Toti prefectii trebuie sa prezinte, pana pe 15 august, o evaluare a stadiului de absorbtie a fondurilor comunitare in judetele de competenta, a anuntat premierul Emil Boc, la videoconferinta cu prefectii de duminica. El a adaugat ca, de acum incolo, prefectii vor trebui sa prezinte lunar stadiul proiectelor europene derulate in judetele respective, potrivit Agerpres.

"O data pe luna, prezentati opiniei publice, cu cei responsabili de fata, stadiul derularii fondurilor europene in judetul pe care il reprezentati in raport cu Guvernul. Adica ce proiecte s-au semnat, ce proiecte sunt in derulare, ce bani s-au atras din fiecare proiect, ce proiecte au intarziere si au iesit din termen, ce proiecte au contractul semnat, dar nu s-au organizat licitatiile de 3, 5, 6 luni, pentru ce proiecte exista riscul sa se piarda banii europeni, pentru ca nu se face ce trebuie. Astept ca pana in 15 august sa aveti prima evaluare, dupa ce va documentati cu privire la acest demers, pentru ca si noi vom avea in august cea de-a doua evaluare cu privire la fondurile europene", a afirmat Emil Boc.

Premierul a adaugat ca prefectii vor fi evaluati de catre ministri, in functie de analiza privind fondurile europene: Va cer transparenta totala fata de opinia publica, pentru ca aceste rapoarte lunare, dupa carta alba pe care o veti redacta, vor fi analizate si de membrii Guvernului, sa vedem daca v-ati implicat suficient sau o faceti doar de fatada".

Premierul Emil Boc a decis recent ca si ministrii Cabinetului vor prezenta, lunar, o "Carte alba" a absorbtiei fondurilor comunitare si a proiectelor derulate cu bani europeni, incepand chiar de luna aceasta.