDRP a contractat trei proiecte pentru aceasta masura, valoarea inregistrata fiind de 91.711 euro .
Masura 142 a fost lansata in decembrie 2008 si este deschisa permanent pentru solicitantii de fonduri.


Masura 112 – “Instalarea tinerilor fermieri”

Beneficiarii eligibili sunt fermierii in varsta de pana la 40 de ani (neimpliniti la data depunerii Cererii de Finantare), persoane fizice sau juridice care practica in principal activitati agricole si a caror exploatatie agricola:
 • are o dimensiune economica intre 6 si 40 UDE;
 • este situata pe teritoriul tarii;
 • este inregistrata in Registrul Fermelor/Registrul Agricol.
 • Sprijinul este de 10.000 euro  pentru o exploatatie agricola cu dimensiunea minima de 6 UDE, iar peste aceasta dimensiune, sprijinul pentru instalare poate creste cu 2.000 euro /1 UDE, dar nu va putea depasi 25.000 euro /exploatatie agricola.
Masura 112 s-a bucurat inca de la lansarea acesteia, in decembrie 2008, de un interes foarte mare. Astfel, pana in prezent, au fost depuse 3.363 cereri de finantare, dintre care au fost contractate 507 proiecte cu o valoare publica de 10,189 milioane euro .

Masura 431 – „Functionarea Grupurilor de Actiune Locala, dobandirea de competente si animarea teritoriului”, submasura 431.1 Constructie parteneriate public-private

 • Prin Masura 431 se acorda fonduri pentru activitati care asigura stimularea formarii de parteneriate, pregatirea si asigurarea implementarii strategiilor de dezvoltare locala.
 • Prin implementarea actiunilor specifice ale LEADER, Grupurile de Actiune Locala – beneficiarii Axei IV – trebuie sa asigure imbunatatirea guvernantei locale. De asemenea, implementarea actiunilor  presupune consolidarea coerentei teritoriale si implementarea de actiuni integrate, ce pot conduce la diversificarea si dezvoltarea economiei rurale, in folosul comunitatilor.
 • In sesiunea septembrie – octombrie 2009 au fost depuse 112 proiecte in valoare publica de aproximativ 5 milioane euro, lucru deosebit de imbucurator tinand cont de noutatea absoluta pe care o presupun aceste tipuri de finantari.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


2677 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  ? (Marţi, 29 decembrie 2009, 14:22)

  bic [anonim]

  Reforma viitoare a unei Romanii moderne cu hohohonorius in parlament ,alaturi de be in pue si alti viitori oameni politici de succes votati de o populatie inculta dirijata spre violenta de catre varia mijloace de comunicare si sub obladuirea conducatorului suprem din tara ne va da ceea ce meritam.Scuze dar sunt revoltat ,este ultimul comentariu pe internet voi pleca!Multumesc celor 25 de ani de smecheri,suntem fraieri!PSD si PNL aveti sansa voastra :PROPUNETI UN REFERENDUM PRIN CARE SE INTRODUCE NEPOTISMUL IN POLITICA SI IN INSTITUTIILE STATULUI.
 • 0 (0 voturi)    
  Romania spagara ...! (Marţi, 29 decembrie 2009, 16:07)

  bm [anonim]

  No spaga, no fonduri ...!
 • 0 (0 voturi)    
  G U V E R N U L sa accepte toate proiectele eligib (Marţi, 29 decembrie 2009, 16:53)

  Lucia [anonim]

  121 - Pana in prezent, APDRP a primit 4.529 de cereri de finantare, din care au fost contractate 1.258 proiecte o valoare publica de 361,34 milioane euro. Totodata, au fost efectuate plati totale in valoare publica de 115,65 milioane euro.
  Intrebare si cine plateste munca PROIECTELOR ELIGIBILE? pe cine da in JUDECATA FIRMELE???? cand oare se termina cu minciuna? si cu hotia - au pus procesare si le taie procesarea ca ai lui sa obtina puncte mai multe - de ce atata nesimtire si pana cand?????? Romani cereti-va drepturile altfel FALIMENT SCRIE pe noi toti !
 • 0 (0 voturi)    
  MACAR IN CEASUL al 12 -lea (Marţi, 29 decembrie 2009, 16:55)

  Daniela [anonim]

  Nu se stie inca sigur ce se va intampla cu proiectele depuse pe masura 121 care sunt eligibile, dar care nu au mai "prins" fonduri in cadrul cererii de proiecte de luna trecuta - mai exact, daca vor fi incluse pe bugetul din 2009, cu regula de finantare de 50%, sau vor fi redepuse in 2010, respectand noua regula de finantare: 40% fonduri publice. Ministerul ar urma sa ia o decizie in acest sens la inceputul anului viitor.

