Mediul privat protesteaza: Guvernul ia masuri doar declarativ; autoritatile responsabile cu fondurile UE se confrunta cu grave probleme de lipsa de personal si birocratie 

de Ioana Morovan     HotNews.ro, EurActiv.ro
Marţi, 26 ianuarie 2010, 12:35 Economie | EuROfonduri


 documente
(26 Ian 2010) PDF, 127KB
Peste 100 organizatii neguvernamentale, structuri sindicale si organizatii patronale trimit o scrisoare publica Primului Ministru, atentionand ca Romania risca sa piarda o mare parte din cele aproximativ 30 miliarde de euro, fonduri nerambursabile, din cauza ineficientei Guvernului si a autoritatilor publice responsabile cu gestionarea acestor fonduri. Trei angajati la 1.400 de proiecte,10 luni de asteptare pentru semnarea contractelor - numai cateva din problemele semnalate de catre mediul privat, in scrisoarea transmisa marti, 26 ianuarie

Probleme sesizate, incluse in comunicatul organizatiilor:

    * durata mare de timp dintre momentul depunerii cererii de finantare si momentul primirii raspunsului (solicitantii au primit raspuns la 10 luni de la depunerea cererii, in contrast cu promisiunea de acum un an a Primului Ministru, conform careia acest lucru urma sa se intample in maximum 30 de zile);
    * durata mare a procedurilor de contractare (exista solicitanti carora li s-au aprobat cererile, dar care inca asteapta, unii dintre ei de mai bine de 6-7 luni, sa semneze contractele);
    * intarzierile foarte mari in rambursarea transelor de bani cheltuiti de catre cei care deruleaza proiecte (in unele cazuri, rambursarea nu s-a facut nici dupa patru luni de la depunerea cererilor de rambursare, in conditiile in care contractele prevad ca durata maxima este de 45 de zile);
    * imposibilitatea recuperarii TVA, desi acest lucru este prevazut de lege, ceea ce ii pune pe cei care deruleaza proiecte cu finantare din fonduri structurale in situatia de a trebui sa contribuie la bugetele proiectelor cu zeci sau chiar sute de mii de euro, in conditiile in care nici o banca din Romania nu acorda credite pentru asa ceva;
    * comunicarea deficitara dintre autoritatile de management si organismele intermediare, pe de o parte, si solicitantii de finantare din instrumente structurale, de cealalta parte.

In comunicat se mai precizeaza:
 • Autoritatile responsabile de managementul fondurilor structurale au angajati insuficienti si, in multe cazuri, cei existenti sunt lipsiti de experienta. De-a lungul anului 2009, numarul angajatilor din aceste institutii a scazut progresiv, iar posturile ramase vacante au fost blocate prin decizia Guvernului, in loc de a fi scoase la concurs.
 • In prezent, de exemplu, la Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU), o singura persoana se ocupa de gestionarea si semnarea contractelor aferente mai multor sute de cereri de finantare, care au fost aprobate in toamna anului 2009. In acelasi timp, de monitorizarea pe latura tehnica si aprobarea transelor de rambursare pentru mai bine de 1.400 de proiecte, aflate in prezent in derulare, se ocupa trei functionari din cadrul acestei autoritati.
 • Semnatarii scrisorii sugereaza ca urmatoarele tipuri de masuri adoptate de Guvernul Romaniei ar putea elimina riscul de blocaj in accesarea fondurilor structurale: cresterea numarului angajatilor responsabili cu gestionarea fondurilor structurale la nivelul impus de volumul si complexitatea activitatii din cadrul autoritatilor de management, stabilirea de proceduri clare pentru recuperarea TVA si eliminarea procedurilor birocratice care nu au fost solicitate de Uniunea Europeana.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


4815 vizualizari

 • +3 (7 voturi)    
  au dreptate ONG-urile (Marţi, 26 ianuarie 2010, 12:47)

  nacho [anonim]

  Fondurile UE se pierd la ora actuala din cauza ca exista prea putini functionari care sa gestioneze demersurile.
  E mare pacat, s-ar fi putut lua sute de euro si s-ar fi creat locuri de munca.
  Cred ca ar trebui constituit urgent un grup de lucru care sa propuna guvernului suplimentarea personalului, plus angajarea unor experti, in acele sectoare concrete unde e mare nevoie de ei pentru absorbtia fondurilor.
  • +3 (5 voturi)    
   Afara (Marţi, 26 ianuarie 2010, 13:33)

   Prostu [anonim] i-a raspuns lui nacho

   Afara cu bugetarii ! Adica sa imigreze in west ! :))))))))

   Lasand gluma la o parte-fondurile europene sunt super daca vrei sa faci ceva . Daca vrei sa furi e mai bine sa utilizezi fondurile bugetare. Alea sunt controlate doar de daco-romani !
   • +1 (1 vot)    
    corect (Marţi, 26 ianuarie 2010, 18:40)

    gigi de la scularie [anonim] i-a raspuns lui Prostu

    Ai mare dreptate. doar un exemplu:
    - proiect finantat din fonduri europene la o institutie din subordinea Mi. Comunicatiilor; 4 mil euro
    -acelasi proiect finatat de la buget chiar la mIn. Comunicatiilor ; 10 mil de euro
    primul a fost blocat prin desfiintarea institutiei.
    al doilea e bine mersi.
    e vorba de Punctul de contact unic Electronic; acuma se numeste eRomania
  • 0 (4 voturi)    
   din pacate asai (Marţi, 26 ianuarie 2010, 13:47)

   romeo [anonim] i-a raspuns lui nacho

   Se pierd cas prea putin functionari? Sunt putini si deloc nu fac nimik..........si nu vb ca am ceva cu ei ........aveau un dosar in fata de o luna si io sunam la ei : "ca domne nu e la noi" pana nu mam dus la ei sa ma lingusesc nu a iesit nimic si culmea era in fata si era si cel mai gros. Deci cu cat is mai delasatori si asteapta cafele cu atat o sa pierdem fonduri, bani de la banca si multe altele
  • -3 (5 voturi)    
   mda (Marţi, 26 ianuarie 2010, 13:53)

   mia [anonim] i-a raspuns lui nacho

   Nacho, pana una alta, din cate stiu eu, acesti lideri de sindicat sunt in mare parte mari pesedisti despre care n-am auzit sa nu aiba unde sa stea, cu ce se deplasa samd. Plus ca...unde sunt dovezile?
   • +2 (2 voturi)    
    @mia (Marţi, 26 ianuarie 2010, 14:44)

