Premierul Emil Boc a declarat ca nu este inca multumit de nivelul absorbtiei fondurilor comunitare. Declaratia a fost facuta in cadrul ceremoniei semnarii unor contracte de investitii facute de intreprinderi mari cu fonduri europene, la Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. "Avem comitetul interministerial care lucreaza saptamanal, nu sunt inca multumit de rata de absorbtie a fondurilor europene, dar, oricum, progresele sunt majore in raport cu anii anteriori", a declarat Boc.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu si reprezentantii a 13 companii care vor primi finantare din fonduri europene, in 2010, au semnat joi contractele pentru primul apel de proiecte destinat investitiilor in intreprinderi mari.

Primul apel de proiecte destinat investitiilor in intreprinderi mari a fost lansat in anul 2008 si a avut un buget initial in valoare totala de 215 milioane lei (echivalentul a 57,4 milioane euro la acea data), potrivit Ministerului Economiei.

In cadrul acestui apel de proiecte au fost depuse 123 de proiecte, dintre care 28 au primit aprobare pentru finantare. Din cauza numarului mare de proiecte, a fost necesar ca bugetul total pentru finantarea celor 28 sa fie majorat pana la suma de 235,338 milioane lei, suma ce se incadreaza in alocarea financiara initiala in euro.

In urma demararii procedurii de intocmire a contractelor de finantare, 13 beneficiari au prezentat toate documentele necesare intocmirii contractelor in vederea semnarii. Aceste prime 13 contracte de finantare au o valoare totala de 131,523 milioane lei.

Cele 13 companii care vor primi anul acesta finantare din fonduri europene sunt SC Aatalrom SA, SC Tess Conex SA, SC Vrancart SA, SC Elvila SA, SC Popeci Utilaj Greu SA, SC Matrite Dacia SA, SC Uzuc SA, SC Carpatcement SA, SC Somes SA, SC Menarom Pec SA, SC Napomar SA, SC RG Holz Company SA, SC Sirfit SA.