Guvernul va adopta in luna februarie o Ordonata de Urgenta prin care autoritatile locale vor putea lua imprumuturi bancare cu garantii guvernamentale, in vederea cofinantarii proiectelor europene, a declarat, vineri, la Cluj, premierul Emil Boc, citat de NewsIn. El a mai spus ca suma necesara pentru aceste garantii va fi stabilita dupa finalizarea negocierilor cu FMI.

"Dupa finalizarea negocierilor cu FMI, vom sti exact care este suma disponibila pentru garantii guvernamentale si de acolo vom sti exact cat putem aloca in vederea sustinerii de catre autoritatile locale a proiectelor europene, ca si cofinantare. Dar este cert un lucru, ca actul normativ se va adopta, ca aceste colectivitati locale care au proiecte europene, dar nu au resurse locale pentru cofinantare, vor beneficia de garantii guvernamentale si ca acest lucru se va intampla in luna februarie", a declarat Emil Boc la inaugurarea Salinei Durgau, din municipiul Turda.

Primul ministru a adaugat ca aceasta masura va veni in sprijinul comunitatilor locale si, totodata, va duce la majorarea ratei de absorbtie a fondurilor europene.

"Ne asiguram ca banii europeni nu vor sta la poarta Romaniei. (...) Se obtin mai usor imprumuturi daca ai astfel de garantii guvernamentale, iar banii nu vor intra pe deficit bugetar. Garantia guvernamentala este un instrument modern si poate duce la marirea gradului de absorbtie a fondurilor europene", a mai spus premierul citat de Mediafax.