    FFF T [utilizator] i-a raspuns lui mia

    Aici nu e vorba de lideri sindicali ci de reprezentanti ai mediului ONG-istic. Sunt ONG-uri care pierd fonduri si timp din pricina Statului roman.
  • -3 (5 voturi)    
   cel putin ciudat (Marţi, 26 ianuarie 2010, 13:54)

   aron [anonim] i-a raspuns lui nacho

   Si nu pare deloc suspect faptul ca acesti sindicalisti au avut fix acum o revelatie si s-au gandit sa arunce vina asupra lui Boc? Ca sa nu mai spunem de faptul ca Realitatea ne-a "informat"…
  • +2 (4 voturi)    
   .... (Marţi, 26 ianuarie 2010, 13:58)

   sictireanu [utilizator] i-a raspuns lui nacho

   Nu-i intereseaza fondurile UE pentru ca de aici nu se poate lua shpaga. Asta-i tara, astia ne sunt guvernantii :(
  • 0 (0 voturi)    
   Distrugerea Romaniei (Vineri, 29 ianuarie 2010, 10:06)

   dan [anonim] i-a raspuns lui nacho

   Blocarea Fondurilor Europene, in speta Fondul Social European

   Cand vorbim despre distrugerea Romaniei, vorbim despre bani pierduti, despre deturnare de fonduri, despre bataia de joc fata de banul public. Expert in distrugerea acestei tari este si d-na Cristina Iova, d-na care administreaza de 3 ani peste 4 miliarde de euro.
   Si cand spun “administreaza” ma refer la faptul ca aceasta doamna n-a administrat nimic pana acum. Iar banii acestia, dati ped gratis de la Comisia Europeana (la bugetul careia contribuim ca tara) ne vor fi luati foarte curand inapoi impreuna cu dobanzile si penalizarile aferente pentru nefolosirea acestor bani. Deci este foarte probabil sa dam inapoi 8 miliarde si nu 4 cat am luat de la contribualbilii Uniunii Europene.
   Si asta pentru ca aceasta blonda cu interese anti-nationale din fruntea POSDRU si-a batut joc de sansa Romaniei de a folosi acesti bani! Si-a batut joc de educatie, si-a batut joc de toti oamenii care au rams someri, care au rams pe drumuri, de grupurile defavorizate fara sanse in educatie si pe piata muncii, de viitorul nostru si al copiilor nostrii, de persoanele cu dizabilitati care nu au din ce trai....
   Si-a batut joc de toti beneficiarii de fonduri POSDRU carora a mai avut si tupeul sa le ceara bani ca sa “permita” sa aiba acces la aceste fonduri.Si pe care apoi i-a lasat de izbeliste si nu i-a indrumat in nici un fel. Si-a batut joc de toti ministrii perindati pe la Ministerul Muncii, carora le-a promis proiecte si bani si carora le-a tras clapa si pe care i-a sapat ca sa se salveze ea! I-a pacalit pe toti politicienii carora le-a promis bani pentru pentru campanii, bani din Fondul Social European si care dupa acest ajutor, i-au acordat sustinere!
   Vesnic perena in gradina Autoritatii de Management, aceasta matraguna autohtona ii sufoca si ii otraveste zilnic pe cei cu care lucreaza zi de zi.
  • 0 (0 voturi)    
   Distrugerea Romaniei continuare (Vineri, 29 ianuarie 2010, 10:09)

   dan [anonim] i-a raspuns lui nacho

   Isi persecuta subalternii, mai bine spus sclavii personali, in fiecare minut si ii forteaza sa incalce toate legile tarii, ale UE si ale bunului simt, astfel incat acesti bani sa nu ajunga nicaieri, decat o parte, care ajunge in buzunarul ei si al prietenilor ei greci si italieni.
   Cristina Iova=Puwak=Ritzi=Vlas=PUSCARIE
 • -4 (6 voturi)    
  utilitate? (Marţi, 26 ianuarie 2010, 12:55)

  Dedalus [anonim]

  Eu am alta intrebare: sunt oare necesare taote aceste proiecte? La POS DRU am vazut multe proiecte ce "instruiesc" oamenii complet aiurea, in minunatii de genul "elaborarea de programe scolare" sau alte bizarerii de acest fel.
  • +6 (6 voturi)    
   n-avem nevoie de bani? (Marţi, 26 ianuarie 2010, 13:20)

   nacho [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   @dedalus, daca ai avea o mica firma de colectare de baterii, sa zicem, si ai putea accesa niste fonduri UE ca sa sensibilizezi oamenii (inclusiv elevii de scoala) sa nu mai arunce baterii la gunoi pentru ca polueaza mediul cu metale grele, atunci n-ai mai spune ca "proiectele instruesc oamenii complet aiurea".
   • -1 (3 voturi)    
    eligibilitate (Marţi, 26 ianuarie 2010, 14:08)

    Dedalus [anonim] i-a raspuns lui nacho

    Aia nu e instruire, omule! E constientizare si NU se finanteaza din POSDRU.

    Sensibilizarea (constientizarea) ca atare nici nu cred ca se finanteaza separat si in nici un caz pentru firme.

    Marea problema a acestor finantari este faptul ca dau impresia ca "se poate orice".

    In realitate sunt extrem de limitate si de ristictive.
 • +7 (9 voturi)    
  ... (Marţi, 26 ianuarie 2010, 12:59)

  xyz [anonim]

  Propun schimbarea consitutiei si interzicerea cetatenilor romani sa mai candideze pentru a ocupa functii executive in stat. Vor avea dreptul de a candida numai cetateni ai altor tari. De acord?
  • +2 (6 voturi)    
   in plus (Marţi, 26 ianuarie 2010, 13:32)

   AlinN [anonim] i-a raspuns lui xyz

   Propun schimbarea constitutiei si inlocuirea aparatului birocratic gigantic si ineficient cu cateva calculatoare performante. Propun inlocuirea judecatorilor cu computere. Se introduc datele: varsta, sex, antecedente etc, etc, se introduce fapta ex :furat 1 gaina, se introduc dovezile aduse de avocat si de procuror si se apasa ENTER. Dupa 20 de milisecunde se vor lua decizii mult mai corecte decat eliberarea lui Gorbunov, etc etc etc. In plus scapa si statul de o cheltuiala apreciabila cu judecatorii.
  • +1 (3 voturi)    
   E vorba de sefi (Marţi, 26 ianuarie 2010, 13:42)