  SPERAM CA MASURA MINISTERULUI sa fie ca cele eligibile sa lupte cu creditarea si accesarea fondurilor, altfel vai si amar de familii, companii si de bugetul anului viitor !!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Este o rusine (Marţi, 29 decembrie 2009, 17:23)

  KIKIN [anonim]

  Ce se intampla cu Fondurile UE? A cui este vina?
  A celor care gestioneaza fondurile europene.
  Nervi intinsi la maxim. Beneficiari plimbati pe drumuri dupa avize, certificate si tot felul de documente, criterii de selectie - politice, esti eligibil dar esti reportat sau nefinantat - dar bani trebuie sa dai,....o mare gogoasa care se va sparge intr-o zi ! In capul cui???? Bancile straine nu acorda credite - proiectelor eligibile, schimbarea in timpul jocului a ghidurilor si a regulilor de accesare, conditii. Conditii foarte grele la implementarea lor, garantarea proiectelor. Sunt peste 70% proiecte eligibile mai multe decat cele finantate iar astia la tv ne omoara spunandu-ne ca nu sunt proiecte! S-a pus o limita minima de eligibilitate de 20 puncte si se trece cu un punctaj minim de 68 puncte! De ce? Ca sa-si justifice ei salariile de asa zisi experti SEC? De ce nu sunt finantate toate proiectele care au peste 20 puncte? Atunci de ce ne mai mint ca sunt fonduri UE cu miliardele si ele nu sunt absorbite? Spre exemplu la masura 121 la ultima sesiune sunt finantate 264 proiecte iar restul pana la 1607 proiecte sunt nefinantate. De ce? Ca asa vrea Ministerul Agriculturii, Ciolos care a implementat sistemul asta de cacat in Romania bazat pe punctaje subiective ca sa-l promoveze europenii in postul de comisar? De ce? Ca sa ramana fondurile UE la buget neatrase de Romania si ele sa se intoarca la Franta sau Germania? Daca o sa ne miscam incontinuare cu fondurile UE ca in perioada 2007-2009, gradul de absorbtie va fi foarte mic iar fondurile neconsumate de Romania se vor duce spre alte tari care se misca normal! Desteptarea in 2010!
 • 0 (0 voturi)    
  accesare greoaie (Duminică, 3 ianuarie 2010, 15:28)

  Dragos Barna [anonim]

  Din pacate,accesarea devine tot mai greoaie,daca vedem cite proiecte s-au depus in 2008 si cite s-au contractat in 2009 ne dam seama de dimensiunea problemei.Aceasta datorita faptului ca se cer foarte multe documente in prima faza fata de alte programe,daca ne mai uitam si la progremele derulate prin UE atunci ne dam seama ca resursele noastre si ale celor din agentie sunt deficitar utilizate si totul se reflecta in final in pierderea businessului si cifre neplacute.
  Am depus in 2008 o cerere de finantare pentru utilaje forestiere de ultima generatie, a fost respinsa ,am facut 2 contestatii,am fost la 2 ministrii in audienta,ne-au dat dreptate insa nu s-a rezolvat nimic,mai avem o speranta acum cu noua conducere a ministerului,asa ca nu va descurajati,incercati,caci pana la urma se rezolva,dar cu multa munca si efort.Satisfactiile sunt in final ,pe masura.
  Din pacate in timp ce in Asia se scrie o hartie,in Europa un dosar,la noi se scrie un biblioraft gros.Dar sa speram ca se va inbunatati si va fi ca in bancul cu rabinul si animalale din casa!! Ne vom bucura cand se vor diminua numarul de hartii. |Mai greu e cu FNGIMM care refuza firme cu performanta fie pentru ca nu are resurse financiare sau oameni bine pregatiti.Succes!!
  • 0 (0 voturi)    
   vezi-ti mai bine de afacere, crede-ma... (Luni, 4 ianuarie 2010, 12:53)

   Dedalus [anonim] i-a raspuns lui Dragos Barna

   Omule, ia un utilaj "la mana a doua" sau fa un imprumut, sau asociaza-te cu careva.

   Las-o balta cu "finantare din fonduri europene" . Spune "Multumesc!" Celui de sus ca nu ti s-a aprobat "proiectul".

   Crede-ma.
   • 0 (0 voturi)    
    raspuns (Duminică, 15 mai 2011, 15:58)

    dragos barna [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

    ai dreptate ,e tot mai greu
 • 0 (0 voturi)    
  ...putin si pe ce nu-i nevoie... (Luni, 4 ianuarie 2010, 10:18)

  Dedalus [anonim]

  Asa cum am mai spus, recomand cu caldura fuga de aceste "proiecte europene".

  Aduc mult mai multe probleme decat rezolva.

  Prima conditie pentru realizarea unui proiect este ca toti cei implicati sa vrea sa se faca. Aceasta conditie nu este indeplinita:
  a) OI vor doar sa cheltuie banii si sa nu aiba probleme
  b) beneficarii public vor doar sa fuga de raspundere, iar beneficarii privati innebunesc in momentul in car vad rin ce trebuie sa treaca pentru a obtine banii
  c) Guvernul nu veder decat rata de absorbtie, nu si eficienta utilizarii (facem sute de statii de epurare a apei si canalizari in locuiri unde nu e envoie de ele- uitand ca trebuie sa plateasca cineva - eventual baba Rada din pensi ei de 500 de lei pe luna- si tarifele pentru canalizare, gunoi samd.).

  Cand am spus acum trei ani ca nu vom ajunge nici la 10% rata de absorbte pana la sfarsitul lui 2008, oamenii au ras de mine....

  Vad ca am ajuns in 2010 si tot sub 10% suntem.

  Iar ce s-a finantat mai bine nu se finanta.

  Dar va urez succes in asteptarea lui Mos Craciun!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by