Respectarea cu strictete a pactului de Crestere si stabilitate si coordonare fiscala accentuata, o evaluare ex-ante a bugetelor nationale si a politicilor bugetare si implementarea mecanismelor de gestionare a crizei decise duminica, in reuniunea Ecofin, sunt cele trei coordonate ale unei guvernante economice intarite la nivel european. Propunerile Comisiei vizeaza si reducerea fondurilor europene in cazul tarilor care nu au sub control deficitul bugetar si datoria publica.

"Vrem sa consolidam Pactul de crestere si stabilitate. Regulile Pactului sunt bune, dar trebuie sa fim siguri ca sunt respectate. Propunem o supraveghere a bugetelor nationale si vom obliga statele membre sa isi creasca depozitele in vremuri bune, in cazul in care nu exista disciplina fiscala, pentru a oferi siguranta in vremuri grele. Vom impune noi reguli privind deficitul bugetar si cheltuielile bugetare", a rezumat presedintele CE Jose Manuel Barroso masurile prevazute de comunicarea de miercuri a Comisiei.

"In ultimele luni am lcurat la un nou mecanism de gestionare a crizelor si week end-ul trecut am adoptat acest mecanism de stabilitate si am asumat niste masuri in plus fata de cele de pana acum, ca sa avem un mecanism de criza mai robust", a mai spus presedintele Comisiei.

Consecintele nerespectarii Pactului de Crestere si Stabilitate cuprind si o masura referitoare la reducerea fondurilor europene, o masura care, de fapt, ar putea afecta mai degraba noile state membre, mari beneficiari ai acestor fonduri, fata de cateva regiuni izolate din vechile state membre.

Jose Manuel Barroso a spus ca acest instrument important de a determina statele membre sa se inscrie in criteriile Pactului de Crestere si stabilitate a existat si pana acum, insa acum devine si mai important pentru ca el va da credibilitate regulilor Pactului, care trebuie respectate. In trecut, primele tari care au deviat de la prevederile acestui document au fost Germania si Franta, astfel incat Pactul a devenit "mai flexibil". Criza din Grecia insa a impus o revenire la respectarea stricta a Pactului, Comisia considerand ca regulile sunt bune.

La randul sau, comisarul european pentru afaceri economice si monetare Olli Rehn, considera posibilitatea reducerii fondurilor europene "un instrument eficient, dar care trebuie folosit in mod corect pentru a avea efectul dorit".

"Scopul nostru principal este ca, in contextul pregatirii urmatorului cadru financiar - care va avea loc pe parcursul acestui an - sa pregatim si acte legislative care sa solicite o utilizare mai corecta si eficienta a fondurilor europene", a spus Rehn.

Oficialii europeni nu au oferit multe detalii despre conditiile de suspendare a fondurilor, procedurii, procentelor si perioadei, insa presedintele Barroso a aratat in termeni generali modalitatea in care se va aplica o astfel de decizie: statul membru va fi anuntat despre posibilitatea de a-i fi suspendate fonduri europene, insa i se va acorda timpul necesar de a-si corecta deficitul. Numai in conditiile in care masurile luate nu au efect, se va merge mai departe cu taierea fondurilor. "Actiunea de reducere a acestora nu este una imediata", a spus el, subliniind din nou ca "fara acest mecanism regulile din pact nu vor fi considerate credibile".