Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit va contracta 295 de proiecte selectate pentru finantare prin fonduri europene pentru „Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale". In total, proiectele depuse si declarate conforme din punct de vedere administrativ au fost in numar de peste 2.000. "Trebuie mentionat ca APDRP a reusit performanta sa verifice cele 2.051 de proiecte incadrate la Masura 322 si alte aproximativ 25.000 de cereri de finantare depuse pana in prezent la restul masurilor active, cu doar 1.400 de angajati", se mai arata in comunicatul institutiei.

Informatiile transmise de APDRP:

  • Proiectele selectate pentru finantare au fost depuse in sesiunea deschisa  pentru Masura 322 intre 15 iunie – 31 iulie 2009. Fondurile europene nerambursabile care vor fi acordate acestor proiecte selectate sunt de peste 3,08 miliarde lei, acoperind astfel integral alocarea aferenta sesiunii din perioada iunie – iulie 2009.
  • Proiectele au fost selectate dintr-un  total de 2.051 de proiecte conforme, evaluate in sesiunea mentionata si avand o valoare totala publica de aproximativ 20 miliarde lei.
  • Perioada necesara evaluarii acestor proiecte a fost direct influentata de numarul mare de proiecte depuse in cadrul acestei Masuri, precum si in cadrul celorlalte Masuri active din cadrul PNDR.
  • Astfel, trebuie mentionat ca APDRP a reusit performanta sa verifice cele 2.051 de proiecte incadrate la Masura 322 si alte aproximativ 25.000 de cereri de finantare depuse pana in prezent la restul masurilor active, cu doar 1.400 de angajati, in conditiile in care institutia a trebuit de fiecare data sa asigure in procedura de verificare „principiul patru ochi” conform principiilor stabilite la nivel european.
  • Acest efort urias al Agentiei in ceea ce priveste procesul de evaluare a fost apreciat pe parcursul tuturor misiunilor de audit ale Comisiei Europene.
  • Prin fondurile alocate Masurii 322 s-a finantat o paleta larga de actiuni, incluzand atat dezvoltarea infrastructurii rurale, cat si serviciile pentru populatia locala sau conservarea traditiilor.
  • Astfel, proiectele selectate vor primi fonduri pentru imbunatatirea retelelor de drumuri, infiintarea si dotarea centrelor after school, reabilitarea, modernizarea si dotarea caminelor culturale, infiintarea gradinitelor, infiintarea centrelor sociale de ingrijire batrani, restaurarea bisericilor si a monumentelor istorice, etc.