   Constantin [anonim] i-a raspuns lui xyz

   astia ar trebui sa nu aiba metehne romanesti, insa trebuie sa-i cunoasca foarte bine pe romani pe care, cu parghiile potrivite, ii pui foarte usor la munca in directia dorita.
   • 0 (2 voturi)    
    Tu de unde stii? (Marţi, 26 ianuarie 2010, 13:53)

    Lucian_Mares [utilizator] i-a raspuns lui Constantin

    Lucrezi la Dacia?
  • 0 (2 voturi)    
   ... (Marţi, 26 ianuarie 2010, 14:48)

   xyz [anonim] i-a raspuns lui xyz

   Daca mai primesc vreo 3, 4 plusuri, ma apuc sa strang semnaturi pentru propunerea de modificare a constitutiei si aducem guvern din Japonia :)
   • +1 (1 vot)    
    hehe (Marţi, 26 ianuarie 2010, 17:48)

    fpanait1 [utilizator] i-a raspuns lui xyz

    puteam avea guvern condus de un neamt, dar nu l-am vrut:)))
    asa ca nu cred ca o sa mearga intitiativa ta...cu parere de rau...
 • +5 (5 voturi)    
  Guvernul (Marţi, 26 ianuarie 2010, 13:09)

  Constantin [anonim]

  este o frana in accesarea fondurilor structurale.

  Insa frana poate fi transformata in acceleratie prin transformare functionarilor care se ocupa de fonduri din necunoscatori si iresponsabili in cunoscatori si responsabili de legislatie economica nationala si europeana.
  • +1 (5 voturi)    
   de cand? (Marţi, 26 ianuarie 2010, 13:59)

   curios [anonim] i-a raspuns lui Constantin

   dureaza super-britocratia pentru fonduri europene? nu din 2007 de la Tariceanu citire? nu ACELEASI ONG au cerut controlare drastice ca sa nu fie frauda? Banii de la UE se incaseaza la sfarsitul proiectului, NICIODATA inainte. Iar in 2010 apar banii pentru proiecte din 2007 si 2008. Nu cumva tot Tariceanu era si atunci la guvern?
 • +1 (5 voturi)    
  au descoperit ... (Marţi, 26 ianuarie 2010, 13:09)

  sufix [anonim]

  dupa 1 an au descoperit si ong urile apa calda
 • +1 (3 voturi)    
  AMPOR e jalnic... (Marţi, 26 ianuarie 2010, 13:11)

  iucinu [anonim]

  La AMPOR (Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului) situatia e mai PROASTA decat la AMPOS DRU. Cererile de rambursare stau cu lunile la aprobat, la fel si cererile de finantare evaluate-in cazul carora dureaza doar semnarea contractului cateva luni... E JALE...Functionarii AMPOR, pe langa faptul ca sunt putini, mai sunt si slab pregatiti, se misca incet si parca intentionat vor sa blocheze absorbtia fondurilor structurale. De asemenea sunt blocate si Organismele Intermediare (ADR-urile) neprimind finantarea din Asistenta Tehnica la timp conform procedurilor, ci abia dupa cateva luni de intarziere...PROPUN, CA SOLUTIE, REGIONALIZAREA TARII SI DESCENTRALIZAREA FONDURILOR STRUCTURALE DE LA NIVEL CENTRAL LA REGIUNI. SIGUR ASA SE VOR MISCA LUCRURILE MAI REPEDE SI CONFORM PROCEDURILOR !!!
  • +1 (1 vot)    
   Deblocare banilor (Marţi, 26 ianuarie 2010, 14:46)

   Constantin [anonim] i-a raspuns lui iucinu

   se face numai cu aprobare cuiva din ministerul finantelor pentru proiectele cu fonduri structurale din toata tara. Cu asemena centralizare e firesc sa se blocheze plata si sa fie harababura existenta.
 • +4 (4 voturi)    
  da da... (Marţi, 26 ianuarie 2010, 13:13)

  liviu_ [utilizator]

  fondurile UE sunt bune... si gratis.... au numai doua defecte:
  chiar trebuie sa faci ceva ca sa le obtii si se fura foarte greu...
  • +2 (2 voturi)    
   fondurile UE nu nunt gratis (Marţi, 26 ianuarie 2010, 14:15)

   Dedalus [anonim] i-a raspuns lui liviu_

   NU sunt gratis!
   a) includ contributia noastra la UE
   b) sunt foarte multe cheltuieli ne-eligibile
   c) existra un efecet diezconomic masiv din cauza intarizierilor si al necesitatii fondurilor de "buffer"
 • +3 (3 voturi)    
  false probleme (Marţi, 26 ianuarie 2010, 13:15)

  anonim [anonim]

  luati toate organele si organismele responsabile, tot felul de autoritati de management si de coordonare si de corelare si de bagare de seama si pune-i la treaba ca sunt multi sefi si putini experti pentru evaluarea proiectelor
  sesiuni de depunere si evaluari 365 de zile pe an 24 de ore pe zi daca vrem fonduri europene si roiu cu tot felul de nepriceputi intrati cu pile si relatii si iau salarii sporite ca lucreaza cu bani europeni ?????
  dimensionati structurile dupa numarul de proiecte si cereri de plata si veti avea surpriza sa vedeti ca sunt mult mai multi decat trebuie
  scoateti proiectele la vedere in etape succesive de evaluare si selectie, treptat, si mai vedeti cine poate si cine nu ca promoveaza proiecte toti ciorditorii si n-au habar de nici un fel, principalul e sa luam bani EUROPENI nu conteaza pentru ce si angajam banii si proiectele nu se pot finanta
  mai e un pic si mai multi renunta dacat depun proiecte
  stai sa vezi cand or bubui falimente la proiecte babane care s-au promovat pe tot felul de criterii si fundamentari nastrusnice si aducem bani de acasa
  da, da statul roman
  si mai vedeti ce ne trebuie cu adevarat si ce nu ce investitii, unde, cu ce impact, ca aruncam banii pe tot felul de traznai scrie unul doua randuri pline de vrajeli si teorii si ia bani
  duceti banii in sectoare importante si unde sunt oameni care vor sa investeasca in afaceri viabile nu-i mai risipiti pe tot felul de teorii si studii aiurea
  si multe altele.......................
 • +1 (5 voturi)    
  In anii trecuti au fost angajati cu duiumul.Ce au (Marţi, 26 ianuarie 2010, 13:22)

  cornel [anonim]

