"Ne vom intalni cu reprezentantii tuturor bancilor mari din Romania pentru a discuta cum pot fi implicate mai eficient in procesul de atragere a fondurilor europene. Am discutat si cu autoritatile si incercam sa gasim solutii. Vrem sa obtinem un progres concret, in cadrul intalnirii de maine", a declarat Laurent Moulin, reprezentantul Comisiei Europene, la finalul conferintei de presa comune cu FMI. Acesta a explicat pentru EurActiv.ro/HotNews.ro ca regulile programelor europene sunt stricte, dar nu reprezinta obstacole pentru accesarea fondurilor dat fiind ca alte tari au avut performante bune "in interiorul" acestui cadru de reglementari. Subiectul fondurilor europene a fost mentionat insistent in cadrul conferintei de presa comune FMI-Comisia Europeana.

Potrivit lui Moulin, discutia cu bancile comerciale care va avea loc joi, 5 august va atinge mai multe aspecte legate de atragerea fondurilor europene, spre exemplu:

- solutii pentru ca proiectele selectate la nivelul autoritatilor sa poata fi finantate si de catre banci

- solutii pentru integrarea bancilor in sistemul de atragere a finantarilor.

In timpul conferintei de presa comune cu FMI, reprezentantul Comisiei Europene mentionase urmatoarea idee: "posibilitatea ca bancile private sa poata contribui cu servicii pentru fondurile UE".

Si Jefrrey Franks, seful misiunii de evaluare a FMI a atras atentia de mai multe ori, in cadrul declaratiilor de presa, asupra problemei fondurilor europene. Acesta a spus ca subiectul trebuie sa fie o prioritate pentru Romania si ca problema principala este capacitatea administrativa a institutiilor din sistem. ​