ReprezentantiiCoalitiei ONG-uri pentru fonduri structuraleau explicat, miercuri, in urma unei mese rotunde desfasurata impreuna cu reprezentantii autoritatilor de resort pentru Programul Dezvoltarea Resurselor Umane, ca au transmis numeroase propuneri din care putine au sanse de concretizare. Spre exemplu, s-a discutat despre necesitatea unor ofiteri de proiect care sa comunice constant cu beneficiarii, de functionarea cu probleme a sistemului electronic Actionweb si de numarul de conturi pe care beneficiarii trebuie sa-l deschida, pentru un proiect.

"Propunerile noastre au fost multe, solutiile agreate destul de putine", au explicat reprezentantii Coalitiei ONG-uri pentru fonduri structurale.

Dintre acestea, participantii la discutiile cu oficialii au enumerat:

  • "necesitatea unor monitori tehnici si financiari, ofiteri de proiect care sa  poata oferi informatii utile beneficiarilor. A ramas de discutat, nu am ajuns la o concluzie finala. "Este propunerea la care oficialii s-au aratat cel mai reticenti. In acest moment exista 3 monitori care se ocupa de aproape 2000 de proiecte. Ar fi nevoie de un minim de 200 de monitori, ni s-a spus din capul locului ca este imposibil, ar insemna o marire a schemei de personal de la 88 la peste 300. Am propus externalizarea monitorizarii, dar nu am avut nicio reactie", a explicat Viorel Micescu de la organizatia Centras.
  • O masura aflata in implementare: distribuirea dosarelor de proiect catre OI pentru ca au un numar mai mare de angajati.
  • Sesiunile de instruire pentru beneficiari trebuie sa aiba o calitate ceva mai ridicata.
  • Clasele de risc. Acesta a fost unul din exemplele de comunicare defectuoasa. Proiectele sunt categorisite in clase de risc fara ca beneficiarii sa stie motivele si fara ca beneficiarii sa stie in ce clasa de risc sunt incadrati.
  • O buna parte din sesizari au vizat functionalitatea Actionweb. Aceasta problema e in curs de rezolvare, AM a lansat o licitatie pentru obtinerea unor servicii de imbunatatire a sistemului electronic Actionweb.
  • Numarul de conturi pe care beneficiarii trebuie sa-l deschida, este o specificare legislativa; ramane sa mai discutam, dar cel mai probabil nu se va realiza.
  • Adrian Sorescu (Agrostar): Sunt perioade foarte mari de timp intre momentul depunerii cererii si momentul semnarii contractului. In plus, intarzieri foarte mari cu care se fac rambursarile, s-au dat exemple de 120 de zile, de trei ori mai mare fata de durata maxima prevazuta de reglementari de 45 de zile."