  Eu stiiu ca personal pentru fondurile structurale a tot fost fost angajat in anii trecuti, chiar cu duiumul si ce au facut ? Stiu ca s-au lipit cei cu pile mari la fiecare structura ptc urmau sa i-a salarii f.mari. Asa e cand nu se urmareste calitatea angajatilor. Adevarul este ca nici nu prea avem personal bine pregatit. Dupa 90, calitatea scolii a fost din ce in ce mai slaba. Si atunci de unde ? ONG-ri vad ca avem multe. De ce nu avem structuri institutionale mai bine pregatite ? Preferam mai putine ONG-uri, dar mai multi profesionisti, nu doar lucratori cu gura !
 • +2 (2 voturi)    
  aham (Marţi, 26 ianuarie 2010, 13:26)

  codrea [anonim]

  Si mai elaborati o lege prin care furnizorii de utilitati sa fie obligati sa realizeze bransamentele la investitiile noi in maximum 2 luni de la obtinerea autorizatiei de constructie (pentru care au dat avize favorabile in prealabil).
  • +2 (4 voturi)    
   Legea (Marţi, 26 ianuarie 2010, 14:30)

   Constantin [anonim] i-a raspuns lui codrea

   ar trebui sa interzica eliberarea unei autorizatii de constructie pe un teren fara infrastuctura adica: drum, lumina, gaze, apa, canalizare.
   Initial in orase, dupa care ar trebui implementata si la sate.
 • -2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 26 ianuarie 2010, 13:31)

  [anonim]

 • 0 (4 voturi)    
  Fonduri structurale (Marţi, 26 ianuarie 2010, 13:36)

  g [anonim]

  Problema cu personalul insuficient e prezenta peste tot.
  Majoritatae AM-urilor si OI-urilor functioneaza sub nivelul stabilit in schemele ce au stat la baza certificarilor.

  Solutia ar fi multipla:

  1. Deblocarea posturilor vacante - cum majorarea de 75 % se va suporta din bugetul de asistenta tehnica bugetul de stat nu va suferi atit de mult si eu zic ca efectul compensator al fondurilor va prevala
  2. Stimularea suplimentara a celor de pe fonduri pentru a putea atrage specialisti care acum nu vor sa vina sa munceasca pe 20 mil si sa semneze contracte de miliarde
  3 poate ar trebui creata o categorie de functionar public pe fonduri ceva similar managerilor publici. Astfel cei din sietm ar putea fi stimulat. Daca se pun criterii de evaluare legate de fonduri, si daca se asigura conditii adecvate atunci se mai poate face ceva.
  4. NU IN ULTIMUL RIND- beneficiarii trebuei sa isi dea mai mult silinta. Evaluarile si procesarea cererilor de rambursare iau multi timp SI PENTRU CA ELE SINT FACUT ELA UN NIVEL SCAZUT CALITATIV. Ar trebui sa se spuna cite runde de clarificari parcurge un proiect sau cerere rambursare pina ce sint aprobate
  • +2 (2 voturi)    
   hahaha (Marţi, 26 ianuarie 2010, 13:56)

   codrea [anonim] i-a raspuns lui g

   Cu punctul 4 n-am cum sa fiu de acord. Se solicita clarificari indiferent de cat de bine faci dosarul (cererea) tocmai pentru ca acest lucru demonstreaza ca exista activitate (adica se analizeaza sarguincios proiectu). De fapt e doar o activitate care trebuie bifata ca asa e procedura.
   Iar procedurile sunt complicate tocmai pentru ca-s gandite prost. Pentru ce-i intereseaza, de exemplu, la o investitie noua proiectul cladirii daca se solicita fonduri doar pentru echipamente?
   Sau, la o constructie finantata din fonduri Ue de ce tb la cererea de plata sa faci dovada probelor de laborator ale materialelor de constructii atata timp cat astea sunt vizate de inspectia de stat in constructii la inspectia pe faze?
   Luati procedurile alea la lins si eliminati documentele inutile din ele, nu e admisibil ca sa cheltui zeci de milioane cu xerox-ul pentru un proiect.
 • +3 (3 voturi)    
  Scrisoare publica contra INCOMPETENTEI (Marţi, 26 ianuarie 2010, 13:40)

  lili [anonim]

  Cam asta este, autoritatile nu sunt CAPABILE sa gestioneze fondurile europene si mai grav, nu le pasa. GRAV.
 • +3 (5 voturi)    
  fonduri UE (Marţi, 26 ianuarie 2010, 13:48)

  ninel [anonim]

  Fondurile UE sunt pierdute din trei complexe cauze
  1. Amestecul politic
  2.Slaba, foarte slaba organizare la nivelul autoritatilor de management
  3.Foarte slab management al organizatiilor receptoare (autoritati, IMM-uri, etc)

  Numarul insuficient de personal este o minciuna, sunt prea multi!
 • 0 (2 voturi)    
  pesedeii (Marţi, 26 ianuarie 2010, 13:52)

  cristy [anonim]

  Stiu exemple concrete, punctuale, in care persoane extrem de competente desemnate sa se ocupe cu atragerea, gestionarea si folosirea adecvata a fondurilor comunitare au fost date afara pentru a se face loc clientei politice, incompetentilor, spagarilor etc. Cazurile pe care le cunosc sunt din cateva institutii conduse de pesedei pe parcursul lui 2009.
 • +1 (3 voturi)    
  fondurile (Marţi, 26 ianuarie 2010, 14:12)

  vasile [anonim]

