Guvernul a aprobat un proiect de ordonanta de urgenta potrivit caruia posturile vacante in sectorul bugetar vor fi ocupate cu prioritate la autoritatile care se ocupa de atragerea si gestionarea fondurilor europene, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean. Aceasta a mai spus ca ocuparea posturilor vacante la nivel guvernamental se face cu aprobarea Executivului, dupa o centralizare a tuturor posturilor vacante de la toti ordonatorii principali de credite. Ministerul Finantelor va face o centralizare in data de 15 a fiecarei luni pentru luna anterioara.

„Dupa ce se va face o centralizare a acestor posturi vacante, se va face o redistribuire a acestor posturi, cu prioritate spre structurile care se ocupa de gestionarea fondurilor europene”, a explicat Ioana Muntean.

  • Ocuparea posturilor vacante urmeaza sa se faca prin doua tipuri de acte normative: memorandumuri, atunci cand se transmit posturi vacante de la un ordonator principal de credite la un altul, si hotarari de guvern, atunci cand se redistribuie aceste posturi impreuna cu fondurile aferente intre bugetele ordonatorilor principali de credite, in cadrul bugetului de stat

Ordonanta adoptata de Guvern modifica OUG 34/2009 care prevede ca doar 15% din numarul de posturi vacante pot fi ocupate prin concurs la nivelul ordonatorilor principali de credite. In urma modificarii, cele 15% posturi ramase vacante vor fi distribuite cu prioritate catre structurile care se ocupa de fonduri europene.

Premierul Emil Boc a cerut, pe 24 martie, ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, sa gaseasca o modalitate de suplimentare a posturilor din cadrul autoritatilor de management care gestioneaza fondurile europene. Decizia vine in urma demersurilor facute de mass-media, in special HotNews.ro si ONG-uri care au transmis in numeroase randuri semnale de alarma legate de personalul insuficient din aceste institutii.

"O sa-l rog pe ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, sa discute cu fiecare ordonator de credite si mai ales cu fiecare autoritate de management, sa se suplimenteze departamentele cu probleme cu cei cinci (n.red. cate 5 angajati) pe care i-am convenit", a declarat Boc in cadrul sedintei de Guvern din 24 martie. Acesta a precizat ca este vorba de maxim 100 de posturi suplimentare. Premierul a cerut ministrului finantelor sa rezolve aceasta problema intr-o saptamana. "Este prioritatea numarul 1 ca lucrurile sa intre in linie dreapta si sa nu avem probleme de natura birocratica", a mai spus Boc.