Autoritatile locale si operatorii regionali de apa si canalizare, care contribuie in prezent cu un procent de 2-10% la proiectele finantate prin fonduri europene, vor primi garantii de stat pentru credite de pana la 80% din sumele respective - potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta publicat de Ministerul Finantelor Publice, care va fi discutat in Guvern cel mai probabil saptamana viitoare.

implementeaza proiecte finantate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene si operatori regionali de servicii de alimentare cu apa si canalizare care implementeaza proiecte finantate in cadrul Axei prioritare nr.1 din Programul Operational Sectorial „Mediu”>>, se arata in proiectul de Ordonanta.

Normele de aplicare, ce urmeaza sa fie publicate la 30 de zile dupa intrarea in vigoare a Ordonantei, vor aduce detaliile concrete privind: "Procedura si conditiile de acordare a garantiilor, de eligibilitate a institutiilor de credit si a categoriilor de beneficiari ai programului de sprijin pentru beneficiarii proiectelor finantate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene destinate Romaniei, precum si regulile de gestionarea garantiilor, inclusiv mecanismul de executare si recuperare a platilor efectuate"

Nota de fundamentare mentioneaza ca modificarile propuse prin proiectul de act normativ

au fost discutate si agreate cu reprezentantii FNGCIMM si cu cei ai mediului bancar din

Romania.

De asemenea, tot nota de fundamentare mentioneaza ca este necesar avizul Consiliului Concurentei.

Caz concret: contributia autoritatilor publice la proiecte

"Un proiect este finantat din fonduri structurale (de obicei, in procent de max.85% din valoarea eligibila a proiectului), din fonduri aferente cofinantarii de la bugetul

de stat (max. 13%) si din contributia proprie a beneficiarului (min 2% din valoarea eligibila, la care se adauga cheltuielile neeligibile). In aceste conditii, valoarea contributiei proprii care trebuie asigurata de un beneficiar unitate administrativ-teritoriala se poate cifra intre 2-10% din valoarea proiectului."- se arata in Nota de fundamentare a Ordonantei.

Spre exemplu, in cazul Programului Operational Regional, Axa 2 - DMI 2.1 Drumuri judetene/ strazi urbane, contributia beneficiarilor (cheltuieli eligibile + neeligibile) ajunge la 17-20% din valoarea totala a proiectului.

La un proiect de 92,3 milioane de lei precum "Reabilitare DJ 665 km 0+000-54+500 si DJ 675C km 0+000-4+300", contributia solicitantului - Unitatea Administrativ-Teritoriala Jud. Gorj este de 16,8 milioane de lei, adica aproximativ 18%.

Daca Ordonanta va fi aprobata, 80% din aceasta suma va putea primi garantii de stat pentru a fi obtinuta prin credit bancar.

Lista cu proiectele finantate prin POR poate fi gasita aici .

Reprezentantii Ministerului Finantelor Publice au explicat pentru HotNews.ro/EurActiv.ro ca ramane de stabilit suma maxima pe care statul o poate aloca acestor garantii si mecanismul prin care intermediarii financiari vor intra in schema de garantare.