  La inceputul anului 2009 un premier si un fost vicepremier au aparut pe toate posturile si au tras din toate pozitiile impotriva omenilor care lucrau in domeniul fondurilor europene fara insa sa aiba habar cu ce maninca acestea. Au taiat sporul de 75 % iar in sistem salarile au ramas la nivelul de 7-8 milioane pe luna. S-a spus ca timp de 2 ani nu s-au accesat fondurile europene dar nimeni nu a spus ca in acest perioada s-au elaborat ghiduri, proceduri, si toate au trebuit sa fie avizate de CE. Au fost structuri care au fost auditate. Dupa ce s-a demarat lucrurile au venit niste cetateni asa cum e specific la romani si au spus ca nu e bine ce s-a facut desi CE a atemtionat in mai mult randuri sa nu se bata joc de acesti oameni. In anul 2009 din structurile de stat care se ocupa de fondurile structurale au plecat fff multi oameni si inca cei bine pregatiti si s-au dus la firmele de consultanta unde pe luna primesc cel putin 1500 euro cam 60 milioane de lei in timp ce la stat ar fi primit maxim 20 milioane care au fost si acestea vamuite de zilele de fara plata din lunile octombie, noiembrie, decembrie 2009. Asa ca tipic romanesc, dupa ce pe bani statului am pregatit presonalul acesta a migrat la privat iar acum toate structurile nu au personal si cel care a ramas e format din cei care au venit mai tarziu si nu au experienta.
  Ca la romani cand vine unul nou la putere strica totul ce a facut cel dinaintea lui.
  In rest sa auzim de bine
  • 0 (0 voturi)    
   din pacate pentru tine... (Marţi, 26 ianuarie 2010, 14:40)

   mar [anonim] i-a raspuns lui vasile

   Nu s-a stricat nimic pentru ca in mare parte a fost prost conceput. Si nu vorbesc numai de ghiduri care sunt prost intocmite ci de toata constructia de la elaborarea propunerii de proiect pana la implementare. La modul de alocare a fondurilor pe axe, domenii de interventie si lista poate continua.
   Legat de personal, pai cei care nu au migarat lucreaza/au firme de consultanta nu neaparat pe numele lor si colaboreaza cu cei care au plecat din sistem.
   Din pacate din toata aceasta nebunie noi pierdem. Romania putea sa se dezvolte, sa creeze si sa dezvolte IMM-rile si in rural si in urban si implicit acea clasa de mijloc absolut necesara unei societati normale dpdv economic si social.
   De ex. la proiectele depuse pe PNDR este jale mare, sunt proiecte bune, eligibile cu punctaj mare peste 65 care au fost reportate. Este incredibil cum au ajuns unele proiecte selectate la peste 96 pct.Nu vom intelege cei care avem cunostinta cum au fost evaluate ptr. a ajunge la un astfel de punctaj.
   Sau si mai rau proiecte aproximativ identice (difera dimensiunea, care nu are relevanta in evaluare) la un centru regional primeste punctaj pe un ceriteriu de selectie iar la altul nu...
   Si uite asa am ajuns sa ne vaitam ca nu vom putea utiliza banii alocati pentru fondurile postaderare.
   Iar la toata aceasta nebunie se mai adauga lipsa garantiilor reale pentru a accesa credite in vederea asigurarii cofinantarii pentru proiectele aprobate.
  • +3 (3 voturi)    
   corect (Marţi, 26 ianuarie 2010, 14:49)

   sandu [anonim] i-a raspuns lui vasile

   Perfect adevarat. Inconstienta guvernului Boc a adus aceasta stare de lucruri, iar colaborarea cu PSD a fost fatala. Au fost eliminati din sistem oameni capabili care au lucrat si implementat proiecte, pentru a fi inlocuiti de aparatul de partid securisto-bolsevic. Iar acum tot ei se plang.
  • +1 (3 voturi)    
   cine seamana si culege (Marţi, 26 ianuarie 2010, 15:12)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui vasile

   Incepand de anul trecut si chiar si acum cand vine vorba de bugetari mesajul a fost unanim acelasi "daca nu va convine plecati la privat". Uite ca asta s-a si intamplat. Evident ca au plecat cei mai bine pregatiti si care lucrau in domenii unde "se cauta" oameni = firmele de consultanta care fac proiecte pentru fonduri. Sper ca nu se astepta nimeni sa plece acritura de la ghiseu care a lucrat toata viata ei in administratie si acum mai are 5 ani pana la pensie.
   Masurile (atat de aplaudate) de reducere a cheltuielilor cu bugetarii s-au luat dupa modelele comuniste de solidaritate sociala si nu pe criterii de performanta (pe care oricum nu stiu sa le masoare) ... acum e cazul sa suporte si efectele, nu?
   Asta se intampla mereu cand lucrurile sunt facute in viteza calului si cand, in an de alegeri, nimeni n-are curajul sa faca ce trebuie ... si anume sa dea afara oameni si sa ii pastreze pe cei buni cu salarii la nivelul pietei.
 • +3 (3 voturi)    
  POSCCE - verze de verze (Marţi, 26 ianuarie 2010, 14:25)

  addrian [anonim]

  Cei mai varza functionari publici sunt la POSCCE.

  Astia sunt urmasii neinstruiti ai defunctei ANIMMC. Croitorese, vanzatoare la taraba, portari si necalificati au ajuns ... atentie!!! ... Evaluatori de Proiect.

  Ca sa ne reamintim cu totii, aceasta institutie este cea care tinea intreprinzatorii la coada, de dormeau oamenii in masini.

  Aceasta institutie isi bate joc de granturile europene, tratand orice antreprenor roman ca pe un posibil infractor.


  Uite un link de pe Hotnews de acum cativa ani

  http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1098546-intreprinzatori-din-toata-tara-dorm-masini-fata-agentiei-pentru-imm-uri.htm
 • 0 (2 voturi)    
  oengistii (Marţi, 26 ianuarie 2010, 14:45)

  demaGOGU [anonim]

  ngo-urile tipa ca din gura de sarpe deoarece sunt principalii beneficiari ai anumitor categorii de fonduri europene (resurse umane in special dar si altele); asa cu foarte bine puncteaza Daedalus(combati bine dle!) majoritatea proiectelor ONG-iste nu are nici o finalitate concreta!, fiind practic bani aruncati pe fereastra!; bineinteles interesele pecuniare la ong-urilor sunt imbracate in haina patetica a "pierderii fondurilor structurale pentru Romania!"
  bleah!
 • +2 (2 voturi)    
  accesare fonduri (Marţi, 26 ianuarie 2010, 14:57)

  bc [anonim]

  iata o mostra de incapapabilitate a guv. probabil ca insusi guv e impotriva fondurilor ue. nr personalului a scazut. corect. masura e evidenta. salariul trebuie sa fie corelat si bonificat cu nivelul fondurilor atrase. simplu ca buna ziua
 • +1 (1 vot)    
  lipsa de personal ? (Marţi, 26 ianuarie 2010, 15:22)

