Consiliul Concurentei a avizat schema de ajutor de stat privind ”Sprijinul financiar pentru modernizarea si dezvoltarea infrastructurii de transport aerian”, se arata intr-un comunicat al institutiei. Schema, initiata de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, are un buget de aproximativ 150 milioane de euro si va fi pusa in aplicare dupa obtinerea aprobarii din partea forului comunitar.

Fondurile alocate acestei scheme de ajutor de stat proven atat din bugetul national, cat si din fonduri comunitare.

Conform comunicatului autoritatii de concurenta, aceasta schema creaza cadrul normativ necesar pentru acordarea de fonduri nerambursabile unui numar maxim de 14 aeroporturi de categoria D (aeroporturi cu un trafic de sub un milion de pasageri pe an) in vederea construirii, modernizarii si dezvoltarii infrastructurii de transport aerian (piste de decolare/aterizare, cai de rulare, platforme de stationare, turnuri de control si elemente conexe acestora).

Schema de ajutor de stat, ce se va implementa pana la sfarsitul anului 2015, este intocmita in conformitate cu Liniile directoare comunitare privind finantarea aeroporturilor si ajutorul la infiintare pentru companiile aeriene cu plecare de pe aeroporturile regionale.

Schema de ajutor de stat regional a fost elaborata in aplicarea domeniului major de interventie 2.4 - Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii de transport aerian, Axa Prioritara 2 - “Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii nationale de transport in afara axelor prioritare TEN-T in scopul crearii unui sistem national durabil de transport”, din cadrul Programului Operational Sectorial “Transport” (POS T)”.