Emilian Duca, partener la compania de consultanta BDO Tax a explicat pentru HotNews.ro miercuri, 14 aprilie ca o masura posibila pentru aducerea mai multor venituri la bugetul de stat ar fi eliminarea scutirilor de impozit acordate nerezidentilor pentru serviciile prestate in cadrul proiectelor finantate de organisme internationale. Spre exemplu, in cadrul proiectelor cu fonduri europene, unde sumele alocate consultantei sunt unele consistente. Declaratiile au fost facute cu ocazia unui seminar organizat de Ziarul Financiar.

Acesta a explicat ca teoretic vorbim despre valori mari ale fondurilor europene care sunt alocate pe proiecte, iar partea alocata consultantei este si ea consistenta. Ideea este ca, daca ar fi impozitate firmele de consultanta nerezidente, avand in vedere o rata a profitului de circa 30% in acest domeniu, se poate spune ca 3-4% din fondurile europene s-ar intoarce sub forma de impozite la bugetul de stat. Aceasta este numai o estimare personala.

Vezi integral explicatiile expertului BDO Tax.

Potrivit lui Duca, in prezent, firmele de consultanta nerezidente sunt scutite de impozit pentru serviciile prestate in cadrul proiectelor finantate de organisme internationale, de statul roman sau garantate de statul roman.