  gabi [anonim]

  nu e lipsa de personal - e lipsa de organizare si de interes.
  • 0 (0 voturi)    
   Balaioara e de vina (Vineri, 29 ianuarie 2010, 10:24)

   satira [anonim] i-a raspuns lui gabi

   Balaioara – catelusa schiopa a hAM-ului

   Ati ghicit: dupa ce ca e blonda si la propriu si la figurat, terorista, delapidatoare, mincinoasa si nebuna, de vreo luna mai e si schiopa.Ca vorba aia frumusetea e ceva doar de suprafata, pe cand uratenia, se extinde pana la oase!In cazul ei pana la oasele picioarelor.Ce sa faci, cand esti “bun” .. le ai pe toate!
   Asta n-o impiedica pe Balaioarasa zboare pe taramuri de varza de Bruxelles!Asa s-a intamplat recent, cand si-a luat cateva palme bune de la oamenii aia de la Bruxelles (aia care planteaza verze ca ea prin am-uri). Degeaba isi tara muma padurii laba piciorului sugestiv, ca n-a compatimit-o nimeni in asa hal incat sa o scuteasca de observatile si de ultimaturile referiotoare la gunoiul pe care l-a facut in POSDRU.
   Intoarsa pe taramuri mioritice, cu coada intre picioare, a inceput seria de “sedinte fara sfarsit” in care toata lumea era de vina, pentru dezastrul FSE, iar ea era perfecta.
   Aceasta demiurga nascatoare de POSDRU, nu putea intelege de ce sunt numai prosti in jurul ei. Si atunci ofta si se intreba: “Doamne, de ce Doamne m-ai facut sa fiu singura inteligenta din Univers? De ce?” Binenteles Dumnezeu nu avea timp sa raspunda la intrebari tampite.
   Acum, Balaioara cauta de zor pe cine sa dea vina pentru tot dezastrul pe care ea l-a creat.
   In zilele urmatoare capete vor pica, reorganizand sau “bulibasind” totul in ograda ei. Va cauta in ograda ei oameni increzatori sa o ajute si dornici de sacrificiu, sa scape de ei ca sa se salveze ea.Asa ca dragilor – Feriti-va de magarita! Cine sta sub coada, se va trezi cu o mare balega in cap. In concluzie: evitati contactul direct si indirect cu Bala!
   • 0 (0 voturi)    
    solutie (Vineri, 29 ianuarie 2010, 22:08)

    gabi [anonim] i-a raspuns lui satira

    O soluție pentru persoanele cu handicap (adică șchioape): două cârje, respectiv două organisme intermediare care să fie desemnate prin licitaţie publică internaţională.
 • -1 (3 voturi)    
  fonduri (Marţi, 26 ianuarie 2010, 16:05)

  functionar [anonim]

  cum e posibil sa tai cei 75% spor la salariu, sa nu mai dai ore suplimentare, si sa le ceri angajatilor sa semneze proiecte de milioane de euro?? esti s-au tampit rau fratilor.!!
 • +1 (1 vot)    
  e da" pork (Marţi, 26 ianuarie 2010, 16:33)

  si BADEA are dreptate .... [anonim]

  ...nici in 1000 de ani nu o sa reusim sa preluam fondurile gratuite care ni se pun la dispozitie ....(trebuie un plan de afacere)
  si .. oricum politicul dicteaza...asa ca ..pacat de romania ...
 • -1 (3 voturi)    
  Ce spun privatii? (Marţi, 26 ianuarie 2010, 17:50)

  privatu' [anonim]

  Se angajeaza sa mai fure? sa-si plateasca darile statuluicare le face posibile afacerile?! Nu cred.... N-o sa vedeti asa ceva! Pai popoviciu, udrea cocos, videanu, berceanu, blaga, nu sunt din lumea asta, Din lumea sta sunt acolitii acestora, tot portocalii si ei. Cu cine fac privatii nostri "afaceri"? Cum? Cu nimeni? Numai cu statul? De ce? Pentru ca sectorul privat din Romania este de fapt total necompetitiv?! Nu cred! Pai ei se dau cei mai competenti, cei mai frumosi si in general cei mai tari. Pai daca e asa, iesiti cu banu' copii! cum le-a fost impus forfetaru', cum au inceput sa chitaie. Normal , daca ei nu produc nimic de unde sa plateasca?!(editat de HotNews.ro)(editat de HotNews.ro)
 • +1 (1 vot)    
  omul nepotrivit in functii cheie (Marţi, 26 ianuarie 2010, 19:08)

  mata hari [anonim]

  Sistemul de la AMPOSDRU merge prost din cauza directorului general. Pentru ce a fost pus acolo sus?Sa fie trasa la raspundere domne! E pusa pe distrugerea aceasta Margaretha Geertruida a Romaniei, respectiv IOVA.
  Interesele ei sunt total opuse fata de interesele acestei tari.
  • 0 (0 voturi)    
   Omul nepotrivit este promovat ! (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 14:02)

   XYZ [anonim] i-a raspuns lui mata hari

   Se zvoneste ca va fi promovata.
   Sa-i dorim succes !
   Poate vine cineva mai competent si pus pe treaba
 • +1 (1 vot)    
  De ce pleaca oamenii din AMPOSDRU? (Marţi, 26 ianuarie 2010, 19:22)

  ioana [anonim]

  Credeti ca oamenii pleca din AMPOSDRU din cauza salariilor mici?De patru ani tot pleca oameni din AMPOSDRU si nimeni nu si-a pus intrebarea de ce pleaca oamenii din AM!
  Pleaca oameni foarte pregatiti din cauza conducerii!
  Luati masuri masuri in al 12-lea ceas sau asteptati sa plecam cu totii din AMPOSDRU?
  Nu mai suportam! Atentie, lipsa absorbtiei se va intoarce impotriva voastra domnilor politicieni care sustineti o incompetenta precum aceasta doamna.
  • +1 (1 vot)    
   prima Țarină a imperiului POSDRU (Marţi, 26 ianuarie 2010, 19:42)

   ordo ab chao [anonim] i-a raspuns lui ioana

   O poveste similară puteți citi pe: http://ro.wikipedia.org/wiki/Ivan_al_IV-lea_al_Rusiei
 • +1 (1 vot)    
  Bun subiect! (Marţi, 26 ianuarie 2010, 19:53)

  flori [anonim]

  Doamna Morovan va transmit felicitari pentru articol.
  Am crezut ca si dumneavoastra v-ati lasat intimidata.
 • +1 (1 vot)    
  Suntem prea puturosi (Marţi, 26 ianuarie 2010, 19:54)

  Ionut [anonim]

  De aceea nu accesam fonduri EU, pentru ca suntem cu totii PUTUROSI. Daca am putea sta la citit in cafea, fumat etc. si vom fi platiti dupa aceasta ocupatie vom fii primii in EU. Cand este vorba de deocumentatii, analize, etc. ne spetim si ne plangem ca nu avem salarii si luvcram prea mult. Cand se aproba un dosar acesta dureaza pana la 24-30 luni de zile. Dupa aprobarea acestuia este necesar de alte documente, documentele depuse cu 24 -30 luni inainte nu mai sunt valabile. Daca facem contract cu o firma externa din UE pentru utilaje,instalatii, vine si ne spune de ce nu le contractez de la Distribuitorul Roman?. La acest Distribuitor pretul de cumparare netto (fara TVA) este cu peste 50%-70%l mai ridicat ca de la firma externa. Cand am nevoie de date tehnice,service,piese de schimb, distribuitorul Roman- hot - nu are asa ceva,trebuie asteptat, rugat in fata lui etc. Acestia suntem si ne miram ca unde suntem. Sa ne fie la toti de rusine, suntem un Popor slab.
 • +1 (1 vot)    
  De semnalat la UE (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 10:11)

  ATX [anonim]

  Pentru ca acest demers sa aiba succes, este necesar sa se adreseze aceasta scrisoare si catre Comisia Europeana. Ei vor raspunde clar, la obiect si in termen, nu ca autoritatile romane.
  In plus, autoritatile europene vor stabili masuri si pentru autoritatile romane, care nu sunt in stare sa corecteze singure situatia aceasta.

  Mai semnalez un aspect; in Romania, fiecare AM (Autoritate de Management) si-a facut propriile reguli, platind bani buni la diversi consultanti, astfel ca regulile difera pe POS DRU, POR, PODCA, PO MEdiu etc. In timp ce la nivel european se doreste unificarea legislatiilor nationale, in Romania se diversifica aceasta legislatie.

  Oricum, POS DRU imi pare cea mai ramasa in urma AM. Au dat niste mnuale / ghiduri in stadiu de DRAFT si acelea incalcite, doar cu prevederi legale, fara concretizari, cum ar trebui sa fie un ghid.
 • 0 (0 voturi)    
  contractare AM POSDRU (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 19:39)

  beneficiar POSDRU [anonim]

  Ca beneficiar POSDRU pot spune ca sunt dezgustat de incompetenta celor 2 persoane de la contractare. De fiecare data cand am solicitat un punct de vedere aceste "doamne" imi spun ca trebuie sa citesc contractul...evident prin acest raspuns acestea urmaresc sa si mascheze incompetenta si lipsa de profesionalism. Normal doamnelor ca am citit contractul ca doar nu l as fi semnat fara sa l citesc!!!! Rusine, rusine....Sa nu mai vorbesc de perioada in care mi se aproba un act aditional si motivele pentru care se respinge, ex."nu ati lasat spatiu..., nu este scris cu majuscule". Sincer sunt curios ce note ati obtinut la evaluare?! Incompetenta........
  • +1 (1 vot)    
   lol (Joi, 28 ianuarie 2010, 7:54)

   beneficiar POSDRU 2 [anonim] i-a raspuns lui beneficiar POSDRU

   pai ce ai facut dumneata e ca si cum te-ai duce la un magazin de anvelope si ai cere domnisoarei de la casierie care iti factureaza si iti emite certificatul de garantie sa iti explice pana la ce temperatura poti circula cu anvelopele de iarna sau chiar sa ti le monteze dumneai!! daca ar fi macar o singura persoana in vreun AM care sa cunoasca si licitatii, si contracte, si monitorizare, si financiar, si juridic (adica chiar de toate), si sa mai stea si pe un salariu de max 20 mil, inseamna ca nu e asa. sau inseamna ca acea persoana a plecat de mult timp in privat.
  • 0 (0 voturi)    
   finantare (Marţi, 2 februarie 2010, 0:03)

   beneficiar AMPOSDRU [anonim] i-a raspuns lui beneficiar POSDRU

   Eu sunt foarte multumit de serviciile AMPOSDRU si de cate ori am apelat am gasit un sprijin. Si pe mine m-a trimis o data sa citesc contractul si bine mi-a facut ca nu am fost atent. Probabil si dvs. ar trebui sa faceti la fel si sa nu mai aruncati cu noroi dand vina pe altii pentru ca dvs. nu v-ati facut treaba!
   Va doresc succes!
   • 0 (0 voturi)    
    mai cititi inca odata contractul, si inca odata (Marţi, 2 februarie 2010, 0:28)

    din exterior [anonim] i-a raspuns lui beneficiar AMPOSDRU

    Eu nu cred ca cineva arunca cu noroi in drepta si in stanga, dar de cate ori am apelat la departamentul contractare, pentru a solicita un punct de vedere care nu tinea de contractul de finantare, de atatea ori mi s-a spus sa revin. Am revenit, am revenit, .....pana nu mi s-a mai rapsuns la telefon.Asa ca acest mesaj se vede ca este scris de cineva din interiorul AM-ului care sustine incompetenta, superficialitatea si lipsa de profesionalism.
 • 0 (0 voturi)    
  Catren 1 pentru Balaioara (Vineri, 29 ianuarie 2010, 10:10)

  pamflet [anonim]

  Cum doreste caprioara,
  Apa rece de izvor,
  Asa iti dorim noi tie,
  Sa te cari mai repejor!
  • 0 (0 voturi)    
   Catren 2 pentru Balaioara (Vineri, 29 ianuarie 2010, 10:22)

   dan [anonim] i-a raspuns lui pamflet

   Cand va bate vantul peste parul tau,
   Sa-ti aduci aminte c-ai facut doar RAU!
   Nu-ti spunem “la revedere”, ca ar fi dureros,
   Iti spunem “ADIO” ca e mai frumos!
 • 0 (0 voturi)    
  dezastru cu am si oi si reglementarile pe posdru (Sâmbătă, 30 ianuarie 2010, 21:35)

  nicu [anonim]

  Stimati oameni, toti au dreptate in felul lor. Din toate comentariile se vede clar ca nimic nu merge. Pai, reglementarile sunt proaste si se contrazic unele pe altele, normele finantelor sunt execrabile, biracratia este imensa. Poriectele chiar daca parcurg perioade lungi pana la aprobare, imediat ce s/a intamplat prin tara cu schimbarile, Cristinuta noastra semneaza in draci contractele ca de, apoi sa dea vina pe beneficiarii care nu stiu sa acceseze banii, fara sa se gandeasca cate probleme sunt legate de prefinatari, de parteneriate, de decontari intre parteneri, de proceduri si metodologii, de barmbureala din AM dar si de la ACIS care putin ii pasa etc...si toate acestea pentru ca trebuie sa fie haos sa se poata scurge putinii bani care intra in Romania: adica nu numai in Ro ci in buzunarele politicienilor care au sustinut campanii din opozitie si de la guvernare, sa fiti siguri ca si acum se scurg banii si la unii opozanti. apoi catre italieni si greci asa cum a spus cineva mai sus. Mai frate, de ce trebuie sa aducem parteneri din afara? Chiar nu suntem in stare sa ne coordonam singuri. Pai atunci mai bine plecam noi si sa ramana cristinuta cu strainii si politicienii si lingaii care vor sa se imbogateasca peste noapte, fie ca sunt suspendati de pe la institutii pubolice, fie ca sunt adusi dinre clientela politica, fie pensionari atotstiutori.....Pai, pacat de Romanica....
 • 0 (0 voturi)    
  Scary movie 5 (Joi, 4 februarie 2010, 16:51)

  autor colectiv [anonim]

  Scary movie 5 – “Balaioara se salveaza sacrificand pe altii”

  Motto: “Balaioro esti tu internata in spital....cum lucram noi intr-o banca”
  Gen: comedie neagra
  Ca de obicei, cand situatia se-mpute, Balaioara da bir cu fugitii si-si lasa prostii din subordine sa dea din colt in colt si sa o scoata din kkt.
  Motivul: e bolnava...Bine, asta stim si noi: e bolnava rau cu capu’ da cu picioarele nu ne-ateptam!
  Pesemne picioarele lui Balaioara au simtit pericolul beneficiarilor furibunzi si au luat-o la fuga care incotro lasand-o pe Bala in spagat sau in sfoara. Si uite asa si-a rupt Bala picioarele... Acum e “in medical” (asa se spune acum la chiul pe un salariu mai mare). Iar impreuna cu ea, ca sa-i tina trena, sunt fanele ei dintotdeauna: Urania Astroloaga si Negruta. Ca de’ trebuie sa o ajute sa traga de acest CM, sa figureze ca internata pana cand se mai calmeaza spiritele si beneficiarii sau pana cand o ridica duba direct din “spital”. Pun pariu ca va intrebati ce duba si unde sa o duca...:) Ei unde? La Balaceanca (locatie denumita dupa Bala) unde credeati? Sa va fie rusine pentru ce ati gandit!:)
  “Si cum se calmeaza spiritele pana cand iese din “spital”?” va veti intreba. Pai.... cu promisiuni si umilinte pe la persoane care vor sa o avorteze din nou.Voi ce credeati ca Bala doarme pe coada in perioada “spitalizarii”? Nicidecum! Pe unde-i umbla ei piciorusele alea bolnave in aceasta perioada va puteti da lesne seama. Numai pe covorase rosii....si numai cu interpretari de Oscar. Cred ca va lua Oscarul in 2013 pentru cea mai buna interpretare de DJ din istoria UE!
  Binenteles nu va uita sa multumeasca Uraniei si Negrutei, care sunt si ele de 4 zile in concedii ca sa-i aranjeze viitorul lui Bala. Ambele alearga ca doua furnicutze harnicutze care lupta sa-si salveze “Regina de Pica” din picaj...Intelegeti ce vreau sa spun?
 • 0 (0 voturi)    
  Scary movie 5 continua (Joi, 4 februarie 2010, 16:53)

  autor colectiv [anonim]

  Acum ele sunt cu caratul, cu saru-mana, cu aranjatu su cu aburitu’ pe la musuroaie mai mari. Se milogesc, se injosesc, plang, implora, se dau de ceasul mortii... sa o scape pe asta. Asta la randul ei se da nevinovata, schioapa si bolnava si asteapta plansa toata sa intre pe la oameni mai mari si sa le promita ca de-acum se cuminteste, ca, de fapt, nu este ea de vina, ca-i demite pe toti “prostii” din subordine, ca le da proiecte celor “mari” numai sa o mai lase Regina pana la Oscaruruile din 2013. Se plange cu amar si jale ca numai prostii din ograda au distrus sistemul (atat de perfekt conceput de aceasta geniala creatura numita Bala!!!) si ca ea e complet nevinovata.
  Totusi, drept multumire pentru sforile pe care le trag pentru ea, le va da voie celor 2 supuse credincioase (Urania si Negruta) sa o pupe frantzuzeste in kur. Si, binenteles, le va asigura, ca si pana acum, cate o saptamana pe luna in afara tarii (sau o “vizita de shopping”) timp de inca 3 ani.
  Of, Balaioaro... locul tau e la Balaceanca fata draga, nu in AM! Ca doar te cauta cei de acolo de cand ai evadat de-acum 13 ani.
 • 0 (0 voturi)    
  Rezumat poetic (Vineri, 5 februarie 2010, 21:32)

  Ha,Ha, .... [anonim]

  Intr-un picior de pai,
  Cu o fatza de tramvai,
  Iata vine o Balaioara,
  Schiopa si cam bolnavioara.
  O amica-i vine-n cale,
  Si-i spune cu-ngrijorare:
  Vin vremuri grele draga,
  Ia-ti medical degraba!
  Sub pres kkt-ul pute,
  Incaleca si du-te!
  Roaga-te la-nalte porti,
  Da limbi in kur cat poti!
  Promite-le orice vor,
  Si-ntoarce-te de zor!
  C-avem bani UE de “absorbit’
  Pe genti si haine in study-vizit !
  THE END
  • 0 (0 voturi)    
   felicitari (Duminică, 7 februarie 2010, 19:45)

   radu [anonim] i-a raspuns lui Ha,Ha, ....

   Felicitări MLK. Noul DG al POSDRU.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by